Hoe smerig gaat Trump het spelletje spelen? Team Trump schijt op Barr’s Bogus Voter-Fraud Crusade

Hoe smerig gaat Trump het spelletje spelen? Team Trump schijt op Barr’s Bogus Voter-Fraud Crusade

10 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Het was een memo die zo schandalig was, dat een topambtenaar van het ministerie van Justitie ter plekke stopte. Maar voor de afnemende groep loyalisten van Donald Trump in het Witte Huis was het nog steeds niet genoeg.

Maandag heeft procureur-generaal Bill Barr justitie-ambtenaren ” gemachtigd ” om beschuldigingen van onregelmatigheden bij de kiezers te onderzoeken. Maar zijn memo gaf praktisch toe dat er weinig tot geen bewijs was voor dergelijke verkiezingsfraude. Het document waarschuwde dat “misleidende, speculatieve, fantasievolle of vergezochte claims geen basis mogen zijn voor het instellen van federale onderzoeken” en dat “niets hier moet worden opgevat als een indicatie dat het ministerie heeft geconcludeerd dat stemonregelmatigheden de uitkomst van verkiezing.”

De memo leidde tot een nieuwe golf van kritiek dat de president en zijn bondgenoten bereid waren de democratische basis van het land op te offeren bij het nastreven van macht. Zelfs die stappen waren echter niet voldoende om Team Trump tevreden te stellen. Kort nadat Barr’s verklaring brak, zeiden functionarissen die dicht bij de president stonden en bezig waren met zijn herverkiezing, dat ze dachten dat de memo de president en Rudy Giuliani een ander element zou kunnen geven om in hun berichtenoorlog tegen de resultaten van de vrije en eerlijke verkiezingen op te nemen, maar dat het niet de legale gamechanger zou blijken te zijn die ze nodig hadden.

Vier functionarissen die werkten aan de zwaaiende inspanningen van president Trump na de verkiezingen en een hoge functionaris van het Witte Huis vertelde The Daily Beast maandagavond dat de memo van Barr op zijn best te weinig te laat was, een teleurstelling, of gewoon, in de woorden van de functionaris van het Witte Huis. , “Niets om over naar huis te schrijven.”

‘Dit is niet wat sommigen van ons wilden. Dit is niet wat ik wilde ‘, zei een hoge functionaris over de herverkiezing van Trump, na het nieuws van de DOJ-memo. “Dit zal de president [en anderen] iets geven om een ​​tijdje mee te spelen, maar totdat Bill Barr zijn mond houdt of zijn mond houdt, zijn we nog steeds waar we [geweest zijn].”

Een andere senior medewerker van de Trump-campagne, die maandagavond reageerde, zei dat ze twijfelden of de memo ‘materieel’ zou zijn, aangezien ‘onderzoeken van Amerikaanse procureurs een eeuwigheid duren’.

Hoewel Barr’s memo de politieke baan van Trump misschien te wensen overliet, noemde een officier van justitie die op voorwaarde van anonimiteit sprak, “schokkend” dat Barr het zou uitgeven “zonder enig bewijs van fraude”. Barr’s memo werd op grote schaal naar alle Amerikaanse advocaten gestuurd; de afdelingen strafrecht, burgerrechten en nationale veiligheid van het ministerie van Justitie; en de belegerde FBI-directeur, Christopher Wray , die president Donald Trump onder buitengewone politieke druk heeft gezet.

Het was genoeg om het ontslag van het ministerie van Justitie de verkiezing van misdaden tak triggeren uur later , volgens The New York Times .

“Een landelijke oproep riekt naar wanhoop”, zei de aanklager tegen The Daily Beast. “Ze zoeken heinde en verre omdat ze niets specifieks hebben. Als u goed bewijs had van fraude in Pennsylvania of Georgia, zou u zich daar concentreren. DOJ heeft zich tot dusver nog niet uitgeleend aan een van de lopende claims [Trump-campagne], wat aangeeft dat niets wat ze tot nu toe hebben gezien een stukje verdienste heeft waaraan ze zich willen binden. “

Maar de officier van justitie zei dat de memo echte schade zou kunnen aanrichten door de goedkeuring van ‘openlijke onderzoeksstappen’. Dat betekent ‘aanklagers aanmoedigen om dingen te doen die het publiek zal opmerken’, ‘rood vlees naar de stop-the-steal-basis gooien in de komende weken, zelfs als er niets wordt gedaan om de uitkomst te veranderen’.

De memo van Barr “verleent op zijn minst verdere legitimiteit aan Trumps aanval op de resultaten van de verkiezingen”, vervolgde de officier van justitie, “Dat is allemaal slecht om Amerikanen ertoe te brengen hun democratie te vertrouwen en de resultaten van de verkiezingen te respecteren.”

De FBI weigerde commentaar. Trump-campagne en woordvoerders van het Witte Huis reageerden ook niet onmiddellijk.

De memo van Barr sloot een hectische dag af met escalerende aanvallen van Trump en Republikeinen op het kiesstelsel van de natie. En het was een voorafschaduwing van een opgewonden en waarschijnlijk verdeeldheid zaaiend hoofdstuk, aangezien een van de twee belangrijkste politieke partijen in de VS grotendeels niet bereid blijkt de keuze van de kiezers te accepteren.

Meerderheidsleider van de senaat Mitch McConnell (RK.Y.) accepteerde maandag grotendeels de bewering van president Donald Trump dat iets snode er toe had geleid dat hij de staten Georgia, Arizona, Nevada, Wisconsin en Pennsylvania met relatief kleine marges had verloren. En hij riep de rechtbanken op om alle beschuldigingen van misdrijf te oordelen. In Georgië lanceerden de twee Republikeinse senatoren die nu op weg zijn naar definitieve verkiezingen een opmerkelijke aanval op de Republikeinse staatssecretaris vanwege onduidelijke insinuaties van electorale onregelmatigheden – een aanklacht die de staatssecretaris met een al even opmerkelijke terugslag had afgewezen. De Trump-campagne ging ondertussen door met het verzenden van surrogaten door het hele land om misleidende beschuldigingen naar voren te brengen van out-of-state en dode kiezers die hun stem uitbrengen, computerstoringen en stemmen die worden uitgebracht zonder dat er verkiezingswaarnemers aanwezig zijn.

Lees ook:  Killing labs: Bereidt de VS een gevaarlijk nieuw virus voor?

Gezamenlijk leken de beschuldigingen bedoeld om de schijn te wekken van controverse en schandalen waar er nog geen bestaan. De afgelopen dagen zijn er meerdere juridische pogingen geweest om het tellen van bepaalde partijen stembiljetten te vertragen of te stoppen, niet alleen in Nevada maar in Michigan en Pennsylvania – hoewel dat de Trump-campagne er niet van weerhield maandagavond een nieuwe federale actie in te dienen in de Keystone State.

Intern hadden Team Trump en zijn bondgenoten gehoopt dat de Barr die leegte kon opvullen. De vertrekkende president Donald Trump en een aantal van zijn senior stafmedewerkers en vertrouwenspersonen hebben al dagenlang privé volgehouden dat het ministerie van Justitie lang niet agressief genoeg is geweest door namens Trump in te grijpen in lopende zaken in belangrijke staten, volgens twee bronnen die bekend zijn met de situatie. “Waarom gaat [DOJ] hier niet over?” vroeg de president tijdens een van de vele uitbarstingen vorige week met betrekking tot de volledig ongegronde claims van hem en de GOP van democratische diefstal van de presidentsverkiezingen van 2020.

Barr leek dat te herkennen. Voordat hij maandag zijn memo publiceerde, had hij een ontmoeting met McConnell on the Hill. Volgens een bron die bekend was met de zaak, had de afdeling een verwijzing ontvangen en onderzocht van de Republikeinse Partij van Nevada waarin duizenden gevallen van kiezersfraude werden aangevoerd en een beëdigde verklaring van een postbode uit Pennsylvania, verkregen door senator Lindsey Graham (R-SC) vermeende onregelmatigheden bij de stemming. Volgens twee andere functionarissen heeft de afdeling de afgelopen dagen de juridische strijd van de president bij verkiezingen grotendeels als een campagnekwestie beschouwd.

‘Wat is de keerzijde om hem in deze korte tijd humeur te geven? Niemand denkt serieus dat de resultaten zullen veranderen, ”vertelde een hoge Republikeinse functionaris aan de Washington Post . “Het is niet alsof hij van plan is om te voorkomen dat Joe Biden de macht overneemt op 20 januari. Hij twittert over het indienen van enkele rechtszaken, die rechtszaken zullen mislukken, dan zal hij nog wat tweeten over hoe de verkiezingen zijn gestolen, en dan zal hij vertrekken.”

Daniel Stewart, voormalig adviseur van GOP Nevada Gov. Brian Sandoval, voerde tegen The Daily Beast aan dat – zelfs als alle beschuldigingen in de beëdigde verklaring waar waren – het onmogelijk is dat de beschreven kwesties de verklaring zijn voor het tekort van 36.000 stemmen in de staat. De prestaties van Trump in de staat waren over het algemeen consistent met resultaten uit het verleden en cijfers over partijinschrijving, merkte hij op, wat aangeeft dat er afgelopen dinsdag niets vreemds is gebeurd in Vegas.

Noch Stewart, noch de staatssecretaris van Georgia hebben de mogelijkheid uitgesloten dat een paar personen betrapt en vervolgd zouden worden voor een of andere vorm van wangedrag bij de verkiezingen. Maar beiden verdedigden de integriteit van de verkiezingen in hun respectieve staten.

“Niets dat ik heb gezien, zelfs als alle beweringen waar waren, zou de uitkomst van de verkiezingen veranderen – zou bijna de verkiezing veranderen,” zei Stewart. ‘Je moet best wel gek zijn om te beweren dat er fraude was op een schaal die betekent dat Trump Nevada heeft gewonnen. Dat tart gewoon het geloof. “

Wat betreft de memo van Barr, volgens een persoon die bekend is met verkiezingsonderzoeken, neemt de FBI normaal gesproken het voortouw bij het onderzoeken van de beschuldiging van verkiezingsfraude in overleg met het kantoor van de Amerikaanse advocaat. Op een bepaald punt daarna zou de afdeling Openbare Integriteit Verkiezingsmisdrijven (ECB) van het Ministerie van Justitie worden geraadpleegd. De DOJ-handleiding bevat een relatief duidelijktraject voor de ECB inzake onderzoeken met betrekking tot de “corruptie van het verkiezingsproces” en dat kantoor adviseert advocaten normaal gesproken geen grote onderzoeksstappen te ondernemen voordat de verkiezingen zijn afgerond en de resultaten zijn gecertificeerd. Maar in zijn verklaring maandagavond zei Barr dat advocaten die algemene richtlijnen zouden kunnen omzeilen en een onderzoek zouden kunnen beginnen, omdat “een dergelijke passieve en vertraagde handhavingsbenadering kan resulteren in situaties waarin wangedrag bij verkiezingen niet realistisch kan worden rechtgezet”, aldus Barr.

Dit is slechts de laatste poging van de Trump-regering om een ​​zelfzuchtige hysterie aan te wakkeren over fantomen van kiezersfraude. In 2017 creëerde de administratie een commissie voor kiezersfraude , maar ze zag het luik nadat ze er geen bewijs van kon vinden .

Dat heeft Barr er niet van weerhouden om de beweringen van Trump te herhalen. Hij bracht een groot deel van het post-pandemie 2020 door en stond er als een kwestie van “gezond verstand” op dat het stemmen via mail de deur zou openen voor fraude, een andere ongegronde bewering. In september hield Barr er ten onrechte op dat het stemmen per post het einde betekende van een ‘geheime stemming’, door publiekelijk een verkeerde voorstelling te geven van de dubbele enveloppe en andere maatregelen voor de integriteit van verkiezingen. Diezelfde maand moest de afdeling toegeven dat Barr “onjuist [ly]” een verhaal presenteerde over het aanklagen van een Texaan voor het vervalsen van 1.700 stembiljetten.

 

Lees ook:  'Mass Murder': de bekentenis van Trump voor coronavirus wordt al gebruikt in aanvalsadvertenties (video´s)


Comments

comments