Een terreuraanslag in Nice dreigt het Franse debat over vrijheid van meningsuiting en de islam aan te zwengelen

Een terreuraanslag in Nice dreigt het Franse debat over vrijheid van meningsuiting en de islam aan te zwengelen

30 oktober 2020 2 Door Indignatie redactie

Een terreuraanslag in Nice dreigt het Franse debat over vrijheid van meningsuiting en de islam aan te zwengelen.

De moord op drie mensen in Zuid-Frankrijk op donderdag werd door Franse functionarissen beschouwd als een terroristische aanslag – en het lijkt verband te houden met de voortdurende controverse in het land over de openbare vertoning van cartoons die de profeet Mohammed van de islam en de algemene benadering van de regering ten opzichte van de islam weergeven.

Donderdag rond 9.00 uur lokale tijd in Nice gebruikte een aanvaller een mes om drie mensen, twee vrouwen en een man, te vermoorden in de Notre-Dame Basilica. Een van de vrouwen stierf in de kerk, net als de man; de tweede vrouw ” vluchtte naar een nabijgelegen bar, maar raakte dodelijk gewond “, aldus de AP.

De aardige burgemeester Christian Estrosi vertelde verslaggevers dat hij gelooft dat de aanval werd gepleegd door een islamistische extremist. “Hij riep ‘Allah Akbar!’ keer op keer, zelfs nadat hij gewond was geraakt ”door de politie, zei Estrosi. (” Allahu akbar “, Arabisch voor “God is groot”, is een veelgebruikte uitdrukking die door moslims wordt gebruikt, vooral tijdens gebeden.) “De betekenis van zijn gebaar liet geen twijfel bestaan,” voegde Estrosi eraan toe.

De verdachte zit nu in hechtenis en is in het ziekenhuis opgenomen .

Twee andere incidenten vonden plaats op donderdag, dezelfde dag dat sommige moslims Mawlid vieren, een viering van de verjaardag van de profeet Mohammed. In Montfavet, ook in Zuid-Frankrijk, werd een man doodgeschoten nadat hij de politie had bedreigd met een pistool; in Saoedi-Arabië werd een bewaker buiten het Franse consulaat in Jeddah neergestoken. De bewaker werd in het ziekenhuis opgenomen, maar zijn toestand blijft stabiel , zei de Franse ambassade in Riyad in een verklaring, en de verdachte is gearresteerd.

Als reactie op de aanslag in Nice en de andere incidenten, verhoogde de Franse regering het veiligheidsalarm van het land tot het hoogste niveau en verhoogde het aantal troepen dat scholen en religieuze locaties beschermde van 3.000 tot 7.000 . De Franse president Emmanuel Macron bracht na een bezoek aan de scène in Nice een grimmige boodschap uit: “Ik zeg dit met de grootste duidelijkheid – we zullen niet toegeven aan terrorisme.”

Leiders in verschillende landen met een moslimmeerderheid, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten , hebben de aanslag in Nice veroordeeld. “Deze aanvallen zijn onder geen beding gerechtvaardigd”, zei de hoogste religieuze autoriteit van Egypte, Al-Azhar, in een tweet en noemde ze “in strijd met de tolerante leerstellingen van de islam en alle goddelijke religies.”

Lees ook:  Coronavirus Nachtmerrie: Chinese ziekenhuizen sturen Hordes zieke mensen weg omdat er geen ruimte voor is

De aanslag in Nice vond plaats te midden van een breder debat in Frankrijk over de islam en vrijheid van meningsuiting

Eerder deze maand onthoofde een vermoedelijke islamistische extremist Samuel Paty , een 47-jarige leraar op een middelbare school, terwijl hij van school naar huis liep. Dagen eerder had Paty, als onderdeel van een klasgesprek over vrijheid van meningsuiting, zijn 12- tot 14-jarige studenten twee karikaturen van Mohammed laten zien die waren gepubliceerd door het satirische tijdschrift Charlie Hebdo – dezelfde beelden die jihadisten inspireerden om te doden 11 medewerkers van het tijdschrift en zes anderen in Parijs in 2015.

De politie vond een Twitter-account waarvan wordt vermoed dat het toebehoort aan Paty’s aanvaller met een foto van het afgehakte hoofd en een bericht: “Ik heb een van de honden uit de hel geëxecuteerd die Mohammed durfden neer te halen.”

De regering van Macron maakte van Paty een held van vrijheid van meningsuiting . Tijdens een nationale herdenking voor de vermoorde leraar vorige week zei Macron dat Frankrijk “de strijd voor vrijheid zal voortzetten” en de inspanningen om een ​​einde te maken aan het islamitische extremisme in het land “zal intensiveren”.

Hij zei ook dat Frankrijk iedereen zou blijven steunen die cartoons van Mohammed wilde vertonen, waarbij hij de diepe cultuur van secularisme opmerkte . Macron’s doel, zoals hij het beschrijft, is om een ​​” islam van Frankrijk ” te creëren die tot doel heeft moslims naadloos in de Franse samenleving te integreren.

Vorige week deed de Franse politie een inval in talloze huizen in het hele land als onderdeel van haar onderzoek naar de moord op Paty. Ongeveer 15 mensen zijn in hechtenis genomen, en 51 islamitische organisaties worden onderzocht.

De nasleep van Paty’s moord heeft een controversieel debat in Frankrijk weer aangewakkerd over hoe de vrijheid van meningsuiting in evenwicht kan worden gebracht met respect voor een religie. De aanval van Nice zal alleen brandstof aan het vuur toevoegen.

“Het doel van terrorisme is om te choqueren, spanningen aan te wakkeren en deze discussie te blokkeren”, zegt Charles Thépaut, een bezoekende fellow bij het Washington Institute for Near East Policy, een denktank in Washington, DC.

Estrosi, de burgemeester van Nice, heeft al opgeroepen tot een hardere reactie van de regering . “Genoeg is genoeg,” zei hij. “Het is nu tijd voor Frankrijk om zichzelf vrij te stellen van vredestijdwetten om het islamofacisme permanent van ons grondgebied te vernietigen.”Lees ook:  China confronteert COVID19 met eindeloze creatie op weg naar een gedeelde toekomst voor de mensheid

Comments

comments