Moderna zegt dat Covid-19-vaccin 94,5% effectief is – laatste updates

Moderna zegt dat Covid-19-vaccin 94,5% effectief is – laatste updates

16 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De wereldwijde pandemie van het coronavirus heeft meer dan 54 miljoen mensen besmet en meer dan 1,3 miljoen mensen gedood. Hier zijn de updates voor 16 november:

‘Nieuw coronavaccin voor 94,5 procent effectief’, Nederland kan 3 miljoen doses krijgen

De Europese Unie heeft met farmaceut Moderna een voorlopige deal gesloten voor tachtig miljoen doses van een nieuw veelbelovend coronavaccin. Het Amerikaanse bedrijf meldt dat voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat het middel voor 94,5 procent effectief is tegen coronabesmettingen.

De resultaten van een eerste veiligheidsproef, die eind september werden gepubliceerd, waren ook al positief. Het vaccin bleek goed aan te slaan bij ouderen, die gezien hun relatieve kwetsbaarheid een belangrijke doelgroep zijn. De bijwerkingen bleken vergelijkbaar met die van de griepprik.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt van “hoopvolle tussentijdse onderzoeksresultaten”. Hij juicht het toe dat de Europese toezichthouder voor medicijnen ook het Moderna-vaccin versneld wil beoordelen. “Zo houden we de vaart erin en is er straks snel duidelijkheid over de effectiviteit en veiligheid van de verschillende vaccins.”

Vaccins waarvoor de Europese Unie contracten heeft afgesloten worden na definitieve goedkeuring volgens een vaste verdeelsleutel tussen de lidstaten verdeeld. Nederland kan in dit geval rekenen op ruim drie miljoen doses (3,89 procent).

In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 4.873 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er bijna 600 minder dan op zondag, maar wel iets meer dan vorige week maandag. Het is de derde dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen daalt.

Lees hier meer over de laatste cijfers over het aantal besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames

Miljoenen om coronadruk op scholen te verlichten

Het kabinet trekt 210 miljoen euro uit om scholen die door de coronacrisis krap zitten aan extra personeel te helpen. Met dat geld kunnen tegelijkertijd mensen die door de crisis even geen werk hebben tijdelijk aan de slag worden geholpen. Het potje is vanaf 1 januari beschikbaar.

Door scholen geld te geven waarmee zij extra hulp kunnen inschakelen moet voorkomen worden dat klassen noodgedwongen naar huis worden gestuurd. Het plan is daarnaast een uitwerking van de zogenoemde coronabanen die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken eerder aankondigde.

De druk op leraren en schoolleiders is hoog omdat zij vaak fysiek en online onderwijs moeten combineren. En als collega’s in quarantaine moeten loopt de werkdruk nog verder op. “Met dit geld willen we proberen verlichting te bieden in de klas”, aldus minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.

Het kabinet erkent dat het door het al bestaande lerarentekort niet altijd zal lukken om bevoegde docenten te vinden. Maar ook meer ondersteunend personeel kan helpen de druk te verlichten, meent de regering. Bijvoorbeeld door hulp bij de schoonmaak of bij het handhaven van de coronaregels.

‘Mondkapje leidt tot gespannen sfeer op scholen’

Sinds er mondkapjes op middelbare scholen worden gedragen, ervaren veel leraren dit als een ernstige beperking van de open sfeer die zij cruciaal vinden voor goed onderwijs. Bij meldpuntmondkapjes.nl zijn ruim honderd klachten binnengekomen van leraren, leerlingen en ouders, schrijft Trouw.

“Vele daarvan zijn schrijnend”, zegt initiatiefnemer en ouder Elbrecht Claus. In regionale appgroepen zitten volgens hem bovendien nog zo’n zeshonderd ouders die zich verzetten tegen het mondkapje op scholen. “Het gaat hierbij niet om virusontkenners, maar om leraren en ouders die zich verzetten tegen disproportionele maatregelen ten aanzien van kinderen.”

De spanning in de schoolgangen loopt op, blijkt uit de meldingen die door de krant zijn ingezien. Leraren snauwen naar kinderen dat ze een mondkapje moeten opzetten, spreken hen in het beste geval aan op solidariteit met hun docenten, maar houden hen vervolgens ook verantwoordelijk voor het verspreiden van het coronavirus, en verslijten hen voor egoïst.

“Moet ik dood?”, “Moet je oma straks ziek worden?”, zijn uitspraken die zowel leerlingen als collega-leraren in de lokalen horen. Ouders en leraren klagen bij het meldpunt dat ze middelbare scholieren te jong vinden om hen op deze manier verantwoordelijk te houden voor verspreiding van het virus. Het zaait angst en levert kinderen ongezonde stress op.

Tweede vaccin toont vroeg succes in Amerikaanse tests

Moderna kondigde maandag aan dat zijn experimentele vaccin tegen Covid-19 94,5 procent effectief bleek te zijn volgens de eerste resultaten van een klinische studie met meer dan 30.000 deelnemers.

“Deze positieve tussentijdse analyse van onze fase 3-studie heeft ons de eerste klinische validatie gegeven dat ons vaccin de ziekte van Covid-19 kan voorkomen, waaronder ernstige ziekten”, aldus Stephane Bancel, CEO van Moderna.

Dr. Stephen Hoge, de president van Moderna, verwelkomde de “echt belangrijke mijlpaal”, maar zei dat het het meest geruststellend is om vergelijkbare resultaten van twee verschillende bedrijven te hebben.

“Dat zou ons allemaal de hoop moeten geven dat een vaccin daadwerkelijk in staat zal zijn om deze pandemie te stoppen en ons hopelijk weer in ons leven te krijgen”, vertelde Hoge aan The Associated Press. 

Het zal niet alleen Moderna zijn die dit probleem oplost, zei hij. “Er zijn veel vaccins voor nodig” om aan de wereldwijde vraag te voldoen, voegde hij eraan toe.

De tweede golf van infecties in Pakistan komt in een stroomversnelling

Pakistan heeft het hoogste aantal dagelijkse Covid-19-infecties sinds juli op elk van de laatste vier dagen geregistreerd, aangezien een tweede golf van de epidemie in een stroomversnelling kwam, zo blijkt uit gegevens.

Er werden 2.128 nieuwe gevallen geregistreerd, de vierde dag dat de dagelijkse toename boven de 2.000 lag.

Meer dan 7 procent van de mensen die op zondag werden getest, bleek het virus te hebben opgelopen, vergeleken met tussen de 2 en 3 procent gedurende het grootste deel van de afgelopen vier maanden.

Na een piek van meer dan 6.800 dagelijkse infecties in juni, daalde het aantal tot een dieptepunt van 213 in augustus en bleef het gedurende het grootste deel van de afgelopen drie maanden onder de 700.

Het land heeft in totaal 359.032 gevallen en 7.160 sterfgevallen door de luchtwegaandoening geregistreerd.

Maleisië meldt 1.103 nieuwe gevallen, vier doden

Maleisië heeft 1.103 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, waardoor het totale aantal besmettingen op 48.520 komt.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde ook vier nieuwe sterfgevallen, waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van Covid-19 op 313 komt.

De Britse Johnson in quarantaine, maar verklaart zichzelf fit en werkt

De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij “zo fit is als een slagershond” nadat hij 14 dagen de opdracht had gekregen om zichzelf te isoleren, omdat hij onlangs in contact kwam met iemand die sindsdien het coronavirus heeft opgelopen.

In een videoboodschap dat maandag op Twitter werd gepost vanuit zijn appartement in Londen aan Downing Street, zei Johnson dat het niet uitmaakte dat hij Covid-19 al heeft doorstaan ​​en “barst van de antilichamen”.

De quarantainevereiste komt aan het begin van een cruciale week voor de conservatieve regering van Johnson, met onder meer discussies over een handelsovereenkomst na de Brexit met de Europese Unie.

Johnson, die in april het virus opliep en drie dagen op de intensive care doorbracht toen zijn symptomen verergerden, ontmoette donderdag ongeveer een half uur een kleine groep wetgevers, waaronder een, Lee Anderson, die vervolgens symptomen kreeg en positief testte.

Johnson werd zondag op de hoogte gebracht door het Test and Trace-systeem van de National Health Service en kreeg te horen dat hij zichzelf moest isoleren vanwege factoren zoals de duur van de vergadering.

Indonesië meldt 3.535 nieuwe besmettingen, 85 doden

Indonesië heeft 3.535 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, waarmee het totale aantal op 470.648 komt, blijkt uit gegevens van de website van het ministerie van Volksgezondheid.

De gegevens lieten 85 nieuwe sterfgevallen zien, waarmee het totaal op 15.296 komt.

Indonesië heeft het hoogste aantal gevallen van coronavirus en sterfgevallen door Covid-19 in Zuidoost-Azië.

Rusland meldt een recordhoogte van 22.778 virusgevallen

Rusland rapporteerde een recordhoogte van 22.778 nieuwe besmettingen, waaronder 6.360 in de hoofdstad Moskou, waarmee het nationale aantal op 1.948.603 komt.

Autoriteiten meldden ook 303 sterfgevallen door coronavirus in de afgelopen 24 uur, waardoor het officiële dodental op 33.489 komt.

Filippijnen registreert 1.738 nieuwe gevallen, zeven doden

Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid heeft 1.738 nieuwe infecties en zeven extra doden gemeld, de laagste dagelijkse toename van het aantal slachtoffers in bijna drie maanden.

In een bulletin zei het ministerie dat het totale aantal bevestigde gevallen was gestegen tot 409.574, terwijl het aantal doden was gestegen tot 7.839.

India registreert meer dan 30.000 nieuwe gevallen

Lees ook:  Dodenaantal in China is hoger dan 1.600 toen het eerste overlijden buiten Azië werd gemeld

India heeft de afgelopen 24 uur 30.548 nieuwe bevestigde gevallen van coronavirussen geregistreerd, het laagste in de afgelopen vier maanden, maar te midden van groeiende bezorgdheid over de laatste golf in de hoofdstad New Delhi.

Het ministerie van Volksgezondheid bracht het totaalaantal in India op meer dan 8,84 miljoen. Het zei dat het land de afgelopen twee maanden een trend vertoonde van dalende gemiddelde dagelijkse gevallen. Het ministerie meldde ook 435 doden in dezelfde periode, waardoor het totale aantal doden op 130.070 kwam.

Het dagelijkse aantal gevallen in India is sinds half september gestaag afgenomen, maar de hoofdstad New Delhi kampt met de laatste golf en registreert meer nieuwe gevallen dan enige andere Indiase staat.

Het aantal bevestigde gevallen in Duitsland stijgt tot 801.327

Het aantal virusgevallen in Duitsland is met 10.824 gestegen tot 801.327.

Het gerapporteerde dodental steeg met 62 tot 12.547, blijkt uit gegevens van het Robert Koch Institute (RKI) voor infectieziekten.

Zuid-Korea overweegt strikter afstand nemen

Zuid-Korea heeft voor de derde opeenvolgende dag meer dan 200 nieuwe gevallen gemeld, nu de regering overweegt de sociale afstand aan te scherpen om aanhoudende uitbraken van kantoren, medische voorzieningen en kleine bijeenkomsten te beteugelen.

Het Korea Disease Control and Prevention Agency (KDCA) meldde 223 gevallen vanaf zondag middernacht, de achtste opeenvolgende dag van drievoudige stijgingen en de hoogste sinds begin september.

Gezondheidsautoriteiten waarschuwden voor het opnieuw versterken van de afstandsbeperkingen die ongeveer een maand geleden werden versoepeld tot het laagste niveau, aangezien kleine clusterinfecties blijven uitbreken terwijl de pandemie over de hele wereld woedt.

De dagelijkse telling bracht het totale aantal besmettingen in het land op 28.769, met 494 doden.

Nieuw-Zeeland legt uit voorzorg nieuwe maskerregels op

Nieuw-Zeelanders zijn wettelijk verplicht om maskers te dragen in het openbaar vervoer in Auckland en in vliegtuigen in het hele land.

Premier Jacinda Ardern en minister van Virus Response Chris Hipkins maakten de nieuwe regels bekend na een ontmoeting met senior wetgevers.

Het land is grotendeels succesvol geweest in het elimineren van het virus, maar heeft verschillende kleine uitbraken meegemaakt in Auckland, de laatste nadat een militair in een hotel waar reizigers die terugkeren uit het buitenland in quarantaine worden geplaatst, besmet raakten.

Mexico meldt 3.269 nieuwe gevallen

Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid heeft 3.269 nieuwe gevallen van in het land en 283 doden gemeld, waarmee het officiële totaal op 1.006.522 gevallen en 98.542 doden komt.

Gezondheidsfunctionarissen hebben eerder gezegd dat het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk aanzienlijk hoger is dan de gerapporteerde cijfers

Het vasteland van China meldt 8 nieuwe gevallen 

Het vasteland van China heeft op 15 november acht nieuwe gevallen gemeld, tegen 13 een dag eerder, zei de gezondheidsautoriteit van het land maandag.

De National Health Commission zei in een verklaring dat alle nieuwe gevallen geïmporteerde infecties waren. Het aantal nieuwe asymptomatische gevallen, dat China niet classificeert als bevestigde infecties, steeg van zes een dag eerder naar 14.

Het totale aantal bevestigde Covid-19-gevallen in China staat nu op 86.346, terwijl het dodental ongewijzigd blijft op 4.634.

Gevallen in de VS bereikten 11 miljoen

In de VS zijn nu meer dan 11 miljoen gevallen van het virus gemeld, waarvan de meest recente miljoen binnen een week.

De coronavirus-tracker van Johns Hopkins University bereikte zondag 11 miljoen. Op 9 november waren er meer dan 10 miljoen gevallen.

Het duurde 300 dagen voordat de VS de grens van 11 miljoen bereikten sinds het eerste geval op 20 januari in de staat Washington werd gediagnosticeerd.

Het virus verspreidt zich sneller over de VS dan ooit sinds het begin van de pandemie. 

Het aantal sterfgevallen neemt ook toe, maar niet op het recordniveau dat in het voorjaar werd bereikt.

Het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde voor dagelijkse nieuwe sterfgevallen was vanaf zaterdag meer dan 1.080, meer dan 30% hoger dan twee weken eerder.

Covid-19 heeft volgens Johns Hopkins nu meer dan 246.000 mensen gedood in de VS.

Wereldwijd zijn meer dan 54 miljoen gevallen van coronavirus gemeld met meer dan 1,3 miljoen doden. De VS heeft ongeveer 4% van de wereldbevolking, maar ongeveer een vijfde van alle gemelde gevallen.

Australië terug op uitbraakalarm nu staatsrapporten in gevallen springen

De Australische staat Zuid-Australië meldde maandag 14 nieuwe gevallen van drie gevallen de dag ervoor, wat een naburige staat ertoe aanzette grenscontroles opnieuw in te voeren en de federale overheid om hulp te bieden.

Zuid-Australië maakte zondag een einde aan een maandenlange reeks van geen Covid-19-infecties, waarbij drie lokaal verworven gevallen van coronavirus werden gemeld nadat een werknemer uit een quarantainehotel familieleden had besmet, aldus de autoriteiten.

De gevallen gaven aanleiding tot bezorgdheid over een nieuwe uitbraak.

West-Australië, dat grenst aan Zuid-Australië, zei dat het verplichte virustests en een 14-daagse quarantaine voor interstatelijke aankomsten introduceert, waardoor de grenscontrole kort na het binnenlaten van mensen van elders in het land wordt aangescherpt.

De wetenschapsadviseurs van Joe Biden zullen binnenkort de vaccinmakers ontmoeten

De wetenschappelijke adviseurs van Joe Biden zullen de komende dagen een ontmoeting hebben met vaccinproducenten, aangezien de presidentiële overgang nog steeds vastloopt vanwege de weigering van president Donald Trump om te erkennen dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Dr. Anthony Fauci, de beste infectieziekte-expert van de overheid, zegt dat de vertraagde overdracht vooral problematisch is tijdens een volksgezondheidscrisis.

Fauci, die aan het hoofd staat van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, heeft gedurende 36 jaar overheidsdienst meerdere presidentiële transities doorgemaakt.

Hij vergelijkt het proces met hardlopers die het stokje doorgeven in een estafette en zegt: ‘Je wilt niet stoppen en het dan aan iemand geven. Je wilt gewoon doorgaan. “

De stafchef van Biden, Ron Klain, zegt dat het overleg met farmaceutische bedrijven deze week zal beginnen.

De besprekingen in Argentinië sloegen toe toen de afgevaardigde van het IMF positief test op Covid

Minister van Economie Martin Guzman en andere Argentijnse functionarissen werden zondag in preventieve isolatie geplaatst nadat een lid van een bezoekende IMF-missie positief testte op Covid-19, aldus de regering.

Het team van het Internationaal Monetair Fonds is sinds dinsdag in Buenos Aires voor besprekingen over een nieuw reddingspakket voor het door crisis geteisterde Zuid-Amerikaanse land.

“Allen die bijeenkomsten hebben gehad met het IMF-team zijn geïsoleerd en zullen worden getest volgens de vastgestelde protocollen”, zei de regering in een verklaring, eraan toevoegend dat geen van de Argentijnse functionarissen symptomen van de ziekte had vertoond.

IMF-woordvoerder Gerry Rice zei eerder in New York dat een van de acht leden van de IMF-missie zaterdag positief was getest tijdens routinetests. Hij zei dat het lid zondag opnieuw zou worden getest om de eerste bevinding te bevestigen.

“Toen het team de resultaten vernam”, zei Rice, “bracht het team onmiddellijk de Argentijnse autoriteiten op de hoogte en raakte in zichzelf geïsoleerd.”

“Het IMF-team heeft in samenwerking met de autoriteiten ook contactopsporingsprotocollen geïnitieerd om alle personen met wie het IMF-team de afgelopen week heeft ontmoet te adviseren over de positieve test”, zei hij.

“Het team zal zijn werk voortzetten en eventuele verdere vergaderingen virtueel houden.”

India om medisch personeel in te vliegen en het testen op te voeren te midden van toenemende gevallen in Delhi

India zal doktoren uit andere regio’s overvliegen, het aantal uitgevoerde tests verdubbelen en ervoor zorgen dat mensen maskers dragen om de verspreiding van het coronavirus in de hoofdstad New Delhi tegen te gaan, zei minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah zondag.

“Amit Shah gaf ook aan dat de ziekenhuiscapaciteit en beschikbaarheid van andere medische infrastructuur aanzienlijk moet worden opgevoerd”, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag in een verklaring.

Terwijl de dagelijkse toename van het aantal gevallen in India gedurende acht opeenvolgende dagen onder de 50.000 ligt, ongeveer de helft van zijn recordpiek, heeft de stadstaat Delhi de afgelopen vijf dagen meer dan 7.000 gevallen per dag geregistreerd – een recordniveau.

“Delhi is getuige geweest van een enorme toename van het aantal dagelijkse actieve gevallen, dat waarschijnlijk de komende weken zal verslechteren”, zei de Indiase minister van Volksgezondheid Harsh Vardhan zondag in een tweet.

India zal ook gepensioneerde artsen in dienst nemen, huis-aan-huisonderzoeken uitvoeren en meer opsporing inzetten om de verspreiding van het virus in Delhi tegen te gaan, zei Vardhan.

Britse premier zelfisolerend na contact met Covid-positieve persoon

De Britse premier Boris Johnson isoleert zichzelf nadat iemand met wie hij in contact was positief testte op het Covid-19-virus, zei een woordvoerder zondag.

“Hij zal blijven werken vanuit Downing Street, inclusief het leiden van de reactie van de regering op de coronaviruspandemie”, voegde de woordvoerder van Downing Street toe.

Johnson werd in april in het ziekenhuis opgenomen met het coronavirus. Dit keer “de premier maakt het goed en heeft geen symptomen van Covid-19”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:  Coronavirus-uitbraak 'wordt groter' na geval Nigeria: WHO

Comments

comments