Na 20 januari Trump verliest bescherming tegen vervolging-en kan niet vooraf een pardon voor zichzelf uit roepen

Na 20 januari Trump verliest bescherming tegen vervolging-en kan niet vooraf een pardon voor zichzelf uit roepen

14 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Hier is een leuke lezing uit The New York Times om je weekend te beginnen: “Zodra Trump zijn kantoor verlaat, wordt hij geconfronteerd met een groter risico op vervolging.” Geniet maar van die kop en dit, de tussenkop: “De president is kwetsbaarder dan ooit voor een onderzoek naar zijn zakelijke praktijken en belastingen.” Stel je voor dat Donald Trump die kop vandaag ziet, terwijl hij keer op keer in de rechtbank aan hem wordt overhandigd, terwijl zijn belachelijke verkiezingsprocedures voortdurend mislukken.

Sinds 20 januari heeft hij niet langer de bescherming van het presidentschap, en boven hem hangt ‘een hangende grand jury-onderzoek door de districtsprocureur van Manhattan naar het familiebedrijf en de praktijken van de president, evenals zijn belastingen’. Dat is het enige bekende actieve strafrechtelijke onderzoek naar zijn handel. Het is in de wacht gezet met een rechtszaak van Trump om zijn gegevens te laten blokkeren voor een dagvaarding, nu voor de tweede keer voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dit plaatst de Hoge Raad eigenlijk in een soort interessante positie. Ze kunnen weigeren Trump enige hulp te bieden bij het ongedaan maken van de verkiezingen, maar hem dan beschermen tegen dit onderzoek. Denk niet dat dat bij geen van hen is opgekomen.

Maar dat wil niet zeggen dat Manhattan-officier van justitie Cyrus Vance stopt met zoeken naar Trump-misdaden. “Vance is hier de wildcard geweest”, zei professor Stephen Vladeck tegen de Times . “En er is heel weinig dat zelfs een nieuwe regering die vervlogen wil laten verdwijnen, formeel zou kunnen doen om hem te stoppen.” Als hij misdaden aantreft, “kan Trump een afrekening met wetshandhaving onder ogen zien – waardoor de politieke spanningen verder worden aangewakkerd en het schrikbeeld van een strafrechtelijke veroordeling of zelfs gevangenisstraf voor een voormalige president wordt opgewekt.” Geniet gewoon een tijdje van die gedachte.

En denk dan eens aan het volgende deel: Trumps gratiebevoegdheid strekt zich niet uit tot staatsmisdrijven, zoals Vance onderzoekt. Natuurlijk kan hij zijn hele gezin gratie verlenen, ontslag nemen en vice-president Mike Pence gratie vragen voor alle vroegere en toekomstige federale misdaden – denk ook niet dat dat niet is bedacht – maar hij is nog steeds kwetsbaar in New York. Wettelijke waarnemers geloven dat als Vance criminele activiteiten vindt, hij zal vervolgen, ongeacht de politiek en de “status” van Trump als voormalig president. Als je dit niet doet “zou de president boven de wet komen te staan”, zei Anne Milgram, een voormalig assistent-officier van justitie in Manhattan en de democratische procureur-generaal in New Jersey, de verkeerde boodschap voor een beëdigde verdediger van de rechtsstaat.

Terwijl u daarover nadenkt, moet u er rekening mee houden dat er ook een civiel fraudeonderzoek naar de bedrijven van Trump wordt uitgevoerd door het kantoor van New York State Attorney General Letitia James. Dat gaat ook niet weg.

Goed weekend!

Lees ook:  #IkeaMuslim #IkeaZwitserland #IkeaRacism Ikea-klant klaagt over caissière met hijab, Ikea disst klant: ‘We zullen u niet missen’

Comments

comments