Oostenrijk en niet Frankrijk, is het model voor het Europese harde optreden tegen islamisten

Oostenrijk en niet Frankrijk, is het model voor het Europese harde optreden tegen islamisten

11 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De regering van Sebastian Kurz is er niet in geslaagd een recente terroristische aanslag te stoppen, maar hij zegt en doet al jaren wat Emmanuel Macron voorstelt.

Hoe tragisch het ook was, de terroristische aanslag in Wenen op 2 november was geen grote verrassing voor Europa’s contraterrorisme-experts. De gebeurtenissen in Wenen en, een week eerder, in de Franse stad Nice hebben alleen een fenomeen op de radar van het grote publiek gebracht dat de Europese contraterrorisme gemeenschap goed kent : de dreiging is nooit verdwenen.

De terroristische dreiging is zeker minder acuut dan in de jaren 2014-2017, toen Europese jihadisten, aangespoord door de sirenes van de Islamitische Staat, het continent regelmatig en soms met verwoestende aanslagen troffen . Maar de Europese jihadscene is zeker niet verdampt.

De dreiging is veelzijdig: er zijn eenzame wolven en kleine cellen van zelfgeradicaliseerde sympathisanten en jihadisten die van buiten Europa komen om toe te slaan. (De aanvaller in Wenen was een mix van de twee dynamieken, aangezien hij afkomstig was uit een transnationaal milieu van sympathisanten van de Islamitische Staat, maar alleen handelde toen hij de aanval uitvoerde.)

In het geval van Wenen lijkt er in de loop van de jaren ook een extra frustrerende dynamiek te spelen die door de jaren heen keer op keer in heel Europa wordt waargenomen. De dader was onlangs in Oostenrijk veroordeeld voor een poging om lid te worden van Islamitische Staat, zat slechts een deel van een korte straf uit en werd vervroegd vrijgelaten. Zijn vroege vrijlating en duidelijk losse monitoring na de vrijlating zullen de komende weken ongetwijfeld onder de loep worden genomen (en hebben er al toe geleid dat het hoofd van de Oostenrijkse inlichtingendienst aftreedt ). Maar ze zijn symptomatisch voor de moeilijkheden die de Europese autoriteiten ondervinden om geradicaliseerde en potentieel gevaarlijke personen in de gaten te houden, zowel vanwege het grote aantal verdachten als de vele juridische en bureaucratische uitdagingen die hen beperken.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat Oostenrijk is getroffen. Afgezien van de clichébeelden van een rustig Alpenland met een hoofdstad die regelmatig op de eerste plaats staat op de ranglijst van levenskwaliteit, heeft Oostenrijk de afgelopen jaren te maken gehad met een hoge mate van jihadradicalisering.

Afgezien van de clichébeelden van een rustig Alpenland met een hoofdstad die regelmatig op de eerste plaats staat op de ranglijst van levenskwaliteit, heeft Oostenrijk de afgelopen jaren te maken gehad met een hoge mate van jihadradicalisering.

Het is veelzeggend dat het aantal buitenlandse strijders dat Oostenrijk verliet om zich bij de Islamitische Staat aan te sluiten (wel 300) een van de hoogste per hoofd van de bevolking in Europa is. Het is de thuisbasis van een grote en verfijnde jihadistische scène, historisch gecreëerd door Arabische militanten die sinds de jaren tachtig hun toevlucht hebben gezocht in Oostenrijk. Een prominent product van deze scène was Mohamed Mahmoud , de zoon van een vluchteling van een Egyptische Moslimbroederschap in Wenen die enkele van de eerste online jihadistische platforms in het Duits oprichtte voordat hij zich bij de Islamitische Staat in Syrië voegde en omkwam bij een Amerikaanse luchtaanval.

Lees ook:  EU-verslaafde Macron haalt hard uit: ‘Nederland kijkt naar verleden, is niet solidair en zet Europese Unie op het spel’

Als gevolg van de Oostenrijkse migratiestromen zijn militanten uit de Balkan en Tsjetsjenië in de loop van de tijd de jihadistische scène van het land gaan domineren . In Graz, de toegangspoort van Oostenrijk tot Oost-Europa, en in andere Oostenrijkse steden, baart een door Bosniërs, Kosovaren, Albanezen en Macedoniërs gedomineerde salafistische scène de autoriteiten jarenlang zorgen en heeft een groot aantal geradicaliseerde individuen voortgebracht.

De stroom tussen Oostenrijk en de Balkan is constant en omvat militanten, radicale predikers, extremistische literatuur, fondsen en wapens; er zijn ook vaak banden met Albanese georganiseerde misdaadnetwerken. Even zorgwekkend is het probleem van radicalisering in sommige delen van de Tsjetsjeense diaspora, met ruime connecties met zowel de georganiseerde misdaad als mixed martial arts gyms (een passie die gedeeld wordt door de Tsjetsjeense jeugd die de Franse leraar Samuel Paty in oktober onthoofde).

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet Oostenrijkse contraterrorismebeleid is, ondanks enkele opmerkelijke successen, historisch gezien vrij tandeloze geweest in het omgaan met deze relatief grote en geavanceerde dreiging.

Het Oostenrijkse contraterrorismebeleid is, ondanks enkele opmerkelijke successen, historisch gezien vrij tandeloze geweest in het omgaan met deze relatief grote en geavanceerde dreiging.

Problemen zijn onder meer beperkte personele middelen, juridische problemen bij het deporteren van buitenlandse militanten en het ontbinden van extremistische organisaties, en, zoals uit het geval van de aanslagpleger in Wenen bleek, zeer korte straffen voor veroordeelde terroristische groepsleden.

Lees ook:  Surveillance-capitalism Politieke macht in handen van de techsector

Dat wil niet zeggen dat de huidige Oostenrijkse regering, geleid door bondskanselier Sebastian Kurz, zich niet bewust is van het probleem van radicalisering en, breder, islamisme. Integendeel, de afgelopen jaren hebben Kurz en zijn partij het confronterende islamisme, zowel in zijn gewelddadige als niet-gewelddadige uitingen – die zij als nauw met elkaar verbonden zien – tot een van hun beleidsprioriteiten gemaakt.

In veel opzichten was Kurz een voorloper van de Franse president Emmanuel Macron. Kurz verkondigt al jaren wat de Franse president de afgelopen maanden de aandacht heeft getrokken door te zeggen over “islamistisch separatisme”. Van de algemene visie op islamisme als een dodelijke bedreiging voor het democratische leven, de integratie en de sociale cohesie van het land, tot specifieke zorgen over buitenlandse financiering van binnenlandse islamistische netwerken en de invloed van islamisten in het onderwijssysteem, Macron en Kurz zingen uit hetzelfde liedblad. Het verschil is dat Kurz, die al langer aan de macht is, al enkele tastbare maatregelen heeft genomen.

In 2015 heeft Oostenrijk bijvoorbeeld belangrijke herzieningen doorgevoerd in het Islamgesetz , de wet uit 1912 die de relatie tussen de Oostenrijkse staat en de moslimgemeenschap regelt. De tekst, grotendeels opgesteld door het Ministerie van Europa, Integratie en Buitenlandse Zaken, waar Kurz destijds voorzitter van was, reorganiseerde de criteria voor de aanstelling van imams en verbood buitenlandse financiering van islamitische instellingen. Onder leiding van Kurz, Oostenrijk introduceerde een wet een verbod op de symbolen van de Moslim Broederschap, begon procedures af te sluiten meerdere extremistische moskeeën en verdrijven diverse imams, en creëerde een permanente waarnemingspost voor de politieke islam.

Tegen deze achtergrond voerden Oostenrijkse veiligheidsdiensten in de vroege uurtjes van maandagochtend een grootschalige operatie uit tegen meer dan 70 personen en verschillende organisaties die naar verluidt banden hadden met de Moslimbroederschap in het land. Bij deze operatie , die geen verband houdt met de aanslag in Wenen, gaan de Oostenrijkse autoriteiten achter het grootste deel van de islamitische infrastructuur in het land aan, waarbij ze een reeks misstanden beschuldigen die variëren van financiële onregelmatigheden tot steun aan terrorisme.

Lees ook:  Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

Gewone moslims kunnen de woorden van Kurz en Macron beschouwen als niet tegen jihadisme en islamisme, zoals de twee leiders volhouden, maar eerder tegen de islam en hun moslimidentiteit. 

Oostenrijkse autoriteiten, zoals Macron, maken duidelijk onderscheid tussen jihadisme en politieke islam, die zij zien als twee problematische maar onderscheiden verschijnselen. Maar tegelijkertijd wordt de stelling dat de laatste, met zijn polariserende en op slachtofferschap gerichte verhaal, een vruchtbare omgeving voor de eerste creëert, in toenemende mate geaccepteerd door beleidsmakers en praktijkmensen in beide landen.

De aanslag in Wenen schokte Oostenrijkers, die niet gewend zijn geraakt aan brute terroristische aanslagen zoals de Fransen helaas hebben gedaan. Maar het is waarschijnlijk dat de gebeurtenissen in Wenen en Frankrijk de vastberadenheid van de leiders van beide landen om alle vormen van islamisme aan te vechten alleen maar zullen versterken – ongeacht de weerslag die dit onvermijdelijk teweegbrengt. Toch is dit het grootste obstakel waar zowel Kurz als Macron voor staan. Hun agressieve houding heeft in hun land brede en partijoverstijgende steun gekregen, en andere Europese leiders kijken er steeds meer met belangstelling naar. Maar, voorspelbaar, hebben ze ook kritiek gekregen.

Sommige bezwaren, afkomstig van bekende islamistische actoren en aanhangers, kunnen vrij gemakkelijk worden afgewezen. Maar er zijn bredere en meer gerechtvaardigde zorgen dat gewone moslims, zowel in Oostenrijk als in Frankrijk, de woorden van Kurz en Macron zouden kunnen beschouwen als niet tegen jihadisme en islamisme, zoals de twee leiders volhouden, maar eerder tegen de islam en hun Moslim identiteit.

Het doel om extremisten te ondermijnen – al dan niet gewelddadig – kan alleen worden bereikt als de zwijgende meerderheid van de moslims de inspanning ondersteunt en zichzelf niet als doelwit ziet.Comments

comments