Musk onthult griezelig futuristisch dashboard dat laat zien welk neuraal netwerk er in de zelfrijdende auto van Tesla zit

Musk onthult griezelig futuristisch dashboard dat laat zien welk neuraal netwerk er in de zelfrijdende auto van Tesla zit

17 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De presentatie bevestigde een grote upgrade van Tesla’s zelfrijdende suite en schokte kijkers met een videodemo van het futuristische dashboard van de bèta-auto in actie.

Elon Musk, veruit een van de meest gedurfde zakenondernemers en techneuten van de moderne tijd, belooft al jaren zelfrijdende, autonome auto’s. Eerder dit jaar ging hij zelfs zo ver dat hij de commerciële release van een bètavloot van autonome voertuigen tegen eind 2020 voorspelde.

Het blijkt dat die voorspelling een substantiële basis heeft gehad, want vorige week verbaasde Musk Tesla-enthousiastelingen met een demo van de aanstaande “Full Self-Driving” (FSD) bèta van het bedrijf . De presentatie bevestigde een grote upgrade van Tesla’s zelfrijdende suite en schokte kijkers met een videodemo van het futuristische dashboard van de bèta-auto in actie.

De testdemo bevatte een speciaal geselecteerde getrainde bestuurder, maar het meest verbluffende aspect is ongetwijfeld het dashboard dat weergeeft wat het neurale netwerk van de auto ‘ziet’ tijdens het rijden. Meerdere gloeiende modules en real-time datamonitors geven een volledig spectrum van de weg voor u weer, waarbij voetgangersbewegingen, geparkeerde auto’s en ongemarkeerde rijstrookverdelers worden benadrukt.

Musk noemt de upgrade zelf een “kwantumsprong” in de race voor autonome voertuigen en zijn Tesla ‘bros’ lijken net zo goed verkocht.

Een van de coureurs die in de video te zien was, reageerde op de eerste bocht van de auto: “Hij stopte om te kijken, kerel!”

Later in de demo breidde die bestuurder zich uit over de bijna griezelige, mensachtige impulsen die het voertuig liet zien: “Ik had bijna het gevoel dat ik nog aan het rijden was, omdat ik nog steeds keek [voordat ik een bocht nam], en de auto voelde alsof hij was eruit zag, dus dat was geweldig en echt verbluffend hoe het werkte. “

Het neurale netwerk dat in de nieuwe software wordt gebruikt, stelt bestuurders in staat de geavanceerde rijhulpmodus Autopilot in te schakelen op lokale en niet-snelwegstraten. Het bedrijf publiceerde korte waarschuwingen over het gebruik van de bèta-auto en zei dat er nog steeds constant menselijk toezicht nodig is omdat “het op het slechtste moment het verkeerde kan doen”.

Lees ook:  Hoge moslim predikant: homohuwelijk schuldig aan coronavirusepidemie

Experts wijzen op het risico van een lukrake release, wat ertoe zou kunnen leiden dat bestuurders experimentele stunts voor YouTube-video’s uitvoeren. In deze geest beschreef The Verge het hele spektakel met beknopte kritiek:

“Eerlijk gezegd ziet dit er angstaanjagend uit – niet omdat het grillig of slecht werkt, maar vanwege de manier waarop het onvermijdelijk zal worden misbruikt.”

Ed Niedermeyer, communicatiedirecteur voor Partners for Automated Vehicle Education, gaf de volgende verklaring af :

“Testen op de openbare weg is een serieuze verantwoordelijkheid en het gebruik van ongetrainde consumenten om bèta-niveau software op de openbare weg te valideren is gevaarlijk en in strijd met de bestaande richtlijnen en industrienormen. Bovendien is het uitermate belangrijk om de grens tussen rijhulp en autonomie te verduidelijken. Systemen waarvoor toezicht door een menselijke bestuurder vereist is, zijn niet zelfrijdend en mogen niet zelfrijdend worden genoemd. “

In zijn publiekelijk vrijgegeven waarschuwing erkent Tesla deze risico’s en de waarschijnlijkheid dat het gevaarlijk overtreden van regels en stunts onvermijdelijk is. Er hebben al dodelijke ongevallen plaatsgevonden met zelfrijdende voertuigen en er zullen er waarschijnlijk meer komen. Als gevolg hiervan zegt het bedrijf dat de Autopilot-functie alleen mag worden geactiveerd door oplettende chauffeurs die beide handen aan het stuur hebben.

Ondanks deze gevaren blijft Musk streven naar een brede release voor 2020.

“Full Self-Driving bevindt zich in een bètaversie met beperkte toegang en moet met extra voorzichtigheid worden gebruikt” , schrijft het bedrijf . “Het kan op het ergste moment het verkeerde doen, dus je moet altijd je handen aan het stuur houden en extra aandacht besteden aan de weg. Wees niet zelfgenoegzaam. 

Hoewel veel critici veel voorzichtigheid betuigen met betrekking tot de uitrol van Tesla, wordt algemeen aangenomen door auto- en industrie-experts dat autonome voertuigen op een dag het verkeer drastisch zullen verbeteren, het aantal auto-ongelukken zullen verminderen en miljoenen levens kunnen redden. De industriële automatisering en robotrevolutie zullen ook de arbeidsmarkt en de samenleving als geheel opschudden.

Dus, wat is het oordeel van de lezers van The Mind Unleashed ? Koopt u in het eerste jaar van de release een zelfrijdende bèta-auto of wacht u tot de statistieken over het dodental?Lees ook:  De privatisering van wereldwijde chaos

Comments

comments