Trump beweert ongegrond dat de Democraten de verkiezingen “proberen te STELEN” en claimt ten onrechte de overwinning

Trump beweert ongegrond dat de Democraten de verkiezingen “proberen te STELEN” en claimt ten onrechte de overwinning

4 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump verklaarde ten onrechte de overwinning terwijl hij achterbleef bij de stemming en zwoer zijn zaak voor het Hooggerechtshof te brengen.

President Donald Trump beschuldigde de Democraten er ongegrond van dat ze probeerden de verkiezingen te “stelen”, zonder bewijs te leveren, en verklaarde ten onrechte de overwinning, zelfs toen de democratische presidentskandidaat Joe Biden een voorsprong leek te hebben in het aantal stemmen.

Biden – die 238 kiesstemmen heeft, vanaf 15:15 uur Eastern Time,  volgens Associated Press-rapporten , terwijl Trump er 213 heeft – sprak als eerste nadat de peilingen in het hele land waren gesloten en voorspelde dat hij “op schema ligt om de verkiezingen te winnen”. Biden waarschuwde echter dat er nog veel stemmen moesten worden geteld.

“Ik ben optimistisch over deze uitkomst”, zei Biden tegen supporters in Wilmington, Delaware, eraan toevoegend dat hij zich “goed” voelde over Michigan en Wisconsin, waar nog miljoenen mail-in-stemmen moeten worden geteld. Georgië, zei hij, ligt nog steeds voor het oprapen.

Het tellen van de stemmen in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania zal zeker tot ver in woensdag doorgaan. De gevreesde “naald” van de New York Times geeft Biden een lichte voorsprong in Georgië, hoewel Trump voorop blijft lopen, met veel uitstaande stemmen in het grootstedelijk gebied van Atlanta.

Trump volgde snel door op Twitter ongegrond te beweren dat Democraten de verkiezingen “probeerden te STELEN” en ten onrechte beweerden dat er stemmen werden uitgebracht “nadat de peilingen waren gesloten”. Trump spelde het woord “polls” verkeerd als “polen” in zijn eerste tweet voordat zijn tweede poging door Twitter werd gemarkeerd wegens schending van zijn beleid inzake misleidende verkiezingsclaims.

Er kunnen geen stemmen worden uitgebracht nadat de peilingen overal in het land zijn gesloten. De klachten van Trump zijn al weken gericht op staten die geldige stemmen tellen die zijn afgestempeld vóór de verkiezingsdag, maar tot enkele dagen later worden geaccepteerd.

Trump vertelde later ten onrechte aan de meeste maskerloze aanhangers in de East Room van het Witte Huis dat de Democraten zijn kiezers “probeerden te ontnemen” en verklaarde ten onrechte dat “we al gewonnen hebben” de verkiezingen.

“Dit is een grote fraude voor onze natie”, beweerde hij ongegrond. ‘We gaan naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.’

“We willen dat alle stemmen stoppen”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het tellen van geldige en wettige stemmen die zijn uitgebracht voordat de peilingen werden gesloten. ‘We willen niet dat ze om vier uur’ s ochtends stembiljetten vinden. ‘

“Bijna alles wat president Trump zei in zijn verklaring van overwinning was niet waar”, zei Jake Tapper van CNN na de opmerkingen van Trump. “Hij heeft niet gewonnen. Hij heeft niet gewonnen.”

“Dit is een uiterst brandbare situatie en de president gooide er zojuist een wedstrijd over. Hij heeft deze staten niet gewonnen”, zei Chris Wallace van Fox News op zijn eigen netwerk.

De twee kandidaten zijn verwikkeld in een onverwacht spannende race nu de democratische hoop op een beslissende aardverschuiving is vervlogen. Biden lijkt een duidelijker pad naar de overwinning te hebben, maar het resultaat blijft hoogst onzeker en de meest concurrerende staten blijven te dichtbij om te bellen. Trump leidt nog steeds in vroege resultaten in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Biden verzamelde al vroeg een snelle verkiezingsvoorsprong, met grote totalen in het noordoosten en aan de westkust terwijl hij het traditioneel rode Arizona oppikte, terwijl president Trump veel won in het zuiden en in het binnenland, waaronder overwinningen in Florida, Texas en Ohio , drie van de grootste verkiezingsprijzen. Trump heeft ook een smalle voorsprong in North Carolina en Georgia, hoewel de laatste staat uitzonderlijk dichtbij lijkt te zijn als alle stemmen zijn geteld

Drie belangrijke staten die in 2016 door Trump zijn gewonnen, blijven onbeslist en kunnen dat nog wel een tijdje zo blijven. In Wisconsin, Michigan en Pennsylvania moeten nog miljoenen post-in-stembiljetten worden geteld. 

Aan de kant van de Senaat hebben democraten minstens vier pick-ups nodig om de meerderheid terug te winnen – en op dit moment lijkt het erop dat ze tekortschieten. Ze pakte een stoel in Colorado , waar de voormalige Democratische gouverneur John Hickenlooper verslagen zittende Cory Gardner, R-Colo., Terwijl het verliezen van een in Alabama , waar oud Auburn University football coach Tommy Tuberville, een Republikein, verslagen zittende Doug Jones, D- Ala. Senaatsleider Mitch McConnell , R-Ky., En senator Lindsey Graham , RS.C., werden beide gemakkelijk herkozen. In een grote teleurstelling voor de democraten, sens. Joni Ernst , R-Iowa en Steve Daines, R-Montana, won ook herverkiezingen, wat het vooruitzicht van een democratische meerderheid in de Senaat erg moeilijk maakte.

Tot nu toe heeft Biden Californië, New York, Minnesota, Arizona, Washington, Oregon, Virginia, Vermont, Massachusetts, Colorado, Maryland, New Jersey, Illinois, Rhode Island, New Mexico, Connecticut, New Hampshire, Delaware, Hawaii gewonnen, volgens de Associated Press een van Nebraska’s verkiezingsstemmen en drie van Maine en Washington, DC .

Samen met Florida, Texas en Ohio heeft Trump South Carolina, Missouri, Louisiana, Kansas, Kentucky, Utah, Tennessee, West Virginia, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, Wyoming, Montana, South Dakota, North Dakota, Indiana, Idaho gewonnen. , en drie van Nebraska’s vijf kiesmannen.

Lees ook:  Progressieve groepen mobiliseren zich om extreemrechts geweld bij de peilingen te de-escaleren

Volgens het  opiniepeilingsgemiddelde van FiveThirtyEight betrad Biden de dag met meer dan acht procentpunten voorsprong op nationaal niveau . Biden had een even grote voorsprong in kritieke staten als Michigan  en Wisconsin , terwijl hij smallere leads had in Florida , Pennsylvania , Arizona , Georgia  en North Carolina . Terwijl FiveThirtyEight en andere verkiezingsvoorspellers  Biden bijna 90% kans gaven om te winnen, gaf opiniepeilingsgoeroe Nate Silver waarschuwde dat de staatspeilingen aanzienlijk krapper waren dan de nationale peilingen – en dat een kans van 10% om te winnen voor Trump “niet nul is.” Trump trotseerde snel alle verwachtingen van een democratische aardverschuiving door de stemming in het zuiden te verhogen.

Deze verkiezing is anders dan alle voorgaande, grotendeels vanwege de instroom van mail-in en vervroegde stemmen. Meer dan 100 miljoen stemmen  werden uitgebracht voorafgaand aan de verkiezingsdag, bijna het dubbele van het totaal aantal vroege stemmen in 2016 en ongeveer 75% van de totale opkomst bij de laatste presidentsverkiezingen. In totaal zullen naar verwachting 150 tot 160 miljoen stemmen worden uitgebracht, tegen ongeveer 137 miljoen in 2016.

Volgens gegevens van het US Elections Project  van de University of Florida werden bijna 36 miljoen eerste stemmen persoonlijk uitgebracht, terwijl meer dan 65 miljoen per post werden uitgebracht . De vroege stemming was in het voordeel van de democraten. Republikeinen schakelden Democraten uit in de persoonlijke vroege stemming met 42 tot 36 procent in staten die partijregistratie meldden, maar het aantal Democratische mail-in-stembiljetten overtrof de Republikeinen 48-27.

Verschillende staten hebben verschillende regels voor hoe ze vroegtijdige en verkiezingsdagstemmen tellen en rapporteren. De Cook Political Report Dave Wasserman  gewaarschuwd dat staten zoals Wisconsin, Pennsylvania en Michigan mochten niet tellen mail-in stembiljetten start tot deze week, wat betekent dat een vroege dag van de verkiezingen de resultaten van een “rode luchtspiegeling” waarin Trump houdt voorsprong voor het grootste deel kunnen vertonen van de stemmen is opgeteld.

“Het zal gemakkelijker dan ooit zijn om ongetrainde ogen op een dwaalspoor te brengen,” waarschuwde Wasserman. “Dus geduld is essentieel voor de media en het publiek, en het is van cruciaal belang om te wachten op ervaren, statistisch gestuurde netwerkbeslissingsbureaus om projecties te maken.”

Hoewel Trump ongegrond heeft geprobeerd twijfel te zaaien over de veiligheid van post-in-stembiljetten en groot in te zetten op een sterke opkomst op de verkiezingsdag, denken sommigen in het kamp van de president dat dit misschien een vergissing was.

“Het team in Pennsylvania was niet zo voorbereid als het zou moeten zijn in een staat die het presidentschap zou kunnen beslissen”, vertelde een campagnebron aan NBC News ‘Peter Alexander . “Als je je hele verkiezing op de opkomst op de verkiezingsdag zet, moet je de mensen vragen of ze twee uur in de rij zullen staan.”

Lees ook:  Lachgas in de opiumwet

Uit de laatste  peiling van NBC News / Wall Street Journal bleek dat Biden 61-35 leidde onder zelfgerapporteerde vroege kiezers, terwijl Trump 61-32 leidde onder de 28% van de kiezers die zeiden dat ze van plan waren persoonlijk te stemmen op de verkiezingsdag.

Hoewel er bezorgdheid bestond dat grote aantallen post-in-stembiljetten  zouden kunnen worden afgewezen vanwege de toestroom van eerste kiezers,  suggereren vroege gegevens dat een lager percentage van dergelijke stembiljetten is gemarkeerd dan normaal. Er kunnen nog steeds meer stembiljetten worden afgewezen om verschillende redenen, waaronder te late aankomst, een groeiende zorg gezien het feit dat de verwerkingstijden  van de US Postal Service langzamer gingen in de aanloop naar de verkiezingen. De USPS vertelde een rechtbank dinsdag dat het niet kan achterhalen wat er met 300.000 stembiljetten is gebeurd en weigerde te voldoen  aan een gerechtelijk bevel om 12 postdistricten in 15 staten te doorzoeken om ervoor te zorgen dat gevonden stembiljetten met spoed worden bezorgd voordat de peilingen sluiten. Een rechter stond later extra tijd toe voor het bureau om te voldoen aan het bevel in bepaalde belangrijke swingstatussen.

Trump en de Republikeinen hebben ook juridische veldslagen gevoerd om te laat arriverende stemmen ongeldig te maken . Een zaak in Pennsylvania  rond stembiljetten die zijn afgestempeld door de verkiezingsdag maar later aankomen, zou nog steeds zijn weg kunnen vinden naar het Amerikaanse Hooggerechtshof, waar de nieuwe rechter Amy Coney Barrett een beslissende stem zou kunnen uitbrengen. Maar deskundigen  op het gebied van verkiezingswet merken op dat de verkiezingen naar die staat zouden moeten komen – en het aantal stembiljetten zou groot genoeg moeten zijn om de verkiezingsstemmen van de hele staat te laten zwaaien – om daadwerkelijk invloed te hebben op de presidentiële race.

 

Lees ook:  ‘Als jij bewust kiest voor een ander land, dan pas jij je maar aan’

IGOR DERYSH

Comments

comments