Er is één groot, belangrijk verschil tussen de coronavirusvaccins van Pfizer en Moderna

Er is één groot, belangrijk verschil tussen de coronavirusvaccins van Pfizer en Moderna

18 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Zowel Pfizer als Moderna hebben de afgelopen dagen veelbelovende vaccinkandidaten aangekondigd; is er een beter of slechter?

In twee weken tijd hebben twee concurrerende farmaceutische bedrijven afzonderlijke, veelbelovende kandidaat-vaccins voor coronavirus aangekondigd, die beide de voorlaatste fase van klinische proeven hebben doorstaan . Biotechgigant  Moderna  kondigde eerder deze week aan dat hun vaccin “94,5% vaccineffectiviteit” vertoonde, terwijl  Pfizer en BioNTech SE  vorige week hun afzonderlijke, gelijkaardige veelbelovende vaccinkandidaat aankondigden. 

De dubbele aankondigingen geven aan dat er mogelijk een licht is aan het einde van de tunnel dat de pandemie is. Maar er is nog veel werk te doen vanaf hier – en de verschillen tussen de twee vaccins kunnen grote gevolgen hebben voor wanneer we ze kunnen zien en onder welke omstandigheden.

Ten eerste is de manier waarop beide vaccins biologisch gezien hetzelfde werken: het zijn beide mRNA-vaccins (synthetische boodschapper-RNA). mRNA-vaccins zijn een relatief nieuwe technologie en moeten nog op grote schaal worden geproduceerd. Zoals STAT News uitlegt , is mRNA het deel van het DNA van een levend wezen dat cellen vertelt welke eiwitten ze moeten maken, zodat ze gezond kunnen blijven. Het concept achter mRNA-gebaseerde vaccins is dat synthetisch boodschapper-RNA – waarvan de samenstelling op maat is, op basis van het virus in kwestie – wordt geïnjecteerd, dat vervolgens door de lichaamscellen wordt opgenomen en op zijn beurt precieze eiwitten produceert die verwant zijn aan die al gevonden in het virus.

Dr. Russell Medford, voorzitter van het Center for Global Health Innovation and Global Health Crisis Coordination Center, legde Salon uit hoe deze werken in meer detail. “De huidige COVID-19-mRNA-vaccins introduceren de genetische informatie die menselijke cellen in staat stelt een enkel belangrijk SARS-Cov-2-eiwit te produceren, bekend als Spike,” zei hij. In illustratieve tekeningen van het nieuwe coronavirus zijn de spike-eiwitten de kleine puntjes die rond de bol van het virus uitsteken, zoals punten op een zee-egel. Door menselijke cellen te trainen om Spike te produceren, “traint het immuunsysteem om Spike te herkennen en zo het menselijk lichaam te beschermen tegen SARS-Cov-2 virale infectie”, vervolgde Medford.

Lees ook:  Trump zegt dat het COVID-19-vaccin tegen april zou kunnen aankomen, maar niet voor New York; Cuomo barst uit

Maar het grootste verschil tussen de twee vaccins, en degene die van invloed kan zijn op welke men uiteindelijk het licht van distributie ziet, ligt in de temperatuur waarbij ze moeten worden bewaard. Dat is belangrijk omdat het van invloed kan zijn op hoe gemakkelijk het is om beide vaccins te distribueren. Volgens Science Magazine moet het Pfizer / BioNTech-vaccinkandidaat bij –70 ° C worden bewaard. Het kandidaat-vaccin van Moderna kan daarentegen bij –20 ° C worden bewaard en, zo beweert het bedrijf, tot een maand stabiel blijven bij koelkasttemperaturen voor consumenten van 2 ° C tot 8 ° C.

“Er zullen meer ‘eindgebruikers’-locaties worden uitgerust om het Moderna-vaccin te gebruiken, met zijn minder strenge eisen aan de koelketen,” schreef Dr. Justin Lessler, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, aan Salon. “Evenzo, als dat vaccin thermostabieler is, zou het minder gevoelig moeten zijn voor onbedoelde breuken in de koelketen (bijvoorbeeld een batch die langer op tafel blijft liggen dan zou moeten), wat de praktische effectiviteit kan vergroten.”

“Dat gezegd hebbende, heeft Pfizer blijk gegeven van toewijding om de problemen met de distributie op te lossen en ze kunnen zeker worden overwonnen”, voegde Lessler eraan toe.

Dr. Alfred Sommer, emeritus decaan en hoogleraar epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, uitte een soortgelijke mening.

“Het Pfizer-vaccin zal grotere logistieke uitdagingen hebben, vooral in landen met lage en middeninkomens”, schreef Sommer aan Salon. “Niet zozeer in rijke landen, maar toch in sommige. Er is mij verteld dat het vanwege zijn behoefte aan zeer lage temperaturen zal worden gedistribueerd in speciale containers met meer dan 1.000 doses, wat een probleem zal vormen voor locaties die kleinere aantallen mensen bedienen. . “

Zoals Benjamin tegen Salon zei: “Het huidige distributiesysteem voor vaccins is goed gepositioneerd om mensen te vaccineren die geen ongebruikelijke opslag- of hanteringsvereisten nodig hebben. Een vriezer of een koelkast is zeker oké. En blijkbaar kan het Moderna-product zelfs in de kamer blijven staan. temperatuur voor een langere periode. Dat betekent dus dat plaatsen zoals CVS en andere winkelklinieken zoals Walgreens of uw gewone apotheek het een stuk gemakkelijker zullen aankunnen omdat ze zeker koelkasten hebben en iets krijgen dat lijkt op een kleine vriezer zou niet zijn een probleem voor hen. “

Hij voegde eraan toe: “Het Pfizer-product vereist ultrakoude opslag en dozen met droogijs. Het omgaan met droogijs kan behoorlijk lastig zijn. Je kunt er ernstige bevriezing van krijgen.” Benjamin zei dat het onhandig zou zijn om die ultrakoude toeleveringsketen tijdens de distributie door het land gaande te houden.

De laatste, grootste vraag is wanneer deze vaccins op de markt komen. Dr.Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, vertelde Science Magazine dat hij gelooft dat doses van een of beide vaccins kunnen worden aangeboden aan mensen met het hoogste risico van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19, eind volgende maand.

Lees ook:  Zwarte zwanen vliegen in

Comments

comments