‘Absoluut ziekmakend’: Amerikaans leger koopt locatiegegevens uit apps, waaronder een voor moslimgebeden

‘Absoluut ziekmakend’: Amerikaans leger koopt locatiegegevens uit apps, waaronder een voor moslimgebeden

17 november 2020 0 Door Indignatie redactie

“Holy hell … Dit is absoluut onaanvaardbaar.” “Best wild.” “Grotesk.” “Absoluut misselijkmakend.” “Dit zou illegaal moeten zijn.”

Dat waren slechts enkele van de gealarmeerde reacties op de berichtgeving door Joseph Cox voor Motherboard op maandag dat “het Amerikaanse leger de gedetailleerde bewegingsgegevens van mensen over de hele wereld koopt, verzameld uit onschuldig ogende apps.”

“De meest populaire app onder een groep die Motherboard heeft geanalyseerd in verband met dit soort gegevensverkoop, is een app voor moslimgebeden en koran die wereldwijd meer dan 98 miljoen keer zijn gedownload”, vervolgt het rapport. “Andere omvatten een moslim-dating-app, een populaire Craigslist-app, een app om stormen te volgen en een ‘level’-app die kan worden gebruikt om bijvoorbeeld planken in een slaapkamer te installeren.”

Afgevaardigden Ilhan Omar (D-Minn.) En Rashida Tlaib (D-Mich.) Waren de eerste twee moslimvrouwen die in het Congres werden gekozen, en Omar was de eerste die een hijab droeg. Omar tweette maandag dat “het militair-industriële complex en de bewakingsstaat altijd een gezellige relatie hebben gehad met technologie. Het kopen van bulkgegevens om moslims te profileren is voor hen normaal – en absoluut misselijkmakend. Het zou illegaal moeten zijn!”

Omar was verre van de enige die zijn verontwaardiging uitte over de onthulling dat het Amerikaanse leger gegevens verkrijgt van mobiele telefoontoepassingen:

No Title

The way the app/phone economy now works, you can market an app to Muslims for prayer, slip in tracking code, & then collect cash as that data is sold on to the U.S. military.That’s a viable business model these days in what’s known as the “tech industry.”https://t.co/UblmKYPupr

No Title

Holy hell. The U.S. military is buying location data harvested from a Muslim prayer app with over 98 million downloads worldwide and using it for “counterterrorism.”This is absolutely unacceptable. https://t.co/2faYrh3SXY

No Title

The apps analyzed in these data sales include a Muslim prayer & Quran app w/ over 98 million downloads worldwide & a Muslim dating app.As tech continues to power the US military & global Islamophobia, our fights against tech *must* be anti-imperialist.https://t.co/PHEpgFy828

No Title

Y’all. They have been doing an intelligence op on our Muslim fam in broad daylight. This is grotesque.https://t.co/CmHq0ATzxe

Volgens Motherboard is de uiteenzetting ervan de eerste die onthult dat de controversiële praktijk van het kopen van dergelijke informatie niet beperkt is tot de Amerikaanse wetshandhaving, maar zich ook uitstrekt tot het leger. Zoals het rapport uitlegt:

Door middel van openbare registers, interviews met ontwikkelaars en technische analyse heeft Motherboard twee afzonderlijke, parallelle gegevensstromen ontdekt die het Amerikaanse leger gebruikt of heeft gebruikt om locatiegegevens te verkrijgen. Men vertrouwt op een bedrijf genaamd Babel Street, dat een product maakt genaamd Locate XUS Special Operations Command (USSOCOM), een tak van het leger belast met terrorismebestrijding , counterinsurgency en speciale verkenning, die toegang heeft gekocht tot Locate X om te helpen bij operaties van overzeese special forces . De andere stroom loopt via een bedrijf genaamd X-Mode, dat locatiegegevens rechtstreeks uit apps haalt en die gegevens vervolgens verkoopt aan aannemers en bij uitbreiding het leger.

Het nieuws benadrukt de ondoorzichtige locatiegegevensindustrie en het feit dat het Amerikaanse leger, dat berucht andere locatiegegevens heeft  gebruikt om drone-aanvallen te richten , toegang koopt tot gevoelige gegevens. Veel van de gebruikers van apps die betrokken zijn bij de toeleveringsketen van gegevens zijn moslim, wat opmerkelijk is gezien het feit dat de Verenigde Staten een decennia-lange oorlog hebben gevoerd tegen overwegend islamitische terreurgroepen in het Midden-Oosten en honderdduizenden burgers hebben gedood  tijdens de militaire operaties in Pakistan, Afghanistan en Irak. Motherboard kent geen specifieke operaties waarbij dit soort app-gebaseerde locatiegegevens door het Amerikaanse leger zijn gebruikt.

Sommige critici richtten hun woede gedeeltelijk op de bedrijven achter de apps die in het rapport worden genoemd, waaronder Muslim Pro – dat gebruikers eraan herinnert wanneer ze moeten bidden en de richting van Mekka vanaf hun huidige locatie en passages en audio-lezingen uit de Koran bevat – evenals de datering. app Muslim Mingle. Beide apps sturen gegevens naar X-Mode.

No Title

This is…. quite wild. Muslim Pro, a popular app millions of Muslims use calculate prayer times based on their location – and read the Quran – is actually harvesting user data and selling it to the US military. https://t.co/ldBwLVBWvD

No Title

This is wild and unacceptable. Download a Quran/prayer app and end up with your data sold to a counterterrorism unit of the US military. No Muslim app should be selling data, especially not like this. Wowhttps://t.co/afQRVm5V7S

No Title

I can’t believe MuslimPro is selling us out like this, time to start using a stick and checking the shadows to figure out salah times. https://t.co/wM5JpKrYdE

No Title

Hi this is a big deal for EVERYONE & esp as our surveillane state only expands.TODAY pls make some time to take steps to stay safe digitally. We have a worksheet at @becauseweveread to help.p.s. delete the @MuslimPro & Mingle app rn if you have it. https://t.co/3sRzQFgWUN

Zowel Muslim Pro als Mingle reageerden niet op Motherboard ‘s verzoeken om commentaar. Senator Ron Wyden (D-Ore.) Vertelde het verkooppunt dat “in een septembergesprek met mijn kantoor, advocaten van de gegevensmakelaar X-Mode Social bevestigden dat het bedrijf gegevens verkoopt die zijn verzameld van telefoons in de Verenigde Staten aan Amerikaanse militaire klanten , via defensie-aannemers. Onder verwijzing naar geheimhoudingsovereenkomsten, weigerde het bedrijf de specifieke defensie-aannemers of de specifieke overheidsinstanties die de gegevens kochten te identificeren. “

Het gedeelte ‘Vertrouwde partners’ van de website van X-Mode vermeldde voorheen als klanten de aannemers Sierra Nevada Corporation en Systems & Technology Research, maar meerdere bedrijfsnamen zijn van de pagina verwijderd omdat Wyden’s kantoor en Motherboard een onderzoek hebben uitgevoerd, aldus het nieuwscentrum —Die opmerkte dat meerdere app-ontwikkelaars die met X-Mode werken, zeiden dat ze niet wisten dat de locatiegegevens van hun gebruikers werden gedeeld met militaire aannemers.

X-Mode vertelde Motherboard per e-mail dat het “niet werkt met Sierra Nevada of STR”, maar ontkende niet dat ze klant waren; geen van de bedrijven reageerde op verzoeken om commentaar. X-Mode zei ook dat het “zijn datapaneel in licentie geeft aan een klein aantal technologiebedrijven die mogelijk samenwerken met militaire overheidsdiensten, maar ons werk met dergelijke aannemers is internationaal en voornamelijk gericht op drie use-cases: terrorismebestrijding, cyberbeveiliging en het voorspellen van toekomstige Covid. -19 hotspots. “

Hoewel Babel Street ook niet reageerde op de verzoeken van Motherboard om commentaar, gaf Navy Cmdr. Tim Hawkins, een USSOCOM-woordvoerder, bevestigde de aankoop van Locate X en zei tegen de outlet: “Onze toegang tot de software wordt gebruikt om de missievereisten van de Special Operations Forces in het buitenland te ondersteunen. We houden ons strikt aan de vastgestelde procedures en beleidsregels voor het beschermen van de privacy, burgerlijke vrijheden, grondwettelijke en wettelijke rechten van Amerikaanse burgers. “

Wolfie Christl, een onderzoeker, schrijver en activist voor digitale rechten bij Cracked Labs in Oostenrijk, noemde het onderzoek van Motherboard ‘tot dusver het meest uitgebreide rapport over hoe allerlei mobiele apps locatiegegevens delen of verkopen met datamakelaars, die op hun beurt het aan Amerikaanse militaire en defensie-aannemers, allemaal zonder medeweten van de gebruikers. “

“Het ecosysteem van mobiele apps is totaal verbroken”, voegde Christl eraan toe.

Matthew Guariglia, een beleidsanalist bij de Electronic Frontier Foundation die zich bezighoudt met toezicht en privacy, sloot zich aan bij degenen die het rapport via Twitter verzetten door te schrijven dat ‘wetshandhaving en overheid altijd een’ als de gegevens beschikbaar zijn, we willen het ‘ nadering.”

“Als er apps of bedrijven zijn die denken dat ze snel geld kunnen verdienen door gegevens te verkopen die je met hen hebt gedeeld,” voegde Guariglia eraan toe, “zullen ze ALTIJD een koper vinden bij de overheid.”

Comments

comments