Nieuwe spanningen rondom HEMA: is winkelketen net als KLM cruciaal?

Nieuwe spanningen rondom HEMA: is winkelketen net als KLM cruciaal?

13 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Het blijft een spannend verhaal rondom het voortbestaan van warenhuis de HEMA. Al heel lang zijn er onderhandelingen gaande om de winkelketen overeind te houden. Het zou een schande zijn dat opnieuw een warenhuis uit de winkelstraat zou verdwijnen, althans zo is de mening van het winkelend publiek dat graag even de HEMA aandoet. Is het niet voor een bakkie leut of een smakelijk broodje, dan is het wel voor een slip of het heerlijke gebak.

Gezellig winkelen taboe

Het feit dat weer een winkelketen zou kunnen verdwijnen uit de gezellige binnensteden verontrust niet alleen de andere winkeliers in de stad maar ook de horeca. Het verdwijnen van de winkels uit de stadscentra is uitermate schadelijk voor de cafeetjes, de bistrootjes, terrasjes, de ijssalons en de snackbars. Bij een daling van het winkelend publiek door het online shoppen daalt ook de omzet in de horeca. Winkelen en terrasje pakken is aan elkaar verbonden. Winkeliers hebben al jarenlang last van dalende omzetten door het gemak waarmee we online de onderbroeken bestellen.

Tussenpersoon

Mijn adres is een “per adres” geworden doordat de koeriers weten dat wij overdag meestal thuis zijn. Stopt er een busje bij het huis van onze buren dan loop ik alvast naar de voordeur in de veronderstelling dat de buren niet thuis zijn en in de wetenschap dat de koerier grote haast heeft. Met een glimlach geeft hij het zoveelste pakje af met dank voor mijn snelle reactie. Vlak voor de kerstdagen bel ik aan bij de buren een geef ik mijn kerstkaartje af. Net zoals de krantenbezorgers die dan hun fooi in ontvangst nemen krijg ik dan een fooi voor mijn inzet als tussenpersoon voor de pakjesbezorgers. Blij als een kind kom ik dan thuis vanwege het gevoel nog iets te kunnen betekenen in deze drukke consumptiemaatschappij waarin het online shoppen het winkelen in de stad verdringt.

Louche handel van het grootkapitaal

Bovenstaande gezegd hebbende vrees ik dat alle moeite die men momenteel onderneemt om de HEMA te behouden straks voor niets blijkt te zijn. Ik snap het wel, er spelen enorme belangen mee van investeerders die zich in de schulden steken voor de aankoop van een grote winkelketen die men na verloop van tijd weer van de hand doet. Geleden verliezen zorgen er voor dat er geen belastingafdracht hoeft te worden gedaan en de reorganisatie die men doorvoert verhoogt dan de waarde van de winkelketen waardoor het aantrekkelijk is om deze weer door te verkopen aan een nieuwe investeerder. Het is de louche handel van het grootkapitaal. Deze week werd bekend dat het consortium van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom nog geen akkoord heeft bereikt met de banken om de financiering voor de overname van Hema rond te krijgen. De geruchten doen nu de ronde dat een eventuele staatsgarantie van 300 miljoen uitkomst zou kunnen/moeten bieden.

Lees ook:  ONDERWIJS OF INDOCTRINATIE?

Vitaal belang

Aha, denk ik dan, weer een bedrijf dat net als de KLM onmisbaar is in onze samenleving. Behalve de luchtvaart is ook winkelen een onmisbare behoefte in onze consumptiemaatschappij, dus van fundamenteel belang. Maar is dat zo?Als winkelen grotendeels wordt vervangen door onlineshoppen dan kan ik toch mijn onderbroeken met een paar muisklikken bestellen, de broodjes thuis smeren, de koffie zelf zetten, en de bestellingen voor de buren nog vaker doorgeven omdat ik niet meer naar de stad hoef. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar nu de discussie. Moet onze minister van Financiën, die Blokkeerfries, weer diep in de buidel tasten om een essentieel bedrijf te injecteren met ons belastinggeld? Ik zie de volgende klant zich al weer aandienen. Even kijken, welke winkelketens hebben we nog meer die in een noodzakelijke behoefte voorzien. Ik ga ze maar niet opsommen. Ze melden zich vanzelf wel aan als blijkt dat Wopke Hoekstra opnieuw met pepernoten gaat strooien. Sinterklaas heeft een grote zak, dat is bekend.

Extra collecte

De begrijpende lezer voelt de ondertoon in deze column wel aan. Niet nog eens met geld smijten in een bodemloze put. KLM is einde verhaal sinds Air-France als grote broer de dienst uitmaakt en voor de HEMA geldt helaas hetzelfde. Het is grote broer Amazon en de andere ‘big brothers’ die ons meelokken naar hun assortiment. De HEMA mag straks achteraan sluiten in de rij van onlineshops. Mijn taart wil ik best thuis ontvangen net zoals de pizza’s en de snacks van de patatboer. In mijn tuin heb ik extra zitjes ingericht om gezellig als gastheer te kunnen optreden voor mijn buurtgenoten die niet meer naar de stad gaan voor een biertje op het terras. Als de helft van de horeca volgend jaar gesloten is dan vinden we geen gezelligheid meer in de stad. Ben ik even blij met mijn tuintje. Nog even dit terzijde, als onze minister van Financiën volgend jaar collecteert voor een extra bijdrage aan de lege schatkist, dan hoor ik geen bel wanneer ik in mijn tuintje zit.

GWLees ook:  Het rijk komt voor Tulsi Gabbard de nieuwe hoop van de VS

Comments

comments