Meer ‘dictatuur dan een democratie’: Trump zuivering bij Pentagon vergroot angst voor staatsgreep

Meer ‘dictatuur dan een democratie’: Trump zuivering bij Pentagon vergroot angst voor staatsgreep

11 november 2020 0 Door Indignatie redactie

“De zuivering die bij het ministerie van Defensie plaatsvindt, midden in een rommelige overgang, zou ons allemaal zorgen moeten maken.”

De vrees dat er een mogelijke staatsgreep in slow motion gaande is in de Verenigde Staten, bleef woensdag toenemen, toen waarnemers alarm sloegen over het besluit van president Donald Trump om ‘ extreme Republikeinse partizanen ‘ te installeren in het Pentagon nadat zijn ontslag van minister van Defensie Mark Esper had geresulteerd. bij ontslag door talrijke topfunctionarissen op de afdeling eerder deze week.

De opeenstapeling van het Pentagon met loyalisten van Trump – in combinatie met de voortdurende weigering van de president om zijn electorale nederlaag te accepteren en de opmerking van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo van dinsdag dat “er een soepele overgang zal zijn naar een tweede Trump-regering” – heeft de bezorgdheid over de Republikeinse Partij vergroot. autoritarisme en linkse experts en wetgevers die waarschuwen dat het land zich midden in een uiterst gevaarlijk moment bevindt.

The Guardian meldde  dat defensie-experts geloven dat ‘er weinig was dat de nieuwe door Trump aangestelden konden doen om hun positie in het voordeel van de president te gebruiken’, aangezien hoge militaire leiders, waaronder generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, hebben gezworen om houd de strijdkrachten buiten het politieke proces.

Desalniettemin zien anderen de personeelswijzigingen van deze week, die neerkomen op de benoeming van pro-Trump-functionarissen in belangrijke nationale veiligheidsfuncties tijdens het interregnum, als meer bewijs dat Trump van plan is om te gebruiken wat een huidige defensieambtenaar ‘ dictatorbewegingen ‘ noemt om aan de macht te blijven. ondanks dat hij meer dan vijf miljoen stemmen minder ontving dan de verkozen president Joe Biden, die – op basis van de huidige resultaten gerapporteerd door de Associated Press en andere verkooppunten – het Electoral College won met een marge van 290 tot 217.

Lees ook:  Nucleaire multipolariteit: is het nieuwste voorstel van Macron voor Europa realistisch?

“Als dit het begin is van een trend – de president ontslaat of dwingt nationale veiligheidsprofessionals om ze te vervangen door mensen die als meer loyaal aan hem worden beschouwd – dan zullen de komende 70 dagen op zijn best onzeker zijn en in het slechtste geval ronduit gevaarlijk. ”
—Rep. Adam Smith

William Cohen, voormalig minister van Defensie en Republikeinse senator, verscheen dinsdagavond op CNN en vertelde  netwerkgastheer Don Lemon dat het gedrag van de president “meer lijkt op een dictatuur dan op een democratie”.

“Het is moeilijk te benadrukken hoe gevaarlijk omzet op hoog niveau bij het Ministerie van Defensie is tijdens een periode van presidentiële overgang”, schreef Rep. Adam Smith (D-Wash.), De voorzitter van de House Armed Services Committee, dinsdag. .

De ontwikkeling, zei hij, “zou alle Amerikanen moeten alarmeren.”

“Als dit het begin is van een trend – de president ontslaat of dwingt nationale veiligheidsprofessionals om ze te vervangen door mensen die als meer loyaal aan hem worden beschouwd – dan zullen de komende 70 dagen op zijn best precair zijn en in het slechtste geval ronduit gevaarlijk, ‘Voegde Smith eraan toe.

‘Minister van Defensie Mark Esper … was nog maar het begin’, schreef  Spencer Ackerman, senior correspondent nationale veiligheid bij The Daily Beast , dinsdagavond. “Eveneens uit zijn Esper’s stafchef Jen Stewart en de topfunctionarissen van het Pentagon voor beleid en inlichtingen [James Anderson en Joseph Kernan].”

Ackerman legde uit dat Trump zich haast om het onlangs “gezuiverde Pentagon” te vullen met “beruchte MAGA-figuren” die trouw zijn aan de president.

Esper werd vervangen door Chris Miller, voorheen de directeur van het National Counterterrorism Center, hoewel, zoals Ackerman meldde , de “wet ondubbelzinnig voorschrijft” dat David Norquist, de plaatsvervangend secretaris van defensie, plaatsvervangend secretaris had moeten worden.

Lees ook:  NRW Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul: Typische mesaanvallers zijn mannelijk en Duits

Ackerman meldde dat Millers stafchef Kash Patel is, die – als senior assistent van Rep. Devin Nunes (R-Calif.) – ‘een  twijfelachtige memo opstelde , aan de  kaak gesteld door de FBI , om de oorsprong van het onderzoek naar de Trump in diskrediet te brengen. team contacten met Rusland. ”

“De nieuwe waarnemend ondersecretaris voor beleid”, merkte Ackerman op, “is  Anthony Tata , die Barack Obama in 2018 een ‘terroristische leider’ noemde en beweerde dat Obama in het geheim moslim is.”

In reactie op de benoeming van Tata zei Scott Simpson, directeur openbare belangenbehartiging bij de burgerrechtenorganisatie Muslim Advocates, in een verklaring dat “elke dag dat hij als ondersecretaris van Defensie fungeert, een dag is waarop alle Amerikanen in gevaar zijn.”

Ten slotte “de hoogste functionaris van het Pentagon voor inlichtingen is nu  Ezra Cohen-Watnick , een voormalige medewerker van de National Security Council (NSC) van de veroordeelde Mike Flynn.”

Sen Chris Murphy (D-Conn.) Beschreven Cohen-Watnick als een “34 jaar oud die … gepleit voor de CIA om een omverwerping [van] orkestreren het Iraanse regime … [en] werd prompt ontslagen van zijn baan zodra generaal McMasters het overnam. ”

“Dat Ezra Cohen-Watnick de waarnemend ondersecretaris van de verdediging van de inlichtingendienst is, zou komisch zijn als het niet zo angstaanjagend was”, zei een voormalige NSC-functionaris in het Trump White House tegen Ackerman.

Murphy sloeg dinsdagavond alarm en tweette dat “de zuivering die plaatsvindt bij het ministerie van Defensie, midden in een rommelige overgang, ons allemaal zorgen zou moeten maken”.

No Title

Could be smoke. Could be fire. But the purge happening at the Department of Defense, in the middle of a messy transition, should worry us all. Michael Flynn loyalists and Fox news personalities now populate some of the most important Pentagon posts.https://t.co/m9y0VaFwIO

“Dit is het plegen van een staatsgreep”, waarschuwde auteur Keith Boykin, niet alleen wijzend op de herschikking van het Pentagon door Trump, maar ook op de weigering van de president om toe te geven na zijn verkiezingsverlies, evenals de oneerlijkheid en medeplichtigheid van Pompeo en procureur-generaal Barr.

No Title

The President denies he lost the election.The Secretary of State lies to the world.The Attorney General launches a sham investigation.The Defense Secretary is fired.Top Pentagon officials are replaced with loyalists.This is the making of a coup.https://t.co/qpr0o2k1wU

Volgens The Guardian voerden voormalige defensieambtenaren en “militaire analisten aan dat de veranderingen na de verkiezingen, hoewel hoogst ongebruikelijk, geen reden waren om te vrezen dat het Pentagon zou worden bewapend in Trumps wanhopige pogingen om aan de macht te blijven”.

Lees ook:  Coronavirus: Media onthult een zeer vertrouwde agenda

Ongeacht of er al dan niet een militaire coup op tafel ligt, betoogde David Sirota van The Daily Poster dinsdagavond dat Amerikanen zich evenzeer zorgen zouden moeten maken over de pogingen van Trump om een ​​gerechtelijke staatsgreep te plegen, die volgens hem niet voldoende aandacht heeft gekregen van de Democratische Partij. .

Volgens Sirota is het de strategie van de president om voldoende ‘publieke perceptie van fraude’ te creëren zodat de door Republikeinen gedomineerde wetgevers in belangrijke staten ‘kunnen proberen’ hun constitutionele macht in te roepen om de populaire stemmen van hun staten te negeren, gecertificeerde verkiezingsuitslagen te verwerpen en leien van Trump-kiezers. ”

“Zelfs als de GOP dit in 2020 niet lukt, is de shit die ze nu trekken een testrun van een plan dat ze in de toekomst zullen gebruiken om te proberen presidentsverkiezingen te stelen en een einde te maken aan wat er nog over is van de Amerikaanse democratie,” Sirota tweette woensdagochtend.

‘En de volgende keer,’ voegde hij eraan toe, ‘kan het werken.’Comments

comments