Wat is er gebeurd met de grote, mooie muur van Trump?

Wat is er gebeurd met de grote, mooie muur van Trump?

10 november 2020 0 Door Indignatie redactie

In het Trumpiaanse nativistische verhaal leek de muur aan de grens tussen de VS en Mexico een relatief eenvoudige oplossing voor een zeer complex probleem.

Een van de bekendste van de vele campagnebeloften van Donald Trump in 2016 was dat “hij” een “grote, mooie muur” zou bouwen langs de zuidgrens van Amerika met Mexico om te voorkomen dat illegale migranten uit “shithole-landen” de Verenigde Staten binnenkomen. En het beste eraan? De Mexicaanse regering zou ervoor betalen. Niet geheel verrassend voor iemand met zelfs maar een klein beetje realiteitszin, dat de Mexicaanse regering niet helemaal verkocht was over het idee, misschien omdat het niet van tevoren was geraadpleegd.  

Als Duitser weet ik iets van muren. Tenslotte was Duitsland in de naoorlogse periode decennia lang verdeeld in twee staten – de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR) – gescheiden door een mooie en zeer efficiënte muur. Ironisch genoeg dacht een van de grote iconen van het Amerikaanse republikeinisme (de partij, niet de constitutionele orde), Ronald Reagan, op een moment van totale mentale black-out, dat het een goed idee zou zijn om de muur neer te halen. Of zo riep hij zijn Sovjet-tegenhanger, Michail Gorbatsjov, op in een bekende toespraak in West-Berlijn in 1987.

De Berlijnse Muur werd gebouwd in het begin van de jaren zestig, eerst in Berlijn en vervolgens langs de hele binnengrens tussen Oost en West. Het was een grote muur, een monument voor de vindingrijkheid van de West-Duitse regering om haar tegenhanger in het Oosten een ondoordringbare barrière te laten bouwen die verhinderde dat miljoenen wanhopige, door armoede geteisterde oosterlingen het Westen binnenvielen om banen te ontnemen aan hardwerkende West-Duitsers en profiteren van de royale sociale uitkeringen van de BRD. En het beste? De Oost-Duitsers bouwden de muur en de Oost-Duitse regering betaalde voor de hele shebang.

Dat is wat u de kunst van de deal noemt. Helaas kwam er in 1989 abrupt een einde aan het feest. Op 9 november werd de muur gesloopt , oosterlingen overspoelden het Westen, wat niet alleen xenofobie en racisme met zich meebracht, maar ook een mentaliteit van rechten die het verenigde Duitsland miljarden euro’s heeft gekost en nog steeds kost. Niet voor niets wenste volgens representatieve onderzoeken ongeveer een kwart van de West-Duitsers dat de muur werd herbouwd.

Of Wall en feiten

Triggerwaarschuwing: die van mijn lezers (als die er zijn) die zijn gehersenspoeld door Fox News en het Murdoch-imperium, wees gewaarschuwd. Mijn vertolking van wat de oorzaak was van de bouw van de muur tussen de twee Duitslanden is nepnieuws, of beter, een poging tot ironie. West-Duitsers hielden altijd van hun zusters en broers aan de andere kant van de grens, en verlangden altijd naar de dag dat de twee delen van het land herenigd zouden worden. De Oost-Duitse regering was nooit van plan om de muur te bouwen, maar werd daartoe gedwongen om de westerse imperialisten uit het Oost-Duitse arbeiders- en boerenparadijs te weren en de grote sociaaleconomische vooruitgang die de DDR had geboekt onder de wijze leiding van de Oost-Duitse regering te beschermen. Communistische Partij. Of zo ging het verhaal.

Om terug te komen op het hoofdonderwerp van dit artikel, hoe zit het met de muur van Trump? Allereerst enkele feiten. De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico strekt zich uit over meer dan 2.000 mijl, waarvan ongeveer tweederde bestaat uit de Rio Grande-rivier. Slechts ongeveer 700 mijl zijn aan land. Zelfs voordat Trump aantrad, werd het grootste deel van de landgrens tussen de twee landen versterkt door hekken, dankzij zowel George W. Bush als Barack Obama. Zoals Obama in 2009 zei : “Ik denk dat het Amerikaanse volk immigratie waardeert en erin gelooft. Maar ze kunnen geen situatie hebben waarin je maar een half miljoen mensen de grens over laat stromen zonder enig mechanisme om het te controleren. “

Zowel Bush als Obama waren pro-immigratie. Beiden begrepen echter dat een aanzienlijk aantal Amerikanen niet helemaal op de hoogte was van het idee. Uit enquêtes blijkt dat Amerikanen over het algemeen goed gezind zijn tegenover immigranten, zeker beter gezind dan Europeanen. Tegelijkertijd zijn er echter ook grote zorgen. In 2018 dacht ongeveer de helft van de respondentendat immigranten een last vormden voor de lokale gemeenschappen “door meer dan hun aandeel in de sociale diensten te gebruiken” – een voorstel dat wordt gesteund door driekwart van de Republikeinse respondenten, vergeleken met slechts iets meer dan een derde van de democraten. De uitbreiding van de grensversterkingen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens moest de zorgen en angsten wegnemen van immigratievijandige mensen, terwijl tegelijkertijd steun werd gevraagd voor een uitgebreide herziening van het immigratiebeleid.

Immigratiehervorming is nooit gebeurd. In plaats daarvan sleutelde de ene administratie na de andere aan een systeem dat steeds meer als disfunctioneel werd gezien, vooral met betrekking tot de kwestie van immigranten zonder papieren, zonder ooit serieus de twijfels van grote delen van het Amerikaanse publiek weg te nemen. Hierdoor kon Trump een extremistische oplossing promoten voor een probleem dat al tientallen jaren aan het smeulen was. Dit was grotendeels in overeenstemming met een grotere politieke agenda die erop gericht was de republiek om te vormen tot een vorm van etnocratie, gedefinieerd als een ‘regering of heerschappij door een bepaalde etnische groep’, in het geval van de VS door Amerikanen van Europese afkomst, of wat algemeen bekend is. als blanke suprematie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Bracht de moderne mens wel beschaving of juist verdoemenis? 

In het Trumpiaanse nativistische verhaal stond de muur centraal. Sterker nog, het zag eruit als een relatief eenvoudige oplossing voor een zeer complexe kwestie, die de kern raakt van de Amerikaanse identiteit en zelfinzicht. Het zou in deze context gepast kunnen zijn om de inscriptie te herinneren die in het Vrijheidsbeeld is geëtst: “Geef me je vermoeide, je arme, je opeengepakte massa die ernaar verlangt vrij te ademen.” Dit is de claim. De werkelijkheid is altijd een beetje anders geweest. In de afgelopen decennia hebben Amerikanen steeds minder verwelkomd bij de arme ineengedoken massa van de wereld, vooral als ze toevallig uit het zuiden van de grens kwamen. Nogmaals, dit is niets nieuws. Niet lang na de oprichting van de republiek beschuldigden Amerikaanse pamfletschrijvers de Europese regeringen van het dumpen van hun armen aan de oevers van de nieuwe natie.

Niet nagekomen beloften

Ironisch genoeg waren de Amerikanen, hoewel de muur een centraal verkoopargument was in de campagne van 2016, niet echt overtuigd. In een Gallup-peiling van januari 2017 vond slechts een kwart van de respondenten het “erg belangrijk” dat Trump zijn belofte nakwam om een ​​muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Dit was ver beneden het repareren van infrastructuur, het verlagen van de inkomstenbelastingen voor alle Amerikanen, het verhogen van de tarieven op buitenlandse importen en het deporteren van illegale immigranten die een misdaad hadden gepleegd. Elk van deze kwesties kreeg de steun van de meerderheid. Kortom, de meeste Amerikanen kunnen zich niets aantrekken van Trumps grote, mooie muur, misschien uit het besef dat muren bijna nooit mooi zijn. In feite zijn ze gewoon deprimerend, zoals iedereen die tijdens de Koude Oorlog Berlijn had bezocht kan beamen.

Dit zou in ieder geval gedeeltelijk kunnen verklaren waarom de muur nooit echt van de grond is gekomen. In feite werden tijdens de ongeveer vier jaar van de Trump-regering slechts 25 mijl aan nieuwe barrières gebouwd. De rest waren reparaties en vervangingen van reeds bestaande constructies. Niets van dit alles is zelfs maar in de buurt van een grote, mooie muur gekomen. Desalniettemin werd de illusie in stand gehouden, wat leidde tot nogal groteske vertoningen langs de zuidgrens. Ze herinneren aan een van de laatste overblijfselen van die andere grote, prachtige muur die voor nieuwsgierige toeristen wordt tentoongesteld, een paar honderd meter langs een rivier in wat vroeger Oost-Berlijn was, de voormalige hoofdstad van de DDR.

De muur is slechts een, zij het een bij uitstek symbolische, van de vele niet nagekomen beloften die verspreid zijn over de vier jaar dat Trump in functie was. Niet dat hij zijn bewonderende fans niet aan zijn vastberadenheid herinnerde. Het hoogtepunt, althans met betrekking tot de muur, was waarschijnlijk zijn trotse verklaring een jaar geleden tijdens een bijeenkomst in Pittsburgh dat zijn administratie ‘een muur bouwde in Colorado’, een ‘mooie muur, een grote die echt werkt, dat je kan er niet overheen, je kunt er niet onder komen. Vermoedelijk moest de muur die sluwe New Mexicanen ervan weerhouden banen te stelen van de goede mensen van Colorado, of misschien hun marihuana. Geen wonder dat de New Mexicanen in het voordeel van Joe Biden uitkwamen; maar ja, dat gold ook voor een meerderheid van de kiezers in Colorado. Blijkbaar had Hannibal Lecter gelijk, dankbaarheid heeft een korte halfwaardetijd.

Misschien had Donald Trump serieus moeten nemen wat Amerikaanse kiezers van hem verwachtten. Het zou hem misschien zijn doorgedrongen dat het repareren van de Amerikaanse infrastructuur voor de meeste kiezers aanzienlijk belangrijker was dan het bouwen van een muur in de middle of nowhere. Een jaar nadat Trump zijn ambt had aangetreden, kende de American Society of Civil Engineers (ASCE) de Amerikaanse infrastructuur een graad D + toe. Voor degenen die niet bekend zijn met het Amerikaanse beoordelingssysteem, is een D + niet goed. Studenten die een D + behalen, krijgen het cijfer voor hun komst in de klas. In 2019 schatte de ASCE dat de VS “tegen 2025 ongeveer $ 4,5 biljoen moest uitgeven om de wegen, bruggen, dammen en andere infrastructuur van het land te herstellen”.

De regering-Trump deed weinig tot niets om de Amerikaanse infrastructuurcrisis te keren. Zoals een commentator het in 2019 verwoordde, waren de beweringen van Trump precies dat: “Amerikanen niets krijgen. Geen geld. Geen deal. Geen bruggen, wegen of loodloze waterleidingen. ” Zoals Marie Antoinette het misschien heeft gezegd: laat ze privévliegtuigen of helikopters nemen.

Onder deze omstandigheden is het misschien niet helemaal verrassend dat Donald Trump vorige week zijn bod op een nieuwe termijn van vier jaar verloor. Als gevolg hiervan zal hij misschien nooit de voltooiing zien van zijn levenswerk, die grote, mooie muur, een eerbetoon aan de vastberadenheid van de mens om het schijnbaar onmogelijke te bereiken, om het juiste te doen, tegen alle verwachtingen in, zelfs als het volkomen belachelijk is. Om die geweldige inspirerende film uit 1978 te citeren , een tijd waarin de zaken nog knapperig waren en zelfs de meest buitensporige schooluitval de ambitie had om een ​​vooraanstaand lid van de Amerikaanse senaat te worden: “Ik denk dat deze situatie absoluut een heel nutteloze en domme gebaar van iemands kant! Wij zijn gewoon de jongens om het te doen. “

Helaas voor Trump was een meerderheid van de Amerikaanse kiezers niet onder de indruk en besloot dat nog één muur in Colorado één muur te veel was. En om verwondingen na verwonding op te hopen, hebben de Chinezen, met hun Chinese Muur, opnieuw de overhand gekregen van Donald Trump.Lees ook:  Franse generaals waarschuwen voor een burgeroorlog

Comments

comments