Trump een president in ballingschap

Trump een president in ballingschap

1 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Dit artikel van Garrett Graff in Politico gaat ervan uit dat Trump niet op zoek zal gaan naar wraak door zich onmiddellijk kandidaat te stellen voor president in 2024, maar bekijkt hoe anders hij zal zijn dan andere voormalige presidenten. Ik denk eigenlijk dat het erger zal zijn dan wat hij zegt, maar het is behoorlijk slecht.

Als Trump verliest en daadwerkelijk zijn ambt verlaat, geloof ik persoonlijk dat hij zichzelf zal profileren als de legitieme president in ballingschap en als tegenstander in de publieke belangstelling zal blijven. Ik weet niet of hij uiteindelijk in 2024 zal rennen, maar je kunt geloven dat hij zo lang mogelijk de schijn zal volhouden om in de schijnwerpers te blijven en zoveel mogelijk geld te verdienen.

Van het profiteren van zijn levenslange bescherming door de geheime dienst tot het trollen van de regering-Biden door zich te verenigen met dictators over de hele wereld, Trumps stint als ex-president zou net zo ontwrichtend en normverbrekend kunnen zijn als de afgelopen vier jaar.

Een ex-president zijn kan voor het grootste deel een zacht en rustig leven zijn. Jimmy Carter bouwt huizen; George W. Bush schildert. Na het verlaten van het Witte Huis ging Barack Obama kitesurfen met Richard Branson op zijn privé-eiland op de Britse Maagdeneilanden.

Niets van dat alles lijkt echter waarschijnlijk in de kaart te staan ​​voor Donald Trump als hij dinsdag zijn herverkiezing verliest en in slechts 80 dagen het Witte Huis verlaat.

Een rusteloze figuur met weinig interesses buiten zijn eigen zakelijke en politieke carrière, geen hobby’s behalve golfen op zijn eigen terrein en weinig traditionele vrienden, Trump gedijt op publieke aandacht en ontwrichting; dit is tenslotte een man die niet eens een heel weekend opgesloten in een ziekenhuis kon doorbrengen toen hij eerder deze maand ziek was van Covid-19 en een joyride moest maken rond het Walter Reed Medical Center om naar zijn supporters te zwaaien.

Dus als hij het Witte Huis verliest, welke nieuwe fase zou dan op 21 januari beginnen?

In interviews hebben historici, juridische experts van de regering, nationale veiligheidsleiders en mensen die dicht bij de regering staan ​​een voorspelling die zijn critici zal verontrusten: het is onwaarschijnlijk dat het Trump-tijdperk zal eindigen wanneer het presidentschap van Trump eindigt. Ze stellen zich een post-presidentschap voor dat net zo ontwrichtend en normverbrekend is als zijn presidentschap – een die het werk van zijn opvolger veel moeilijker zou kunnen maken. leven temidden van zijn eigen bel van bewonderaars – de Republikeinse politiek beheersen en chaos zaaien in de VS en de rest van de wereld lang nadat hij officieel zijn ambt heeft verlaten.

“Kan hij ervoor zorgen dat mensen onze instellingen niet vertrouwen? Kan hij steeksleutels in delicate onderhandelingen gooien? Absoluut, ”zegt een voormalige ambtenaar van Trump. ‘Hij kan een stuk gereedschap zijn. In dat opzicht zal hij ergens tussen gevaarlijk en verwoestend zijn. “

Een president die tijdens zijn ambtsperiode niet bereid is om grenzen te respecteren, zal ze buiten zijn ambt vrijwel zeker overschrijden. Deskundigen stellen zich een aantal waarschijnlijke scenario’s voor – een  veel geruchten tv-programma  en zijn van plan om zijn eigendommen te gebruiken om te profiteren van zijn levenslange bescherming door de geheime dienst, misschien zelfs door te gaan met het trollen van de Biden-administratie vanuit zijn hotel aan de Pennsylvania Avenue – en enkele verontrustende, zo minder bepaalde, zoals het letterlijk verkopen van Amerikaanse geheimen of invloed aan buitenlandse regeringen.

Trump heeft al gepraat dat hij misschien het land  zal  verlaten als hij verliest , maar weinigen verwachten dat hij bereidwillig het Amerikaanse publieke podium verlaat . Hij zou het Witte Huis verlaten met een van de grootste sociale mediaplatforms ter wereld – waaronder 87 miljoen Twitter-volgers – en een grote e-maillijst voor campagnes met een bewezen vermogen om geld in te zamelen voor kleine dollars dat zou kunnen worden gebruikt om andere MAGA-vriendelijke politici te helpen – of, net zo waarschijnlijk, om Trump’s eigen waren te verkopen. En hij zal waarschijnlijk elke dollar nodig hebben die hij uit zijn bedrijven en het kantoor dat hij zojuist heeft verlaten nodig heeft. Zoals de  New York Times  heeft  gedocumenteerdHebben Trump persoonlijk en de Trump-organisatie in het algemeen meer dan $ 1 miljard aan schulden in de komende jaren. Als hij het kantoor verlaat, zal hij het druk moeten hebben om het geld op te halen om het af te betalen.

Ja, Trump zal waarschijnlijk het laaghangende fruit pakken waar voormalige presidenten de voorkeur aan geven: profiteren van het Witte Huis met een memoires – hoewel velen in de uitgeverswereld denken dat hij er niet zoveel geld voor zal krijgen – en van een kraan van overheidsgeld terwijl hij zich vestigt in het post-presidentschap. Maar die presidentiële tradities zullen slechts een fractie opleveren van de honderden miljoenen die Trump nodig heeft, en het is onwaarschijnlijk dat ze het ego van zijn entertainer zullen bevredigen.

“Hij is nog steeds de leider van een beweging”, zegt Nancy Gibbs, een journalist en historicus die mee schreef aan  The Presidents Club  over het leven van voormalige presidenten. ‘Ik kan me een voormalige president herinneren die zijn ambt verliet met een intacte beweging die niet aan iemand anders was overgedragen. Ik zie hem niet opgeven. “

Wat betekent dat zelfs vanaf die eerste minuten Trumps post-presidentschap vrijwel zeker anders zou zijn dan alles wat Amerika – of de wereld – ooit heeft meegemaakt. Ervan uitgaande dat hij in staat is om juridische problemen op te lossen die voortvloeien uit het presidentschap en de rest van zijn dagen niet doorbrengt voor de  belastingrechtbank  in de staat New York, heeft Trump als 74-jarige man een normale  levensverwachting  van ongeveer 11 jaar, en de meeste voormalige presidenten  overleven  de gemiddelde Amerikaan ver, dus hij heeft misschien een paar decennia om ‘s werelds meest exclusieve club van ex-presidenten te ontwrichten.

“Je kunt er zeker van zijn dat veel van de regels en patronen van voormalige presidenten niet op hem van toepassing zullen zijn”, zegt Gibbs. ‘Ik heb lang geleden geen grenzen meer gesteld aan wat hij zou kunnen doen of verkopen. Er zijn geen grenzen. “

Een loopbaanverkoper zal merken dat hij meer connecties heeft over de hele wereld dan ooit tevoren – en ook met meer grieven tegen mensen die hij slecht behandeld voelt en hem voortijdig uit zijn ambt heeft gedwongen. “Ik heb twee jaar als over-under gewerkt aan baanbrekend werk voor Trump Tower Moskou”, zegt een voormalige nationale veiligheidsfunctionaris. “Het zal een enorme FU zijn voor alle Russische coupplegers.”

Graff gaat verder met het bespreken van alle manieren waarop hij de belastingbetalers, zijn memoires, een mogelijk media-imperium en presidentiële bibliotheek zal blijven belasten, maar ik denk dat dit het meest alarmerende is:

Als hij eenmaal zijn kantoor verlaat, is er niets meer dat hem ervan weerhoudt om lucratieve en twijfelachtige zakelijke deals over de hele wereld aan te gaan – en hij zou waarschijnlijk maar al te graag met hem in contact komen. “Zijn kattenkwaad is veel internationaler dan nationaal als ex”, zegt een voormalige hoge ambtenaar van Trump. “Er is niets [aan het verlaten van het ambt] dat zijn nut als instrument van een buitenlandse mogendheid vermindert.”

Trumps vroegere zakelijke praktijken illustreren al de mogelijkheden: een hotel in Baku, Azerbeidzjan, dat door de  New Yorker  bestempeld werd als  “een corrupte operatie ontwikkeld door oligarchen die verbonden zijn met de Iraanse Revolutionaire Garde”; onthulde onlangs  twijfelachtige zakelijke deals  in China; en natuurlijk het Trump Tower Moskou-  project  dat hij blijkbaar nastreefde, zelfs toen hij zich kandidaat stelde voor president. De mogelijkheden voor dergelijke deals na het presidentschap zullen exponentieel toenemen en waarschijnlijk bijzonder noodzakelijk blijken te zijn om de vereiste cashflow veilig te stellen om de naar schatting meer dan $ 1 miljard aan schulden van zijn hele zakenimperium te bedwingen  .

In de jaren voor het Witte Huis, was de Trump Organization grotendeels geworden  branding entiteit -licensing de naam Trump aan producten en projecten in plaats van ze regelrechte bezitten of ontwikkelen ze zelf. Dat kan ook na het voorzitterschap een slim spel blijven, en constant geld opleveren zonder de kopzorgen van het runnen van ondernemingen.

Maar zelfs nog lucratiever dan het merk Trump zou Trump zelf verkopen. Zoek naar Trump die niet wordt uitgelokt door de beste tegenstanders of bondgenoten van het land, maar in plaats daarvan door de secundaire en tertiaire wereldmachten die de imprimatur van Amerikaanse erkenning en respect willen en bereid zijn om de rode loper uit te rollen voor staatsbezoekachtige vieringen, misschien wel allemaal onder het mom van mooie lintknipsels van nieuwe projecten van het Trump-merk.

Inlichtingenprofessionals kunnen zich bijvoorbeeld voorstellen dat Trump op het wereldtoneel staat naast zijn favoriete mondiale sterke mannen – zeg de Turkse Recep Tayyip Erdoğan, de Filipijnse president Rodrigo Duterte, de Hongaarse Viktor Orbán of de Venezolaanse president Nicolás Maduro – die opschept over zijn nieuwe gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomsten en de wereld. leiders die hem willen ontvangen, zelfs als ze de smeekbeden van president Biden afwijzen. Denk dat “Trump Tower Damascus een nieuwe start zal zijn voor mijn vredelievende vriend Bashar al-Assad.” Of stel je zelfs voor dat Trump, in Rodman-stijl, op het veld verschijnt tijdens Noord-Koreaanse basketbalwedstrijden met zijn maat Kim Jong Un in Pyongyang, net zoals Joe Biden de druk op het nucleaire programma van het Hermit Kingdom verhoogt.

Huidige presidenten zetten voormalige presidenten vaak in als zwervende mondiale diplomaten  bij uitstek,  ambassadeurs zonder portefeuille maar die het hoogste niveau van respect verschuldigd waren. Jimmy Carter en Bill Clinton, bijvoorbeeld, hebben  beide  al  naar Noord-Korea gestuurd naar werk delicate onderhandelingen. Maar het is onwaarschijnlijk dat een president Biden zich ooit tot Trump zou wenden voor hulp bij gevoelige geopolitieke problemen. En het is onwaarschijnlijk dat Trump het zou geven. In plaats daarvan stellen experts zich Trump voor als een vrije chaos-agent – min of meer wat hij in het Witte Huis heeft meegemaakt, maar met nog minder personeel, proces of officiële beperkingen.

“Onze wil, effectiviteit en pogingen om onze waarden en effectiviteit te bevestigen ondermijnen? Hij zou 100 procent bereid zijn om daar 100 procent mee te rotzooien voor persoonlijk gewin en blijvende bekendheid ”, zegt een voormalige Trump-ambtenaar. “Stel je voor dat Jimmy Carter daarbuiten je biedingen niet doet, je laat Donald Trump bij deze jongens zitten en hen een podium aanbieden om zichzelf te verkopen.”

Trump, die heeft bemiddeld in wat hij ziet als een  historische opening  tussen Israël en andere landen in het Midden-Oosten, grotendeels door  Palestijnen  uit te sluiten van het proces, zou in het bijzonder geneigd kunnen zijn om pogingen van toekomstige presidentiële regeringen om hun stem te herstellen of de macht in het Midden-Oosten te herstellen, te ondermijnen. . Evenzo, als een president Biden zich agressief opstelt tegen een van de regimes waarmee Trump bevriend is als president, zou Trump niet noodzakelijk aan de zijlijn staan.

‘Hij zou de beste vriend kunnen worden, een ondermijnende persoon, een belemmering voor het herstellen van elke vorm van genormaliseerde relaties die de Verenigde Staten in de toekomst zoeken. Hij kan daar zijn en een ander perspectief bieden. Je hebt nu een overdrukventiel in hem gecreëerd ”, zegt de voormalige Trump-regeringsfunctionaris.

Zoals een andere deskundige me vertelde: “Toen het zijn taak was om de belangen van het land op de eerste plaats te zetten, plaatste hij de belangen van het land niet op de eerste plaats. Waarom zouden we daarna iets anders verwachten? “

Er is geen precedent dat een voormalige president zijn eigen freelance buitenlands beleid voert – en zeker niet een die indruist tegen het uitgesproken beleid van zijn opvolger. (Misschien is de dichtstbijzijnde analoog de  complexe plot door voormalig vice-president – en Alexander Hamilton-moordenaar – Aaron Burr om een ​​afgescheiden republiek te vormen in het toenmalige zuidwesten van de Verenigde Staten met misschien hijzelf als keizer.) Hoewel de VS wetten heeft tegen burgers die proberen hun eigen buitenlands beleid te voeren, was het zorgen over die zogenaamde Logan-wet die hielp bij het opstarten van het onderzoek naar de aankomende nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, toen hij met de Russische ambassadeur sprak over sancties van de regering van Obama – de wet is nooit gebruikt in de Amerikaanse geschiedenis. Als president heeft Trump gezegd dat hij dacht dat voormalig staatssecretaris John Kerry de Logan-wet had geschonden in zijn  eenmansdiplomatie om de deal met Iran te behouden terwijl deze werd aangevallen door het Witte Huis van Trump. De lat om de Logan-wet in te voeren tegen een voormalige regeringsleider zou vermoedelijk hoog zijn en evenzeer een netelige politieke vraag als een criminele kwestie blijken te zijn. “We schijten allemaal over de Logan Act [als nutteloos], maar op welk punt gaat dat over in een juridische kwestie? Als hij gaat proberen het buitenlands beleid van de Verenigde Staten te belemmeren, wat betekent dat dan? ” vraagt ​​de inlichtingenprofessional zich af. “Praten over een complex onderzoek en een zaak die moet worden aangespannen.”

Het meest nuttig voor Amerika’s tegenstanders in het buitenland zou echter zijn dat Trump’s voortdurende tweeten en openbare optredens eenvoudig zouden dienen als een constante herinnering aan Amerika’s politieke instabiliteit. Een van de redenen waarom Rusland zich aanvankelijk bij de verkiezingen van 2016 mengde, was simpelweg om de legitimiteit van de westerse democratieën te ondermijnen, en de voortdurende traditie van Trump onderstreept die boodschap en zet andere landen aan het twijfelen aan de morele superioriteit van de Amerikaanse democratie.

Houd in gedachten dat hij toegang heeft gehad tot alle geheimen van Amerika en als president heeft laten zien dat hij bereid is zijn mond open te houden voor zijn eigen zelfverheerlijking. Stel je voor wat hij zou doen voor geld en buitenlandse invloed zou uitoefenen nadat hij weg is?

Wat kan hieraan worden gedaan? Ik weet het eerlijk gezegd niet.

Comments

comments