Trump is nog nooit zo gevaarlijk geweest als nu

Trump is nog nooit zo gevaarlijk geweest als nu

8 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Er is veel schade die hij Amerika kan toebrengen tijdens de kreupele periode vóór de inauguratie van de verkozen president Joe Biden.

Joe Biden is de verkozen president van de Verenigde Staten . Maar we bevinden ons nu in de lame-duck-periode van president Trump, een interregnum van ongeveer twee en een halve maand dat het land moet doorstaan ​​voordat Biden de ambtseed aflegt om de zesenveertigste president van het land te worden. Tot die tijd behoudt Trump de controle over de uitvoerende macht. Zijn aangestelden blijven verantwoordelijk voor federale departementen en agentschappen; zijn bevelen aan ambtenaren en het leger hebben wettelijk gewicht en kracht; Amerikaanse diplomaten over de hele wereld voeren namens hem buitenlands beleid.

In stabiele tijden is de lame-duck-periode tussen de verkiezingsdag en de inauguratiedag relatief ordelijk. Vertrekkende regeringen ronden hun uiteindelijke beleidsdoelen af ​​terwijl topfunctionarissen zich klaarmaken voor een leven buiten Washington. Aankomende presidenten haasten zich om hun kabinet- en topbenoemingen in het Witte Huis op een rij te zetten, terwijl honderden stafleden zich voorbereiden op een soepele machtsovername. De federale wet geeft aan hoe agentschappen maanden van tevoren voor zo’n overgang moeten plannen; dat proces onder de radar is naar verluidt aan de gang , tot dusver zonder noemenswaardige belemmering.

Dit jaar zou Trump’s eigenbelangrijke benadering van het uitoefenen van macht echter kunnen leiden tot een meer chaotische overgang dan Amerikanen gewend zijn te ervaren. Misschien was de grootste beperking op zijn gedrag van de afgelopen vier jaar de wetenschap dat hij dit jaar voor herverkiezing zou moeten vluchten. Nu is die last opgeheven. Trump is in sommige opzichten vrijer om te handelen zonder angst voor politieke gevolgen dan op enig ander punt in zijn ambtstermijn. De gevolgen van die flexibiliteit – of misschien straffeloosheid – kunnen ingrijpend zijn.

Een van de grootste zorgen voor een inkomend Biden-bestuur zijn de coronaviruspandemie en de economische recessie. Spreker Nancy Pelosi en minister van Financiën Steven Mnuchin slaagden er niet in om vóór de verkiezingsdag tot een akkoord te komen over een stimuleringswet. Voorafgaand aan de verkiezingsdag waarschuwde Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Senaat , dat een dergelijke deal misschien pas in 2021 mogelijk zal zijn. Trump zelf kan ook weinig helpen. Hij heeft de onderhandelingen met Pelosi al op een bepaald moment in oktober afgebroken, toen een dergelijk wetsvoorstel zijn politieke fortuin zou hebben versterkt; nu zou hij misschien weinig persoonlijke stimulans zien om wetgevers ertoe aan te zetten een stimuleringswet goed te keuren – of zelfs voor hem om er een te tekenen – als Biden uiteindelijk de vruchten van herstel zal oogsten.

Een ander gevaar is dat Trump’s laissez-faire-benadering van de pandemie in de afgelopen maanden alleen maar zal verharden, zelfs als een derde golf van infecties door het land stijgt . Vorige maand meldde The Washington Post dat het Witte Huis niet naar schatting $ 9 miljard had uitgegeven voor Covid-19-testen, ondanks het aandringen van volksgezondheidscijfers zoals Anthony Fauci en Deborah Birx. Trumps desinteresse in de confrontatie met de pandemie leek alleen maar te groeien nadat hij in oktober met het virus in het ziekenhuis was opgenomen, toen hij de aanhangers op het campagnespoor herhaaldelijk vertelde dat het land “om de hoek liep” en beweerde dat er een vaccin op handen was. Terwijl de natie zich schrap zet voor een donkere winter, zou die desinteresse een van de grootste bondgenoten van het virus kunnen zijn.

Wat het buitenlands beleid betreft, wordt Trump nog minder gehinderd door binnenlandse beperkingen. Zijn instincten zijn de afgelopen vier jaar grotendeels deconstructief geweest: het land terugtrekken uit internationale overeenkomsten zoals het klimaatakkoord van Parijs en de nucleaire deal met Iran, de deelname van de VS aan de Wereldgezondheidsorganisatie beperken en traditionele Amerikaanse bondgenoten vermijden terwijl hij probeerde banden te smeden met onliberale en autoritaire regimes. Een kreupele Trump voelt zich misschien aangemoedigd om te doen waar hij niet mee wegkomt terwijl hij op het punt staat herverkiezing te krijgen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het wordt précair

Trump kan de Amerikaanse handelsoorlogen met China en de Europese Unie nieuw leven inblazen en beweert dat hij zijn America First-handelsbeleid uitvoerde en tegelijkertijd het economische gat verdiept waaruit een regering-Biden zou moeten klimmen. De president zou zijn dreigementen om de Amerikaanse troepen uit Europa terug te trekken, kunnen uitvoeren of zelfs het land volledig uit de NAVO kunnen halen. En hij zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een politiek afscheidscadeau kunnen geven door de formele annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever goed te keuren, een stap die lang werd voorkomen door de Amerikaanse diplomatieke oppositie. Biden zou kunnen proberen om een ​​aantal van deze stappen na zijn aantreden terug te draaien, maar de langetermijnschade voor de Amerikaanse geloofwaardigheid zou al zijn aangericht.

Er is één gebied waarop Trump in feite in de voetsporen van zijn voorgangers zou treden: controversiële gratie uitdelen in de laatste dagen van een presidentschap. De praktijk begon aantoonbaar met Andrew Johnson, die er in 1868 niet in slaagde de Democratische nominatie voor een nieuwe ambtstermijn te krijgen. Nadat Ulysses S. Grant in november won, gebruikte Johnson de gratiebevoegdheid om een massale amnestie te verlenen.voor alle voormalige bondgenoten die nog geen gratie hadden gekregen, inclusief de voormalige confederale president Jefferson Davis en de voormalige generaal Robert E. Lee. Na jaren van botsingen met Republikeinen in het Congres en een verhitte strijd om beschuldigingen, weigerde Johnson ook de inauguratie van Grant bij te wonen. Trump heeft gedurende zijn hele ambtsperiode al gratie gebruikt om persoonlijke en partijdige doelen te bereiken, en hij is misschien geneigd dat gedrag op te voeren naarmate zijn presidentschap afloopt.

De meest voor de hand liggende ontvangers zijn degenen die tijdens het Ruslandonderzoek zijn vervolgd, zoals de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn en de voormalige Trump-campagneleider Paul Manafort. Maar hij zou ook kunnen proberen om allerlei bondgenoten, zoals de omstreden National Rifle Association-leider Wayne LaPierre of voormalig strateeg Steve Bannon, te beschermen tegen huidige of toekomstige onderzoeken.. Hij kon algemene gratie verlenen voor zijn volwassen kinderen en topbondgenoten als beloning voor hun steun. Trump zou zelfs zijn dreigement uit 2018 om zichzelf gratie te verlenen, kunnen opvolgen, wat op zijn best grondwettelijk twijfelachtig zou zijn. Hoewel hij zich door een dergelijke manoeuvre niet kon isoleren van aanklachten door de staat, kon hij nog een laatste keer gokken dat het Hooggerechtshof namens hem zou ingrijpen als de regering-Biden later een onderzoek zou openen.

Misschien wel de meest voor de hand liggende manier waarop Trump op een nederlaag zal reageren, is door overheidsfunctionarissen te ontslaan. Het kostte Trump minder dan 48 uur na de midterms van 2018 om procureur-generaal Jeff Sessions te verdrijven en een meer loyale ondergeschikte bovenop het ministerie van Justitie te installeren. In de afgelopen weken, is hij naar verluidt heeft gesignaleerd aan aides dat hij van plan om meerdere top nationale veiligheid ambtenaren, waaronder FBI Director Christopher Wray, CIA-directeur Gina Haspel, en minister van Defensie Mark brand Esper-na de 2020 verkiezingen. En dan is er een uitvoerend bevelTrump tekende in oktober dat het Witte Huis meer flexibiliteit zou geven bij het hercategoriseren van ambtenaren en hen van wettelijke bescherming zou ontdoen – een mogelijke opmaat voor een zuivering van spraakmakende ambtenaren zoals Fauci, kort voordat Biden aan de macht komt.

Er zijn minder dramatische manieren waarop Trump nog steeds een blijvende indruk op de natie kan achterlaten. Federale afdelingen haastten zich om de in afwachting van wijzigingen in de regelgeving van de afgelopen maanden af ​​te ronden, zodat ze zouden worden aangenomen tegen de tijd dat Trump zijn ambt verliet. De administratie zelfs ingekort van de 2020 census, zodat het de laatste telling aan het Congres op 31 december konden indienen, ervoor te zorgen dat het zou worden geleverd onder hem in plaats van een mogelijke Biden administratie. Die manoeuvre, gecombineerd met de inspanningen van de Trump-regering om immigranten zonder papieren uit te sluiten van de verdeling, onderstreept hoe Republikeinen nog steeds proberen het aantal tienjarigen – en het volgende decennium van de Amerikaanse politiek – in hun voordeel te kantelen.

Historisch gezien was de lame-duck-periode niet geheel vrij van belangrijke politieke activiteiten of wetswijzigingen – en in de recente herinnering zijn uitgaande regeringen tijdens de presidentiële overgang beschuldigd van bekrompen chicanery . Maar zoals aan het begin van zijn politieke carrière het geval was, maken Trump’s afstandelijkheid van normen, zijn totale zelfingenomenheid, zijn gebrek aan schaamte en zijn wraakzuchtige streak hem tot een unieke zorg tijdens deze overdracht aan de komende Biden-regering. Trump is uiteindelijk een vandaal; onze regering, een leeg canvas. De kans dat hij de komende maanden zal gebruiken om het land verder te beschadigen, is groot, maar een paar maanden sabotage is beter dan nog vier jaar.Lees ook:  Top Republikeinen willen deze president niet meer: De ondergang van Dictator Donald Trump (must see video's)

Comments

comments