Donald Trump rijdt in het klassieke rechtse script

Donald Trump rijdt in het klassieke rechtse script

14 november 2020 0 Door Indignatie redactie

“Jezelf afbeelden als multimiljonair en president van de VS als slachtoffer, chaos creëren en jezelf vervolgens presenteren als een organiserende, sterke hand – dat is het klassieke script van rechts. Dit zelfbeeld als slachtoffer van agressieve daders moet worden genoemd voor wat het is: een slechte zwendel en een leugen ”, zegt Katja Kipping over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen tegen de zittende Donald Trump.

De herverkiezing van Donald Trump werd afgewend. Zijn herverkiezing zou de herverkiezing van autoritair recht zijn geweest. Dus ik ben ongelooflijk opgelucht dat Trump de verkiezingen niet heeft gewonnen.

De keuze voor Joe Biden is goed nieuws, zo niet geruststellend. Ook al staat hij nu in absolute aantallen ver voor, maar iets minder dan de helft van de stemmen kreeg een luidruchtige leugenaar die zijn minachting toonde voor democratie, vrouwen, migranten en iedereen die hem elke dag durfde tegen te spreken.

De weigering van Donald Trump om het resultaat te erkennen, toont zijn minachting voor democratie. Verkiezingen worden alleen geaccepteerd als ze in zijn voordeel uitpakken. Alle despoten en heersers in deze wereld kunnen nu verwijzen naar een president van de VS als ze de democratie vertrappen. Wat een verwoestend signaal!

Zichzelf afbeelden als multimiljonair en president van de VS als slachtoffer, chaos creëren en zich vervolgens presenteren als een organiserende, sterke hand – dat is het klassieke script van rechts. Dit zelfbeeld als slachtoffer van agressieve daders moet keer op keer worden genoemd voor wat het is: een slechte zwendel en een leugen.

Lees ook:  Wie schreef vrouwen uit de geschiedenis van de burgeroorlog?

Het resultaat in 2020 laat zien dat de verkiezing van Trump vier jaar geleden geen “vergissing” was, maar eerder een uiting van een diepgeworteld rechts-populistisch blok. Progressieve krachten moeten deze verkiezingen zorgvuldig analyseren. Omdat afschuw en verontwaardiging alleen niet voldoende zijn om met dit rechts-populistische blok om te gaan. We moeten eerder de vragen stellen over de oorzaken. En hoe graag ik ook heb gewild dat Joe Biden en Kamala Harris deze verkiezingen zouden winnen, we mogen niet wegblijven voor het feit dat het de afgelopen decennia ook de Amerikaanse democraten waren die door hun neoliberale economische politiek sociale verdeeldheid hebben gecreëerd. en hebben bijgedragen aan het uiteenvallen van het algemeen welzijn.

De analyse van Biden’s overwinning omvat ook: het was belangrijk dat de ‘Black Lives Matter’-beweging de tegenstellingen in de Amerikaanse samenleving tot een politieke kwestie maakte en zo een beslissende bijdrage leverde aan de mobilisatie tegen Trump

De overwinning van Biden is ondenkbaar zonder deze mobilisatie. De overwinning van Joe Biden was niet mogelijk geweest zonder de mobilisatie van Bernie Sanders. Het was links in de democratische partij die vocht om zoveel mogelijk kiezers te laten registreren en zo hun stemrecht uit te oefenen voor sociale rechtvaardigheid en tegen racisme.

Het voorzitterschap van Joe Biden en Kamala Harris zal moeten worden afgemeten aan de mate waarin ze er niet alleen in slagen de verdeelde staten van Amerika te herenigen, maar ook of ze ook al diegenen hebben herenigd die de afgelopen decennia hun baan en hun waardigheid hebben verloren door het neoliberale vrijhandelsbeleid. verloren, sociale zekerheid en weer een positieve toekomst.

Het is toe te juichen als, onder Joe Biden, de VS, zoals aangekondigd, opnieuw toetreedt tot het Wereldklimaatakkoord en internationale samenwerking garandeert in de strijd tegen de coronapandemie in de Wereldgezondheidsorganisatie. Het zou wenselijk zijn als Joe Biden, in de geest van Bernie Sanders, ontwapening, ontspanning en samenwerking tot leidende principes zou gaan maken van een nieuw Amerikaans buitenlands beleid.

Lees ook:  Waarom de pers Trump's "buitengewoon gevaarlijke" Tulsa-bijeenkomst moet boycotten

Comments

comments