Heeft Donald Trump zijn Joe McCarthy-moment gehad?

Heeft Donald Trump zijn Joe McCarthy-moment gehad?

8 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Bij het CBS, NBC en ABC weggesneden van president Donald Trump’s persconferentie in het Witte Huis op de avond van 5 november namen ze moeite om uit te leggen waarom ze het afsluiten van de natie commander-in-chief.

Het was een moment dat voor mij, als journalistiekhistoricus, echo’s met zich meebrachten van de vernietiging in 1954 van een andere flamboyante populistische demagoog, senator Joe McCarthy.

Valse beschuldigingen uiten

De belangrijkste reden, zo legden de netwerken uit, was dat Trump valse beweringen had gedaan over de integriteit van de presidentsverkiezingen van dinsdag. Toen het tellen van de stemmen aangaf dat de kans groter werd dat hij zou verliezen van voormalig vicepresident Joe Biden, beschuldigde Trump de Democraten ervan te hebben geprobeerd de verkiezingen van hem te stelen.

“Ze proberen een verkiezing te manipuleren, en dat kunnen we niet laten gebeuren “, zei Trump.

De ankers van de netwerken bekritiseerden de president omdat hij valse beweringen uitdeelde om zijn verdwijnende hoop op behoud van het presidentschap te ondersteunen. Dat deden enkele van Trumps trouwste bondgenoten ook.

President Donald Trump spreekt de pers toe op 5 november 2020.

Een echo uit de geschiedenis

Anderen hebben eerder parallellen getrokken tussen Trump en McCarthy, waaronder journalist Peter Beinart, die in The Atlantic schreef dat ” McCarthy zijn politieke carrière bouwde op demagogie, intimidatie en een persoonlijkheidscultus – niet op tastbare prestaties of samenhangende ideeën.”

McCarthy werd beroemd en populair door de angst van Amerikanen voor het communisme uit te buiten. Hij besmeurde zijn politieke tegenstanders met beschuldigingen dat ze communisten waren.

Zoals de nieuwsmedia later met Trump deden , hielpen ze bij het creëren van het spektakel van ‘McCarthyism’ door McCarthy de middelen te verschaffen om ongegronde beschuldigingen in te dienen tegen politieke tegenstanders.

McCarthy maakte gebruik van een belangrijke zwakte in het model van de zogenaamde ” objectieve ” journalistiek: de praktijk van journalisten om te rapporteren wat politici zeggen, zonder zich af te vragen of wat ze zeggen feitelijk is.

McCarthy ” loog zo vrijmoedig dat hij een natie afleidde en vol wantrouwen neerschoot”, zei een schrijver.

In 1954 kwamen de excessen van de senator aan het licht. Het Amerikaanse leger beschuldigde McCarthy ervan een van zijn assistenten een voorkeursbehandeling te zoeken. Tijdens de hoorzittingen in de Senaat op televisie beschuldigde hij ervan dat een van de medewerkers van het leger, Joseph Welch, banden had met een communistische organisatie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Pcr-test red ons niet!
De beroemde uitwisseling tussen de op communisten jagende senator Joseph McCarthy en legeradvocaat Joseph Welch.

Een emotionele Welch reageerde daarop door te zeggen: ” Tot op dit moment , senator, denk ik dat ik nooit echt uw wreedheid of uw roekeloosheid heb ingeschat.”

Welch ging verder met het beroemde scheldwoord McCarthy uit: ‘ Je hebt genoeg gedaan . Heeft u geen gevoel voor fatsoen, meneer, eindelijk? Heb je geen gevoel voor fatsoen achtergelaten ? “

De media draaien

Het was dat moment uit 1954 dat ik dacht toen de nieuwsuitzendingen weggesneden waren van president Trump.

“We moeten hier onderbreken, omdat de president een aantal valse verklaringen heeft afgelegd, waaronder het idee dat er frauduleus is gestemd”, zei Lester Holt, het anker van “NBC Nightly News”, terwijl zijn uitzending wegviel van de toespraak van de president. . Hij voegde eraan toe: “Daar is geen bewijs voor.”

David Muir, anker van “ABC World News Tonight”, was zelfs nog directer: “We zien vanavond niet dat iemand iets steelt .”

CNN en Fox News bleven de persconferentie uitzenden, maar meldden later dat Trump geen bewijs leverde voor zijn beweringen over stemfraude.

Lange bondgenoten verschuiven

Enkele van de loyale verdedigers van Trump, waaronder de voormalige New Jersey-gouverneur Chris Christie en de voormalige Amerikaanse senator Rick Santorum, bekritiseerden de president vanwege zijn ongegronde beschuldigingen.

Diepe kennis, dagelijks. Meld u aan voor de nieuwsbrief van The Conversation .]

Na Welch’s bestraffing van de ongegronde beweringen van McCarthy, hadden miljoenen kijkers die naar de hoorzittingen keken eindelijk genoeg van de senator. Zijn immense nationale populariteit verdween. Hij werd gecensureerd door collega’s van de Senaat, verbannen door de GOP en – ten slotte – genegeerd door de pers. Hij stierf drie jaar later, een alcoholist en een gebroken man, op 48-jarige leeftijd.

Het is natuurlijk te vroeg om te weten of Trump hetzelfde lot tegemoet gaat als McCarthy.Lees ook:  Overheid zet 250 asielzoekende lastpakken op een zwarte lijst: 'We maken ze het leven zuur'

Comments

comments