Hoe ziet een post-Trump-Amerika eruit?

Hoe ziet een post-Trump-Amerika eruit?

6 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Degene die Donald Trump opvolgt – in 2021 of 2025 – moet de erfenis die hij achterlaat frontaal onder ogen zien.

Amerikanen zijn nog steeds angstig wachten om erachter te komen wie de 46 zal zijn ste president van de Verenigde Staten. Maar hoewel de resultaten van de 2020-race misschien nog steeds duister zijn, heeft deze verkiezing duidelijk gemaakt dat degene die president Donald Trump opvolgt – of het nu in 2021 of 2025 is – een zware strijd zal moeten voeren om een ​​Amerika na Trump te regeren.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Je hoeft maar zo ver te kijken als een van de naaste bondgenoten van de Verenigde Staten op het halfrond, Colombia, voor een glimp van de uitdagingen die de opvolger van Trump te wachten staan.

De Colombiaanse politiek heeft zijn eigen Trump-achtige figuur. Zijn naam is Alvaro Uribe Velez. Uribe, die in 2002 werd gekozen, regeerde acht jaar als een taaie conservatieve politicus. Zijn agressieve militaire campagnes tegen de guerrillagroepen van het land brachten de lang gezochte stabiliteit en veiligheid in een groot deel van het land en veranderden hem in een nationale held voor veel Colombianen. Maar zijn presidentschap werd ook ontsierd door controverse. Hij wordt beschuldigd van het faciliteren van wijdverbreide schendingen van de mensenrechten, corruptie en drugshandel .

Ondanks – of misschien wel dankzij – deze dubbele erfenis, is Uribe een centrale figuur in de Colombiaanse politiek gebleven sinds hij het presidentiële paleis verliet. Hij blijft de leider van de regerende politieke partij van het land, het Democratisch Centrum, en zat als senator tot de zomer van 2020, toen hij ontslag nam in afwachting van de resultaten van een strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

De invloed die Uribe blijft uitoefenen op het Colombiaanse politieke toneel zou moeten dienen als een waarschuwing voor degene die Trump opvolgt in het Oval Office. In Colombia is de bereidheid en het vermogen van Uribe om brede delen van de bevolking te mobiliseren om zijn belangen te behartigen, een uitdaging gebleken voor het bestuur van tegengestelde politici.

De voormalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos ervoer dit uit de eerste hand in 2016 toen hij probeerde de mensen een vredesovereenkomst te verkopen om een ​​einde te maken aan de 60 jaar durende burgeroorlog van het land met een guerrillagroep die bekend staat als de Revolutionaire strijdkrachten van Columbia (FARC). Als de meest zichtbare en uitgesproken tegenstander van de deal, kleineerde Uribe consequent zowel Santos als politicus als de vrede die hij met de FARC had onderhandeld. “Vrede ja, maar niet als dit” werd zijn rallying schreeuw in openbare toespraken, interviews en misschien wel zijn – en Trump’s – favoriete platform, Twitter . Zijn venijnige aanvallen speelden een rol bij de verrassende verwerping van de vredesovereenkomst door Colombianen in een nationaal referendum, een vernederende nederlaag voor Santos.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  George Soros & Mabel Wisse Smit een gevaarlijke koppel die de wereld angstig maakt

Trump kan de Amerikaanse politiek nog steeds beïnvloeden

De kleine marges van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar suggereren dat een democratische opvolger van Trump een voormalige president zal moeten confronteren met een even toegewijde aanhang als die van Uribe in Colombia. Het is onwaarschijnlijk dat Trump genadig uit de politiek zal buigen. Met een grote basis die hem blijft steunen, kan hij de politiek toch informeel beïnvloeden door zijn volgelingen op te roepen tot (mogelijk gewelddadige) protesten .

De aanhoudende populariteit van de president onder Republikeinse kiezers kan de GOP ook dwingen haar huidige extreemrechtse beleidsstandpunten te handhaven om kiezers bij toekomstige verkiezingen te behouden. De verkiezing van een QAnon samenzwering theoreticus aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal bevestigt dat Trump’s invloed reikt verder dan het presidentschap.

Inderdaad, Democraten zijn niet de enigen die zich zorgen moeten maken over de aanhoudende invloed van Trump na zijn vertrek. Uribe’s zorgvuldig uitgekozen opvolger bij de presidentsverkiezingen van 2018, president Ivan Duque, heeft moeite om te regeren onder de schaduw van de voormalige leider. Net als de VS is Colombia tegenwoordig sterk gepolariseerd. Hoewel Duque en zijn bondgenoten een meerderheid in de Senaat hebben, stuurden wantrouwen en frustratie jegens de regering vorig jaar bijna 200.000 Colombianen de straten van de grote steden van het land in om te protesteren.  

Maar Duque’s afhankelijkheid van de steun van Uribe’s hardline-volgers heeft hem feitelijk belet bruggen te bouwen met zijn tegenstanders, anders zou hij gezien worden als het opgeven van Uribe’s nalatenschap. Niet in staat om een ​​van beide kampen volledig te bevredigen, is de goedkeuringsclassificatie van Duque gedurende het grootste deel van zijn presidentschap ver onder de 50% weggeëbd.

De erfenis confronteren

Republikeinen zullen voor een soortgelijke uitdaging staan ​​als ze de basis van Trump willen behouden en tegelijkertijd proberen de diepe verdeeldheid te herstellen die hij in de Amerikaanse samenleving heeft gezaaid.

Het lijkt misschien extreem om de Verenigde Staten te vergelijken met Colombia, een land dat al meer dan 60 jaar op de rand van ineenstorting en conflict wankelt. Maar de realiteit is dat de VS ook een land na een conflict is. Onze burgeroorlog is misschien in 1865 geëindigd, maar de gebeurtenissen in 2020 – de partijdige reacties op de coronavirus-pandemie, raciale spanningen na de buitengerechtelijke moord op zwarte Amerikanen en een presidentsverkiezing die nog steeds te dichtbij is om drie dagen na de verkiezingen te houden – hebben bewezen dat de erfenis van het geweld en de polarisatie die het heeft gezaaid vandaag nog steeds voortduurt.

Degene die Donald Trump opvolgt, moet deze erfenis frontaal onder ogen zien. Maar zoals Colombia laat zien, zal het verre van eenvoudig zijn om dat te doen met Trump op de achtergrond.Lees ook:  Forum voor Democratie: dit zijn de vier redenen waarom we TEGEN de corona-spoedwet gaan stemmen!

Comments

comments