Hoe lang kan Trump de verkiezingsresultaten blijven betwisten?

Hoe lang kan Trump de verkiezingsresultaten blijven betwisten?

18 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De werkelijke deadlines komen snel dichterbij.

De poging van president Donald Trump om de overwinning van Joe Biden bij de verkiezingen van 2020 te betwisten, is ver in de tweede week en het einde is nog niet in zicht.

Ondanks het falen van Trump om enig bewijs te leveren van wijdverbreide kiezersfraude en een mislukte juridische inspanning tot nu toe, is de publieke retoriek van de president uitdagend gebleven. “Degenen die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van onze grondwet kunnen de valse resultaten van de 2020 Mail-In-verkiezingen niet laten staan”, tweette Trump zondagavond (hij verdiende een waarschuwingslabel voor verkeerde informatie van Twitter). “De wereld kijkt!” Ook de meeste vooraanstaande Republikeinen hebben de nederlaag van Trump nog niet erkend.

No Title

owned Dominion Voting Systems, turned down by Texas and many others because it was not good or secure, those responsible for the safeguarding of our Constitution cannot allow the Fake results of the 2020 Mail-In Election to stand. The World is watching!

Dus … hoe lang gaat dit precies duren?

Niemand weet zeker wat Trump gaat doen. Maar deadlines die in de komende weken opdoemen, kunnen ervoor zorgen dat zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken geen juridische kans van slagen heeft.

Ten eerste hebben de verschillende staten allemaal hun eigen deadlines om de verkiezingsresultaten te certificeren en officieel te maken. In verschillende belangrijke staten komen die deadlines snel dichterbij – bijvoorbeeld in Georgië is dat aanstaande vrijdag. Trump heeft geprobeerd deze certificeringen te vertragen of te blokkeren, maar hij heeft tot nu toe weinig succes gehad.

Ten tweede zal het Electoral College bijeenkomen en de stemmen uitbrengen die Joe Biden formeel tot verkozen president zullen maken op 14 december. Tenzij Trump op de een of andere manier zijn eigen kiezers kan laten benoemen in staten die Biden heeft gewonnen, zou dat het echt officieel maken dat hij verloren is.

Als de Republikeinen Trump inderdaad net hebben ‘ gemotiveerd ‘ of hem voorlopig hebben toegegeven , zoals sommigen beweren, bieden de staatscertificaten en de stemming van het kiescollege een voor de hand liggende gelegenheid voor hen om hem duidelijk te maken dat genoeg genoeg is. Senaatsleider Mitch McConnell, bijvoorbeeld, zei vorige week dat “het proces” en “ons systeem” geschillen na de verkiezingen zullen oplossen.

No Title

“What’s the downside of humoring him for this little bit of time? He went golfing this weekend… He’s tweeting about filing some lawsuits; those lawsuits will fail; then he’ll tweet some more about how the election was stolen; then he’ll leave.” https://t.co/cZ8NAfjJuN pic.twitter.com/4caafUTDc2

Geconfronteerd met kritiek dat Trump het overgangsproces voor Biden nog niet officieel op gang heeft gebracht, hebben Republikeinen zoals McConnell de neiging te wijzen op de betwiste verkiezing van 2000 als precedent. Dat geschil werd half december afgerond – dus misschien kijken we naar een vergelijkbare tijdlijn voor de GOP om de uitkomst van deze te erkennen.

Bronnen dicht bij Trump hebben verslaggevers gesuggereerd dat, zelfs als hij nooit retorisch toegeeft dat hij heeft verloren, hij tegen die tijd waarschijnlijk de praktische realiteit zal erkennen en zal stoppen met vechten om een ​​Biden-presidentschap te blokkeren. Maar dat weten we natuurlijk pas zeker als hij het daadwerkelijk doet.

De deadlines voor certificering zijn eind november en begin december

De federale wet stelt de deadline voor alle staten om hun presidentsverkiezingen te certificeren en kiezers te benoemen op 8 december. Maar de verschillende staten hebben zichzelf eerder deadlines gesteld, en Elise Viebeck en Daniela Santamariña van de Washington Post hebben een uitstekend overzicht samengesteld van alle belangrijke datums om naar te kijken .

Lees ook:  De geschiedenis herhaalt zich

Elke certificering die Biden in een swing-state heeft gewonnen, zal een klap zijn voor de inspanningen van Trump om de verkiezingen te betwisten.

De eerste van de belangrijkste staten die Biden heeft gewonnen, is Georgië – de deadline is aanstaande vrijdag 20 november . De staatssecretaris van Georgië, Brad Raffensperger, heeft duidelijk gemaakt dat hij dit als een harde deadline beschouwt. Momenteel voert Georgië met de hand een controle over de gehele staat van al zijn stemmen uit, en naar verluidt ligt het op schema om woensdag om 23:59 uur af te ronden. (Biden leidt daar met 14.000 stemmen, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat de audit Trump op voorsprong zal zetten.)

Er is hier een mogelijke rimpel: hoewel de audit soms een “hertelling” wordt genoemd, is het er technisch niet een. En nadat Georgië zijn stem heeft verklaard, zou de campagne van Trump in staat zijn om een ​​daadwerkelijke hertelling te vragen waarvoor de staat zou betalen . Dus er is misschien wat meer actie in Georgië na de certificeringsdeadline – hoewel, nogmaals, Biden’s voorsprong waarschijnlijk te groot is om in een hertelling te worden overwonnen.

De volgende dominosteen die valt, kan Michigan zijn , dat begin volgende week, op maandag 23 november, zijn certificeringsdeadline heeft . Biden’s voorsprong in Michigan – 146.000 stemmen, een marge van 2,65 procent – is de grootste in elk van deze betwiste staten. Toch is een mogelijk probleem hier dat de resultaten moeten worden gecertificeerd door de tweeledige Board of State Canvassers, die twee Democratische en twee Republikeinse aangestelden heeft. Sommigen zijn bang dat de aangestelden van de GOP zouden kunnen besluiten de duidelijke uitkomst in hun staat te negeren vanwege complottheorieën over fraude . Maandag kijken we of ze dat zullen doen.

Volgens Viebeck en Santamariña heeft Pennsylvania geen specifieke uiterste datum om resultaten te certificeren , maar de deadline voor certificeringen op provinciaal niveau is ook maandag 23 november . De democratische secretaris van het Gemenebest, Kathy Boockvar, zal dan de bevoegdheid hebben om het resultaat te certificeren.

Nevada is de volgende, met de certificering zal plaatsvinden op dinsdag 24 november . Maar de laatste belangrijke deadlines zijn na Thanksgiving – Arizona op 30 november en Wisconsin op 1 december . (Trump kan in Wisconsin om een hertelling vragen , maar daarvoor zou hij het forse bedrag van $ 7,9 miljoen moeten betalen; hij moet er voor woensdag over beslissen.) Het is ook vermeldenswaard dat dit allemaal deadlines zijn voor staten om te certificeren, maar ze kunnen dit mogelijk eerder doen dan de deadline.

De verkiezingsstemming maakt de zaken medio december officieel

Over het algemeen is certificering in deze staten gekoppeld aan de volgende fase in het proces: de benoeming van de kiezers, de 538 mensen die het kiescollege zullen vormen en de stemmen die technisch gezien onze volgende president zullen kiezen. Als Biden in een staat tot winnaar wordt verklaard, worden zijn kiezers benoemd (hoewel de Republikeinse staatswetgevers dit theoretisch zouden kunnen proberen aan te vechten, zou een dergelijke uitdaging op zijn best juridisch dubieus zijn ).

Als Biden-kiezers worden benoemd in de staten die Biden heeft gewonnen, zou alles op schema liggen om te winnen. De electorale stemmen zelf zouden technisch gezien pas op 14 december worden uitgebracht . Als die stemmen eenmaal zijn uitgebracht, zullen ze publiekelijk bekend zijn (hoewel het Congres die stemmen technisch gezien pas in januari zal “tellen”).

Dit is het “proces” en het “systeem” waarop McConnell heeft gewezen dat de uitslag van de verkiezingen zal regelen. Dit is ook ongeveer het moment waarop de verkiezingen van 2000, die de Republikeinen als een precedent hebben genoemd (hoewel het veel dichterbij was en de strijd serieus was), werden beslecht.

Dus als de belangrijkste staatsresultaten zoals gepland eind november en begin december worden gecertificeerd, en vooral als de electorale stemmen half december zijn uitgebracht, zal het voor Trump veel moeilijker worden om dit geschil vol te houden.

Dat betekent niet dat hij het niet zal blijven proberen. Maar recente rapporten hebben gesuggereerd dat Trump het schrift aan de muur ziet en nadenkt over hoe hij een gezichtsbesparende exit kan maken – misschien door een campagne voor 2024 aan te kondigen.



Lees ook:  De COVID-19: Wie is er aan het plannen?

Comments

comments