Wereldleiders reageren op de overwinning van Biden terwijl Amerikanen de straat op gaan om te vieren

Wereldleiders reageren op de overwinning van Biden terwijl Amerikanen de straat op gaan om te vieren

8 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Europese en geallieerde leiders wachtten niet tot president Trump toegaf.

De overwinning van de verkozen president Joe Biden in de Amerikaanse presidentiële race werd begroet met een golf van wereldwijde felicitaties en vieringen dichter bij huis op zaterdag.

In de uren nadat de race werd opgeroepen door verschillende nieuwsuitzendingen, stuurden wereldleiders tweets ter ondersteuning, waarbij veel bondgenoten beloofden nauw samen te werken met de volgende president.

De Canadese premier Justin Trudeau, bijvoorbeeld, noemde de VS en Canada ‘goede vrienden, partners en bondgenoten’ met een ‘relatie die uniek is op het wereldtoneel’, en zei: ‘Ik kijk er echt naar uit om samen te werken en daarover met jullie beiden. “

No Title

Congratulations, @JoeBiden and @KamalaHarris. Our two countries are close friends, partners, and allies. We share a relationship that’s unique on the world stage. I’m really looking forward to working together and building on that with you both.

Een van de beste Europese vrienden van president Trump, de premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, stuurde ook felicitaties naar Biden en Harris, en merkte op dat hij hoopte samen te werken aan klimaatverandering – een gebied waarop Trump in botsing is gekomen met zijn Europese tegenhangers – evenals handel, een dringende kwestie voor een Verenigd Koninkrijk dat binnenkort zijn vertrek uit de Europese Unie zal afronden

No Title

Congratulations @JoeBiden and @KamalaHarris pic.twitter.com/xrpE99W4c4

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die het vaak oneens waren met Trump over zaken als de steun van de VS voor de NAVO , lieten zich ook feliciteren.

‘De Amerikanen hebben hun president benoemd. Gefeliciteerd @JoeBiden en @KamalaHarris ! We hebben veel te doen om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. Laten we samen optreden! ” Macron tweette in het Frans.

No Title

Les Américains ont désigné leur Président. Félicitations @JoeBiden et @KamalaHarris ! Nous avons beaucoup à faire pour relever les défis d’aujourd’hui. Agissons ensemble !

No Title

Chancellor #Merkel congratulates @JoeBiden and @KamalaHarris. #Election2020 pic.twitter.com/A9Vwy1XYAR

De felicitaties zijn opmerkelijk omdat ze kwamen kort nadat Trump aankondigde dat hij niet van plan was toe te geven , wat betekent dat deze berichten niet alleen als felicitaties kunnen worden gezien, maar ook als de belangrijkste bondgenoten van de VS die snel hun steun uitten voor de legitimiteit van de verkozen president. Nadat de media de verkiezing voor Biden hadden uitgeroepen, was Trump uitdagend en verspreidde hij valse complottheorieën en leugens over het aantal stemmen, evenals veelbelovende juridische stappen om de verkiezing ongedaan te maken.

Lees ook:  Pas op! Populisme is misschien slecht voor uw gezondheid

Vooral Merkel en Trump hadden de afgelopen vier jaar regelmatig gevechten, waarbij Trump haar naar verluidt vertelde dat ze “stom” was. En de relatie van Trump met veel Europese leiders wordt niet geholpen door zijn neiging om gezellig samen te zijn met extreemrechtse leiders in Polen en Hongarije. Velen zijn ook toegejuicht door de belofte van Biden om weer deel te nemen aan de klimaatakkoorden van Parijs , die de VS deze week officieel hebben teruggetrokken onder leiding van Trump.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, raakte die overeenkomst aan in een tweet. “Welkom terug Amerika!” schreef ze zaterdag.

No Title

Welcome back America! Congratulations to @JoeBiden and @KamalaHarris for their election! While we are about to celebrate the 5th anniversary of the Paris Agreement, this victory symbolizes our need to act together more than ever, in view of climate emergency. 🇺🇸#Election2020

Ironisch genoeg was een van de eerste internationale leiders die steun betuigde voor de overwinning van Biden de Oekraïense president Volodymyr Zelensky – Trumps pogingen om de Oekraïense president te dwingen Biden te onderzoeken, speelden een centrale rol in de sage van Trump’s beschuldiging van afgelopen december.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenNo Title

Congratulations to @JoeBiden @KamalaHarris! #Ukraine is optimistic about the future of the strategic partnership with the #UnitedStates. 🇺🇦 and 🇺🇸 have always collaborated on security, trade, investment, democracy, fight against corruption. Our friendship becomes only stronger!

Een aantal andere leiders buiten Europa spraken ook hun goede wensen uit, waaronder de Indiase premier Narendra Modi, die een relatief nauwe band met Trump ontwikkelde. Modi erkende ook de gedenkwaardigheid van Harris ‘historische vice-presidentiële overwinning – ze zal de eerste vrouw zijn, Black American en Asian American die die rol zal vervullen – en benadrukte haar Indiase afkomst.

No Title

Congratulations @JoeBiden on your spectacular victory! As the VP, your contribution to strengthening Indo-US relations was critical and invaluable. I look forward to working closely together once again to take India-US relations to greater heights. pic.twitter.com/yAOCEcs9bN

No Title

Heartiest congratulations @KamalaHarris! Your success is pathbreaking, and a matter of immense pride not just for your chittis, but also for all Indian-Americans. I am confident that the vibrant India-US ties will get even stronger with your support and leadership.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tweette ook gefeliciteerd met Biden en Harris.

No Title

@JoeBiden @KamalaHarris 축하드립니다. 우리의 동맹은 강력하고 한미 양국 간 연대는 매우 견고합니다. 나는 우리 공동의 가치를 위해 두 분과 함께 일해 나가기를 고대합니다. 두 분과 함께 열어나갈 양국관계의 미래 발전에 기대가 매우 큽니다. 같이 갑시다!

In Amerikaanse steden braken er vieringen uit

Dichter bij huis verzamelden zich grote menigten in veel grote Amerikaanse steden, waaronder Manhattan en Brooklyn in New York, en het gebied rond het Witte Huis in Washington, DC, om de overwinning van Biden te vieren.

Biden had een overweldigende hoeveelheid steun uit het hele land en brak alle stemrecords, zoals Anna North van Vox heeft uitgelegd:

Met meer dan 75 miljoen stemmen tot dusver brak Biden het record dat eerder was neergezet door president Barack Obama , die in 2008 ongeveer 69,5 miljoen stemmen kreeg om te winnen. Het aantal van 75 miljoen brengt Biden op meer dan 50 procent van de populaire stemmen, met president Trump 48 procent nemen. Trump heeft nu ook het record van Obama verbroken, nadat hij de grens van 70 miljoen heeft overschreden.

De verkiezingen van 2020 liggen op schema voor een recordopkomst, met volgens NBC minstens 159,8 miljoen Amerikanen die stemmen . Dat is het hoogste opkomstpercentage onder in aanmerking komende kiezers sinds 1900

En dat was overal in de VS terug te zien.

In Philadelphia zei een vrouw tegen CNN : ‘Ik ben zo blij. Ik weet niet wat ik moet doen. “

In Washington, DC verzamelde een menigte zich in de buurt van het Witte Huis, prees het werk van activisten uit Georgië voor de overwinning van Biden, waarbij ze op een gegeven moment de naam van stemrechtenactivist en 2018-gubernatoriale kandidaat Stacey Abrams reciteerden.

“Dit is een dag waarop ik al vier jaar wacht”, vertelde de 73-jarige Carla Yates Bremer aan de Washington Post .

En in New York City zei acteur Alan Mingo tegen The Guardian : “Het zien van deze euforie, deze gejubel, het is ongelooflijk.”

vsLees ook:  Een klein eiland in de Middellandse Zee kan tot een grote oorlog leiden

Comments

comments