Arizona, laboratorium en tegengif voor Trumpisme

Arizona, laboratorium en tegengif voor Trumpisme

12 november 2020 0 Door Indignatie redactie

In tijden van onzekerheid over de resultaten van de presidentsverkiezingen was de staat Arizona een van de meest aangrijpende commentatoren. Ondanks een krappe stemkloof en een lange teltijd in de provincie rond Phoenix, lijkt Arizona klaar om zijn elf beste kiezers toe te wijzen aan een democratische kandidaat, een primeur sinds 1996.

Deze staat in het zuidwesten is een welsprekend getuigenis van de verdeeldheid van het huidige Amerika. Een traditioneel republikeins bastion, het was een laboratorium voor repressieve migratiecontrole, een voorloper van het Trumpisme in dit gebied. Tegenwoordig ziet het eruit als een “paarse” staat dankzij het activisme dat rond de jaarwisseling van de jaren 2010 door collectieven van Spaanse burgers en migranten tegen deze repressieve maatregelen begon, ten voordele van de Democraten. Arizona lijkt daarom zowel het laboratorium als het tegengif tegen het Trumpisme te zijn.

Een demografische ontwikkeling die gunstig is voor democraten

Van de Republikeinse kant hebben noch Doug Ducey, de gouverneur van de staat en aanhanger van de president, noch Martha McSally, de niet-succesvolle kandidaat voor de post van tweede senator, gesproken sinds de aankondiging van de overwinning van Joe Biden op zaterdag, waarbij ze zich beperkten tot het vragen voltooiing van de telling. Het verschil in stemmen is minimaal: 49,5% van de stemmen voor Joe Biden, 49% voor Donald Trump op 10 november, op 99% van de getelde stemmen . Zeker is dat de kloof ten gunste van Joe Biden uiteindelijk veel kleiner zal zijn dan die in 2016 tussen Hillary Clinton en Donald Trump, die hadden gewonnen met een voordeel van 4% van de stemmen. Bovendien zijn de twee senatoren van Arizona nu democraten, samen met vijf van de negen vertegenwoordigers in de Tweede Kamer.

biden

Demonstratie van de groep “Arizona Republicans for Biden”, 17 oktober 2010 in Phoenix. Robyn Beck / AFP

Er kunnen verschillende verklaringen voor deze wijziging worden aangedragen. Ten eerste heeft deze staat van 7,3 miljoen inwoners de afgelopen jaren een van de sterkste demografische groei van het land doorgemaakt . Het verwelkomt nu minder gepensioneerden dan in de jaren 2000, maar meer jonge mensen, vaak afgestudeerden en senior executives, die zich met name in de buitenwijken van Phoenix of Tucson vestigen.

Ten tweede heeft de Democratische kandidaat mogelijk geprofiteerd van de getoonde steun van gematigde Republikeinen die goed ingeburgerd zijn in landelijke gebieden, in de lijn van ex-senator John McCain, wiens weduwe en dochter de verkiezing van Joe Biden toejuichten .

Ten derde was de versterking van het politieke gewicht van de Latijns-Amerikaanse kiezers nog meer merkbaar dan bij eerdere verkiezingen. De zogenaamde “Latino” -bevolking, grotendeels het resultaat van Mexicaanse immigratie van de afgelopen twintig jaar, is vrij jong: gemiddeld 26 jaar tegen 43 voor niet-Hispanics. Het vertegenwoordigt nu een derde van de bevolking van Arizona en een kwart van het electoraat, en helpt Arizona in de richting van een staat van “meerderheid van minderheden” tegen 2030. Deze bevolking, arm en laag opgeleid , wordt in het bijzonder getroffen door de pandemie van het coronavirus omdat er veel blootgestelde werknemers zijn met weinig sociale bescherming.

No Title

Joe Biden wins Arizona-and he has Latinx activists to thank for it https://t.co/C1wkRRmkOm

De mobilisatie van deze kiezers tijdens de campagne en tijdens de stemming was doorslaggevend. Deze mobilisatie van Iberiërs ten gunste van democraten heeft een lange geschiedenis. Het was gesmeed tegen restrictieve migratiewetten die sinds de jaren 2000 door republikeins gecontroleerde instellingen zijn aangenomen.

Arizona, barrièrestaat, voorloper van het Trumpisme

Tegenwoordig kennen we het ”  Trumpisme  “: een mengeling van conservatieve opvattingen over het federale systeem en morele waarden, van verscherpt nationalisme, van blanke trots en vooral van de zoektocht naar zondebokken, voornamelijk immigranten. Het migratiebeleid van de regering-Trump getuigt hiervan, zoals het project voor een “muur” waarvan het aantal extra mijlen daadwerkelijk in aanbouw is.

De aandacht is natuurlijk gericht op de muur en op schokmaatregelen (het ”  moslimverbod  ” of de scheiding van migrantengezinnen stopte bij de grens). Niettemin heeft de regering-Trump het migratiesysteem grotendeels hervormd met bijna 400 uitvoerende bevelen . Zo verminderde het Migrant Protection Protocol het recht op asiel van mensen die in een doorreisland als Mexico geen dergelijke bescherming hebben aangevraagd of geweigerd.

Deze grensmaatregelen zijn toegevoegd aan invallen tegen bedrijven die migranten in dienst nemen zonder toestemming, dreigingen met uitzetting en een gebrek aan regularisatie van de 700.000 ‘  Dreamers  ‘, deze niet-staatsburgers die ondergronds gingen terwijl ze kinderen. Donald Trump probeerde een einde te maken aan de bescherming die hun onder Barack Obama werd verleend. Al deze maatregelen beheersten met afschuw het dagelijkse leven van Spaanse gezinnen, met name in Arizona.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Probleem Duitsland: Waar blijft het "Duitse wonder"?

Deze repressieve maatregelen zijn niet uit de hoed van de regering-Trump verdwenen. Sinds de jaren 2000 heeft de staat Arizona een reputatie opgebouwd als een barrièrestaat door wetgeving in deze richting op te stellen. Met name in 2010 was een wet hiervan symptomatisch: SB 1070 ( Wet ondersteuning van onze wetshandhaving en veilige buurten ). Een van de artikelen van deze tekst machtigt de politie om tijdens arrestaties of controles de identiteits- en immigratiedocumenten van de persoon te controleren als deze “redelijkerwijs wordt verdacht” van “illegaal” te zijn. Voor tegenstanders van de wet is deze bepaling niets meer of minder dan de goedkeuring van rassendiscriminatie die primair gericht is op immigranten en Spaanse staatsburgers. De regering-Obama heeftheeft geprobeerd de toepassing van deze wet in de rechtbank te blokkeren , waardoor het, naarmate de vonnissen vorderen, het kon ontrafelen.

Voor de Republikeinen van Arizona maakt deze controversiële wet deel uit van een strategie om druk uit te oefenen op de federale overheid. SB 1070 hielp om van Arizona het laboratorium te maken voor het Republikeinse project onder leiding van Mitt Romney tijdens de verkiezingscyclus van 2012. Dit type wet is ook nagebootst in andere staten (Alabama, Georgia, Indiana, South Carolina, , Utah) en maakt deel uit van een proces van versterking van de lokale wetgeving ten gunste van migratiecontrole, terwijl het Congres een hervorming van het nationale migratiesysteem blokkeerde .

Deze maatregelen zijn daarom het afgelopen decennium binnen de Republikeinse Partij gecirculeerd en vormden de ruggengraat van de maatregelen die op nationaal niveau zijn genomen en versterkt door de regering-Trump. De architect van SB 1070, advocaat Kris Kobach, maakte in 2016 deel uit van het campagne- en overgangsteam van Donald Trump. Sommige auteurs hebben in dit verband verwezen naar een proces van “arizonificatie van Amerika” .

Geconfronteerd met dit repressieve klimaat, werd de mobilisatie om de rechten van Iberiërs te verdedigen ter plaatse gestructureerd en werd het mogelijk gemaakt om de stem voor democratische kandidaten te mobiliseren, terwijl de hoop op meer inclusieve retoriek en hervormingen werd gewekt. .

Anti-Trumpisme: verzet en activisme

De goedkeuring van de SB 1070-wet droeg bij aan de oprichting van groepen voor de verdediging van Spaanse burgers zoals LUCHA (Living United for Change in Arizona) , Mijente , Chispa AZ , Puente Arizona , Mi Familia Vota of zelfs Dreamers-verenigingen zoals de ‘ Arizona Dream Act Coalition . Tegenwoordig zijn deze 23 verenigingen gegroepeerd in een coalitie voor de zaak van Spaanse burgers en migranten: One Arizona , in verband met vakbonden zoals de American Federation of Labor – Congress of Industrial Organisations ( AFL-CIO ).

LUCHA, bijvoorbeeld, werd gevormd in de nasleep van de goedkeuring van de wet en werd sterker tijdens campagnes tegen Joe Arpaio , de Maricopa County Sheriff rond Phoenix die sinds 1995 in functie was. Nationaal boegbeeld van de strijd tegen migranten, belichaamde hij de repressieve wending van de Republikeinen. Het was bekend dat hij in 2006 programma’s had gelanceerd voor massa-arrestaties op het werk en in Spaanse buurten, wat resulteerde in een veroordeling van hem in juli 2017 tot zes maanden gevangenisstraf, na een proces wegens rassendiscriminatie. onder het Obama-tijdperk gebracht door het federale ministerie van Justitie. Gratie verleend door Donald Trump in augustus 2017, werd hij in 2016 niet herkozen (43,5% van de stemmen tegen 56,4% voor de Democratische sheriff), grotendeels dankzij de registratie op de kiezerslijsten van veel Spaanse burgers.

Deze winnende tactiek van “uit de stemming komen” werd herhaald in 2018 en 2020. Eén Arizona registreerde 190.000 kiezers in 2018, wat bijdroeg aan het verhogen van de opkomst en het bevorderen van de overwinning bij de senaatsverkiezing van democraat Kyrsten Sinema . Mi familia vota schatte dat in Arizona 1,2 miljoen “Latino’s” konden stemmen, maar slechts de helft was geregistreerd – tussen slecht geregistreerde burgers en genaturaliseerde mensen, jonge mensen die net meerderjarig waren geworden, en de angst voor intimidatie op de dag van de stemming.

Dit jaar heeft het Biden-Harris-team, in tegenstelling tot de donateurs van de president, weinig van deur tot deur gedaan, uit angst voor het coronavirus. Kamala Harris is in Arizona geweest, net als Donald Trump en zijn team die elf keer zijn gekomen. Elke partij heeft tientallen miljoenen dollars uitgegeven aan tv-commercials . Spaanse activisten bezetten daarom het veld door te bellen, aan te kloppen, kiezers te begeleiden bij registratie en bij het stemmen. Sommige van haar activisten waren zelfs kandidaat, zoals Raquel Teran , die vanuit een grensdistrict in het parlement van Arizona werd gekozen.

Het democratisch succes in Arizona is dus ook het resultaat van aanzienlijk veldactivisme, ondanks de pandemie. Het getuigt van de sociaal-etnische transformatie van de Amerikaanse samenleving, maar ook van de gevolgen en reacties op het Trumpisme in het afgelopen decennium.Lees ook:  Terwijl minima gestraft wordt mag het koninklijk huis gewoon doorgaan met belastingfraude

Comments

comments