Bronnen suggereren dat Trump weet dat zijn poging om in functie te blijven waarschijnlijk gedoemd is

Bronnen suggereren dat Trump weet dat zijn poging om in functie te blijven waarschijnlijk gedoemd is

13 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump geeft nog niet toe. Maar bronnen dicht bij de president vertellen verslaggevers dat hij weet dat hij niet kan winnen.

President Donald Trump weigert nog steeds toe te geven dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen en blijft proberen de resultaten voor de rechtbank aan te vechten – maar een reeks recente lekken suggereert dat hij het schrift op de muur zou kunnen zien.

Philip Rucker, Josh Dawsey en Ashley Parker van de Washington Post meldden woensdag dat “in een aanwijzing dat [Trump] zijn verlies mogelijk begint te verwerken , hij het privé heeft over weer verkiezingen in 2024.”

Steve Holland van Reuters meldde op vergelijkbare wijze , per “een bron die bekend is met interne discussies”, dat Trump “bondgenoten heeft verteld dat hij van plan was zich kandidaat te stellen voor president in 2024 en dat hij dit tegen het einde van het jaar zou kunnen aankondigen.”

Peter Alexander van NBC News meldde dat Trump volgens een topmedewerker van het Witte Huis “zich er zeer van bewust is dat er geen weg naar de overwinning is” en alleen de resultaten betwist als een vorm van “theater”.

En Rebecca Ballhaus en Rebecca Davis O’Brien van de Wall Street Journal schrijven: “Een ambtenaar zei dat meneer Trump begrijpt dat het gevecht niet te winnen valt, maar typeerde zijn gevoelens als: ‘Laat me vechten.'”

Andere rapporten, zoals die van Mike Allen van Axios , zeggen dat Trump zijn vrienden vertelt dat hij een mediabedrijf wil starten als concurrent van Fox News.

Lees ook:  Beerput Nederland het putje van de EU

Al deze citeren anonieme bronnen en staan ​​in contrast met de openbare verklaringen van Trump. Maar als ze kloppen, suggereren ze dat, hoewel Trump misschien nooit openlijk toegeeft dat hij heeft verloren en misschien blijft beweren dat de verkiezing van hem is ‘gestolen’, hij niet zal blijven proberen om een ​​Biden-presidentschap voor onbepaalde tijd te blokkeren. ( CNN’s Dana Bash haalt een bron aan die zegt dat Trump zijn verlies niet publiekelijk zal erkennen totdat de hertelling van Georgië, die naar verwachting op 20 november zal eindigen, is afgerond.)

Zoals ik woensdag schreef , zijn de volgende belangrijke stappen in het verkiezingsproces dat de staten hun resultaten certificeren en dat de kiezers officieel worden gekozen. Om Trump een kans te geven om de resultaten omver te werpen, moet hij op de een of andere manier certificeringen of kiezers uit meerdere staten die Biden heeft gewonnen, blokkeren.

De president ligt momenteel niet op schema om beide te bereiken, en zijn vooruitzichten voor beide lijken zwak. Het juridische team van Trump heeft in verschillende staten rechtszaken aangespannen om te proberen de certificering van resultaten te blokkeren, maar die pakken zien er lichtzinnig uit. Ze hebben ook de mogelijkheid besproken om GOP-staatswetgevers ertoe te brengen pro-Trump-kiezers te benoemen, maar Ballhaus en O’Brien schrijven dat “het niet bekend is hoe serieus de campagne dit idee heeft overwogen.”

Dit wil niet zeggen dat Trump een kans om in functie te blijven zou afwijzen als deze zich voordoet, hetzij via bevriende rechters of via partijdige staatswetgevers.

Maar toprepublikeinen zoals senaatsleider Mitch McConnell hebben gezegd dat, hoewel Trump het recht heeft om nu juridische opties na te streven, de resultatencertificering van de staten en het kiescollege de zaken zullen regelen.

Vooral als Trump het nu heeft over een presidentiële campagne in 2024, lijkt het erop dat zijn gedachten uitgaan naar manieren waarop hij in de schijnwerpers kan blijven staan ​​en in de voorhoede van het politieke toneel kan blijven als hij niet langer de president is.

Lees ook:  Bedankt, Obama: je liegt

Comments

comments