Terreur door een Mohamed-cartoon

Terreur door een Mohamed-cartoon

30 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Wie is niet bekend met het dominospel? Het eerste steentje dat omvalt, heeft invloed op elk volgende steentje in de rij. Zo ging het ook met de onthoofding van een Franse leraar. Gevolg: een hetze tussen islamitische en westerse landen, zoals tussen de Turkse president Erdogan en de Franse president Macron.

Macron roept álle islamitische instanties in zijn land ter verantwoording na de moord op Samuel Paty. Hij haalt nogmaals het secularisme aan als dé bakermat van de westerse beschaving. Waarop Erdogan meent dat hij de hele islamitische wereld moet verdedigen en concludeert dat Macron psychische problemen heeft. Turkije wil zelfs een Turkse boycot op alle Franse producten en bedrijven, van Chanel en Air France tot Decathlon en Carrefour.

Ook de actie van Geert Wilders is een dominosteentje in het spel. Hij deelde een spotprent van Erdogan op Twitter met een bom als hoofddeksel en de tekst: terrorist. Erdogan noemde Wilders vervolgens een fascist en deed aangifte tegen het Nederlandse Tweede Kamerlid.

“De les die je kunt trekken, is dat niet iedere cultuur, land of religie vrijheid van meningsuiting aankan.”

Cartoons zouden de ultieme vorm van vrijheid moeten zijn, omdat je al snel denkt: oei, dit is op het randje. Zoals de cartoon van een urinoir waarop mannen in de mond van president Trump plassen. Zo kan het Franse tijdschrift Charlie Hebdo onder de noemer satire alles maken wat het wil – het gaat immers om vrijheid van meningsuiting. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen uitoefenen. Maar persoonlijk vind ik het minder als politici andere politici belachelijk gaan maken en zo olie op het vuur gooien. Zoals de actie van Wilders dus. Was dit wijsheid? Nee. Mag dit? Ja!

Lees ook:  Meningsvrijheid en moskeeën van meningsuiting: Een mes in de rug van alle leraren

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenErdogan heeft in deze nieuwe cartoonkwestie alle islamitische landen achter zich staan. De profeet mag je niet belachelijk maken omdat hij heilig is, vinden zij. De les die je hieruit kunt trekken, is dat niet iedere cultuur, land of religie vrijheid van meningsuiting aankan. Ga je wat de profeet betreft tot het randje, dan zijn de gevolgen niet te overzien, zoals nu ook maar weer blijkt.

“Als je als westerling kritiek uit op de tegenreactie van moslims, word je glashard beschuldigd van islamofobie.”

Als je als westerling kritiek uit op de – niet zelden buitenproportionele – tegenreactie van moslims, word je glashard beschuldigd van islamofobie. Terwijl de kwestie hier eigenlijk zou moeten zijn: extremisten snijden kelen door van andersdenkenden omdat ze zich door hen beledigd voelen.

Inmiddels heeft weer een terroristische aanslag in Frankrijk plaatsgevonden, ditmaal in Nice. Drie mensen vonden daarbij de dood, één van hen zou zijn onthoofd. En in Saoedi-Arabië is de bewaker van het Franse consulaat aangevallen met een scherp voorwerp. Wat een spotprent al niet teweeg kan brengen.

Wat ik wel knap vind, is hoe de hele islamitische wereld zich weet te verenigen. Als ze die gebundelde krachten nu eens zouden inzetten om al die Oeigoeren in Chinese concentratiekampen te bevrijden…

Lees ook:  Kolonisatie: het Europese epos dat de wereld heeft veranderd


Comments

comments