Als Trump niet toegeeft, hebben deze activisten een plan

Als Trump niet toegeeft, hebben deze activisten een plan

2 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Groepen zoals de Movement for Black Lives, de Sunrise Movement en de Women’s March zijn klaar voor 4 november.

President Trump heeft herhaaldelijk geweigerd te zeggen of hij de resultaten van de verkiezingen van 2020 zal accepteren. Tijdens een debat zei hij tegen een extreemrechtse straatgevechtsgroep “sta op en klaar te staan” en uitte zijn bezorgdheid over geweld op 3 november en daarna. Hij heeft ook valse beweringen gedaan dat de winnaar op de verkiezingsavond moet worden beslist, voordat veel stemmen zullen worden geteld, en zei dat hij verwacht dat de winnaar wordt beslist door het Hooggerechtshof .

Dit alles baart veel mensen zorgen dat zelfs als de democratisch genomineerde Joe Biden de verkiezingen wint, Trump zal weigeren toe te geven – of dat de president zal proberen om genoeg stemmen te blokkeren door middel van gerechtelijke procedures om hem tot winnaar te verklaren.

Het is een beangstigend vooruitzicht, niet alleen voor Biden-aanhangers, maar ook voor de toekomst van de democratie in Amerika. Maar activisten in het hele land plannen al een dergelijk scenario en zeggen dat er acties zijn die gewone Amerikanen kunnen ondernemen om terug te dringen.

Het begint met het normaliseren van het feit dat, wat Trump ook zegt, we de winnaar misschien niet kennen op de ochtend van 4 november. “Wat er van iedereen in dit land zal worden verlangd, is te begrijpen dat we misschien geen onmiddellijke resultaten hebben en dat deze verkiezing kan anders aanvoelen dan in het verleden, ”vertelde Arisha Hatch, uitvoerend directeur van de raciale rechtvaardigheidsgroep Color of Change PAC, aan Vox. En in plaats van zich op de verkiezingsavond te haasten om een ​​winnaar uit te roepen: “Het is ongelooflijk belangrijk dat elke stemming wordt geteld.”

En als Trump of zijn aanhangers het telproces proberen te belemmeren, of weigeren het resultaat te accepteren, kunnen Amerikanen instrumenten gebruiken die hebben gewerkt tegen staatsgrepen in andere landen, van straatprotesten tot rollende stakingen, zegt Daniel Hunter, een oprichter van de activistische groep. Kies voor democratie, zei Vox. De groep organiseert trainingen om mensen te helpen reageren als Trump het tellen van stemmen probeert te blokkeren of weigert toe te geven.

Het is mogelijk dat de tactiek van de groep niet nodig is, zei Hunter, ofwel omdat Trump legitiem wint of omdat hij de nederlaag toegeeft. Maar hij heeft herhaaldelijk verklaard bereid te zijn om de koers van de democratie te ondermijnen en Amerikanen iets cruciaal te geven: tijd om zich voor te bereiden.

“Met elke centimeter die we nu winnen, lopen we voor op het spel”, zei Hunter.

Progressieve groepen hebben plannen als Trump de verkiezingen probeert te ondermijnen

Activisten zijn het erover eens dat stemmen het eerste is dat Amerikanen kunnen doen om voor eerlijke verkiezingen te zorgen. “Het belangrijkste dat we kunnen doen en de beste manier om dit te bereiken vanuit ons perspectief, is dat mensen massaal stemmen en dat de resultaten niet in twijfel kunnen worden getrokken,” zei Hatch.

Daarnaast kunnen kiezers ook druk uitoefenen op hun gekozen functionarissen om ervoor te zorgen dat elke stem wordt geteld. “Het is een goed moment om ze te vertellen dat we er echt in geloven als we het over democratie hebben,” zei Hunter. “We bedoelen ‘tel elke stem’.” De groep heeft handleidingen en scripts voor Amerikanen om contact op te nemen met lokale functionarissen en hun toezegging te eisen om alle stembiljetten te tellen.

Als Trump het tellen van stemmen kunstmatig probeert te stoppen of stembiljetten probeert weg te gooien, is de volgende stap ‘de straat op gaan’, zei Hunter. Een coalitie genaamd Protect the Results , die zowel Choose Democracy als Color of Change PAC omvat, roept op tot landelijke marsen op 4 november en 7 november om volledige telling van de stemmen te eisen.

Zij zijn niet de enigen die de actie coördineren na de verkiezingen. The Frontline , een campagne georganiseerd door de Working Families Party, het Movement for Black Lives Electoral Justice Project en anderen, organiseert op 4 november een virtueel gemeentehuis om protesten of andere acties te organiseren. “We zijn van plan ervoor te zorgen dat elke stem wordt geteld,” vertelde Jessica Byrd, oprichter van het Electoral Justice Project en leider van de Frontline, aan Vox.

De Vrouwenmars roept ondertussen op tot lokale acties in het hele land in de nacht van 3 november, waarin deelnemers “een licht zullen laten schijnen op het proces” van het tellen van stemmen door lantaarns, zaklampen en kaarsen vast te houden.

Lees ook:  De belastingdienst steelt meer dan u lief is

“Het doel van deze evenementen is om de kracht van de gemeenschap te demonstreren en dit zal ons goed van pas komen aangezien we het mogelijk langdurige proces van het tabelleren van verkiezingsresultaten in de dagen na 3 november eren”, zei Rachel O’Leary Carmona, uitvoerend directeur van Women’s March in een verklaring aan media op donderdag. “Elke voortijdige aankondiging van een winnaar zal worden aangevochten en afgewezen door de publieke aanwezigheid van lokale feministische activisten.”

En marsen en waken zijn niet de enige instrumenten die Amerikanen hebben om eerlijke verkiezingen te eisen. Als de president of anderen zich blijven verzetten tegen het tellen van de stemmen in het licht van massaprotesten, wordt het tijd dat de tactiek naar stakingen gaat, zei Hunter: grote groepen mensen die weigeren te werken of naar school te gaan. “Dit berust op het idee dat de president uiteindelijk geen koning is en de mensen niet alle operaties in het land kan laten doen”, zei hij.

Stakingen zijn succesvol geweest bij het verdrijven van dictators in plaatsen als Servië, voegde Hunter eraan toe. En verschillende groepen, waaronder de jongerencoalitie Count on Us, hebben al opgeroepen tot staking als Trump de resultaten van de verkiezingen niet respecteert. De coalitie, waartoe de Sunrise-beweging, de March for Our Lives, United We Dream Action PAC en anderen behoren, heeft vóór 3 november aan de stemming gewerkt. Maar ‘als Trump probeert de verkiezingen moeten we bereid zijn om een ​​massastaking te leiden om ervoor te zorgen dat elke stem wordt geteld ”, stelt de groep op haar website . “We laten dit land rennen en als we allemaal weigeren naar het werk of naar school te gaan, is er geen manier voor Trump om te regeren.”

Gemeenschappen kunnen samenkomen voor steun en veiligheid na de verkiezingen

Natuurlijk kan een scenario waarin Trump of zijn aanhangers weigeren de resultaten van de verkiezingen te accepteren, echt fysiek gevaar opleveren, vooral voor mensen van kleur, immigranten zonder papieren en andere groepen die de Trump-regering of blanke supremacistische groepen in het verleden als doelwit hadden.

“Ongeacht wie de verkiezingen wint of hoe dat eruit zal zien, de situatie is misschien niet veilig voor veel mensen”, zei rebel Sidney Black, oprichter van het Portland Disability Justice Collective, tegen Vox. Gezien het feit dat “echt uitkijken naar onze BIPOC-vrienden en buren” cruciaal zal zijn.

Dat “kan betekenen dat je je huis openstelt voor iemand, ook al is dat niet het veiligste wat je kunt doen met betrekking tot Covid”, zei Black – iets wat veel Amerikanen deze zomer tijdens protesten deden om demonstranten te helpen arrestatie en politiegeweld te voorkomen. Mensen die ervoor kiezen om anderen in hun huizen te beschermen tijdens protesten, kunnen ramen en deuren open laten en maskers dragen om het risico op coronavirus te verminderen, zei Black.

Over het algemeen is “nadenken over veiligheid in gemeenschappen” belangrijk, zei Black. Mensen zouden moeten werken aan het opbouwen van relaties met buren, vrienden, familie en anderen, zodat ze samen kunnen reizen, boodschappen voor elkaar kunnen doen of gewoon bij elkaar kunnen kijken als de situatie in hun omgeving gevaarlijk wordt. Veel onderlinge hulporganisaties in het hele land zijn tijdens de pandemie ontstaan ​​om dit soort gemeenschapsondersteuning te vergemakkelijken.

Het vormen van een gemeenschap is ook belangrijk voor protest, zeggen velen. “Maak contact met vijf andere mensen”, stelt Hunter voor. “Ga niet alleen de straat op.”

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om de straat op te gaan en voor sommigen gevaarlijker dan voor anderen. Mensen met een handicap kunnen bijvoorbeeld mogelijk niet marcheren of lopen een bijzonder risico op politiegeweld. Gezien dit, kunnen mensen zonder handicap vrijwilligerswerk doen om rollen te vervullen die straatprotest vereisen, zei Black. Mensen met een handicap of ouder zijn, met onderliggende aandoeningen waardoor ze een hoger risico lopen op Covid-19, of die om andere redenen meer gevaar lopen bij fysieke protesten, kunnen deelnemen aan campagnes op sociale media of tekenen voor protesten, zei Black .

Over het algemeen zal de tijd voorafgaand aan en onmiddellijk na de verkiezingen waarschijnlijk beangstigend zijn voor veel Amerikanen. Maar “we kunnen die angst en pijn omzetten in actie – collectieve actie – ook al is dat net zo eenvoudig als het controleren van een buurman”, zei Black.

En sommigen zeggen dat de stroom van volksprotesten in de afgelopen vier jaar, van de vrouwenmarsen tot de opstanden in het hele land deze zomer als reactie op de moord op George Floyd en andere zwarte Amerikanen door de politie, het bewijs is dat het land klaar is om elke poging te weerstaan. om de wil van de mensen te ondermijnen.

“We hebben veel kracht,” zei Byrd. “Ik geloof niet dat dit gebeurt in onze generatie, want we zijn onvoorbereid.”Lees ook:  Verraad en misleiding: Syrië is een uitstekend voorbeeld van het buitenlands beleid van de VS

Comments

comments