Europa’s tweede golf van Covid-19 is geen excuus voor de mislukkingen van Trump

Europa’s tweede golf van Covid-19 is geen excuus voor de mislukkingen van Trump

1 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De mislukking van Trump op Covid-19 behoort nog steeds tot de ergste ter wereld.

Europa leed in het voorjaar aan een grote Covid-19- uitbraak en onderdrukte vervolgens het virus terwijl de Verenigde Staten bleven worstelen. Maar nu nemen de gevallen in Europa opnieuw een stijgende lijn : Frankrijk voert een lockdown terug, het VK escaleert de beperkingen, en zelfs Duitsland, dat algemeen wordt gezien als een succesverhaal over het coronavirus, legt opnieuw sluitingen op, in een poging de overweldigende golf van gevallen te vermijden. buren hebben nu te maken met.

President Donald Trump heeft Europa’s piek aangehaald om te beweren dat de manier waarop zijn regering omging met Covid-19 niet zo slecht was. “Het is een wereldwijde pandemie”, zei Trump tijdens het laatste presidentiële debat. “Het is over de hele wereld. Je ziet momenteel de pieken in Europa en op veel andere plaatsen. “

Als Europa het niet zou kunnen bevatten, zo luidt het argument, dan is alles wat er in de VS is gebeurd misschien toch niet zo slecht of uniek.

De oorzaken van de Europese piek maken deel uit van een bekend verhaal, waarbij experts de schuld geven aan een mix van pandemische vermoeidheid, zelfgenoegzaamheid en ontkenning. Toen de Tsjechische Republiek zijn lockdown beëindigde, hield de hoofdstad Praag een grootschalig openbaar diner om de vermeende overwinning te vieren – maar de viering was voorbarig en het land heeft nu een van de hoogste percentages dagelijkse nieuwe coronavirusgevallen ter wereld.

Maar het falen van Europa, zeggen experts, laat de VS – of Trump – niet van de haak.

Ten eerste nemen de gevallen van coronavirus in de VS nu ook toe, maar niet zo veel als in Europa. Amerika meldde deze week een record van meer dan 90.000 gevallen van coronavirus op één dag (deels maar niet geheel door meer testen ). Sommige staten , zoals de Dakota’s , hebben niveaus van Covid-19-gevallen die overeenkomen met die in de zwaarst getroffen Europese landen , zoals België en Tsjechië. De meest recente stijging van de VS begon later dan die van Europa, maar is goed op weg.

De VS doet het ook nog steeds slechter dan de meeste van haar ontwikkelde leeftijdsgenoten. Het rapporteert dagelijks meer nieuwe gevallen van coronavirus per hoofd van de bevolking dan de meeste ontwikkelde landen. Canada meldt, na controle voor de bevolking, een derde van de dagelijkse nieuwe Covid-19-gevallen als de VS, en zowel Nieuw-Zeeland als Australië rapporteert minder dan 1 procent van de gevallen als Amerika. De VS rapporteert ook meer sterfgevallen, na aanpassing aan de bevolking, dan de meeste van haar ontwikkelde leeftijdsgenoten (hoewel de sterfgevallen meestal achterblijven bij de gevallen, dus het dodental in Europa zal waarschijnlijk binnenkort erger worden).

Trump “heeft volkomen gelijk, dit is een wereldwijde pandemie”, vertelde Ashish Jha, decaan van de Brown University School of Public Health. ‘Waar hij geen gelijk in heeft, is dat het op de een of andere manier oncontroleerbaar is. De waarheid is dat er veel landen zijn die het hebben gecontroleerd. ” Daartoe blijven de VS “een buitengewoon slechte performer”, zelfs als sommige landen het virus verkeerd beheren en ook pieken zien.

Deskundigen hebben dit grotendeels op Trump gezet. Het bewijs ondersteunt verschillende maatregelen om het coronavirus te bestrijden: sociale afstand nemen , agressief testen en traceren , en wijdverbreide maskering .

Trump heeft deze de afgelopen maanden allemaal effectief afgewezen. Hij heeft aangedrongen op staten om zich snel en vroeg open te stellen, waardoor nieuwe en aanhoudende Covid-19-uitbraken in het hele land worden aangewakkerd . In plaats van dat de federale overheid de leiding neemt over testen en traceren, heeft hij het probleem naar de staten en de particuliere sector geschoven – en zelfs zijn volksgezondheidsinstanties ertoe aangezet om minder testen aan te bevelen. Hij bespotte maskers en vroeg zich af of ze überhaupt effectief zijn , ook al laat het bewijs steeds meer zien dat ze dat zijn.

“Wat deze uitbraak u geeft, is hetzelfde probleem voor elk land ter wereld”, vertelde Clare Wenham, een mondiaal gezondheidsbeleidsexpert aan de London School of Economics and Political Science. “U kunt dus echt de impact zien van de verschillende beleidsmaatregelen die zijn gelanceerd.” De prestaties van de VS “zijn een bewijs van het falen van de regering-Trump.”

Een resterend contrast is hoe serieus Europa zijn Covid-19-stijging neemt in vergelijking met de VS. Sommige Europese landen voeren lockdowns terug. Anderen stellen avondklok, meer gerichte sluitingen en maskermandaten op. Europese leiders hebben gewaarschuwd dat ze nog agressievere maatregelen zullen nemen als de gevallen niet stoppen.

Ondertussen zijn de VS zich blijven verzetten tegen actie, zelfs nu het land een derde golf van Covid-19 ziet. Het grootste deel van het land is heropend , met risicovolle ruimtes zoals bars en restaurants die nu regelmatig klanten in het hele land bedienen. Zeventien staten hebben nog steeds geen maskermandaten. Noord- en Zuid-Dakota hebben de ergste uitbraken van vandaag in de VS te verduren en hebben overheidsmandaten voor sociale distantiëring of maskering afgewezen , en de Republikeinen van Wisconsin hebben de Democratische gouverneur verlamd van het nemen van agressievere acties om het virus te vertragen.

Dus de huidige wereldwijde golf zou kunnen uitkomen als een herhaling van de eerste paar maanden van de pandemie: de VS en Europa zien allebei nieuwe uitbraken, en Europa reageert met serieuze maatregelen terwijl de VS dat niet doet.

Het falen van de VS op Covid-19 is nog steeds groot

Ongeacht wat Europa momenteel doormaakt, het is duidelijk dat de VS er niet in is geslaagd het coronavirus in te dammen.

De VS staat in de top vier, van de 36 ontwikkelde landen ter wereld (waarvan de meeste Europees zijn), voor Covid-19 sterfgevallen per miljoen mensen. Amerika heeft ongeveer zes keer het sterftecijfer als het gemiddelde ontwikkelde land.

Als de VS hetzelfde sterftecijfer voor Covid-19 zou hebben als Canada, zouden er vandaag bijna 140.000 Amerikanen meer in leven zijn, op een totaal van meer dan 225.000 doden. Als het hetzelfde sterftecijfer had als Duitsland, zouden er vandaag meer dan 187.000 Amerikanen meer in leven zijn. Als het was zoals Australië, zouden er vandaag nog bijna 216.000 Amerikanen in leven zijn.

De VS stonden voor unieke uitdagingen, gezien hun grote omvang, gefragmenteerde federalistische systeem en libertaire inslag. Het openbare gezondheidssysteem was al ondergefinancierd en onvoldoende voorbereid op een grote ziekte-uitbraak vóór Trump.

Maar soortgelijke problemen deden zich ook voor in andere landen. Australië, Canada en Duitsland hebben federalistische regeringssystemen, individualistische samenlevingen of beide, en ondergefinancierde volksgezondheidssystemen. Toch hebben ze het allemaal veel beter gedaan (hoewel de gevallen nu snel toenemen in Duitsland ).

In tegenstelling tot deze andere landen hebben de VS echter niet in een vroeg stadium krachtiger actie ondernomen en deze voortgezet. Amerika heeft sociale distantiëren nooit erg serieus genomen, met staten die heropenen lang voordat ze gevallen echt onderdrukten, in tegenstelling tot bijna alle andere ontwikkelde landen in de lente en zomer. Het kostte maanden om de testcapaciteit echt op te bouwen – en op basis van positiviteitspercentages loopt het nog ver achter op die van Australië. Het heeft nooit een nationaal contactopsporingssysteem ontwikkeld, zoals in Zuid-Korea. Het heeft nooit universele maskering omarmd, zoals Japan deed.

Lees ook:  2084: Orwell terug in het Trump tijdperk

Het duidelijkste bewijs was Amerika’s grote golf van Covid-19-gevallen in de zomer – een golf die de overgrote meerderheid van andere ontwikkelde landen, inclusief Europa als geheel, vermeed. In tegenstelling tot een groot deel van Europa, hebben de VS hun Covid-19-gevallen nooit echt onderdrukt tot nul of beter beheersbare niveaus – tot het punt dat sommige experts zich afvragen of de VS nu echt een ‘derde golf’ ziet of dat het land nog steeds bezig is. het zien van een voortzetting van zijn eerste golf. Van Europa daarentegen wordt algemeen aangenomen dat het midden in een ‘tweede golf’ zit.

Zonder die zomergolf zouden de VS veel dichter bij haar Europese collega’s kunnen staan. De VS begonnen april rond het midden van het peloton onder ontwikkelde landen voor bevestigde Covid-19-sterfgevallen. Maar het land klom gestaag in de gelederen gedurende de rest van de lente en daarna de zomer.

‘We hebben het nooit echt onder controle gekregen,’ zei Jha. “We hebben de zaaknummers nooit naar beneden gehaald zoals de meeste Europeanen deden – deels omdat we niet hard genoeg stopten en we niet lang genoeg gesloten bleven.”

Er is geen reden waarom het zo had moeten verlopen. Vóór de pandemie van het coronavirus had een ranglijst van 2019 van de voorbereidingen voor het uitbreken van ziekten van het Johns Hopkins Center for Health Security and Nuclear Threat Initiative de VS bovenaan de lijst. Hoewel het rapport waarschuwde dat “geen enkel land volledig is voorbereid op epidemieën of pandemieën”, suggereerde het op zijn minst dat de VS het beter hadden moeten doen dan de meeste andere landen. En Amerika heeft dat duidelijk niet.

Nogmaals, de mislukkingen liggen grotendeels bij Trump. Zelfs toen het aantal gevallen van coronavirus keer op keer is toegenomen, is Trump doorgegaan met het bagatelliseren van Covid-19 – tegen journalist Bob Woodward: “Ik wilde het altijd bagatelliseren.” Het doel van Trump is om een vals gevoel van normaliteit te bestendigen waarvan hij denkt dat het hem kan helpen herverkiezing te winnen. Hij ging door dat zelfs nadat hij zelf ziek was geworden van Covid-19 – tweette toen hij uit het ziekenhuis kwam: “Wees niet bang voor Covid. Laat het je leven niet beheersen. “

Door het coronavirus echter nooit serieus te nemen, heeft Trump ervoor gezorgd dat een massale, aanhoudende Covid-19-epidemie het Amerikaanse leven heeft gedomineerd en zal blijven domineren totdat er een vaccin is ontwikkeld en op grote schaal wordt verspreid.

Een groot deel van Europa maakte dezelfde fout als de VS.

Net zoals sommige staten in de VS het beter doen, doen sommige landen in Europa dat ook. Duitsland heeft het bijvoorbeeld beter gedaan dan een groot deel van het continent, hoewel het onlangs enkele “lockdown lite” -beperkingen heeft teruggebracht naarmate het aantal gevallen van coronavirus toenam.

Toch is het waar dat Europa nu een enorme golf van Covid-19 lijdt. Experts zeggen dat dit grotendeels komt doordat het continent veel van dezelfde fouten herhaalt die de VS de afgelopen maanden hebben gemaakt.

De constante les van Covid-19-uitbraken in de VS – of het nu New York , Florida of de Dakota’s zijn – is dat als je niet snel genoeg agressieve actie onderneemt en het volhoudt, een plek achterblijft die erg kwetsbaar is voor het coronavirus. Als dat eenmaal gebeurt, kunnen gevallen zeer snel groeien, waardoor drastische maatregelen gedurende weken of maanden worden gedwongen om de zaken naar beneden te halen. Het virus heeft in verschillende staten van de lente tot nu bewezen dat het deze kwetsbaarheden zal doorboren.

Een les is dat “lockdowns de ziekte niet uitroeien”, vertelde Kalipso Chalkidou, directeur van het mondiaal gezondheidsbeleid bij het Center for Global Development. Ze vertragen het – wat nog steeds levens redt – maar het onderdrukken van gevallen met een lockdown betekent niet dat een land is genezen, het virus is voor altijd verdwenen en alles kan zonder voorzorgsmaatregelen weer normaal worden.

In de loop van de tijd zijn landen over de hele wereld echter versoepeld en hebben ze zich opengesteld voor een uitbraak. Deskundigen stellen dit vast op een combinatie van vermoeidheid, omdat mensen moe worden van het omgaan met het virus, maar ook zelfgenoegzaamheid en ontkenning, omdat mensen gewend raken aan het virus of denken dat ze erin geslaagd zijn het volledig te onderdrukken. Dat leidt tot plaatsen die weer opengaan, het publiek meer uitgaat en vervolgens uitbraken.

Europa is in dit opzicht niet anders. Nadat het continent als geheel het virus in de lente en zomer echt onderdrukte, begonnen plaatsen hun beperkingen te versoepelen. Ze beëindigden de maskermandaten. Ze lieten weer bars en binnen dineren toe. Ze maakten het testen en traceren gemakkelijker. Het publiek begon zich op zijn gemak te voelen, ervan uitgaande dat het virus verdwenen was en dat de zaken weer normaal konden worden.

“De cijfers [in Europa] werden laag – veel lager dan in de VS”, zei Wenham. “Dus mensen kregen meer zelfvertrouwen.”

Het verhaal van Praag, in Tsjechië, is een extreem voorbeeld. Toen het land zijn lockdown beëindigde nadat het zijn Covid-19-curve had verpletterd, bouwde de stad een 500 meter hoge tafel voor een openbaar diner , dat door de organisatoren aan verslaggevers werd beschreven als een viering van “het einde van de coronaviruscrisis”.

Nu leidt Tsjechië op één na alle andere naties , Andorra, in gevallen van coronavirus per hoofd van de bevolking. Het land ging deze maand een tweede lockdown in – een stap waarvan de Tsjechische leiders eerder beweerden dat deze niet nodig zou zijn – om te voorkomen dat het gezondheidszorgsysteem overweldigd zou worden.

“Ik verontschuldig me zelfs voor het feit dat ik uitgesloten van deze optie in het verleden, want ik was niet in staat om te denken dat het kan gebeuren,” de Tsjechische premier Andrej Babis gezegd . “Helaas is het gebeurd en nu moeten we vooral de levens van onze burgers beschermen.”

In die zin is een van de grootste fouten van de VS niet helemaal uniek: andere landen hebben soms ook een vals gevoel van normaliteit ontwikkeld rond Covid-19.

Wat de VS anders maakt, is hoe vaak het deze fout heeft herhaald bij een uitbraak na een uitbraak. Zoals Jha me heeft verteld : “Ik heb op dit punt het gevoel dat ik duidelijk niet langer begrijp waarom ons land zijn lessen niet kan leren en waarom we steeds dezelfde fouten blijven herhalen.”

Met de winter in aantocht, reageert Europa, maar Amerika niet

Er kan zich een ander verschil voordoen tussen Europa en de VS: terwijl Europese landen nu grote stappen ondernemen om hun nieuwe Covid-19-golf in te dammen – inclusief lockdowns – lijkt de VS tevreden met niet echt meer doen dan ze hebben gedaan.

Stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, erkende hetzelfde. In een optreden op CNN zei Meadows: “We gaan de pandemie niet beheersen. We gaan het feit beheersen dat we vaccins, therapieën en andere verzachtende gebieden krijgen. ” Gevraagd waarom het niet wordt ingeperkt, antwoordde Meadows: “Omdat het een besmettelijk virus is, net als de griep.” (Het coronavirus is veel erger dan de griep .)

Bij gebrek aan federaal leiderschap werd de beleidsreactie grotendeels aan de staten overgelaten. Dat heeft geleid tot ongelijkheden: hoewel sommige staten maskermandaten en beperkingen hebben voor binnen dineren en grote bijeenkomsten, hebben andere helemaal geen regels over de hele staat.

Noord- en Zuid-Dakota hebben bijvoorbeeld geen maskermandaten of beperkingen voor bedrijven, en geven op zijn best aanbevelingen die het publiek en bedrijven niet hoeven te volgen. Dat wordt voortgezet, aangezien de Dakota’s de twee ergste aanhoudende uitbraken in de VS hebben aangepakt.

Elders is de overgrote meerderheid van de staten heropend , met in het beste geval beperkingen op de capaciteit van bedrijven en de omvang van bijeenkomsten, samen met zwak afgedwongen richtlijnen voor sociale distantiëring. Dat is tot dusverre waar gebleven, zelfs nu de gevallen van Covid-19 zijn toegenomen.

De meeste staten hebben maskermandaten, maar ze worden in verschillende mate afgedwongen. Het traceren van contacten bestaat op geen enkel effectief niveau in alle staten, behalve in enkele staten.

Europa neemt daarentegen veel krachtigere maatregelen, waaronder lockdowns, avondklok, beperkingen op hoe groot bijeenkomsten kunnen zijn en beperkingen voor verschillende huishoudens die met elkaar omgaan. Maskermandaten zijn ook wijdverbreid. Verschillende landen proberen het traceren van contacten op te schalen.

Sommige Europese landen hebben eerst minder beperkende maatregelen geprobeerd, omdat, zoals Wenham zei, “niemand weer volledig wil afsluiten”. Het valt nog te bezien, gezien de omvang van enkele uitbraken op het continent, of deze mildere maatregelen zullen werken. Sommige experts zeggen dat op veel plaatsen het punt voorbij is waar zwakkere acties voldoende zijn, dus in de toekomst zullen er waarschijnlijk meer lockdowns zijn.

Toch proberen de Europese landen in ieder geval collectief iets . Dat kan niet gezegd worden voor de VS als geheel.

De tijd dringt misschien. Gedurende de herfst en winter zullen verschillende factoren de verspreiding van het coronavirus waarschijnlijk versnellen: scholen zullen blijven heropenen; de kou duwt mensen naar binnenruimtes waar de ventilatie slechter is en het virus zich gemakkelijker verspreidt; de feestdagen zullen vrienden en familie samenbrengen in mogelijk grote bijeenkomsten; en een ander griepseizoen zou de gezondheidszorgsystemen onder druk kunnen zetten. Als een plaats te kampen heeft met een hoog aantal gevallen van coronavirus, terwijl dat allemaal gebeurt, kunnen uitbraken verder uit de hand lopen.

Nu de klok tikt op die kwesties en de VS niet van plan zijn veel meer actie te ondernemen, kan het land opnieuw uit Europa versplinteren en opnieuw een unieke mislukking veroorzaken in zijn reactie op het coronavirus.

“De landen die waakzaam en gefocust blijven, hebben het beste gepresteerd”, vertelde Jeremy Konyndyk, een senior beleidsmedewerker bij het Center for Global Development. “Deze pieken in gevallen zijn niet onvermijdelijk – ze vloeien voort uit de keuzes die we maken.”

Lees ook:  Hoe u werd voorgelogen door het RIVM en de media

Comments

comments