Trump breekt de ketting: hij roept op tot stopzetting van de telling, dreigt in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof

Trump breekt de ketting: hij roept op tot stopzetting van de telling, dreigt in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof

4 november 2020 0 Door Indignatie redactie

We wisten dat hij het zou doen, en dat deed hij: Trump beweert dat hij de verkiezingen al heeft gewonnen, met miljoenen stemmen nog te gaan.

Niemand van ons heeft een jaar als 2020 meegemaakt – en nu heeft het eindelijk de ketting gebroken die het leek te houden aan het rijk van de realiteit. Na een relatief rustige verkiezingsdag, die leidde tot een nagelbijtende avond die het resultaat zeer twijfelachtig liet, deed president Trump precies wat veel waarnemers vreesden dat hij zou doen, door voortijdig de overwinning op voormalig vice-president Joe Biden uit te roepen, ook al waren er miljoenen stemmen. in verschillende belangrijke staten blijven ontelbare.

Het was een verwarrende, onsamenhangende en buitengewone toespraak, zelfs naar de maatstaven van Trump, gehouden in een buitengewone omgeving – de East Room van het Witte Huis, in plaats van een campagnehoofdkwartier in een hotel in Washington, zoals traditioneel zou zijn voor een zittende president die zich kandidaat stelt voor een re- verkiezing. Of het een oprechte poging is om de democratie te ondermijnen of slechts een voorbeeld was van “Trump die Trump is” en wat stoom afblazen, hangt af van iemands perspectief. Vice-president Mike Pence probeerde de laatste interpretatie te beweren, kwam op het podium nadat Trump was afgesloten en maakte relatief normale opmerkingen over ‘de integriteit van de stemming’, terwijl hij Trump natuurlijk in overvloedige bewoordingen prees en hem aanspoorde ‘Amerika weer groot te maken,’ nog een keer.”

Dit alles ontvouwde zich woensdag kort na 2 uur ‘s ochtends Eastern Time, toen Trump voor camera’s verscheen in de East Room van het Witte Huis en leek te beweren dat naamloze samenzweerders, vermoedelijk inclusief alle grote mediapublicaties en televisienetwerken, op de een of andere manier kortsluiting hadden veroorzaakt. zege. Hij riep op tot stemmen in de nog steeds niet-opgevraagde swing-states in het hele land om niet te tellen. Of misschien deed hij dat tenminste – zoals gewoonlijk met de leugens en gebrul van de president, was het moeilijk met zekerheid te zeggen. Ten slotte dreigde Trump rechtstreeks naar het Hooggerechtshof te gaan om te voorkomen dat er nog meer stembiljetten zouden worden ontvangen en geteld die de uitkomst zouden kunnen verschuiven.

Voor alle duidelijkheid: er is geen denkbare juridische basis om dit te doen. De president heeft geen specifieke bevoegdheid om een ​​zaak rechtstreeks bij het Hooggerechtshof aanhangig te maken, en in elk geval hebben federale rechtbanken weinig jurisdictie over hoe de verschillende staten met verkiezingen omgaan.

“Eerlijk gezegd hebben we deze verkiezing gewonnen”, verklaarde Trump in een kamer met maskerloze bewonderende fans, waaronder Diamond & Silk, voormalig House Speaker Newt Gingrich en verschillende familieleden van Trump. Hij ging verder met het ondermijnen van de legitimiteit van de verkiezingen, zonder ook maar iets in de buurt van een coherent argument te brengen, zoals hij al maanden doet. 

Lees ook:  DE VERKIEZING STELEN: MAAK JE KLAAR - FRAUDE WORDT EPISCH!

‘Dit is fraude voor het Amerikaanse publiek’, zei Trump, zonder uitleg over wat die fraude zou kunnen inhouden 

Minuten nadat Trump ten onrechte beweerde: ‘Wat mij betreft hebben we het al gewonnen’ – wat de hele presidentsverkiezingen betekent – belde de Associated Press Arizona voor Biden, de eerste staat in een lange en spannende verkiezingsavond die in 2016 van Trump wegging. aan Biden in 2020. Hoewel de uitkomst nog lang niet beslist is, maakt het verlies van Arizona de weg naar de overwinning van Trump buitengewoon moeilijk

“We willen dat alle stemmen stoppen”, voegde Trump eraan toe, bewerend dat het “duidelijk” was dat hij ‘close swing states’ zoals Georgia en North Carolina had gewonnen, die nog niet zijn gebeld door een groot mediakanaal. ‘Ze wisten dat ze niet konden winnen’, beweerde Trump – zonder de ‘zij’ in kwestie te identificeren – ‘dus zeiden ze:’ Laten we naar de rechtbank gaan. ” 

In het rijk van de realiteit is alle stemming beëindigd. Het is alleen een kwestie van stemmen verzamelen en tellen, een proces dat sterk verschilt van staat tot staat en soms dagen of weken kan duren. In dit pandemiejaar is dat proces onmiskenbaar gecompliceerd, en miljoenen stemmen blijven ontelbaar in belangrijke staten als Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, die nu zeker de presidentsverkiezingen lijken te zullen beslissen. Trumps poging om te beweren dat er iets schandelijks aan het proces is, druist in tegen de kieswet, democratische normen en politieke geschiedenis. Het zou een excuus kunnen zijn om te vragen wat er nog meer nieuw is.

Ironisch genoeg zullen de opmerkingen van de president vrijwel zeker de kansen van zijn juridische team in de rechtbank schaden – het pad naar mogelijke herverkiezing dat Trump lang heeft telegrafeerd waarop hij rekent. Chris Christie, de voormalige Republikeinse gouverneur van New Jersey die een frequente vertrouwenspersoon en adviseur van Trump is geweest, zei op ABC News dat de buitengewone toespraak van de president in het Witte Huis “een slechte strategische beslissing was. Het is een slechte politieke beslissing.”

Dat valt nog maar te bezien. Trumps spel is zeker een vreselijk idee en een openlijk antidemocratisch machtsspel dat onmiddellijke schokgolven veroorzaakte via de media en politieke klassen, net zo gewend aan Trumps waanvoorstellingen als ze zijn geworden. Met het verlies van Arizona en miljoenen democratisch-trending mail-in-stemmen die nog moeten worden geteld in de grote staten, lijkt het waarschijnlijk dat Trump op weg is naar een nipte electorale nederlaag – zij het veel kleiner dan de meeste Democraten hadden verwacht. Gezien die context is de wrede verrassing van de verkiezingsavond misschien helemaal geen verrassing. Het is de laatste en meest wanhopige truc van een man zonder respect voor het democratische proces en zonder bereidheid om het oordeel van de kiezers te aanvaarden.

Lees ook:  De 'Obamagate'-veiligheidsdeken van Trump

Comments

comments