Wat we tot nu toe weten over de verkiezingen van 2020

Wat we tot nu toe weten over de verkiezingen van 2020

4 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Nu belangrijke staten op het slagveld te dichtbij zijn om te bellen, zetten de VS zich schrap voor een langdurige wedstrijd.

Amerikanen gingen vandaag naar de stembus tijdens een van de meest consequente verkiezingen in de geschiedenis van de VS. Naarmate de nacht vordert, lijkt het erop dat het land een lange en pijnlijke strijd aanbindt voor het Witte Huis. Dit is wat we tot nu toe weten:

Belangrijke presidentiële races te dichtbij om te noemen

 • Tot dusver Joe Biden heeft 224 kiesmannen en Donald Trump heeft 213 ; een kandidaat heeft 270 electorale stemmen nodig om het presidentschap te winnen.
 • Trump heeft Florida gewonnen met zijn 29 kiescolleges.
 • De andere belangrijke slagveldstaten North Carolina, Georgia en Pennsylvania blijven te dichtbij om te bellen.
 • Biden richtte zich tot supporters kort nadat Florida was opgeroepen voor Trump en zei: “Ik denk dat we op weg zijn om deze verkiezingen te winnen.” In Delaware zei hij: “We wisten dat dit lang zou duren”, maar “we voelen ons goed over waar we zijn.”
 • Even later twitterde Trump en zei: “We zijn BIG. Maar ze proberen de verkiezingen te STELEN. We zullen ze het nooit laten doen. ” Twitter heeft een label met verkeerde informatie aan het bericht toegevoegd.
 • Verkiezingsfunctionarissen in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania hebben gezegd dat ze vanavond de winnaars van hun staten niet zullen bekendmaken. Er moeten nog steeds miljoenen stemmen worden geteld, maar analisten wezen op het belang van races in Arizona en de drie slagvelden in het middenwesten, waar het aantal stemmen naar verwachting het langst zal duren.

Staten hebben tot dusver gebeld

 • Peilingen zijn in alle 50 staten gesloten en de resultaten zijn tot nu toe in 39 staten opgeroepen.
 • Tot de staten die tot nu toe voor Biden zijn genoemd, zijn Minnesota, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maryland, Virginia, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont en de staat Washington.
 • Degenen die voor Trump hebben opgeroepen, zijn onder meer Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, North Dakota, Nebraska, Ohio, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas en Wyoming.

Enorme opkomst

 • De VS ligt op koers om de hoogste opkomst in meer dan een eeuw te noteren. Meer dan 101 miljoen mensen hebben vroeg gestemd: het equivalent van 73% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in 2016, volgens het US Elections Project . Deskundigen voorspellen dat de totale opkomst uiteindelijk wel 67% kan bedragen.
 • De democratische presidentskandidaat Joe Biden zal de nacht zien ontvouwen in zijn geboorteplaats Wilmington, Delaware. Vanavond, voordat de resultaten binnenkwamen, vertelde Biden aan verslaggevers dat hij ‘hoopvol’ was,
 • De Republikeinse kandidaat Donald Trump zal naar verwachting de nacht doorbrengen op een verkiezingsfeest in het Witte Huis. Eerder op de avond zei hij tegen Fox News: “We voelen ons erg goed.”
 • De rechter van de rechtbank van Nevada stemde ermee in om de uren voor sommige stembureaus in de regio van Las Vegas te verlengen tot 20.00 uur PT (23.00 uur ET). Het komt nadat de Trump-campagne een rechtszaak had aangespannen waarin om verlenging werd verzocht na berichten over vertragingen bij de opening vanwege technische problemen. Polls zijn nu gesloten, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

Polling verlaten

 • Volgens een landelijke exit-enquête van CNN zei ongeveer een derde van de kiezers dat de economie voor hen het belangrijkst was, ongeveer een op de vijf zei raciale ongelijkheid en ongeveer een op de zes zei de pandemie van het coronavirus.
 • Uit de nationale enquête AP VoteCast bleek dat de belangrijkste zorgen van de kiezers de pandemie en de economie waren, en dat ongeveer tweederde van de kiezers werd gemotiveerd door hun mening over Trump.

Senaat en House laatste

 • Teleurstelling voor de Democraten na Republikeinse zittende senator Lindsey Graham werd herkozen in South Carolina , het verslaan van uitdager Jaime Harrison.
 • De democratische senator Doug Jones verloor zijn zetel aan de Republikein Tommy Tuberville .
 • In Colorado pakten de Democraten hun eerste zetel in de Senaat van de avond nadat John Hickenlooper Cory Gardner versloeg .
 • Democraten hebben een netto winst van vier zetels nodig om de controle over de Senaat te krijgen.
 • Democraten Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley hebben elk herverkiezing gewonnen.
 • De spreker van het Democratische Huis, Nancy Pelosi , heeft de herverkiezing gewonnen in het 12e congresdistrict van Californië. Mitch McConnell, meerderheidsleider van de Republikeinse Senaat, is ook herkozen in Kentucky.
 • Pelosi zei dat democraten het Huis hebben bekleed. “Ons doel in deze race was om te winnen, zodat we de Affordable Care Act konden beschermen en het virus konden verpletteren”, zei ze.

Meer details binnenkort

Lees ook:  5 meer tekenen dat de wereldeconomie op weg is naar een recessie

Comments

comments