Biden krijgt hulp van Obama – Trump voorspelt “chaotische puinhoop in ons land” na de verkiezingsdag

Biden krijgt hulp van Obama – Trump voorspelt “chaotische puinhoop in ons land” na de verkiezingsdag

1 november 2020 0 Door Indignatie redactie

In de laatste etappes van de Amerikaanse verkiezingscampagne gingen president Donald Trump en zijn democratische uitdager Joe Biden in het laatste offensief – inclusief wederzijdse aanvallen. Voor de stemming op dinsdag probeerde Biden punten te scoren met de Obama-factor: hij verscheen zaterdag twee keer met de voormalige president in de bijzonder competitieve staat Michigan.

Trump sprak vier keer met supporters in Pennsylvania, een andere grote swingstaat. Biden wil daar zondag optreden, Trump wordt verwacht in Iowa, North Carolina en Michigan.

De zittende Republikeinse partij staat achter Biden in peilingen, zowel nationaal als in verschillende potentieel cruciale staten. Zijn herverkiezing is zeker niet uitgesloten, temeer daar het kiesstelsel inhoudt dat ook de kandidaat met de meeste stemmen verslagen kan worden. Beide partijen hebben de stemming van dit jaar uitgeroepen tot een noodlottige verkiezing en waarschuwen voor de respectievelijke tegenstander als toekomstige president. Tientallen miljoenen Amerikanen hebben al gestemd en hun stem uitgebracht per brief of bij het stembureau.

Biden gokt op Obama

Biden probeerde zaterdag in Flint, Michigan, in te spelen op de ergernis van veel landgenoten de afgelopen vier jaar bij Trump . “We zijn klaar met de chaos, de tweets, de woede, de haat, het falen, de weigering om enige verantwoordelijkheid te nemen.” Bij zijn andere optreden in Detroit zei Biden dat het verkeerd is om Amerikanen tegen elkaar op te zetten vanwege hun geslacht, etniciteit of afkomst. “Iedereen weet wie Donald Trump is, laten we laten zien wie we zijn.” Hij herhaalde zijn belofte om alle Amerikanen te dienen als ze worden gekozen. ‘In godsnaam, stem alsjeblieft!’, Protesteerde Biden, bijna smekend. “Het is tijd om op te staan ​​en onze democratie terug te nemen.”

Dinsdag gaat over alles, zei ex-president Barack Obama, wiens plaatsvervanger Biden tot 2017 was. “U kunt kiezen voor verandering.” Obama beloofde dat het bij Biden en zijn running mate Kamala Harris niet zo stressvol zou zijn als bij Trump. Je hoeft niet meer zo veel ruzie te maken. Hij prees Biden om zijn verantwoordelijkheidsgevoel en vriendelijkheid. Biden geeft echt om de Amerikanen.

Trump: “Je krijgt chaotische rotzooi in ons land”

Michigan is een van de strategisch immens belangrijke “swing states” waar het niet op voorhand duidelijk is of de Republikeinse of Democratische kandidaat traditioneel zal winnen. Pennsylvania is ook zo’n ‘slagveldstaat’. Net als in Michigan had Trump daar in 2016 nauwelijks de overhand – dit jaar zien peilingen Biden gewoon aan de leiding.

Lees ook:  Oorlogs- en pandemische journalistiek: de waarheid kan snel verdwijnen

Trump was het met zijn aanhangers eens dat ze misschien enkele weken moeten wachten op een verkiezingsuitslag. Hij uitte ook zijn woede dat zijn Republikeinen een verlenging van de deadline voor stemmen per brief in Pennsylvania wettelijk niet konden voorkomen. Stemdocumenten per post met een tijdige poststempel moeten dus nog steeds worden geteld, ook als ze drie dagen na de verkiezingsdatum aankomen.

Over de verkiezingsuitslag zei Trump tijdens zijn optreden in Newton: “3 november komt en gaat en we zullen het niet weten. En je zult een chaotische puinhoop hebben in ons land.” “Zeer slechte dingen” en iets “gevaarlijks” kunnen gebeuren tijdens het tellen van de stemmen, waarschuwde hij. Trump gaf geen meer gedetailleerde uitleg en bewijs voor zijn bewering.

Trump en de controversiële kwestie van stemmen per brief

De president voert al maanden campagne tegen het stemmen per post, waaruit de ervaring leert dat meer democratische kiezers dan Republikeinse aanhangers hun stem uitbrengen. Trump beweert dat er een enorm potentieel is voor stemfraude per post. Hij heeft hiervoor geen bewijs geleverd. Hij benadrukt dat het op de verkiezingsavond duidelijk moet zijn wie er heeft gewonnen.

Bij de meest recente verkiezingen bleek de winnaar op de verkiezingsavond eigenlijk dezelfde te zijn. Dit jaar worden echter mogelijke vertragingen verwacht omdat vanwege de coronapandemie aanzienlijk meer mensen per brief stemmen.

Meer dan 90 miljoen Amerikanen hebben al vóór de officiële verkiezingsdatum op 3 november van de gelegenheid gebruik gemaakt om per brief of bij vooraf geopende stembureaus te stemmen. Volgens het US Elections Project komt dit overeen met ongeveer twee derde van alle kiezers in 2016.

De Amerikaanse president wordt niet rechtstreeks door de burgers gekozen, maar door het electoraat. Hun stemmen gaan volledig naar de winnaar van de staat die deze kiezers stuurt – hoe dichtbij het resultaat ook is. Voor toegang tot het Witte Huis zijn 270 electorale stemmen vereist. In 2016 won Trump landelijk minder stemmen dan Hillary Clinton, maar wel meer kiezers.

Biden wil de natie toespreken op verkiezingsavond vanuit zijn huis in Wilmington, Delaware, zoals zijn campagneteam zaterdag aankondigde. Naar eigen zeggen zal Trump waarschijnlijk de verkiezingsnacht in Washington doorbrengen “tussen het Witte Huis en het (Trump) hotel” omdat het bestuur van de hoofdstad “grenzen heeft gesteld” aan het gebruik van zijn hotel daar. Evenementen met maximaal 50 personen zijn momenteel toegestaan ​​in Washington. Het is ongebruikelijk dat zittende presidenten op verkiezingsavond in het Witte Huis zijn.

Lees ook:  'Strategisch extremisme': hoe Republikeinen en vestigingsdemocraten identiteitspolitiek gebruiken om te delen en te regeren

Comments

comments