Herken wat dit is: een laatste poging van een wanhopige, bittere man om zich aan de macht vast te klampen

Herken wat dit is: een laatste poging van een wanhopige, bittere man om zich aan de macht vast te klampen

11 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Waarom deze poging om verkiezingen en corrupte democratie te stelen niet zal werken.

Joe Biden heeft gewonnen. Hij wordt onze volgende president. 

Normaal gesproken zou de verliezer van de race een genadige concessietoespraak houden en de resultaten accepteren. 

Dat zal deze keer niet gebeuren, want Donald Trump is een pathologische narcist die nooit een nederlaag zal toegeven. Maar er is geen wettelijke vereiste voor de verliezende kandidaat om formeel toe te geven – het is gewoon een andere traditie die Trump zal negeren. 

Hij kan brullen en protesteren tegen alles wat hij wil, maar of je het nu leuk vindt of niet, de grondwet en de federale wet stellen een duidelijke tijdlijn vast van hoe electorale stemmen worden verwerkt en wanneer de nieuwe president aantreedt. Dit is hoe dat proces normaal verloopt, hoe Trump het zou kunnen proberen te ondermijnen en waarom het onwaarschijnlijk is dat hij zal slagen.

De eerste datum om naar uit te kijken is 8 december. Na de verkiezingsdag hebben staten tot deze datum, de zogenaamde “veilige haven” -deadline, om eventuele verkiezingsgeschillen op te lossen. Elke staat heeft hiervoor een uniek proces beschreven in zijn staatsgrondwet, en de federale deadline werd gecreëerd zodat verkiezingsgeschillen niet eindeloos voortduren.

De volgende is 14 december. Dit is wanneer de kiezers elkaar ontmoeten in hun staten en papieren stembiljetten uitbrengen voor president en vice-president. En dan certificeren gouverneurs de stemmen van de kiezers. 

De gouverneur stuurt deze gecertificeerde resultaten voor 23 december naar het Congres .

Lees ook:  11 feiten die bewijzen dat de apocalyptische bosbranden aan de westkust in de VS anders zijn dan alles wat we ooit eerder hebben gezien

Op 6 januari 2021 komt het nieuw beëdigde congres bijeen in een gezamenlijke sessie om officieel de stemmen van het kiescollege van elke staat te aanvaarden en te tellen. Dit is normaal gesproken een ceremoniële gebeurtenis waarbij de reeds vastgelegde resultaten van de verkiezing eenvoudigweg officieel worden gemaakt. Dit is wanneer de presidentiële race formeel eindigt.

Ten slotte worden op 20 januari de president en vicepresident ingehuldigd.

Normaal besteedt niemand vóór de Inauguratiedag veel aandacht aan dit proces, omdat het zonder problemen verloopt. Maar we hebben gezien dat Trump alles zal doen om de macht vast te houden. Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer hij dit proces zou kunnen proberen te ondermijnen, en ook te begrijpen hoe onwaarschijnlijk het is dat hij zal slagen. 

Trump-donateurs proberen de door de Republikeinse gecontroleerde staatswetgevers ertoe aan te zetten hun eigen leien van Trump-kiezers te benoemen. Dat is de reden waarom de campagne lege juridische uitdagingen heeft aangespannen tegen volkomen normale stemaantallen – in een poging genoeg twijfel te zaaien om de wetgevende macht van de staat politieke dekking te geven om hun eigen kiezers te benoemen. 

Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren. Het zou worden aangevochten als een ongrondwettelijke machtsgreep, aangezien de wetgevende macht van de staat zich bij het toekennen van electorale stemmen bijna altijd heeft uitgesteld tot de resultaten van de volksstemming van de staat. En niet te vergeten, het zou enorme publieke verontwaardiging veroorzaken.

Gelukkig lijkt het er niet op dat Republikeinse wetgevers in een van de belangrijkste swing-staten hun politieke kapitaal willen besteden aan het verdedigen van een mislukte president, en sommigen zijn zelfs expliciet tegen dit plan ingegaan.

Dit alles wil zeggen: wees geduldig, bewaar het geloof en val niet in Trumps schreeuw om aandacht. We moeten dit zien voor wat het is: een laatste poging van een wanhopige, bittere man om aan de macht vast te houden. 

Joe Biden wordt de volgende president.

Lees ook:  Europa kan niet langer vertrouwen in de Verenigde Staten. Kijk beter naar het oosten


Comments

comments