Amerika is niet langer een rolmodel voor onze democratie

Amerika is niet langer een rolmodel voor onze democratie

3 november 2020 0 Door Indignatie redactie

. Amerika is niet langer een rolmodel voor ons en onze democratie. Het is voor mij persoonlijk erg moeilijk om dit te schrijven, omdat ik al decennia lang nauwe persoonlijke en professionele banden met dit land heb. Des te meer moeten wij Europeanen, en vooral wij Nederlanders, voorzichtig zijn met onze instellingen en onze democratie – vooral als we verschillende meningen hebben, schrijft de redacteur van Indignatie.

Zoals veel landen in Europa gaat Duitsland vandaag de tweede lockdown in. Het is een lockdown light, want in tegenstelling tot in het voorjaar blijven de scholen tenminste open, althans voor zover dat gerechtvaardigd is. Hetzelfde geldt voor de detailhandel, ook de bedrijven zijn open. Er zijn ook geen avondklok zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. De politiek sluit restaurants, hotels en alle evenementen met meerdere mensen in openbare ruimtes, anders spreekt het mensen aan om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen, en dat klopt.

Desalniettemin worden de beperkingen niet zonder klachten aanvaard, en dat is het recht van alle betrokkenen. We leven in een rechtsstaat, niet in een autoritaire staat. De rechtbanken hebben het laatste woord, in geval van twijfel het Constitutionele Hof. De overheid kan van mening zijn dat zij voldoende (rechts) grondslag heeft voor uw besluiten en dat haar besluiten evenredig zijn – dat wil zeggen passend, noodzakelijk en passend – zij kan daarover niet beslissen. De scheiding der machten is van toepassing, ook in tijden van crisis.

Lees ook:  De VS 'Verliest' Zijn Democratie Niet, Het Is Al Lang Voorbij

De bevolking heeft dus alle reden om onze rechtsstaat te vertrouwen. Het bewijst zichzelf niet alleen in het normale dagelijkse leven, maar ook in uitzonderlijke situaties. En Corona is een uitzonderlijke situatie die we hopelijk ooit achter ons kunnen laten.

De verkiezingen van morgen in de VS zijn een uitzonderlijke situatie die snel kan omslaan in een noodtoestand. Het conflict over het presidentschap, dat tot een hoogtepunt is gebracht, belooft geen verzoening tussen de tegenpartijen op verkiezingsavond. Als tegenstanders vijanden worden, werkt democratie niet meer. Als de verkiezingsuitslag vele dagen open en controversieel blijft, kan de Amerikaanse democratie gedurende zeer lange tijd onherstelbare schade lijden. Amerika is niet langer een rolmodel voor ons en onze democratie. Het is voor mij persoonlijk erg moeilijk om dit te schrijven, omdat ik al decennia lang nauwe persoonlijke en professionele banden met dit land heb. Wij Europeanen, en vooral wij Nederlanders, moeten des te voorzichtiger zijn met onze instellingen en onze democratie – vooral als we verschillende meningen hebben.Comments

comments