Gridlock – Biden mag winnen, maar Trump blijft ‘president’ van Red America

Gridlock – Biden mag winnen, maar Trump blijft ‘president’ van Red America

8 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Een duidelijk resultaat van de Amerikaanse verkiezingen was de ineenstorting van de beloofde ‘Blue Wave’ – een implosie die het ‘begin van het einde’ markeert van een krachtige betovering die het Westen boeit. Het was de waanvoorstelling die Ron Chernow, de veelgeprezen Amerikaanse presidentiële historicus, geloofde, aangezien hij het ‘omslachtige moment van Amerika’ minachtend afdoet als puur vluchtig, en een ‘surrealistisch intermezzo in het Amerikaanse leven’: er kan niet langer worden gezegd dat er is een ‘normaal’. Win of verlies het Witte Huis, het Rode Trumpisme blijft als ‘president’ voor half Amerika.

Biden daarentegen diende als het vooruitzicht op herstel – een terugkeer naar een heilige consensus in de Amerikaanse politiek – naar een geruststellende ‘geestelijke gezondheid’ van feiten, wetenschap en waarheid . Biden, zo werd gehoopt, zou het bureau zijn dat een verpletterende electorale aardverschuiving zou overmeesteren die onherroepelijk een einde zou maken aan de onbeleefde onderbreking van het ‘normale’ door Trump. Aanhangers van Biden waren bijeengekomen, zo heeft Mike Lind, de Amerikaanse academicus en auteur opgemerkt , rond het idee dat Amerika op weg is naar een ‘beheerde’ samenleving – gebaseerd op ‘wetenschap’ – die in wezen zou worden beheerd en gecontroleerd door een leidinggevende, deskundige klasse.

Lind suggereert dat de Amerikaanse samenleving na verloop van tijd meer en gemakkelijker zou beginnen af ​​te wijken van haar republikeinse wortels, via een proces dat al aan de gang was: via pogingen om de constitutionele orde te wijzigen en andere regels om een ​​verandering teweeg te brengen in de manier waarop Amerika wordt geregeerd.

Het idee van wat Amerika – als idee – nu vormt, is echter in twee tektonische platen uiteengevallen, die in zeer verschillende richtingen uit elkaar bewegen – en waarschijnlijk nog verder uit elkaar bewegen, aangezien elke ‘plaat’ ervan overtuigd blijft dat ‘het heeft gewonnen’ – en de de zoetheid van de overwinning is gestolen.

Het breken van de ‘One Normal’ daarentegen, biedt een soort uitstel voor een groot deel van de wereld.

Feit blijft dat de verkiezing een resultaat heeft opgeleverd waarin overduidelijk is dat de ene helft van het Amerikaanse electoraat juist heeft gestemd om de andere helft te verdrijven. Het is een patstelling – met het Hooggerechtshof en de Senaat in handen van de ene partij, en het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis (mogelijk) in handen van de andere. Zoals Glenn Greenwald waarschuwt :

Wat het uiteindelijke resultaat ook is, er zullen aanzienlijke twijfels bestaan ​​over de legitimiteit van de ene of de andere, misschien wel beide. En daarvoor is geen gestoord complotdenken nodig. Een kiesstelsel dat doordrenkt is van zoveel chaos, fouten, langdurige resultaten en schijnbaar onverklaarbare omkeringen, zal zelfs onder de meest rationele burgers twijfel en wantrouwen zaaien.

Hoewel de wiskunde en kaarten suggereren dat Biden waarschijnlijk 270 verkiezingsstemmen zal halen, is het oude gezegde ‘Het is nog niet voorbij’ totdat het voorbij is, waar. De verkiezingsscenario’s in de belangrijkste ‘swing states’ zouden alleen van toepassing zijn als er geen rechtszaak, fraude of diefstal is. Ze zijn echter alle drie in het spel – Als u de stembus propt, wacht u eerst om te zien wat de normale stemming is, zodat u weet hoeveel stemmen u ‘nodig’ hebt ( wiskundige anomalieënterzijde) om uw kandidaat over de top te duwen. Trump, enigszins onbezonnen, deelde de GOP-stemberekeningen woensdag om 02.30 uur uit, en hey-presto, massa’s afwezige stembiljetten kwamen plotseling rond 04.00 uur aan bij bepaalde stembureaus. Dat lijkt te zijn gebeurd in Wisconsin, waar meer dan 100.000 Biden-stemmen schijnbaar uit het niets verschenen op een flashdrive die met de hand werd afgeleverd vanuit een democratisch district. Dat zette Biden op voorsprong in Wisconsin – maar er is een rechtszaak gaande. Evenzo lijkt het erop dat er in Michigan een enorme vuilnisbelt voor afwezige stembiljetten verscheen die Biden sterk bevoordeelde.

Lees ook:  Het grootste slachtoffer van Corona moet nog komen. De EU zelf. Maar maak je geen zorgen, topfunctionarissen praten met Albanië

Dit is slechts het begin van een nieuwe en meer onzekere fase die weken kan duren . Het kan zijn dat het Congres uiteindelijk moet certificeren en eind januari de definitieve beslissing moet nemen. Ondertussen zijn er enkele dingen die we met veel grotere zekerheid weten: de Republikeinse meerderheid in de Senaat houdt mogelijk stand tot de verkiezingen van 2024. Dus zelfs als Biden wint, houdt zijn agenda niet stand tot 2024.

Een president kan verschijnen, maar het zal als het ware geen vaste president zijn: hij of zij kan geen aanspraak maken op de ‘wil van de meerderheid’. Wie door het Congres gecertificeerd is, kan niet naar waarheid zeggen dat hij ‘de natie’ vertegenwoordigt. De consensus is verbroken en het is moeilijk om enig leiderschap te zien dat Amerikanen samen kan brengen als een ‘verenigd volk’.

“Er is geen enkele belangrijke culturele, religieuze, politieke of sociale kracht die Amerikanen meer samenbrengt dan ons uit elkaar duwt”, merkt David French op in een nieuw boek Divided We Fall: America’s Secession Threat and How to Restore Our Nation . Frans – een conservatief anti-Trump – stelt dat de verdeeldheid van Amerika zo groot is, en het politieke systeem zo slecht ontworpen om ze aan te pakken, dat die afscheiding uiteindelijk het resultaat kan zijn: “Als we mensen blijven pushen en mensen en mensen pushen, kun je dat niet neem aan dat ze niet breken ”, schrijft hij. (Uit een peiling van 2018 bleek dat bijna een kwart van elke partij – Democraat en Republikein – de tegenpartij als “slecht” bestempelde).

Een ideologische splitsing en het gelijktijdig omstreden Amerika als Idee heeft enorme geopolitieke implicaties en reikt veel verder dan Amerika zelf – en vooral voor de elites van Europa . De Europese leiders zagen het niet aankomen toen Trump in 2016 werd gekozen. Ze beoordeelden de Brexit verkeerd. En dit jaar hebben ze de Amerikaanse politiek opnieuw verkeerd gelezen. Ze verlangden naar een overwinning van Biden, en ze zien (nog steeds) het verband niet tussen de populaire rebellie van Red onder Mr. Trump en de woedende protesten die in heel Europa tegen lockdown plaatsvinden.

Lees ook:  De nucleaire ontwikkeling van Amerikaanse diplomatie

Scheiding van tektonische platen – meer strategisch – duidt meestal op een soort dualisme dat burgerlijke conflicten verraadt. Met andere woorden, hun scheiding en uit elkaar gaan verandert in een ideologische strijd voor de aard van de samenleving en haar institutionele structuur.

Historicus en voormalig professor aan het War College, Mike Vlahos waarschuwt (in navolging van Lind) dat “er hier meer een verborgen – en dus in zekere zin occulte strijd is – waardoor samenlevingen na verloop van tijd steeds meer beginnen te vertrekken, en gemakkelijker, vanaf hun wortels. De westerse dominante elites proberen momenteel hun greep op de samenleving te verstevigen [op weg naar een ‘beheerde’ samenleving]: om volledige controle te hebben over de richting van de samenleving en, natuurlijk, een regelgevingskader dat hun rijkdom beschermt. ”

“Tot ieders verbazing, en aangezien de Republikeinen worden vertegenwoordigd door een miljardair die heel veel vrienden heeft in Manhattan – de Wall Street-donateurs van de twee campagnes, zijn er 5 tegen 1 meer dan Trumps donateurs voor Biden”.

Waarom, vraagt ​​Vlahos, zou Wall Street investeren in een man – Biden – en in een partij, die ogenschijnlijk probeert Amerika naar deze ‘beheerde’ progressieve samenleving te bewegen? Is het omdat ze overtuigd zijn van de noodzaak om de wereldeconomie en geopolitieke verhoudingen radicaal te herstructureren? Is dit dan de occulte strijd van Vlahos?

Velen van de elite zijn van mening dat we ons op dit moment op dat monumentale omslagpunt bevinden – In een notendop is hun verhaal eenvoudig dit: de planeet is al economisch en demografisch overbelast; het model van oneindige economische expansie is mislukt; en ook de mondiale zeepbel voor schulden en overheidsuitgaven zal op hetzelfde moment knappen.

Een ‘vierde industriële revolutie’ is volgens deze mentaliteit de enige manier om ‘deze cirkel vierkant’ te maken. De Reset is doelbewust bedoeld om alle gebieden van het leven te verstoren, zij het op planetaire schaal. Schoktherapie als het ware om de manier waarop wij mensen over onszelf denken en onze relatie met de wereld te veranderen .  The Great Reset kijkt naar een ‘wonder’ aan de aanbodzijde, bereikt door volledige automatisering en robotica. Een wereld waarin het geld digitaal is; het voedsel is in het laboratorium gekweekt; waar alles wordt geteld en gecontroleerd door gigantische monopolies; en het alledaagse bestaan ​​wordt micromanaged door immer-monitoring, immer-aanstootgevende AI die gedachten en gevoelens registreert voordat de mensen zelfs maar de kans krijgen om die gedachten te maken.

Lees ook:  De dodelijke stoornis achter COVID-19 en politiegeweld

Mike Vlahos merkt op dat dit Amerikaanse verhaal op een merkwaardige manier dat van het oude Rome in de laatste eeuw van de Republiek weerspiegelt – met enerzijds de elite-Romeinse klasse, en anderzijds de Populares , als equivalent van de Rode Amerikanen:

“Dit is in feite het tweeledige verhaal van Rome in de vorige eeuw van de Republiek, en het volgt heel goed – met de transformatie die vandaag gaande is [in de VS] – en het is een transformatie … De samenleving die ontstond aan het einde van de Romeinse revolutie en de burgeroorlog … hadden ook een totaal dominante elite-klasse.

“Dit was een nieuwe wereld, waarin de grote landeigenaren, met hun latifundia [de bron van rijkdom van slavenland], die de ‘Big Men’ waren geweest die de verschillende facties in de burgeroorlogen leidden, de senatoriale archonten werden die de Romeinse domineerden. het leven voor de volgende vijf eeuwen – terwijl het Volk, de Populares, werden vermalen tot een passief – niet hulpeloos – maar over het algemeen afhankelijk en niet-deelnemend element van het Romeinse bestuur: dit ondermijnde het creatieve leven van Rome en leidde uiteindelijk tot het uit elkaar vallen.

“… vandaag is de Amerikaanse ongelijkheid net zo groot als in de periode vlak voor de Franse Revolutie, en wordt weerspiegeld in wat er met Rome gebeurde in die lange eeuw van transformatie. Het probleem dat we nu hebben, en dat deze revolutie intenser gaat maken, is denk ik, de cynische conclusie en agenda van Blue om de Amerikanen die ze niet nodig hebben achter te laten [in de nieuwe economie] – dat wil zeggen heel Rood Amerika, en om hen in een situatie van ontbering en marginalisatie te brengen, waar ze niet kunnen samensmelten, om als het ware een rivaliserend Volksfront te vormen.

‘Wat ik denk dat wat we hier [in de VS] zien, diepgaand is: de Amerikaanse samenleving – die uit deze passage tevoorschijn komt, zal compleet anders zijn. En eerlijk gezegd voelt het al anders. Het voelt al – zoals het de afgelopen vier jaar heeft gevoeld – dat we nu in een voortschrijdende burgeroorlogsnorm zitten, waarin diepe maatschappelijke strijd nu de normale manier is waarop we omgaan met machtsoverdrachten. De problemen zullen [tijdelijk] worden opgelost, waarbij het pad van de samenleving [pijnlijk] wordt uitgestippeld door gewelddadige conflicten. Dat is waarschijnlijk onze weg voor de komende decennia.

“Het probleem daarmee op de kortere termijn is dat er nog genoeg van de natie opgewonden en bereid is om dit proces te bestrijden. Het probleem: kunnen de laatste energieën van de Oude Republiek nog steeds worden aangewend tegen deze schijnbaar onvermijdelijke transformatie? “

Comments

comments