Biden wint – experts over wat het betekent voor rassenverhoudingen, het buitenlands beleid van de VS en het Hooggerechtshof

Biden wint – experts over wat het betekent voor rassenverhoudingen, het buitenlands beleid van de VS en het Hooggerechtshof

8 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Het Amerikaanse publiek heeft zijn zegje gedaan en voor het eerst in een generatie een zittende president een tweede termijn ontzegd.

De ambtstermijn van president Donald Trump duurde slechts vier jaar, maar in die tijd sleepte hij het beleid over een reeks belangrijke kwesties in een dramatische nieuwe richting.

De overwinning van Joe Biden, die laat in de ochtend op 7 november door de Associated Press werd bevestigd , biedt een kans om de agenda van het Witte Huis te resetten en op een andere koers te zetten.

Drie wetenschappers bespreken wat een Biden-presidentschap in petto kan hebben op drie belangrijke gebieden: ras, het Hooggerechtshof en buitenlands beleid.

Racisme, politie en Black Lives Matter-protesten

Brian Purnell, Bowdoin College

De komende vier jaar onder een Biden-regering zullen waarschijnlijk verbeteringen in raciale rechtvaardigheid zien. Maar voor velen zal het een lage drempel zijn om duidelijk te maken: president Donald Trump bagatelliseerde racistisch geweld , spoorde rechtsextremisten aan en beschreef Black Lives Matter als een “symbool van haat” tijdens zijn vierjarige ambtsperiode.

Volgens peilingen zijn de meeste Amerikanen het er inderdaad over eens dat de rassenverhoudingen  onder Trump zijn verslechterd .

Toch is Biden in zekere zin een onwaarschijnlijke president die een progressieve raciale agenda bevordert. In de jaren zeventig verzette hij zich tegen plannen voor busreizen en belemmerde hij de desegregatie van scholen in Delaware, zijn thuisstaat. En halverwege de jaren negentig was hij voorstander van een federale misdaadwet die de opsluitingscijfers voor zwarte mensen erger maakte. Hij verpestte de hoorzittingen die Clarence Thomas voor het Hooggerechtshof brachten door Republikeinse senatoren toe te staan ​​Anita Hill’s vernietigende getuigenis van Thomas ‘seksuele intimidatie te verwerpen en door andere zwarte vrouwen niet toe te staan ​​te getuigen.

Maar dat was toen.

Tijdens de campagne van 2020 sprak verkozen president Biden consequent over problemen die voortkwamen uit systemisch racisme. Veel kiezers hopen dat zijn acties in de komende vier jaar overeenkomen met zijn campagnewoorden .

Een gebied dat de regering-Biden zeker zal aanpakken, is politie en raciale gerechtigheid. Het ministerie van Justitie kan verantwoording afleggen aan de politiehervorming door terug te keren naar de praktijken die de regering-Obama heeft ingevoerd om politiediensten te controleren en te hervormen , zoals het gebruik van toestemmingsgraden . Moeilijkere hervormingen vereisen dat de manier waarop massale opsluiting leidt tot wijdverbreide onttrekking van het kiesrecht in zwarte Amerikaanse en Latino-gemeenschappen moet worden rechtgezet.

“Mijn regering zal staten aanmoedigen om automatisch het stemrecht te herstellen voor personen die zijn veroordeeld voor misdrijven zodra ze hun straf hebben uitgezeten”, vertelde Biden aan The Washington Post .

De moord op George Floyd eerder dit jaar versterkte de discussie over het aanpakken van systemische rassendiscriminatie door fundamentele veranderingen in de manier waarop politiediensten agenten verantwoordelijk houden voor wangedrag en buitensporig geweld. Het is onduidelijk hoever verkozen president Biden deze weg zal bewandelen. Maar met de woorden van wijlen burgerrechtenicoon en congreslid John Lewis suggereerde hij op zijn minst op de Democratische Nationale Conventie dat Amerika klaar was om het harde werk te doen om ‘systemisch racisme uit te bannen’.

Biden kan helpen bij het aanpakken van hoe Amerikanen denken over en omgaan met niet-onderzochte raciale vooroordelen door het bevel van de vorige regering om antiracismetraining en -workshops te verbieden om te keren . Op die manier kan Biden voortbouwen op psychologisch onderzoek naar vooringenomenheid om Amerikaanse werkplekken, scholen en overheidsinstanties rechtvaardig te maken, gewoon plaatsen.

Vooruitgang boeken in de strijd tegen systemisch racisme zal een langzame, zware strijd zijn. Een meer onmiddellijk voordeel voor gekleurde gemeenschappen zou kunnen komen door Biden’s COVID-19 pandemische reactie – het falen van de Trump-regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden heeft geleid tot sterfgevallen en economische gevolgen die onevenredig zijn gevallen op raciale en etnische minderheden.

Wat betreft rassenverhoudingen in de VS zouden de meeste Amerikanen het erover eens zijn dat het tijdperk van Trump het beeld zag verslechteren . Het goede nieuws voor Biden als president is dat er nergens anders heen kan dan omhoog.

Het Hooggerechtshof

Morgan Marietta, Universiteit van Massachusetts Lowell

Ondanks het feit dat Amerikaanse kiezers de Democraten de controle over het presidentschap hebben gegeven, zal het conservatieve Hooggerechtshof blijven oordelen over de aard en omvang van grondwettelijke rechten.

Deze vrijheden worden door de rechtbank beschouwd als ” buiten het bereik van meerderheden “, wat betekent dat ze bedoeld zijn om immuun te zijn voor de veranderende overtuigingen van het electoraat.

De aangestelden van democraten en republikeinen hebben echter over het algemeen zeer verschillende opvattingen over welke rechten de grondwet beschermt en welke aan de meerderheid worden overgelaten.

De dominante juridische filosofie van de conservatieve meerderheid – originalisme – beschouwt rechten als krachtig maar beperkt. De bescherming van rechten die expliciet door de Grondwet worden erkend, zoals de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en pers en de vrijheid om wapens te dragen, zal de komende vier jaar waarschijnlijk sterker worden. Maar de bescherming van uitgebreide rechten die de rechtbank heeft gevonden in de uitdrukking “een behoorlijke rechtsgang” in het 14e amendement , inclusief privacy of reproductieve rechten, zou wel eens kunnen contracteren.

De regering-Biden zal het waarschijnlijk niet eens zijn met de toekomstige uitspraken van de rechtbank over stemrecht, homorechten, religieuze rechten of de rechten van niet-burgers. Idem voor alle uitspraken over abortus, wapens, de doodstraf en immigratie. Maar de verkozen president Biden kan weinig doen om de onafhankelijke rechterlijke macht te controleren.

Lees ook:  Wie geeft ons het recht om China te vertellen over rechten?

Ongelukkig met wat een sterke conservatieve meerderheid in de rechtbank zou kunnen doen – inclusief het mogelijk vernietigen van de Affordable Care Act – hebben veel democraten een radicale benadering bepleit om te veranderen hoe de rechtbank eruitziet en hoe deze werkt, hoewel Biden zelf geen duidelijk standpunt heeft ingenomen.

Mogelijke opties zijn onder meer termijnen , het toevoegen van een pensioenleeftijd , het schrappen van de jurisdictie van de rechtbank voor specifieke federale wetgeving of het vergroten van de omvang van de rechtbank. Deze strategie staat historisch bekend als court packing .

Ruth Bader Ginsburg verzette zich tegen uitbreiding van de rechtbank en vertelde NPR in 2019 dat “als iets de rechtbank partijdig zou laten lijken, het … de ene kant zou zijn die zei: ‘Als we aan de macht zijn, gaan we het aantal rechters vergroten, zodat we meer mensen zouden hebben die zouden stemmen zoals we dat willen. ”

De grondwet stelt niet het aantal rechters op de rechtbank vast, maar laat dat aan het Congres over. Het aantal is sinds de jaren 1800 vastgesteld op negen, maar het Congres zou een wet kunnen aannemen die het aantal rechters uitbreidt tot 11 of 13, waardoor twee of vier nieuwe zetels worden gecreëerd.

Dit vereist echter instemming van beide huizen van het Congres.

De GOP lijkt waarschijnlijk een nauwe controle over de Senaat te behouden . Een 50/50-verdeling is mogelijk, maar dat zal pas in januari duidelijk zijn, wanneer Georgië twee tweede verkiezingen houdt. Elk van de voorgestelde hervormingen van de rechtbank zal moeilijk, zo niet onmogelijk, onder een verdeeld congres doorgevoerd kunnen worden.

Hierdoor hoopt de regering-Biden op pensioneringen die het ideologische evenwicht van de rechtbank geleidelijk zouden verschuiven.

Een van de meest waarschijnlijke is wellicht rechter Clarence Thomas, die 72 is en het langstzittende lid van de huidige rechtbank. Samuel Alito is 70 en opperrechter John Roberts is 65 . In andere beroepen klinkt dat misschien als mensen die binnenkort met pensioen gaan, maar bij de Hoge Raad is dat minder waarschijnlijk. Met de andere drie conservatieve rechters van in de veertig of vijftig, kan de regering van Biden de komende tijd volledig in conflict komen met de rechtbank.

Buitenlands beleid en defensie

Neta Crawford, Boston University

Verkozen president Biden heeft aangegeven dat hij drie dingen zal doen om het buitenlands beleid van de VS te resetten.

Ten eerste zal Biden de toon van de buitenlandse betrekkingen van de VS veranderen. Het platform van de Democratische Partij noemde haar sectie over militair buitenlands beleid ” vernieuwend Amerikaans leiderschap ” en benadrukte diplomatie als een “instrument van eerste redmiddel”.

Biden lijkt oprecht in diplomatie te geloven en is van plan de relaties met Amerikaanse bondgenoten die de afgelopen vier jaar zijn beschadigd, te herstellen. Omgekeerd, terwijl Trump volgens sommigen te vriendelijk was met de Russische president Vladimir Poetin en hem een ​​” geweldig persoon ” noemde , zal Biden waarschijnlijk een hardere houding aannemen ten opzichte van Rusland, althans retorisch.

Deze verandering in toon omvat waarschijnlijk ook het opnieuw toetreden tot enkele van de verdragen en internationale overeenkomsten die de Verenigde Staten onder de regering-Trump hebben verlaten. De belangrijkste hiervan zijn het Klimaatakkoord van Parijs , waarvan de VS zich op 4 november officieel terugtrokken, en het herstellen van de financiering van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties.

Als de VS het nieuwe START-kernwapenverdrag willen verlengen , de wapenbeheersingsovereenkomst met Rusland die in februari afloopt, zou de aankomende regering Biden waarschijnlijk met de vertrekkende regering moeten samenwerken aan een verlenging. Biden heeft ook aangegeven bereid te zijn om opnieuw deel te nemen aan de nucleaire deal met Iran die door Trump is overboord gegooid, als en wanneer de Iraniërs terugkeren naar de grenzen van de nucleaire infrastructuur opgelegd door de overeenkomst.

Ten tweede, in tegenstelling tot de grote stijgingen van de militaire uitgaven onder Trump, zou de verkozen president Biden bescheiden kunnen bezuinigen op het militaire budget van de VS. Hoewel hij heeft gezegd dat bezuinigingen niet “onvermijdelijk ” zijn onder zijn presidentschap, heeft Biden gezinspeeld op een kleinere militaire aanwezigheid in het buitenland en zal hij waarschijnlijk enkele prioriteiten bij het Pentagon veranderen door bijvoorbeeld de nadruk te leggen op high-tech wapens. Als de Senaat – die alle verdragen moet ratificeren – naar de controle van de Democraten gaat, kan de regering-Biden ambitieuzere stappen ondernemen in de beheersing van kernwapens door diepere bezuinigingen met Rusland na te streven en het Verdrag voor een alomvattend verbod op tests te ratificeren .

Ten derde zal de regering-Biden waarschijnlijk enkele prioriteiten van het buitenlands beleid van Bush, Obama en Trump voortzetten. In het bijzonder, terwijl een regering-Biden zal proberen de oorlog in Afghanistan te beëindigen , zal de regering zich blijven concentreren op het verslaan van de Islamitische Staat en Al-Qaida. Biden heeft gezegd dat hij de huidige 5.200 Amerikaanse troepen in Afghanistan zou terugbrengen tot 1.500-2.000 troepen die in de regio opereren in een contraterroristische rol. De regering-Biden zal waarschijnlijk doorgaan met de massale modernisering van kernwapens en moderniseringsprogramma’s voor lucht- en zeemateriaal die zijn begonnen onder de regering-Obama en die zijn versneld en uitgebreid onder Trump, al was het maar omdat ze populair zijn bij leden van het Congres. die de banen zien die ze in hun land bieden.

Diepe kennis, dagelijks. Meld u aan voor de nieuwsbrief van The Conversation .]

En net als de regeringen van Bush, Obama en Trump, zal de regering Biden prioriteit geven aan de economische en militaire bedreigingen die volgens haar door China worden gevormd. Maar, in overeenstemming met haar nadruk op diplomatie, zal de regering-Biden waarschijnlijk ook meer werken om China te beperken door middel van diplomatieke betrokkenheid en door samen te werken met Amerikaanse bondgenoten in de regio.

Lees ook:  DOOFPOT JORIS DEMMINK LIJKT OP DE JEFFREY EPSTEIN KINDERMISBRUIK-ZAAK

Comments

comments