De verontrustende boodschap van de verkiezingen: zelfs als Trump verliest, is de Amerikaanse politieke burgeroorlog nog niet voorbij

De verontrustende boodschap van de verkiezingen: zelfs als Trump verliest, is de Amerikaanse politieke burgeroorlog nog niet voorbij

5 november 2020 0 Door Indignatie redactie

In zijn laatste superspreiding van de campagne van 2020 hekelde Donald Trump Lady Gaga, bespotte Jon Bon Jovi en veroordeelde LeBron James. Bij een uitje straalde hij toen de menigte riep: “Fire Fauci!” Hij vertelde de menigte dat hij dat misschien na de verkiezingen zou doen. Bij een ander evenement sprak hij zijn steun uit voor aanhangers van Texas Trump die een Biden-campagnebus hadden bedreigd. Woede. Geweld. Haat. Onwetendheid. 

Het was een passende synthese van de kernboodschap van de 45e president van de Verenigde Staten. Geen economische agenda. Geen plan voor buitenlands beleid. En zeker geen programma om de nog steeds woedende pandemie te dwarsbomen en de economische schade die het heeft aangericht te herstellen. Met 5.000 Amerikanen die elke week sterven door COVID-19 – en medische systemen in de nieuwste hotspots die overweldigd worden – bespotte Trump herhaaldelijk de media omdat ze gefixeerd waren op deze nationale noodsituatie. “COVID, COVID, COVID, COVID,” sneerde hij. In dit laatste traject baarde de gezondheid en veiligheid van Amerikanen en het welzijn van het hele land hem niets aan. In plaats daarvan was de voormalige reality-tv-beroemdheid gefocust op de politieke culturele oorlog die hij al meer dan vijf jaar aanwakkert en waarop hij vertrouwt, want dat was waar Trump altijd om draaide: angst en afkeer. 

En op de verkiezingsdag keek ongeveer de helft van de kiezers naar een president die volledig nalatig was geweest bij het omgaan met de pandemie, maar die vrolijk een zwarte NBA-ster sloeg en zei: “Ja, daar wil ik meer van.” Dus ook al leek het erop dat voormalig vicepresident Joe Biden op de ochtend na de verkiezingsavond voorbij zou kunnen piepen met een nipte overwinning in het kiescollege (aangezien de democraten de senaat niet wonnen), was één tragische boodschap duidelijk: Trump’s politiek van haat, die geslaagd in 2016, een sterke kracht blijven. Vier jaar geleden won Trump 63 miljoen stemmen (met een achterstand van Hillary Clinton met 3 miljoen). In 2020 heeft hij tot nu toe 66 miljoen gepot (2,5 miljoen achter Biden). Dus na een volledige termijn van Trump die volledig blijk gaf van immense onbekwaamheid en ongegeneerde boosaardigheid, kreeg hij steun onder de Amerikanen.

Biden kwam aan de race met een simpele boodschap: Hé, ik ben Trump niet, ik ben geen onverdraagzame, verdeeldheid zaaiende, onfatsoenlijke, corrupte, autocraat-liefhebbende, Tweet-gekke bullebak. Ik ben de Joe die je kent. Een goede kerel uit Scranton die een giller geeft over de werkende man en vrouw. En ik kan het land terugleiden naar een zekere mate van normaliteit waarin Ds en Rs misschien zelfs kunnen samenwerken aan onze nationale problemen. Hij had het over het repareren van de ziel van de natie, maar richtte zich op een grote kortere weg: Trump opstarten. Alsof het grootste probleem deze ene eikel was, niet de diepere stromen van ongelijkheid, vooroordelen en vijandigheid. Maar met de komst van de gruwelijke pandemie eerder dit jaar, bleek dat de duidelijke karakterfouten en psychologische verplichtingen van Trump meer waren dan alleen een belediging van conventionele normen en waarden. Ze hadden ingrijpende gevolgen. Trump is narcistisch, De ik-weet-het-beste benadering van de pandemie leidde tot tienduizenden – misschien meer – doden die voorkomen hadden kunnen worden en tot wijdverbreide economische rampen. Trump’s donkere en onrustige ziel was niet alleen een schande. Het doodde Amerikanen. 

Lees ook:  Nieuwe studie zegt dat mensen met bloedgroep A meer kans hebben om het coronavirus op te lopen

Bijgevolg kreeg Biden’s boodschap een diepere weerklank. Trumps temperament was niet langer alleen een kwestie van toon. Het waren bepalende acties die de Amerikanen en hun natie in gevaar brachten. Aanvankelijk voerde Biden aan dat een man die de aanwezigen op een blanke racistische bijeenkomst prees als “zeer fijne mensen” het niet verdiende om president van de Verenigde Staten te zijn. Maar met de invasie van het coronavirus verschoof zijn argument naar de zaak dat deze man, vanwege al zijn gebreken, de fundamentele taak van president niet kon vervullen: de burgerij beschermen. Met het hoge dodental – veel erger dan de meeste andere geïndustrialiseerde democratieën – leek het falen van Trump als chief executive van het land duidelijk.

Maar niet voor zijn fans. En dit is waar het verhaal zorgelijk wordt. De dodelijke incompetentie van Trump veroorzaakte tienduizenden doden, en dat kon miljoenen Amerikanen niet schelen. Ze schaarden zich nog steeds bij hun man. Ze woonden of keken naar campagnegebeurtenissen waar Trump zijn eigen supporters (en anderen) in gevaar bracht. In navolging van hun dierbare leider negeerden ze de wetenschap en lieten ze de zorgen en verklaringen van volksgezondheidsdeskundigen van zich horen. Ze ontkenden de werkelijkheid; ze tartten de rationaliteit. Ze vertrouwden vooral op Trump. Zoals talrijke commentatoren hebben opgemerkt, gedroegen ze zich als leden van een sekte. 

Deze mensen geloofden Trump en al zijn leugens. Dat de Amerikaanse economie op zijn hoede de beste ooit was. Dat hij het slachtoffer was van een ‘deep state’-complot. Die buitenwijk en zijn “huisvrouwen” werden bedreigd door antifa, hordes immigranten en BLM-demonstranten. Dat hij het enige was dat tussen een glorieus, groot gemaakt Amerika en een communistische goelag stond. Een alarmerend aantal van zijn toegewijden adopteerde bizarre complottheorieën, waaronder het idee dat werd gepromoot door de QAnon-bende dat Trump een wereldwijde kliek van pedofielen en Satanaanbidders heeft bestreden. De Republikeinse Partij was jarenlang in de donkere wateren van samenzwering afgedreven. In 2017 zei de helft van de Republikeinen dat ze geloofdenBarack Obama was geboren in Kenia. Maar nu, door vast te houden aan Trump, hielden ze vast aan verschillende ideeën die de media, democraten, universiteiten en overheidsfunctionarissen afschilderden als de meest snode actoren die samenzweerden om Trump neer te halen en de Verenigde Staten te vernietigen. Ze accepteerden – omarmden – zijn onthulde racisme en vrouwenhaat. En veel hiervan werd mogelijk gemaakt door het rechtse media-ecosysteem, geleid door Fox News, dat de oneerlijke beweringen en desinformatie van Trump versterkte en pro-Trump-propaganda uitbracht.

Lees ook:  Hoe democratieën sterven

Comments

comments