Terwijl COVID hoger dan ooit schiet, bereikt Trump’s leiderschap een dieptepunt

Terwijl COVID hoger dan ooit schiet, bereikt Trump’s leiderschap een dieptepunt

13 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Op 10 november, The Atlantic publiceerde een artikel getiteld “The Worst Day of the Pandemic Sinds may.” Het stuk meldde dat 61.964 mensen in het ziekenhuis waren opgenomen met COVID-19, 17 staten waren op het hoogste niveau van ziekenhuisopnames en het nationale gezondheidszorgsysteem stond opnieuw op instorten.

Twee dagen later is het veel erger.

Meer dan 142.000 nieuwe COVID-gevallen – nog een nieuw dagelijks record – werden vandaag gediagnosticeerd, waardoor het totale aantal landelijk op 10 miljoen infecties komt. Bijna 242.000 mensen zijn omgekomen. “Op woensdag”, meldt The New York Times , “werden 65.368 mensen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, een cijfer dat in iets meer dan een maand tijd is verdubbeld en het record van een dag eerder met meer dan 3.400 verbrak.”

Zoals altijd zal de impact van deze ziekte en overlijden het sterkst zijn voor gemarginaliseerde mensen, zoals zwarte, autochtone, gehandicapte, immigranten- en arbeidersgemeenschappen waar gezondheidszorg vaak nog schaarser is.

Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten. In Wisconsin is niet elke provincie niet alleen besmet, maar ook zo verschrikkelijk besmet dat het ministerie van Volksgezondheid van de staat een geheel nieuwe categorie moest creëren – “Critically High” – om het uit te leggen. “Very High” is niet langer voldoende.

“Om in aanmerking voor de vorige top categorie, ‘Very High’, een regio geval tarief zou moeten 350 gevallen overtreffen per 100.000 inwoners,” meldt Wisconsin nieuwszender WMTV . “Elk van de 72 provincies van Wisconsin heeft dat aantal op zijn minst verdubbeld, waarbij Washburn Co. het laagste percentage in de staat rapporteerde met 769,6 gevallen per 100.000 mensen.”

De COVID-kaart van Illinois is bloedrood, vrijwel van boven naar beneden. De staat meldde woensdag meer dan 12.000 COVID-infecties op dezelfde dag en 145 nieuwe sterfgevallen. Regering JB Pritzker heeft geen verplichte thuisblijvende bestelling uitgevaardigd, maar het Illinois Department of Health adviseerde mensen thuis te blijven, behalve voor essentiële taken in de komende drie weken. “Nou, we kijken zeker naar verzachtende maatregelen over de gehele staat,” vertelde Pritzker aan ABC 7 Chicago . “Ik denk wel dat lokale overheden op dit moment, als ze geen nieuwe beperkende maatregelen opleggen en de maatregelen die er al zijn, afdwingen, ze het verkeerd doen.”

In New York City, waar de pandemie in het voorjaar zoveel schade aanrichtte, zijn serieuze discussies gaande over de massale sluiting van scholen om de onverbiddelijke stijging van deze COVID-nummers tegen te gaan. Zo’n 300.000 studenten zouden naar huis gestuurd kunnen worden, en veel schoolambtenaren in New York verwachten dat de beslissing genomen zal worden tegen Thanksgiving. Voor hen lijkt het een kwestie te zijn van of, en niet wanneer, dit gebeurt.

Het grimmige verhaal herhaalt zich in meer dan een dozijn staten. Het ziekenhuissysteem van Idaho dreigt overweldigd te worden door de golf van nieuwe gevallen. In Michigan is de golf van nieuwe gevallen eveneens overweldigend voor de medische infrastructuur van die staat. Bij “snel stijgende” gevallen in Indiana overwegen staats- en lokale autoriteiten de massale annulering van evenementen, samen met een mogelijke verplichte lockdown.

Lees ook:  De WHO zegt zich voor te bereiden op 'binnenlandse uitbraken' naarmate het coronavirus stijgt

De aftrap van het jaarlijkse vakantieseizoen doemt op als een onweerswolk aan de horizon. Nu Thanksgiving over twee weken zal plaatsvinden, gaat het land een lange reeks dagen in die traditioneel niet alleen wordt gekenmerkt door sociale bijeenkomsten, maar ook door enorme menigten in de winkels terwijl mensen cadeautjes kopen.

Dit zal plaatsvinden in de tanden van een pandemische golf die veel verder gaat dan we tot nu toe hebben gezien, en het is heel goed mogelijk dat – bij gebrek aan serieus genomen voorzorgsmaatregelen – het hele land de komende weken zou kunnen besteden om zijn eigen massale superspreader-evenement te worden.

De regering-Trump doet niets. Eigenlijk minder dan niets; Trump zelf zit als een pruilende paddenstoel in het Witte Huis gehurkt, afwisselend aan het plannen voor een overwinningsoverwinning en zich inbeelden dat hij de mogol is van een enorm rechtse anti- Fox News media-imperium . Wat betreft deze flauwe mislukking van een regering, de COVID-crisis – vanaf het begin nooit op de eerste plaats – kan net zo goed plaatsvinden op Neptunus.

Ter vergelijking: de verkozen president Joe Biden stelt een zeer gekwalificeerde ploeg samen om de pandemie te bestrijden op het moment dat ze de deur inslaan. Ron Klain, een zeer ervaren democratisch agent en decennia-oude vriend van Biden, is aangetrokken om te dienen als stafchef van het Witte Huis. Naast zijn andere kwalificaties diende Klain de “Ebola-tsaar” van de regering-Obama tijdens de uitbraak die die regering in haar tweede ambtstermijn uitdaagde.

De COVID- adviesraad / taskforce van Biden wordt gezamenlijk voorgezeten door voormalig chirurg-generaal Vivek Murthy, voormalig commissaris voor Food and Drug Administration David Kessler en Marcella Nunez-Smith van de Yale School of Medicine. De nieuwste aangestelde van de taskforce is Michael Osterholm, directeur van het Center for Infectious Disease Research and Policy aan de University of Minnesota.

Osterholm trekt niets uit de dreiging die voor ons ligt. “Wat Amerika moet begrijpen, is dat we op het punt staan ​​de COVID-hel binnen te gaan”, zei hij maandag tegen CNBC . “Het is aan het gebeuren.”

Gisteren kwam Osterholm krachtig uit voor een wekenlange nationale lockdown, gesubsidieerd met hulpgeld van de federale overheid, zodat de bevolking veilig kan blijven terwijl we wachten op wat klinkt als hoopvol vaccinnieuws om misschien uit te komen.

“We zouden nu een pakket kunnen betalen om alle lonen te dekken, verloren lonen voor individuele werknemers, voor verliezen voor kleine bedrijven, middelgrote bedrijven of stads-, staats- en provincieregeringen”, zei Osterholm. ‘We zouden dat allemaal kunnen doen. Als we dat zouden doen, zouden we vier tot zes weken kunnen vergrendelen. “

Massale sluitingen en lockdowns van scholen lijken met de dag meer en meer onvermijdelijk te zijn. Dit alles komt eraan terwijl de zittende president bijna is gestopt (niet dat hij veel heeft gedaan om de pandemie aan te pakken toen hij ‘verloofd’ was), de aankomende president geen daadwerkelijke macht heeft voor nog eens 70 lange dagen, en de senaatsleider zit bovenop een berg federaal hulpgeld, maar laat er niets van uitgeven. Ideologisch ondeugdelijk, ziet u.

In de nasleep van de verkiezingen is het maar al te gemakkelijk te geloven dat de ergste dagen van Donald Trump achter de rug zijn. Ik vrees dat zijn laatste paar weken de benchmark hoog boven alle eerdere weken zullen leggen.

Lees ook:  Netanyahu's aanklacht doet Trump pijn, en Trump's beschuldiging doet Netanyahu pijn

Comments

comments