Update Amerikaanse verkiezingen: presidentschap op het spel

Update Amerikaanse verkiezingen: presidentschap op het spel

4 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Toen de Amerikaanse verkiezingsavond ochtend werd, bleef het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen van 2020 onduidelijk, met enkele van de belangrijkste slagveldstaten die nog moesten worden bijeengeroepen en de volledige resultaten pas na uren, zo niet dagen worden verwacht. De race is echter strakker dan veel opiniepeilers hadden voorspeld.

Terwijl Amerika telde, was het Witte Huis van Trump bombastisch en de Democraten angstig. Toch lieten de eigenlijke peilingen een complex verhaal zien. Voorafgaand aan de verkiezingsdag zelf hadden meer dan 100 miljoen stemmen uitgebracht, wat neerkomt op meer dan 70% van het totale aantal stemmen vanaf 2016.

De definitieve voorspelling van de gerespecteerde vijf-achtige website vóór de verkiezingen had voormalig vice-president Joe Biden een kans van 89% gegeven om te winnen. Maar het tellen van daadwerkelijke stemmen wijst op een zeer krappe wedstrijd. De zenuwen van de democraten waren ook een product van de herinnering aan 2016, toen werd aangenomen dat Hillary Clinton ook op weg was naar de overwinning.

Paden naar de overwinning

Op de ochtend van de verkiezingsdag leek Biden verschillende routes te hebben naar de 270 stemmen van het kiescollege die nodig waren om te winnen. Ten eerste kon hij, heel eenvoudig, de staten winnen die Clinton in 2016 had gewonnen en de zogenaamde blauwe muur in het middenwesten herbouwen door Michigan, Pennsylvania en Wisconsin terug te winnen. Deze staten hadden op elke Democratische kandidaat gestemd sinds Bill Clinton ze in 1992 won, voorafgaand aan de verliezen van Hillary Clinton daar in 2016.

Lees ook:  Risico's voor nog een onwinbare, waarschijnlijk catastrofale oorlog is Trump te stoppen?

De peilingen suggereerden dat Michigan en Wisconsin in 2020 redelijk stevig waren gecementeerd, maar Pennsylvania was misschien een beetje losser.

In 2020 werden zowel North Carolina als Arizona – meestal betrouwbare Republikeinse partijbastions in de presidentiële politiek – gerangschikt als toss-ups. Andere typisch Republikeinse staten die mogelijk in het spel waren, waren Georgië en zelfs Texas.

Naarmate de telling vorderde tijdens de verkiezingsavond, werd het steeds duidelijker dat de aanhangers van Trump op de verkiezingsdag van kracht waren geworden en het was relatief vroeg duidelijk dat de scenario’s die Biden een vlotte weg naar het Witte Huis gaven, niet zouden uitkomen.

De Associated Press belde Florida en Texas voor Trump, terwijl Georgia en North Carolina op het moment van schrijven te dichtbij bleven om een ​​van beide kandidaten op te roepen. De sleutel leek echter waarschijnlijk te zijn of Trump zijn positie in 2016 kon behouden in wat de blauwe muur in het middenwesten was geweest.

Dit bracht op zijn beurt de focus op Pennsylvania, maar om toe te voegen aan de emotionele marteling van toeschouwers, was de staat een manier verwijderd van het tellen van zijn laatste stemmen, niet in de laatste plaats omdat het pas op de verkiezingsochtend begon met het tellen van afwezige stembiljetten . Het kan tot vrijdag duren voordat een volledige telling beschikbaar is.

Lees ook:  Na haar eerdere uitglijders over nepnieuws gaat minister Ollongren de menings- vrijheid harder aanpakken

Er is geduld nodig

Wat de uiteindelijke uitkomst ook moge zijn, de verkiezingen waren een tegenstrijdige oefening in de democratie. Blijkbaar, midden in een pandemie, was het waarschijnlijk het hoogst in de moderne tijd. De vrees voor verstoring van de stemmingen lijkt ongegrond en de televisienetwerken weerstonden meestal de neiging om voortijdig een beroep te doen op uitkomsten die zo beladen waren met consequenties.

Van zijn kant zei Biden in de vroege ochtenduren tegen zijn aanhangers in Delaware om geduldig te zijn en dat de race pas voorbij is “tot elke stemming, elke stemming wordt geteld”.

Toch bleef de president twijfelen aan de legitimiteit van het proces. Nu de stemmen nog steeds worden geteld, twitterde Trump dat zijn tegenstanders de verkiezingen probeerden te ” STELEN ” en dat advocaten nog steeds in de coulissen wachtten om de resultaten in een aantal staten aan te vechten . Trump hield vervolgens een persconferentie, waarin hij verklaarde dat hij op weg was naar de overwinning en aangaf dat hij het Hooggerechtshof zou vragen om te stoppen met het tellen van de stemmen.

Maar naarmate de nacht vorderde, bleven zowel de uitslag van de verkiezingen als de gezondheid van het staatsbestel onzeker.Comments

comments