Operation Warp Speed ​​gebruikt een aan de CIA gekoppelde aannemer om de Covid-19-vaccincontracten geheim te houden

Operation Warp Speed ​​gebruikt een aan de CIA gekoppelde aannemer om de Covid-19-vaccincontracten geheim te houden

17 november 2020 0 Door Indignatie redactie

$ 6 miljard aan Covid-19-vaccincontracten die zijn toegekend door Operatie Warp Speed ​​zijn uitgedeeld door een geheimzinnige overheidscontractant met diepe banden met de CIA en DHS, ontsnapt aan regelgevend toezicht en buiten het bereik van FOIA-verzoeken.

Verleden maand,  meldde NPR  stilletjes  dat de ‘Operation Warp Speed’ van de Amerikaanse regering, een publiek-privaat partnerschap gelanceerd door de regering Trump om snel een Covid-19-vaccin te ontwikkelen en te verspreiden, had de ongebruikelijke stap genomen om contracten toe te kennen aan vaccinbedrijven, niet rechtstreeks, maar via een geheimzinnige defensie-aannemer.

Hoewel  NPR  de  defensie-aannemer noemde – Advanced Technology International (ATI) uit South Carolina – weigerden ze de diepe banden van het bedrijf met de CIA, DHS en het ministerie van Defensie te onderzoeken en hoe ATI helpt om de inspanningen van die instanties te leiden om de gezondheidszorg te militariseren. en creëer een allesomvattend Panopticon voor bewaking dat niet alleen de wereld om ons heen bewaakt, maar ook onze fysiologie.

De “geheime” vaccincontracten die via ATI zijn toegekend als onderdeel van Warp Speed ​​bedragen in totaal ongeveer $ 6 miljard, goed voor het grootste deel van het budget van $ 10 miljard van Operatie Warp Speed. Zowel Paul Mango, plaatsvervangend stafchef beleid van HHS, als Robert Kadlec, adjunct-secretaris voor paraatheid en reactie (ASPR) van HHS, hebben persoonlijk de contracten ondertekend.

Operatie Warp Speed, die officieel de gecombineerde inspanningen van HHS en het leger omvat om in januari meer dan 300 miljoen Covid-19-vaccins aan Amerikanen te leveren, is  een zeer geheim programma dat wordt  gedomineerd door militair personeel, van wie de meesten  geen ervaring hebben  in de gezondheidszorg of vaccinproductie. De regering-Trump heeft Warp Speed ​​vaak vergeleken met het Manhattan-project, dat de atoombom produceerde. 

Verschillende zeer verontrustende onthullingen over de ware aard en reikwijdte van Warp Speed, inclusief de buitensporige rol van ATI, begonnen afgelopen maandag te verschijnen. Toch werd de meeste van deze nieuwe informatie grotendeels aan het licht gebracht door de meeste Amerikaanse nieuwsuitzendingen vanwege de media-waanzin rond het eerste presidentiële debat en het daaropvolgende nieuws dat president Trump en verschillende andere politici en ambtenaren van het Witte Huis positief hadden getest op Covid-19.

NPR  merkte op  dat het besluit om een ​​niet-gouvernementele tussenpersoon zoals ATI te gebruiken om de contracten voor coronavirusvaccins uit te vaardigen, in tegenstelling tot de overheid zelf die die contracten rechtstreeks toekent, Operatie Warp Speed ​​in staat stelt “het regelgevend toezicht en de transparantie van traditionele federale contractmechanismen te omzeilen.” Dit betekent onder andere dat het onwaarschijnlijk is dat de vaccincontracten die zijn toegekend in het kader van Operatie Warp Speed ​​in de nabije toekomst, of ooit, openbaar zullen worden gemaakt. 

In het rapport van  NPR werd  ook opgemerkt dat de Congressional Research Service  dat vorig jaar had gerapporteerd dat het gebruik van dergelijke tussenpersonen voor het gunnen van contracten kan resulteren in “aanzienlijke risico’s, waaronder mogelijk verminderd toezicht en vrijstelling van wet- en regelgeving ter bescherming van de belangen van de overheid en belastingbetalers.” Voorstanders van deze onorthodoxe manier van uitgeven van contracten, bekend als Other Transaction Agreements (OTA’s), voeren vaak aan dat het gebruik van deze alternatieve methode voor het gunnen van contracten het proces aanzienlijk versnelt. De Congressional Research Service merkte echter ook op dat het ministerie van Defensie, dat de laatste jaren steeds meer op OTA’s vertrouwt, nooit de informatie heeft bijgehouden die nodig is om te bepalen of OTA’s daadwerkelijk sneller zijn dan traditionele contractmethoden. Dit suggereert dat beweringen met betrekking tot het vermeende “snelheidsvoordeel” van OTA’s zijn gebaseerd op veronderstellingen in plaats van op gegevens gebaseerd bewijs.

Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer en Sanofi behoren tot de bedrijven die deze “geheime” vaccincontracten hebben ontvangen via de OTA die is geautoriseerd door Operatie Warp Speed ​​en beheerd door ATI. Veel van deze bedrijven, met  name Johnson & Johnson , zijn betrokken geweest bij verschillende schandalen voor de verkoop en  marketing van producten waarvan ze wisten dat ze onveilig waren  voor het publiek. Dit maakt het gebrek aan toezicht en hun vrijstelling van federale voorschriften (inclusief veiligheidsvoorschriften) een punt van zorg met betrekking tot de deelname van deze bedrijven aan Warp Speed.

Deze zorg wordt nog verergerd door het feit dat op 21 september st , HHS secretaris Alex Azar  verteld  FOX Business dat alle Operation Warp Speed vaccinproducenten vrijgesteld zou worden van aansprakelijkheid voor eventuele schade hun vaccins kunnen veroorzaken en dat degenen die deze vaccins toe te dienen zou ook niet aansprakelijk voor schade. “Volgens de PREP Act, een bepaling in het Congres, wordt elke behandeling of vaccin voor de doeleinden van een nationale noodpandemie als deze in feite beschermd met aansprakelijkheid. Zowel het product als degenen die het toedienen of verstrekken, ”verklaarde Azar tijdens het televisie-interview. De PREP-wet waarnaar Azar verwees, werd oorspronkelijk in 2005 ondertekend, maar werd  afgelopen april bijgewerkt, een paar weken voordat Operatie Warp Speed ​​werd aangekondigd, zodat fabrikanten van vaccins en geneesmiddelen “niet in de rechtbank kunnen worden vervolgd voor geldelijke schadevergoeding” wegens verwondingen veroorzaakt door medische tegenmaatregelen tegen Covid-19.

trump
WASHINGTON, DC – MAART 02: Geflankeerd door de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (L) en minister van Volksgezondheid en Human Services Alex Azar, leidt de Amerikaanse president Donald Trump een ontmoeting met de Coronavirus-taskforce van het Witte Huis en farmaceutische leidinggevenden in Cabinet Room of the White Huis op 2 maart 2020 in Washington, DC. President Trump en zijn Coronavirus Task Force-team ontmoetten vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven die actief werken aan de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin. (Foto door Drew Angerer / Getty Images)

Met name  de architect  van die controversiële update van april van de PREP Act – HHS ASPR Robert Kadlec – is nauw betrokken bij de beslissing aan wie Operatie Warp Speed-contracten worden toegekend. STAT News  meldde  vorige week, onder vermelding van hoge HHS-functionarissen, dat Kadlec “persoonlijk aftekent” voor elke zakelijke overeenkomst die namens HHS is gesloten voor Operatie Warp Speed. Naast  zijn verleden  in het lobbyen voor inlichtingen- en defensie-aannemers, had Kadlec eerder gewerkt als lobbyist voor  het door schandalen geteisterde bioverdedigingsbedrijf Emergent Biosolutions , dat ook een belangrijke speler is in Operation Warp Speed ​​en de fabrikant van het controversiële antraxvaccin. BioThrax.  

Ondanks top HHS ambtenaren naar verluidt het toezicht op elk van deze zakelijke overeenkomsten,  NPR  werd verteld  door HHS dat het ministerie heeft “geen records” van de $ 1,6 miljard Operation Warp Speed contract met Novavax, die werd toegekend door middel van ATI. Dit is een vreemde reactie, aangezien HHS zogenaamd de leidende instantie is die toezicht houdt op Operatie Warp Speed, maar op de een of andere manier ontbreekt een kopie van een enorm vaccincontract in het hart van de operatie. NPR  heeft de DoD ook om een ​​kopie van het Novavax-contract gevraagd en heeft nog geen reactie ontvangen. 

Tijdens een persconferentie half september zei luitenant-generaal Paul Ostrowski, een sleutelfiguur in Operatie Warp Speed,  tegen verslaggevers : zijn tot op zekere hoogte vrij te geven. Het is duidelijk dat niet alles kan worden vrijgegeven, maar ze zijn tot op zekere hoogte vrij te geven en zullen op een bepaald moment beschikbaar komen. ” Ostrowski weigerde uit te weiden over wanneer dat “punt in de tijd” zou zijn.

Ook vreemd is het feit dat ATI zelf tegen NPR  heeft gezegd  dat op het moment dat ze deze ‘geheime’ vaccincontracten toekenden, het nooit expliciet door het ministerie van Defensie werd verteld dat deze contracten deel uitmaakten van Operatie Warp Speed, met een voormalig ATI-manager. dat belangrijke feit beschrijft als “onzichtbaar” voor het bedrijf.

Spooks en Skunkworks

Advanced Technology International, of (ATI), is een non-profitorganisatie die consortia organiseert van openbare, particuliere en academische organisaties die namens de Amerikaanse overheid onderzoek en ontwikkeling (R&D) uitvoeren. ATI beheert voornamelijk R & D-consortia voor het Ministerie van Defensie voor zaken als wapenproductie, metaalgieten en -smeedwerk, scheepsproductie en technologie die gericht is op ‘het tegengaan van massavernietigingswapens’ (WMD’s). Ze beheren ook het  Border Security Technology Consortium  (BSTC) voor het Department of Homeland Security (DHS), dat grotendeels bestaat uit  surveillancetechnologiebedrijven , naast andere DHS-onderzoeksprojecten. 

ATI beheert momenteel slechts twee consortia met enige vorm van relatie met de gezondheidszorg,  het Medical Technology Enterprise Consortium  (MTEC) en het Medical CBRN Defense Consortium (MCDC). De MTEC, die opereert namens het Amerikaanse leger Medical Research and Development Command, heeft tot  doel  “de ontwikkeling van revolutionaire medische oplossingen te versnellen”  , waaronder  genbewerking, nanotechnologie, “telezorgoplossingen”, kunstmatige ledematen en hersenimplantaten. Ze ontwikkelen momenteel ook   een draagbaar apparaat dat mensen met Covid-19 kan diagnosticeren voordat de symptomen optreden.

De andere door ATI beheerde “gezondheidszorg” consortia, de MCDC, is  gericht op  “geavanceerde ontwikkelingsinspanningen ter ondersteuning van de medische, farmaceutische en diagnostische vereisten van het Ministerie van Defensie (DoD) om chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) bedreigingen tegen te gaan.” 

Ze zijn specifiek  betrokken bij  “het mogelijk maken van prototypetechnologieën voor therapeutische medische tegenmaatregelen die gericht zijn op virale, bacteriële en biologische toxine-doelwitten die van belang zijn voor de DoD”, inclusief de ontwikkeling van vaccins. ATI vertelde  NPR dat ze  ergens tussen maart en april, voordat Warp Speed ​​in mei werd aangekondigd, contact met de DoD had opgenomen, en vroeg MCDC-leden om verzoeken om voorstellen met betrekking tot Covid-19 te doen.

MCDC-leden  zijn onder meer Emergent Biosolutions en DoD / CIA-aannemer Battelle Memorial Institute, waarbij beide bedrijven  verontrustende banden hebben  met de miltvuuraanvallen van 2001. Ook onderdeel van de MCDC is CIA / NSA-aannemer Booz Allen Hamilton en wapenfabrikant General Dynamics. Het lidmaatschap van MCDC is aanzienlijk uitgebreid na de overname van ATI door Analytic Services Inc. of ANSER, de hoofdsponsor van de Dark Winter  bioterror-simulatie ,  met 18 nieuwe leden,  slechts drie maanden nadat de overname was afgerond.  

Lees ook:  25 punten waarom Mark Rutte ons land een KUTLAND heeft gemaakt

Bovendien is er een aanzienlijke overlap tussen de MCDC en de vaccinbedrijven die via ATI ‘geheime’ contracten hebben gekregen als onderdeel van Operatie Warp Speed, aangezien Sanofi, Novavax, Pfizer en Johnson & Johnson allemaal MCDC-leden zijn en ook ontvangers van Warp Speed-vaccincontracten. Bovendien kreeg Emergent Biosolutions, een ander MCDC-lid,  ook een belangrijk Warp Speed-contract  voor de productie van Covid-19-vaccins, maar dat contract werd toegekend via de HHS ‘Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), niet ATI.

ANSER’s opkomst, zijn val en zijn reddende genade

In februari 2017 werd ATI  overgenomen door  Analytic Services Inc., beter bekend als ANSER. ANSER beheert, net als ATI, R & D-projecten voor de federale overheid, historisch gezien voor DHS, aangezien ANSER lange tijd de manager was van een van de twee DHS Federaal gefinancierde onderzoeks- en ontwikkelingscentra (FFRDC’s). ANSER levert echter ook diensten aan de DoD, NASA, het State Department en de Amerikaanse inlichtingengemeenschap.

ANSER werd oorspronkelijk opgericht als een spin-off van de RAND Corporation aan het eind van de jaren vijftig, maar werd een veel groter onderdeel van de overheidsactiviteiten, met name op het gebied van Homeland Security, nadat Dr. Ruth David in 1998 president en CEO werd. om CEO van ANSER te worden, was  David  adjunct-directeur voor wetenschap en technologie bij de CIA, waar ze onder andere  de basis legde  voor wat In-Q-Tel zou worden, de durfkapitaalafdeling van de CIA die verantwoordelijk was voor de opkomst van verschillende Silicon Valley-giganten zoals Google en Palantir. David leidde ANSER tot 2015.

Nadat David de leiding had genomen, werd ANSER  een vroege leider  in het promoten van het gebruik van biometrische en gezichtsherkenningssoftware door Amerikaanse wetshandhavingsinstanties en was het ook een belangrijke motor van het draaipunt van de Amerikaanse regering naar ‘thuislandverdediging’ en ‘thuislandveiligheid’ in de jaren die leidend tot aan de gebeurtenissen van 11 september 2001. 

Zoals journalist Margie Burns opmerkte in  een artikel uit 2002 , begon de opkomst van ‘thuislandverdediging’ als een middelpunt van het Amerikaanse overheidsbeleid, inclusief de druk om een ​​nieuw ‘thuislandveiligheidsagentschap’ op te richten, met het vermeende bedenken van de term door voormalig CIA-functionaris Richard Armitage in 1997 in een document over het nationale defensiebeleid. In de jaren die volgden, werd deze spil om het Amerikaanse thuisland te zien als het slagveld van de toekomst sterk gepromoot door een web van mediakanalen die eigendom waren van de  Zuid-Koreaanse sekteleider en CIA-aanwinst  Sun Myong Moon, waaronder  de Washington Times ,  Insight Magazine  en  UPI, die allemaal talloze artikelen publiceerden, ofwel geschreven door ANSER-analisten, of waarin ANSER-rapporten en -medewerkers zwaar geciteerd werden over de behoefte aan een sterk uitgebreid apparaat voor “binnenlandse veiligheid”.

vs
Luitenant-generaal Paul A. Ostrowski, plaatsvervangend commandant bij Army Futures Command onder bevel van generaal Mike Murray. (Foto door Catherine DeRan / US Army)

In oktober 1999 richtte ANSER in opdracht van David het Institute for Homeland Security (ANSER-IHS) op. Hoewel op dat moment volledig gefinancierd en opgericht, maar om nog onduidelijke redenen, werd de ANSER-IHS pas in april 2001 formeel gelanceerd. De eerste directeur van het Instituut was Randall Larsen, die – op dat moment en nog steeds –  een naaste medewerker is  van de huidige HHS ASPR Robert Kadlec. Hoewel ANSER nooit de reden heeft uitgelegd achter de lange vertraging bij de officiële lancering van ANSER-IHS, is het mogelijk dat de timing verband hield met de introductie van wetsvoorstel HR1158 in maart 2001. Dat wetsvoorstel riep op tot de oprichting van de National Homeland Security Agency (NHSA ), dat later de basis zou vormen van het Department of Homeland Security.

Een maand nadat ANSER-IHS was gemaakt,   publiceerde Insight  Magazine in mei 2001 een artikel met de titel ” Preparing for the Next Pearl Harbor “, waarin ANSER en zijn Institute for Homeland Security zwaar werden aangehaald als een van “de beste experts van het land” om te waarschuwen dat een terroristische aanslag op het vasteland van de VS was op handen. Het verklaarde ook dat “de eerstehulpverleners op het slagveld van morgen geen soldaten zullen zijn, maar ambulancemedewerkers van de stad en brandweerlieden in kleine steden.”

De volgende maand, in juni 2001, was ANSER-IHS  mede-gastheer van  de Dark Winter-oefening en twee topfunctionarissen van ANSER-IHS, Mark DeMier en Randall Larsen,  schreven  de oefening samen met Tara O’Toole en Thomas Inglesby van het Johns Hopkins Center. voor Civilian Biodefense Studies, nu het Johns Hopkins Center for Health Security. O’Toole zat destijds in de raad van adviseurs van  ANSER-IHS . 

Zoals eerder beschreven in  de  Engineering Contagion-  serie , hadden verschillende van degenen die betrokken waren bij Dark Winter voorkennis van de miltvuuraanvallen van 2001 en Dark Winter zelf stelde oorspronkelijk vast wat het eerste, maar valse verhaal voor die aanvallen zou worden – dat Irak en Al Qaeda samenwerkten. om daden van bioterrorisme uit te voeren op Amerikaanse bodem. De miltvuur die bij de aanslagen werd gebruikt, werd echter snel vastgesteld als afkomstig van een Amerikaans militair laboratorium of een Amerikaanse defensie-aannemer. 

De gemakkelijke “gok” van ANSER dat de Amerikaanse regering kort na april 2001 op korte termijn naar binnenlandse veiligheid zou draaien, heeft enorm zijn vruchten afgeworpen. Voor een groot deel dankzij de angst aangewakkerd door 9/11 en de miltvuuraanvallen van 2001, werd het Department of Homeland Security opgericht en werd ANSER-IHS al snel de eerste “denktank van de regering” of het federaal gefinancierde onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. 

Niet lang na zijn formele oprichting als agentschap richtte het DHS in 2003 zijn Directoraat Wetenschap en Technologie (W&T) op met de missie “het vaderland te beschermen door […] ambtenaren te voorzien van de modernste technologie.” Het DHS  kondigde later  in 2004 aan dat het “[ANSER] had geselecteerd om het Homeland Security Institute … [f] te runnen na een volledig en open aanbestedingsproces voor concurrentie, geleid door [DHS] Science and Technology.” Dit ondanks het feit dat dit instituut al in 1999 door ANSER werd gefinancierd en opgericht en vervolgens in 2001 werd gelanceerd.

Van 2009 tot 2013 was het hoofd van het DHS-directoraat Wetenschap en Technologie Dark Winter-co-auteur en bioterroralarmist Tara O’Toole, die, zoals eerder vermeld, al lang nauwe banden had met ANSER-IHS. Met O’Toole aan het roer, concentreerde DHS  zich op  “robuustere partnerschappen tussen de publieke en private sector” en “verhoging van het budget voor innovatieve technologieprojecten op langere termijn”, zoals die onder toezicht van ANSER namens DHS. Ze maakte er ook haar missie van om het DHS S&T beter te modelleren naar DARPA. 

Tijdens haar ambtsperiode  beweerde DHS ook ‘niet op de hoogte’ te zijn  van hoe de miljarden onderzoeksuitgaven van de afdeling werden gebruikt, wat suggereert dat er een gebrek aan overzicht was in de miljoenen dollars die DHS ‘S&T naar het door ANSER beheerde onderzoekscentrum leidde en de andere DHS-onderzoekscentrum, dat wordt gerund door de al  even louche MITRE Corporation .

Onverwacht voor ANSER weigerde het DHS   in oktober 2016 het FFRDC-contract van ANSER te verlengen . In plaats daarvan kenden ze dat contract toe aan de RAND Corporation, die een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum oprichtte met “een andere set van focusgebieden, beter afgestemd op de huidige DHS-prioriteiten. ” De kennelijke herstructureringsplannen van ANSER na het verlies van dit kritieke contract omvatten onder meer de beslissing om ATI over te nemen, die slechts een paar maanden later in februari 2017 plaatsvond. 

De overname van ATI gaf ANSER toegang tot de belangrijkste OTA-onderzoeksconsortia die ATI beheert, waardoor de raad van bestuur van voormalige inlichtingenfunctionarissen, militaire officieren en leidinggevenden van de defensie-industrie aanzienlijke invloed bleef uitoefenen op de richting van door de overheid gefinancierde onderzoeksprojecten. Volgens het  persbericht was de overname gericht op het combineren van ANSER’s ‘probleemoplossende erfgoed van de overheid’ met ATI’s technische expertise ‘, waardoor ANSER’ gedachteleiderschap onafhankelijk van commerciële invloeden ‘kon blijven uitoefenen over de’ belangrijke ontwikkelingen op het gebied van defensietechnologie ‘die onder toezicht staan ​​van ATI. . Dus welke beslissingen ook worden genomen door ATI met betrekking tot deze “geheime” vaccinatiecontracten van Operation Warp Speed, het is uiteindelijk dat ANSER ze ondertekent.

Eetzaal

Gezien het officiële doel van Operation Warp Speed ​​is om belastinggeld te gebruiken om een ​​medische behandeling (dwz vaccin) aan Amerikanen te produceren, te versnellen en te verdelen, is er geen reden voor een dergelijke extreme geheimhouding en ook geen reden voor de buitensporige rol van het leger en geheime aannemers zoals ATI en ANSER bij de uitvoering van deze “volksgezondheid” -inspanning. 

Hoewel het officieel verklaarde doel van Warp Speed ​​ervoor zorgt dat de extreme geheimhouding niet alleen onnodig maar ook absurd lijkt, is het vermeldenswaard dat verschillende recente onthullingen over de structuur, strategie en uitvoering van Warp Speed ​​sterk suggereren dat de reden voor de geheimhouding van de operatie is dat de reikwijdte ervan beperkt is. veel verder dan het publiekelijk verklaarde doel. 

Zo  merkte Stat News vorige week op  dat Operatie Warp Speed ​​”veel meer op een militaire operatie lijkt dan op een wetenschappelijk project”, eraan toevoegend dat “ongeveer 60 militaire functionarissen – waaronder ten minste vier generaals – betrokken zijn bij de leiding van Operatie Warp Speed. , van wie velen nog nooit in de gezondheidszorg of vaccinontwikkeling hebben gewerkt. ” Dat rapport wees er ook op dat “slechts 29 van de ongeveer 90 leiders op de kaart niet in dienst zijn van het Ministerie van Defensie.” 

Hoewel de aanvankelijke rechtvaardiging van het leger voor het spelen van zo’n belangrijke rol in Warp Speed ​​verband hield met zijn ‘expertise’ in logistiek en toeleveringsketens, maakt de recente publicatie van de vaccindistributiestrategie van de operatie niet direct melding van de rol van het leger in die aspecten van Warp Speed. . Zo opvallend was de ontkoppeling dat, kort na de publicatie van de officiële distributiestrategie, het ministerie van Defensie de rol van het leger in de operatie ‘verduidelijkte’ door  op zijn website een interview te publiceren  met luitenant-generaal Paul Ostrowski, die de leiding heeft over Warp Speed’s inspanningen voor het leveren, produceren en distribueren van vaccins. Per Ostrowski is de reden dat het leger zo’n extra grote rol speelt in Warp Speed, vanwege de ‘programmabeheer en contracteringsexpertise’ van het leger. 

Maar zoals dit artikel heeft laten zien, worden Warp Speed-contracten via geheime contractanten geleid om controle te vermijden en worden ze blijkbaar niet ter beschikking gesteld van HHS, de civiele dienst die Warp Speed ​​samen met het leger “co-leider” zou zijn. 

Zulke voorbeelden van extreme geheimhouding en tegenstrijdige uitspraken lijken slechts het oppervlak te krabben van wat Operation Warp Speed ​​werkelijk beoogt te bereiken. Een aanstaande reeks onderzoeksrapporten geproduceerd door deze auteur in samenwerking met Ryan Cristián en Derrick Broze van  The Last American Vagabond  zal deze operatie en de personen die deze leiden grondig onderzoeken, om Operation Warp Speed ​​te ontmaskeren als de meest geheimzinnige, en misschien wel gevaarlijkste Amerikaanse militaire operatie in decennia. In tegenstelling tot dergelijke goed gefinancierde en geheimzinnige militaire operaties van de afgelopen jaren, is deze rechtstreeks gericht op het Amerikaanse volk.

Lees ook:  Epstein - Andrew - Ghislaine liefdesdriehoek. Maxwell speelt slachtofferkaart (video)

Comments

comments