4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Wat zit er achter de opkomst van islamofobie in Frankrijk?

islam

 9 total views,  3 views today

Het mislukte assimilatiebeleid van Frankrijk, een snel verslechterende economie en de daaropvolgende opkomst van extreemrechts hebben allemaal bijgedragen aan de demonisering van moslims.

Op 29 oktober stuurde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken  een bericht op sociale media waarin werd gewaarschuwd voor “Gewelddadige radicalisering, islamisme … Als je twijfels hebt over iemand die je kent, neem dan contact op met het gratis nummer.” De situatie in Frankrijk is geëxplodeerd tot wat nu steeds meer doet denken aan het Duitsland van de jaren dertig toen Hitler informanten over Joden zocht.

Samuel Paty, een onderwijzer die zijn leerlingen de denigrerende cartoons van de profeet Mohammed liet zien die de aanleiding waren voor de aanval in 2015 op de kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, werd vermoord door een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling, Abdoullakh Anzorov. Toen de Franse president Emmanuel Macron  de vertoning van de cartoons, die door moslims als buitengewoon beledigend worden beschouwd, verdedigde met het oog op de vrijheid van meningsuiting, werd de voortdurende spanning tussen de Franse staat en zijn ongeveer 6 miljoen moslimbevolking (of 10% ) is in feite een manifestatie van een veel diepere crisis, die een voorbode is van een groeiende trend in de westerse beschaving.

Franse islam

Voor Frankrijk heeft de kwestie zijn wortels in de binnenlandse en internationale politiek van het land. Het concept van radicale assimilatie maakt sinds zijn koloniale regering deel uit van de Franse bestuurstraditie. In de 19 e  en 20 e  eeuw, in Franstalig Afrika, werden de inboorlingen beschouwd als “Franse” en “beschaafde” zolang ze hun eigen cultuur ten gunste van die van de koloniale macht afgewezen.

Dezelfde mentaliteit geldt voor de immigranten die vanuit voormalige Afrikaanse koloniën naar Frankrijk zijn verhuisd, met name Algerije, Tunesië en de landen in West-Afrika . Deze strikte interpretatie van het assimilatiebeleid wordt  thuis nog versterkt door de rigoureuze herdefiniëring van het Franse secularisme, of laïcité, waarbij de zichtbaarheid van religie, in het bijzonder de islam, in de publieke sfeer wordt onderdrukt, en de verantwoordelijkheid van immigranten, en moslims in het bijzonder, is om hun gehechtheid aan de Franse waarden en cultuur te tonen.

De onderdrukking van religie in de publieke sfeer heeft een enorme wrijving veroorzaakt tussen de seculiere staat en moslims, wier geloof 24 uur per dag naleving vereist. Zo is de arrestatie  van moslims die op straat hebben moeten bidden bij gebrek aan moskeeën gemeengoed geworden. In een opvallende vertoning van Franse secularisme, werd een moslima gedwongen  op een strand in Cannes in 2016 door de politie naar haar islamitische burkini te verwijderen en kreeg een citaat voor “het dragen van een outfit die respecteert de goede zeden en secularisme.” De agressieve poging van Frankrijk om nationale gelijkheid te creëren heeft natuurlijk geleid tot onderdrukking van diversiteit, waardoor moslims worden gedwongen zich terug te trekken in voorsteden in getto’s. Dit zorgde op zijn beurt voor discriminatie en een angst voor sociale afwijzing onder de snelgroeiende moslimbevolking in Frankrijk.

Dit brengt ons bij hoe de islam in Frankrijk wordt gezien. Net als in heel Europa is de islam het snelst groeiende geloof in Frankrijk. Franse moslims zijn veel jonger en hebben aanzienlijk meer kinderen dan andere Franse staatsburgers. Dienovereenkomstig verkeert het christendom in Frankrijk in een vrije val. Volgens het onderzoek van St. Mary’s University in Londen identificeert slechts 25% van de Fransen tussen de 16 en 29 jaar zich  als christen. Wat nog zorgwekkender is voor de Franse staat, is dat het aantal mensen dat zich tot de islam bekeert ook toeneemt. Van de 6 miljoen moslims in Frankrijk zijn er naar schatting 200.000  bekeerlingen, onder wie beroemdheden zoals rapper Diam’s en voetballer Franck Ribery. Bekering tot de islam komt vooral voor onder vrouwen, waardoor er  een grote hoeveelheid onderzoek is ontstaan ​​naar deze trend.

De toenemende demografische ongelijkheid tussen de islam en het christendom, in combinatie met een toenemende instroom van vluchtelingen uit moslimlanden, heeft geleid tot het idee  dat binnen twee generaties moslims de meerderheid in Europa zullen zijn. Dit argument wordt natuurlijk door rechtse politici in heel Europa gebruikt. Frankrijk is geen uitzondering. Marie Le Pen, de leider van de extreemrechtse National Rally, heeft dit argument tijdens haar politieke carrière vakkundig gebruikt. In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van 2017 behaalde Le Pen een aanzienlijke 21,3% van de stemmen tegen de 24% van Emmanuel Macron, maar verloor in de tweede ronde. De verkiezingen van 2017 hebben duidelijk laten zien dat de rechtse politiek in opkomst is in Frankrijk en elders in Europa.

Macrons harde houding ten opzichte van Franse moslims moet ook vanuit deze invalshoek worden bekeken. In de Franse presidentiële race van 2022 zal Macron naar verwachting een tweede termijn zoeken tegen Le Pen, zijn meest waarschijnlijke mededinger. Tot ontzetting van de president  suggereren de huidige peilingen dat Le Pen met 26% een voorsprong heeft op zijn 25%. Aangezien dit het geval is, pleit de zittende Macron duidelijk voor de extreemrechtse kiesdistricten door islamofoob beleid te voeren dat zou worden verwacht van een presidentschap van Le Pen.

Meer problemen

De huidige sfeer is zeer bevorderlijk voor een verdere opkomst van extreemrechts in Europa. De opkomst van Adolf Hitler werd mogelijk gemaakt door de Grote Depressie van 1929 en de verwoestende impact ervan op Duitsland. Evenzo heeft de wereldwijde financiële crisis van 2008 het Westen zo geschokt dat we getuige zijn geweest van  de ondergang van centrumlinks en de geleidelijke opkomst van radicaal rechts in Polen, Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Macrons huidige poging om de islam als het grootste probleem van Frankrijk te verheffen, moet ook worden gezien als een poging om het publiek af te leiden van zijn mislukkingen in binnen- en buitenland. De snel verslechterende economie, bezuinigingsmaatregelen, zware belastingen en de voorgestelde pensioenhervorming hebben de gele hesjesbeweging geïnspireerd die sinds 2018 gewelddadige demonstraties tegen de regering houdt. In het buitenland lijkt Frankrijk vast te zitten  in zijn eindeloze oorlogen in voormalig Afrika kolonies terwijl Franse slachtoffers zich opstapelen. In Libië is Macron er niet in geslaagd de heerschappij van krijgsheer Khalifa Haftar veilig te stellen. In het oostelijke Middellandse Zeegebied is Frankrijk er niet in geslaagd de belangen van Griekenland, een bondgenoot, veilig te stellen.

Er is één land dat Frankrijk tevergeefs heeft moeten bestrijden in de bovengenoemde regio’s: Turkije. Het is om deze reden dat Macron de Turkse president Recep Tayyip Erdogan consequent als zijn aartsrivaal heeft gezien en zijn anti-Turkse retoriek heeft versterkt . Bovendien is Erdogan, op dit moment de meest uitgesproken criticus van de Charlie Hebdo-tekenfilms, de enige wereldleider die moslims in Frankrijk kan beïnvloeden, en Macron weet dat. Erdogans oproep aan moslims voor een wereldwijde boycot van Franse producten was aanleiding voor het pleidooi  van de Franse regering aan de moslimwereld om de boycot aan de kaak te stellen. Hoewel het economische effect van de boycot nog niet bekend is, lijkt Macron zijn toon over de cartoonkwestie te verzachten .               

Het mislukte assimilatiebeleid van Frankrijk, de snel verslechterende economie, het mislukte buitenlands beleid en de daaropvolgende opkomst van extreemrechts hebben allemaal bijgedragen aan de huidige demonisering van moslims in het land. Nu westerse waarden als democratie, mensenrechten en gelijkheid aan belang verliezen, is er weinig hoop dat deze trend snel zal veranderen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments