Sterke man… Krachtige presidenten zijn onverenigbaar met vrijheid

Sterke man… Krachtige presidenten zijn onverenigbaar met vrijheid

11 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De reguliere media hebben voormalig vicepresident Joe Biden uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 2020. Dit betekent echter niet dat de presidentiële campagne van 2020 ten einde is. President Donald Trump zet zijn juridische uitdagingen voor het stemmenaantal in enkele belangrijke staten voort.

De emotionele investering van veel Amerikanen in de race tussen Trump en Biden zou de opstellers van de grondwet hebben geschokt. De auteurs van de grondwet hadden het voorzitterschap bedoeld als een bureau met strikt beperkte bevoegdheden die de meeste Amerikanen niet zouden treffen. De grondwet machtigt de president om wetten toe te passen die door het Congres zijn aangenomen, niet om wetten te creëren via uitvoerende bevelen. De president fungeert als opperbevelhebber van het leger na een oorlogsverklaring van het Congres, zonder de bevoegdheid om eenzijdig troepen naar een buitenlands conflict te sturen.

De oprichters waren niet van plan dat de president de ‘nationale agenda’ zou bepalen, en ze zouden geschokt zijn als moderne presidenten de autoriteit zouden op zich nemen om Amerikaanse burgers voor onbepaalde tijd vast te houden en zelfs te doden zonder eerlijk proces.

Het idee dat de president bijna onbeperkte bevoegdheden moet uitoefenen, is een erfenis van de progressieve beweging. Progressieven, die verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de Amerikaanse welvaartsstaat, hebben affiniteit met een sterk voorzitterschap en dat is niet verwonderlijk. Een regering die ernaar streeft ons leven te leiden, de economie te leiden en de wereld te besturen, heeft een sterke uitvoerende macht nodig die niet wordt gehinderd door de ketens van de Grondwet. De Koude Oorlog gaf ook een boost aan de presidentiële macht, aangezien het de president rechtvaardigde om meer ongecontroleerd gezag aan te nemen in naam van ‘nationale veiligheid’.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Indignatie.nl denkt mee: Coronavirus exit-strategie: waarom 'low risk' millennials als eerste uit de lockdown moeten worden gehaald

De concentratie van macht in de uitvoerende macht betekent niet dat presidenten almachtig zijn. Hoewel presidenten bijvoorbeeld worden beoordeeld op basis van de toestand van de economie, heeft de niet-gekozen, onverantwoordelijke Federal Reserve Board doorgaans meer invloed op de economie dan de president. Presidenten moeten hun economisch beleid vaak afstemmen op de gevolgen van de acties van de Fed. Dit is de reden waarom presidenten zoveel tijd en energie besteden aan het beïnvloeden van de “niet-politieke” Fed. Fed-voorzitters beantwoorden gewoonlijk, maar niet altijd, door te proberen het beleid af te stemmen op “nuttig” voor de zittende president.

Het is een cliché geworden om te zeggen dat “de politiek stopt aan de waterkant”. Dit betekent dat niemand – zelfs de leden van het Congres niet, zich ooit tegen de beslissingen van een president op het buitenlands beleid mogen verzetten of er een tweede keer over mogen twijfelen. Deze regel is echter niet van toepassing op degenen die bestaan ​​uit wat in de volksmond bekend is geworden als de ‘diepe staat’: het militair-industriële complex, de nationale veiligheidsbureaucratie – inclusief de CIA – congresstafleden en leden van de media. Deze diepe staat dient een permanente regering en heeft een agenda die zij nastreeft, ongeacht de wensen van de president of het Amerikaanse volk.

De diepe staat heeft de (bescheiden) inspanningen van president Trump ontspoord om zijn campagnebelofte na te komen om een ​​minder interventionistisch buitenlands beleid te voeren en de oorlogen in Afghanistan en Irak te beëindigen. Leden van de diepe staat speelden een belangrijke rol in de Russiagate hoax en de afzetting van president Trump. Velen steunden afzetting omdat de acties van president Trump in tegenspraak waren met de “consensus” van de DC over de betrekkingen tussen de VS en Oekraïne en de noodzaak van een nieuwe Koude Oorlog met Rusland. President Trump is niet de eerste president die wordt ondermijnd door de diepe staat en hij zal zeker niet de laatste zijn.

De verkiezingen van 2020 hebben veel Amerikanen gewekt voor de corruptie van de moderne welvaartsstaat. Deze Amerikanen zijn rijp voor de boodschap van vrijheid. Ze kunnen helpen bij de essentiële taak om het Amerikaanse voorzitterschap te demystificeren, de diepe staat te vernietigen, onze constitutionele republiek te herstellen en onze verloren vrijheden terug te winnen.Lees ook:  Wanneer 'wet en orde' maximale chaos betekent

Comments

comments