Hoe Donald Trump van plan is de Amerikaanse democratie omver te werpen

Hoe Donald Trump van plan is de Amerikaanse democratie omver te werpen

5 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Huidige peilingen suggereren dat de president de verkiezingen niet kan winnen. Dat betekent niet dat hij het niet kan stelen

Tenzij we wakker worden, is het goed mogelijk dat het Amerikaanse volk slaapwandelt in een electorale staatsgreep .

Als we hun eigen woorden mogen geloven, bereiden Donald Trump en zijn agenten zich al enige tijd voor op de verkiezingsoverval. Het ruwe model zal de Bush V. Gore- verkiezing van 2000 zijn, toen het Hooggerechtshof met één enkele stem het tellen van de stembiljetten in Florida stopte en daarmee het presidentschap van George W. Bush stal .

Zo belachelijk was de redenering van die rechtbank, gebaseerd op een gekwelde lezing van de garantie van gelijke bescherming onder de wet van de Amerikaanse grondwet, dat zelfs rechter Antonin Scalia, die de beslissing schreef, het later “een stuk stront” noemde. Maar als de rechtbank van vandaag de redenering volgt van rechter Brett Kavanaugh in een recente belangrijke stemrechtzaak, zal het resultaat erger zijn dan die “shit”. Volgens Kavanaugh mag het tellen van de afwezige stembiljetten niet te ver na de verkiezingsdag worden voortgezetopdat de laatste telling de resultaten niet ‘omdraait’. Dit is wat Trump heeft gezegd – verbluffend in zijn antidemocratische arrogantie, zelfs van Trump, maar nog schokkender vanwege een geassocieerde rechter van het Hooggerechtshof. Kavanaughs collega, rechter Elena Kagan, moest erop wijzen, alsof het een schoolkind betrof: “Er zijn geen resultaten om te ‘spiegelen’ totdat alle geldige stemmen zijn geteld.” Nou, meneer Justice Kavanaugh: Duh. Trump en zijn trawanten weten dat het vooraf en per post stemmen in het voordeel van Biden is. Maar als en wanneer de verkiezingen voor de rechtbank komen, zal Kavanaugh zegevieren, en Kagan – en de meerderheid van de kiezers – zal waarschijnlijk aan de verkeerde kant staan ​​van een partijdige 6 tegen 3 beslissing.

Het lastige, voor Trump, is hoe je zoiets als de voorwaarden kunt maken die twintig jaar geleden tot de interventie van het Hooggerechtshof hebben geleid. Eén kans zou zijn dat Trump eenvoudigweg de overwinning op de verkiezingsavond aankondigt, of hij nu wel of niet een voorsprong had, om de indruk te wekken dat de Democraten proberen de resultaten teniet te doen. Maar de sleutel zal zijn om het tellen van stemmen op alle mogelijke manieren te verstoren in staten waar de stemming dichtbij is: genoeg staten om te voorkomen dat een van beide kandidaten een kiescollege wintmeerderheid. Dit zou kunnen worden gedaan met squadrons van advocaten die in hoofdsteden van de staat worden ingezet, waardoor het tellen wordt geblokkeerd, terwijl andere advocaten zich voorbereiden om de officiële staatscertificering van alle nabije Biden-overwinningen uit te stellen. Indien nodig kan het ook worden gedaan door het tellen met geweld stop te zetten. In 2000 was de beruchte “Brooks Brothers-rel”, georganiseerd door een bende nerds maar luidruchtige Republikeinse agenten en personeelsleden, voldoende om het tellen van stemmen in Miami-Dade County in Florida op een cruciaal moment te stoppen. Na het zien van de scènes afgelopen lente in Michigan – van gewapende en zeer georganiseerde rechtse paramilitairen die de wetgevende macht van de staat hebben gesloten om te protesteren tegen Covid-19 beperkingen, waarbij sommigen van hen samenzweren om de democratische gouverneur van de staat (nu gearresteerd) te ontvoeren en te executeren, allemaal zoals Trump tweette: “LIBERATE MICHIGAN” – kan na dat alles betwijfelen dat de inmenging deze keer zou zijn veel beter gecoördineerd en veel gewelddadiger?

Lees ook:  Het goede begint een afrekening met globalisering

Het doel zou niet zijn om een ​​regelrechte Trump-verkiezingsoverwinning te bewerkstelligen, maar alleen om te voorkomen dat Biden de officiële overwinnaar wordt genoemd in genoeg staten om het Electoral College te dragen. Als Trump daarin slaagt, zou zijn staatsgreep vrijwel zeker slagen. Volgens de grondwet, als geen enkele kandidaat voor het presidentschap een meerderheid van de verkiezingsstemmen wint op de toegewezen datum voor het kiescollege om zijn stem uit te brengen, dit jaar op 14 december, wordt de verkiezing beslist door het Huis van Afgevaardigden. Bij die verkiezing, zo bepaalt de grondwet, heeft elke staat recht op één stem. Hoewel de Democraten over het algemeen een duidelijke meerderheid in het Huis hebben, controleren de Republikeinen meer staatsdelegaties, wat betekent dat Trump, zelfs als hij verliest in de populaire stemming en het Electoral College, zou winnen met 26 van de 50 staten. Alternatief, Trumps falanx van advocaten zou erin kunnen slagen de verkiezingen voor de rechter te gooien, waardoor de zaak voor het Hooggerechtshof zal worden versneld. Nu dankzij de last-minute toevoeging van JusticeAmy Coney Barrett , die een Republikeinse advocaat was en in 2000 met Kavanaugh in Florida werkte, zal de rechtbank Trump kiezen, zes stemmen voor en drie. Dit zouden de enige stemmen zijn die tellen bij de verkiezingen van 2020 : zes daarvan.

Als de opiniepeilingen kloppen, met enkele mogelijke variaties in details, is dit het plan van Trump, zijn enige hoop om het presidentschap vast te houden – en niet toevallig, vervolging voor zijn vele misdaden te vermijden. Blijkbaar denkt hij dat de rechtbank zijn beste kans is. Hoe weten we? Hij heeft het gezegd: “Ik denk dat dit naar het Hooggerechtshof gaat”, zei hij tegen verslaggevers in de aanloop naar Barrett’s benoeming. “Deze zwendel waar de Democraten mee bezig zijn – het is oplichterij – de zwendel zal voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten komen.” Om 3 uur ‘s nachts, de vrijdag voor de verkiezingen, tweette Trump wanhopig een waarschuwing naar de rechtbank om Biden geen “belachelijke overwinning” te geven.

Trump roept: “Scam!” maar hij is degene die een oplichterij organiseert, alleen meer van zijn grote leugens verteld zonder enig bewijs. De “zwendel”, aldus Trump, is in feite de democratie zelf, die, indien gehoorzaamd, Trump aanstaande dinsdag tot een verliezer zou maken, misschien van historische proporties. Maar nadat hij de verkiezingen had verloren, zou Trump – nadat hij de Amerikaanse politiek en regering zo dicht mogelijk in de blinde dictatuur van een bananenrepubliek had veranderd – nog steeds het presidentschap kunnen stelen.

Een manier om hem te stoppen zou zijn dat kiezers die nog niet hebben gestemd er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun stemmingen tellen, door hun stem persoonlijk uit te brengen of door al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat ze dinsdag arriveren. Het vergaren van de grootst mogelijke marges, zelfs in staten zonder slagveld , zou het voor Trump moeilijker maken om vals te huilen en in te grijpen. Maar net zo belangrijk, we moeten wakker worden en de poging tot staatsgreep van Trump  die in realtime plaatsvindt, recht voor onze ogen – precies noemen wat het is, de grootste aanval op de Amerikaanse democratie sinds de afscheiding van de zuidelijke slavenhouders in 1860- 61, wat de burgeroorlog betreft. Die secessionisten konden niet worden gestopt. Het is nog steeds niet te laat om Donald Trump te stoppen.

Lees ook:  Onderzoek: Duitsers zijn banger voor de gevolgen van de lockdown dan voor het coronavirus

Comments

comments