Nieuwe ongeregeldheden zijn gaande in Michigan terwijl Trump de certificering van Biden’s overwinning probeert te blokkeren

Nieuwe ongeregeldheden zijn gaande in Michigan terwijl Trump de certificering van Biden’s overwinning probeert te blokkeren

20 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Een nieuw rapport zegt dat de president contact opnam met Republikeinse functionarissen die betrokken waren bij het certificeren van verkiezingsresultaten.

President Donald Trump doet een ongekende poging om zich te bemoeien met de mechanica van de electorale democratie in de Verenigde Staten door te proberen de certificering van resultaten te blokkeren in staten die Joe Biden heeft gewonnen.

De meest flagrante stap in deze richting tot nu toe is geweest in Wayne County, Michigan, waar twee Republikeinen op het vierkoppige raad van onderzoekers van de zwaar Democratische provincie de stemtotalen dinsdag kortstondig blokkeerden , voordat ze zich een paar uur later terugtrokken.

Nu rapporteren Zeke Miller, Christina Cassidy en Colleen Long van de Associated Press dat Trump die twee Republikeinen in Michigan “de hand reikte” nadat ze zich hadden teruggetrokken, zogenaamd om hen te bedanken voor hun steun. En zie, het paar heeft nu beëdigde verklaringen ondertekend waarin staat dat ze de certificering van de resultaten van Wayne County willen intrekken.

De provincieresultaten zijn al gecertificeerd, dus het lijkt erop dat dat op dit moment niet kan worden teruggedraaid. Maar de volgende stap in deze saga is dat Michigan maandag zijn resultaten over de gehele staat moet certificeren – en de entiteit die daarmee is belast is een ander vierkoppig bestuur met twee democraten en twee republikeinen.

Als het bestuur van de staat de overwinning van Biden bevestigt, zal de poging van Trump om de verkiezingen ongedaan te maken in Michigan zijn mislukt. Maar als het staatsbestuur vastloopt zoals het bestuur van Wayne County deed, zou het de vraag doen rijzen of Biden de zestien verkiezingsstemmen van Michigan zal krijgen. (Dat zou op zichzelf niet genoeg zijn om Biden de 270 verkiezingsstemmen te ontnemen die hij nodig heeft om te winnen; Trump zou de uitkomst ook in ten minste twee andere staten moeten terugdraaien.)

Bovendien is het staatsbestuur misschien niet het laatste woord. Democraten zouden zeker naar de rechter stappen, en de democratische gouverneur, staatssecretaris en procureur-generaal van Michigan zullen zeker doen wat ze kunnen om te voorkomen dat de verkiezingen worden gestolen voor Trump. Maar met zo weinig precedent dat zoiets gebeurt, is het moeilijk te zeggen hoe het zou aflopen.

Ondertussen meldt Craig Mauger van Detroit News dat de Republikeinse leiders van beide kamers van de staatswetgevende macht van Michigan naar verwachting vrijdag een ontmoeting zullen hebben met Trump in Washington. Tot dusverre heeft de meerderheidsleider van de senaat in Michigan, Mike Shirkey, de hoop van Trump afgewezen dat de wetgevende macht zou ingrijpen en zou proberen de verkiezingsstemmen van de staat aan Trump toe te kennen in plaats van aan Biden. Maar het is duidelijk dat de presidentiële druk groot is.

Biden won duidelijk Michigan. Republikeinen spelen sowieso partijdige spellen met certificering.

Behalve in buitengewoon hechte races waar er solide bewijs is dat er sprake is van misdrijven, zou certificering van stemresultaten slechts een formaliteit moeten zijn: de persoon met de meeste stemmen wint.

Trump heeft echter geprobeerd dit proces te bewapenen door ongegronde beweringen van verkiezingsfraude te verspreiden en rechters of partijdige republikeinen die bij het proces betrokken zijn, aan te sporen om de certificering uit te stellen of te blokkeren, ook al is het duidelijk dat Biden heeft gewonnen – en daarmee de wil van de kiezers trotseert.

De uitkomst in Michigan staat niet echt ter discussie. Inderdaad, het is het minst in de buurt van alle swing states die Biden won. Trump loopt achter met ongeveer 156.000 stemmen, een marge van 2,8 procent. Het is zelfs niet in de verste verte aannemelijk dat zo’n marge het gevolg is van fraude.

Maar in Wayne County (Michigan’s meest dichtbevolkte graafschap, waartoe de voornamelijk zwarte stad Detroit behoort), stemden de Republikeinse canvassers Monica Palmer en William Hartmann in eerste instantie tegen de certificering van de resultaten deze dinsdag , waardoor het bestuur van de canvassers van de provincie met twee tegen twee vastliep.

De reden van Palmer en Hartmann was dat er discrepanties waren tussen de tellingen van de districten van het aantal met name genoemde mensen en het werkelijke aantal stemmen. Dit staat bekend als een gebied dat ‘uit balans’ is.

Maar hoewel veel wijken uit balans waren, waren de verschillen meestal erg klein. “De meeste van de onevenwichtige Wayne County-districten die dinsdag aan het bestuur werden gemeld, hadden drie of vier stemmen vrij”, meldden Zahra Ahmad en Lauren Gibbons van MLive . Zulke kleine fouten suggereren een administratieve fout in plaats van een grootschalig fraudeplan – en ze komen zeker niet overeen met Biden’s voorsprong in de staat.

Lees ook:  VS maken van Outer Space de volgende strijdzone - Karl Grossman

Weinigen gingen verloren dat de twee Republikeinen die tegen certificering stemden blank zijn en beweerden problemen te hebben in de grotendeels zwarte stad Detroit. Palmer suggereerde zelfs dat alle resultaten van Wayne County, behalve Detroit, konden worden gecertificeerd – ook al was het district met de meeste uit balans, met een verschil van 27 stemmen, in de grotendeels blanke stad Livonia . “Je moet je schamen. Je bent een schande ”, zei Wendell Anthony, de voorzitter van de NAACP-afdeling in Detroit, over Zoom tijdens de bijeenkomst .

Bovendien ontdekten verslaggevers, toen het nieuws landelijk viraal ging, dat Hartmann racistische memes had geplaatst waarin hij president Obama bespotte op zijn openbare Facebook-pagina. Hij had ook verschillende keren op zijn openbare Facebook gepost waarin hij suggereerde dat de verkiezingen nog niet voorbij waren en dat er “meer zou komen”. Bovendien plaatste Hartmann links van rechtse samenzweringssites, en enkele maanden geleden retweet hij president Trump door te zeggen dat stemmen per post “RIJP voor FRAUDE” is en “niet zou moeten worden toegestaan”.

Hoewel Trump het nieuws publiekelijk toejuichte als een overwinning voor zijn campagne, sloegen Palmer en Hartmann na een paar uur van intense terugslag de rug in en kwamen overeen om de resultaten van Wayne County te certificeren, naast een aanbeveling dat de staatssecretaris van Michigan een audit zou uitvoeren. Maar daarna, zo meldt de Associated Press, nam president Trump contact met hen op. En nu hebben ze allebei beëdigde verklaringen ondertekend waarin staat dat ze hun stemmen willen intrekken om te certificeren.

Kijk naar het staatsbestuur van canvassers voor wat er daarna zal gebeuren

Het team van Trump beweert dat Wayne County de certificering heeft ingetrokken, maar dat is niet waar. En in elk geval maakt het niet echt uit wat de Wayne County GOP-onderzoekers op dit punt doen; de provincie heeft de resultaten al gecertificeerd en de certificering is nu in handen van de staat. (Dit zou ook zijn gebeurd als Hartmann en Palmer aanvankelijk stand hadden gehouden door te weigeren de resultaten van Wayne County te certificeren – de staat zou de gelegenheid hebben gehad om ze te certificeren.)

De volgende stap in het certificeringsproces is echter dat de nationale raad van canvassers van Michigan moet beslissen of de resultaten van de staat op maandag moeten worden gecertificeerd. Als ze dat doen, zou het in feite het einde van de weg zijn voor de poging van Trump om de uitkomst in Michigan ongedaan te maken. (De meerderheidsleider van de Republikeinse senaat heeft gezegd dat de wetgevende macht niet zal proberen Biden-kiezers te vervangen door Trump-kiezers – hoewel hij en zijn tegenhanger van het staatshuis nu zijn opgeroepen om Trump aanstaande vrijdag te ontmoeten.)

Dat staatsbestuur bestaat echter opnieuw uit twee democraten en twee republikeinen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat Republikeinen op dat bord onder druk staan ​​om ook in te gaan met de wensen van Trump.

Een Republikein in het bestuur, Aaron Van Langevelde , is advocaat voor Republikeinen in het staatshuis van Michigan. Hij lijkt geen commentaar te hebben gegeven op het proces.

De tweede Republikein, Norm Shinkle, was spraakzamer. Shinkle’s vrouw is zelfs een getuige in een federale rechtszaak die de Trump-campagne heeft aangespannen wegens vermeende ongepaste verkiezingspraktijken in Detroit. “Ze zag veel vreemde dingen gebeuren”, vertelde Shinkle vorige week aan Jonathan Oosting van Bridge Michigan . Maar hij benadrukte dat hij ‘beide kanten zou horen voordat ik een beslissing neem’.

Het staatsbestuur heeft misschien niet het laatste woord. De gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer, staatssecretaris Jocelyn Benson en procureur-generaal Dana Nessel zijn allemaal democraten en zouden niet werkeloos toekijken terwijl Republikeinen proberen Michigan’s electorale stemmen van Joe Biden te stelen. Er zouden rechtszaken komen. Maar het is nog niet duidelijk hoe die rechtszaken zouden verlopen.

Over het algemeen, zelfs als de Republikeinen er op de een of andere manier in slagen om Biden te beletten de verkiezingsstemmen van Michigan te krijgen, heeft Biden nog steeds meer dan genoeg kiesstemmen om president te worden als andere staten op schema blijven met certificering. Trump zou de uitkomst in ten minste twee andere staten moeten terugdraaien om te voorkomen dat Biden 270 verkiezingsstemmen krijgt.

Maar niets van dit alles wekt vertrouwen in hoe een nog nauwere race zou zijn verlopen. Het is duidelijk dat president Trump het verkiezingsproces niet respecteert als het ertoe leidt dat hij verliest. En er zijn onheilspellende tekenen dat er een belangrijke factie van de Republikeinse Partij bij hem is.

Lees ook:  De spanningen tussen de VS en China bereikten een gevaarlijk nieuw hoogtepunt

Comments

comments