Rechters gooien de last-minute pogingen van president Trump om zich een weg naar de overwinning te vervolgen een voor een weg

Rechters gooien de last-minute pogingen van president Trump om zich een weg naar de overwinning te vervolgen een voor een weg

6 november 2020 0 Door Indignatie redactie

“Tot nu toe zijn ze allemaal afgewezen, en ik geef ze liever geen zuurstof”, zegt Jon Sherman, expert op het gebied van verkiezingsrecht

Federale rechters zijn al begonnen met last-minute rechtszaken die zijn aangespannen door de campagne van president Donald Trump , die is overgegaan tot een poging om een overwinning te  procederen naarmate de electorale hoop afneemt .

De campagne, die ten onrechte heeft beweerd dat Democraten de verkiezingen proberen te “stelen” door alle uitgebrachte stemmen te tellen, heeft tot dusver rechtszaken aangespannen in drie staten: Georgia, Michigan en Pennsylvania. Binnen enkele uren hadden rechters de pakken in Georgië en Michigan weggegooid. Het Hooggerechtshof heeft al een keer geweigerd uitspraak te doen in de zaak Pennsylvania.

Donderdag maakte de campagne het voornemen bekend om een ​​vierde pak in Nevada in te dienen. Het heeft ook gezworen om een ​​hertelling aan te vragen in Wisconsin, waar de democratische kandidaat Joe Biden een schijnbaar onaantastbare voorsprong van 20.000 stemmen heeft .

Verkiezingsrechtexperts noemden de rechtszaken lichtzinnig en zouden waarschijnlijk geen verschil maken.

“Het zijn totaal kleine aardappelen,” zei Jon Sherman, senior adviseur bij het Fair Elections Center, tegen Salon. ‘Ze zijn tot nu toe allemaal afgewezen, en eerlijk gezegd geef ik ze liever geen zuurstof.’

“Geen van de kleine rechtszaken van Trump heeft de telling kunnen stoppen, en er is natuurlijk geen basis om dat te doen”, schreef Rick Hasen, expert op het gebied van verkiezingsrecht aan de Universiteit van Californië, Irvine, op zijn blog over kiesrecht en voegde eraan toe dat de kleine claims van de pakken zijn slechts “sleutelen aan de randen”.

In Georgia gooide James Bass, rechter James Bass bij het Superior Court in Chatham County, een zaak weg waarin de waarnemers van de Trump-campagne beweerden dat 53 afwezige stembiljetten op onwettige wijze waren vermengd met stembiljetten die op de verkiezingsdag waren uitgebracht. Verkiezingsfunctionarissen in het kustgebied, dat de stad Savannah bevat en zwaar democratisch scheef staat, getuigden dat alle 53 stembiljetten op tijd waren aangekomen. De rechter hoorde de zaak een uur voordat hij zich uitsprak tegen de campagne zonder een verklaring te geven.

Maar waar Hasen beweert dat de strategie van Trump buiten Pennsylvania “niet is bedacht om tot een verschil in resultaten te leiden”, wees Sherman erop dat Georgia beloofde een nagelbijter te worden.

“Die staat kan in alle eerlijkheid worden beslist met een marge van 53 stemmen”, zei hij.

In Nevada, dat net als Georgië nog niet is opgeroepen, hoopt de campagne duizenden stembiljetten aan te vechten, waarbij wordt beweerd dat de stijging van het aantal post-in stembiljetten dit jaar heeft geleid tot stemmen van mensen die dood zijn of anderszins niet voldoen aan de eisen van de staat.

Lees ook:  Rapport: Trump is doodsbang om naar de gevangenis te gaan na het mogelijk verliezen van de verkiezingen

Tijdens een publiciteitsevenement van de Republikeinen in Nevada beweerde staatsburger Jill Stokke   dat toen ze probeerde te stemmen, stembureaus haar vertelden dat ze al had gestemd.

“In de afgelopen jaren heb ik altijd persoonlijk gestemd”, zei Stokke. ‘Deze keer hebben ze de stembiljetten verstuurd, en iemand nam mijn stembiljet aan. Ze namen ook het stembiljet van mijn kamergenoot.’

Stokke voegde eraan toe dat ze de zaak had voortgezet, maar ze zei niet wat er uitkwam.

Rechtszaken in Michigan en Pennsylvania riepen op tot de tijdelijke stopzetting van het tellen van de stemmen totdat waarnemers van de campagnepeiling op een aantal locaties meer toegang kregen.

Rechter Cynthia Stevens van het Michigan Court of Appeals veroordeelde donderdag tegen de Trump-campagne en zei dat de staat de door de campagne gevraagde remedie niet kon accommoderen, omdat het telproces bijna voltooid was.

Stevens verwierp de aantijgingen van manipulatie van de stembiljetten ook als ‘geruchten’, eraan toevoegend dat campagneadvocaten hun klachten over beperkte toegang tot observatie niet hadden aanvaard.

Hoewel de campagne haar verzoek won om waarnemers nauwere toegang te verlenen tot de stembiljetten in Pennsylvania, betwistte die rechtszaak de geldigheid van de telling niet.

Hoewel Pennsylvania nog steeds te dichtbij is om te bellen, blijft Biden de voorsprong van Trump opeten terwijl de poststemming doorgaat. De campagne heeft echter geprobeerd een rechtszaak aan te gaan die is aangespannen door de Republikeinse Partij van de staat, die probeert tussen te komen in een uitspraak van het Hooggerechtshof van de staat die vóór de verkiezingen is uitgesproken.

Dat rechterlijk bevel bevestigde de poststempels die op vrijdag waren ontvangen, zolang ze waren afgestempeld op de verkiezingsdag. Het Amerikaanse Hooggerechtshof liet dat bevel gelden in een besluit voorafgaand aan de verkiezingen, maar in afwachting van een hernieuwde rechtszaak, verdeelden de verkiezingsfunctionarissen van de staat hun 3,1 miljoen stembiljetten tussen degenen die voor en na de verkiezingen waren ontvangen.

“Ik weet niet zeker of de Trump-campagne überhaupt in de zaak kan komen. Ik weet niet zeker of dat procedureel juist is,” zei Sherman. “Maar wat de verdiensten betreft, het is absoluut niets nieuws.”

“En mijn eerdere mening is nog steeds van kracht: het zou een schending zijn van de rechten van kiezers op een eerlijk proces”, zei hij, verwijzend naar een voorverkiezinganalyse die  hij aan Salon gaf.

Trump tweette donderdag dat: “ELKE STEMMING DIE IN DE VERKIEZINGSDAG KWAM, WORDT NIET TELLEN!” Twitter markeerde het bericht onmiddellijk als verkeerde informatie, de zevende keer sinds de verkiezingsdag. 

De president twitterde ook, “STOP DE TELLING!”. Hierdoor zou het presidentschap worden overgedragen aan Biden, die momenteel de leiding heeft in Nevada, de enige staat die hij nodig heeft om 270 verkiezingsstemmen te halen, aldus de Associated Press.

Lees ook:  Terwijl het Witte Jezus-debat woedt, ondergaat de islam zijn eigen raciale afrekening

Comments

comments