Hoe zal Joe Biden Iran benaderen?


Een aantal uitdagingen zou een regering-Biden verhinderen om opnieuw deel te nemen aan de nucleaire deal met Iran.

De Iraanse president Hassan Rouhani, die maanden van speculatie over de toekomst van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Teheran aanpakt, zei op 22 september op de Algemene Vergadering van de VN: “We zijn geen onderhandelingsfiche bij de Amerikaanse verkiezingen en het binnenlands beleid.” Eerder dit jaar zei de Democratische presidentskandidaat Joe Biden dat als hij wordt gekozen, de VS zich weer zullen aansluiten bij het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – de nucleaire deal met Iran – waarvan de huidige regering zich in mei 2018 heeft teruggetrokken. Deze reeks geruchtenmolens over een grote verschuiving in de manier waarop Washington met Iran omgaat.

Het JCPOA werd in 2015 ondertekend door de P5 + 1-groep – de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland – en de Iraniërs in een diplomatieke poging om te voorkomen dat Iran kernwapens aanschaft. Maar vandaag staat de overeenkomst op zijn laatste benen. De Amerikaanse president Donald Trump, die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 campagne voerde tegen de overeenkomst, heeft Iran een beleid van maximale druk opgelegd om het te dwingen tot een betere deal te onderhandelen.

Voor de regering-Trump zou een verbeterde overeenkomst betrekking hebben op de ballistische raketcapaciteiten van Iran en zijn expansionistische beleid in het Midden-Oosten – twee kwesties die de regering-Obama en de Europese Unie niet in het JCPOA hebben opgenomen. Dit maakte de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten woedend, waaronder het Koninkrijk Saoedi-Arabië, dat in het bijzonder de ontvangende kant was van de destabiliserende acties van Iran in de Golf.

Met de presidentsverkiezingen op 3 november trekt de vraag of het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran zal veranderen als Biden de sleutels van het Witte Huis zou winnen, de aandacht van experts en beleidsmakers in de Arabische regio. 

Joe Biden’s standpunt over Iran

Biden, die vice-president was onder de regering-Obama, legde in een recente opinie zijn voorgestelde standpunt met betrekking tot Iran uit. Hij zei: “Ik maak me geen illusies over de uitdagingen die het regime in Iran stelt voor de Amerikaanse veiligheidsbelangen, voor onze vrienden en partners en voor [Irans] eigen volk.” Hij noemde vier hoofdprincipes terwijl hij zijn aanpak uiteenzette.

Ten eerste beloofde hij dat een regering-Biden Iran zou beletten een kernwapen te verwerven. Ten tweede beloofde hij zich opnieuw aan te sluiten bij het JCPOA als Iran terugkeert naar “strikte naleving van de nucleaire deal”, en alleen als “een startpunt voor vervolgonderhandelingen”. In de woorden van Biden zouden deze onderhandelingen gericht zijn op het versterken en uitbreiden van de bepalingen van de nucleaire deal en het aanpakken van “andere punten van zorg”. Ten derde heeft hij een toezegging gedaan om “terug te dringen tegen de destabiliserende activiteiten van Iran” in het Midden-Oosten, die een bedreiging vormen voor de Amerikaanse bondgenoten in de regio. Hij beloofde ook om “gerichte sancties tegen de schendingen van de mensenrechten in Iran, zijn steun aan terrorisme en het programma voor ballistische raketten” te blijven toepassen.

Ten slotte zei hij dat als de Iraniërs ervoor kiezen om vitale Amerikaanse belangen en troepen in de regio te bedreigen, de VS niet zouden aarzelen om ze te confronteren. Desondanks schreef Biden dat hij “klaar is om het pad van diplomatie te bewandelen als Iran stappen onderneemt om te laten zien dat het ook klaar is.”

Maar zal zijn beleid anders zijn dan dat van Trump?

Met betrekking tot Saoedi-Arabië legde Biden een verklaring af op de tweede verjaardag van de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, waarin hij zei : “Onder een regering van Biden-Harris zullen we onze relatie met het Koninkrijk opnieuw beoordelen en de Amerikaanse steun voor Saoedi-Arabië beëindigen. oorlog in Jemen, en zorg ervoor dat Amerika zijn waarden niet aan de deur controleert om wapens te verkopen of olie te kopen. “

Hoewel Biden’s benadering afwijkt van Trumps maximale druk op Iran en met betrekking tot Saoedi-Arabië bij zijn interventie in Jemen, is het mogelijk dat Biden uiteindelijk – althans met betrekking tot Iran – dezelfde tactiek van Trump gaat toepassen. Dit komt deels doordat, volgens Biden zelf, Iran 10 keer zoveel verrijkt uranium heeft opgeslagen sinds Trump in functie is. Dit wordt verder bemoeilijkt door het feit dat er geen garantie is dat Iran zijn voorraden zal inleveren aan het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Bovendien heeft Iran herhaaldelijk verklaard dat het niet zal onderhandelen over aanvullende bepalingen op het JCPOA, wat rechtstreeks in strijd is met de intentie van Biden om Teheran aanvullende beperkingen op te leggen. Bovendien zou het uitoefenen van druk op Iran om zijn destabiliserende regionale activiteiten te beëindigen, zoals Biden heeft beloofd, zeker leiden tot confrontatiepunten tussen de twee landen, vooral in Irak en Syrië. Als een van deze scenario’s zich voordoet, zou een regering-Biden gedwongen worden om Iran met de hulp van EU-landen nog zwaardere sancties op te leggen.

Drie belangrijke factoren

Biden’s beslissing om weer deel te nemen aan de JCPOA berust op drie kwesties. De eerste is de machtsverhoudingen binnen het Congres tussen de Republikeinen en de Democraten. De tweede is hoe Iran past in zijn algemene beleid ten aanzien van China. Ten slotte zou de positie van het Saoedische koninkrijk en zijn bondgenoten met betrekking tot een toekomstige overeenkomst met Iran een sleutelrol spelen.

Ten eerste is het algemeen bekend dat leden van het Congres van beide partijen zich verzetten tegen het beleid van toenmalige president Barack Obama om met Iran te onderhandelen en erop stonden elke overeenkomst te herzien voordat de VS deze zouden ratificeren. Om deze reden keurde een meerderheid in het Congres in 2015 de Iran Nuclear Agreement Review Act goed, die de president dwong elke overeenkomst die hij met Iran bereikte ter beoordeling naar het Amerikaanse Congres te sturen.

Toen de P5 + 1 een doorbraak bereikte met de JCPOA, stuurde Obama de ontwerpovereenkomst volgens de wet naar het Congres, maar de nucleaire deal werd niet goedgekeurd of verworpen. Het Huis van Afgevaardigden was met een overweldigende meerderheid tegen de deal. Toch konden Republikeinen in de Senaat de overeenkomst niet blokkeren , omdat ze geen meerderheid van 60 stemmen hadden om verder te gaan met een stem tegen de JCPOA. Met andere woorden, bijna de helft van het Congres – dat bestaat uit het Huis en de Senaat – was tegen de Iran-deal.

Als Biden de 46e Amerikaanse president wordt en besluit zich weer bij de overeenkomst aan te sluiten, zal hij voor hetzelfde dilemma staan ​​als het Congres de JCPOA opnieuw zal moeten herzien, een proces dat spanning zal creëren tussen de president en het Congres. Hoewel de president het Congres nodig heeft om binnenlandse hervormingen door te voeren die verband houden met de impact van de COVID-19-pandemie op de Amerikaanse economie, zou Biden hoogstwaarschijnlijk geen haast hebben om op te treden tegen Iran.

Ten tweede zou Biden de deal met Iran koppelen aan zijn beleid ten opzichte van China. Als president zal Biden Obama’s Pivot to Asia- beleid voortzetten om de Amerikaanse militaire aanwezigheid van het Midden-Oosten en andere regio’s naar Oost-Azië om te buigen om de groeiende invloed van China in de regio het hoofd te bieden.

Ondertussen heeft Peking zijn positie in de Golf uitgebreid, waar het verschillende strategische partnerschappen heeft gesloten, die essentieel zijn om China’s Belt and Road Initiative (BRI) te verbinden met markten in Europa. Met de ondertekening door Iran van een strategische alomvattende partnerschapsovereenkomst met China in 2016 en de stap om zich aan te sluiten bij de Asian Infrastructure Investment Bank, maakt Iran in hoge mate deel uit van de BRI.

Een Biden-regering zal Iran dus waarschijnlijk binden aan zijn China-inperkingsbeleid. Dat wil zeggen, elk Amerikaans beleid dat erop gericht is China te verzwakken, zal enige druk op de Iraniërs moeten uitoefenen om effectief te zijn, inclusief het handhaven van bestaande sancties tegen Iran. Verder zullen de Iraanse banden met China de VS onder leiding van Biden ertoe aanzetten hun betrekkingen met Saoedi-Arabië en andere Golfstaten te versterken om te voorkomen dat China zijn invloed uitbreidt naar het Midden-Oosten. De regering-Biden kan dit niet doen zonder rekening te houden met de belangen van Saoedi-Arabië, die verband houden met het soort overeenkomst dat de VS met Iran kunnen sluiten.

Ten slotte, terwijl de VS zelfvoorzienend is geworden in termen van olievoorziening, is de wereldeconomie nog steeds afhankelijk van Saoedische olie-export. Saudi-Arabië is ook het hart van de moslimwereld en behoudt de controle over 10% van de wereldhandel die via de Rode Zee loopt. De betekenis van het koninkrijk als stabiliserende factor in het Midden-Oosten wordt ook vergroot met de ondergang van Syrië, Irak en de binnenlandse problemen in Egypte, om nog maar te zwijgen van de uitdagingen die Turkije veroorzaakt voor de VS in de regio.

Dienovereenkomstig kan een regering-Biden het zich niet veroorloven de Saoedische belangen de rug toe te keren. Een dergelijk beleid zou Saoedi-Arabië dwingen zijn veiligheid te diversifiëren, wat ongetwijfeld een versterking van zijn relaties met China en andere Amerikaanse rivalen zoals Rusland zou inhouden. Dit is iets dat de VS zich niet kunnen veroorloven als ze effectief de confrontatie willen aangaan met hun belangrijkste concurrenten – China en Rusland.

Wat Jemen betreft, er is geen reden die Saoedi-Arabië en een regering-Biden ervan weerhoudt een akkoord te bereiken. In 2015 kwam het koninkrijk tussenbeide in Jemen om te voorkomen dat Iran zijn zuidelijke grenzen bedreigde. Saudi-Arabië wil dat de oorlog eerder dan later eindigt, en wil dat de Jemenieten gedijen in hun eigen staat. Het conflict in Jemen houdt echter verband met het Iraanse expansionistische beleid in het Midden-Oosten, en de regering van Biden zou dit moeten aanpakken in haar benadering van Iran.

Als we aan deze redenen toevoegen dat de conservatieven begin 2020 de Iraanse parlementsverkiezingen hebben gewonnen en klaar staan ​​om de presidentsverkiezingen in juni 2021 te winnen, is het zeer twijfelachtig of Iran een heronderhandelde nucleaire deal met de VS zal accepteren.

Om al deze redenen is terugkeer naar het JCPOA onwaarschijnlijk.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord