Trump onderdrukt een pandemie terwijl hij zich concentreert op het ontkennen van verkiezingsverlies

Trump onderdrukt een pandemie terwijl hij zich concentreert op het ontkennen van verkiezingsverlies

20 november 2020 0 Door Indignatie redactie

President Trump ontving afgelopen week eindelijk goed nieuws: temidden van een sterk toegenomen aantal gevallen van coronavirus in het hele land – meer dan 100.000 nieuwe gevallen per dag sinds 4 november, met stijgende sterfgevallen – kondigde de farmaceutische gigant Pfizer aan dat zijn experimentele coronavirusvaccin voor meer dan 90 procent effectief was .

Maar de president was woedend.

Het nieuws kwam zes dagen na de verkiezingsdag – te laat om Trump te helpen in zijn wedstrijd tegen de verkozen president Joe Biden – en hij zei dat zowel Pfizer als zijn eigen Food and Drug Administration de aankondiging hadden achtergehouden om te voorkomen dat hij het soort voorverkiezingen zou krijgen. PR-overwinning die hem in de peilingen had kunnen helpen. In plaats van het succes van het vaccin aan te prijzen als een bekroning van zijn regering, zoals adviseurs aanmoedigden, noemde Trump het nauwelijks, behalve om op Twitter te klagen dat “de Democraten niet wilden dat ik een vaccin-WIN kreeg, voorafgaand aan de verkiezingen.”

Sinds de verkiezingsdag en weken daarvoor heeft Trump de dodelijke pandemie , die tot dusverre minstens 250.000 Amerikanen heeft gedood , minstens 10,9 miljoen geïnfecteerd en de economie van het land verstikt , zo goed als opgehouden . De president heeft in “ten minste vijf maanden” geen vergadering bijgewoond van een coronavirus-taskforce, zei een hoge ambtenaar die op de hoogte was van de vergaderingen en die sprak op voorwaarde van anonimiteit om openhartige details te delen.

Nu hij vecht voor zijn politieke leven en ten onrechte beweert dat de verkiezingen op de een of andere manier tegen hem waren opgetuigd, heeft Trump afstand gedaan van een van de centrale taken van de baan die hij beweert te willen: het land door een verwoestende pandemie leiden terwijl het een grimmige winter tegemoet gaat. .

“Ik weet niet of ik denk dat daar zijn focus ligt”, zei een hoge ambtenaar. “Maar ik weet dat daar onze focus op terug moet komen.”

Dit verslag van Trumps onverschilligheid en passiviteit ten aanzien van de nieuw groeiende pandemie van het coronavirus is gebaseerd op interviews met meer dan een dozijn overheidsfunctionarissen, Trump-bondgenoten, gezondheidsadviseurs en anderen die bekend zijn met de reactie, van wie velen spraken op voorwaarde van anonimiteit om interne overwegingen te bespreken.

Vrijdag verscheen Trump in de Rose Garden om een update te geven over Operatie Warp Speed , de poging van zijn regering om een ​​vaccin te versnellen. De president en zijn team deelden bemoedigend nieuws: dat er al in december minstens 20 miljoen vaccindoses klaar zouden kunnen zijn, met elke maand daarop 25 miljoen tot 30 miljoen doses. Maar Trump leek leeggelopen, met de strenge instelling van een man die begreep dat de voortgang van het coronavirus te laat was om hem in de peilingen te helpen. Biden zal naar verwachting winnen met 306 electorale stemmen, vergeleken met de 232 van Trump.

Tot zijn persconferentie op vrijdag was Trump nauwelijks in het openbaar verschenen sinds zijn nederlaag op 3 november, met uitzondering van een persconferentie waarin hij ongegronde claims van kiezersfraude en een bezoek aan Arlington National Cemetery for Veterans Day, waar hij het beleid van de begraafplaats schond waarbij alle bezoekers een masker moeten dragen. Hij maakte ook geen melding van de stijgende tol van het virus op zijn Rose Garden-persconferentie, die kritiek op Pfizer en aanvallen op de New Yorkse gouverneur Andrew M. Cuomo (D) omvatte.

In een bericht op sociale media retweet Trump een boos bericht waarin hij CNN beschuldigde van het stoppen van zijn “‘COVID-COVID-COVID!” drumbeat ”na de verkiezing.

Trump schuwde steeds meer het advies van zelfs zijn eigen volksgezondheids- en medische experts. Deborah Birx, de coördinator van de coronavirusrespons van het Witte Huis, heeft verschillende keren voorgesteld het persoonlijk dineren in restaurants en bars te verminderen, maar Trump heeft haar suggesties afgewezen, zei een hoge administratiefunctionaris. Hij negeerde ook de oproepen van Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, voor agressievere berichten over het belang van het dragen van een masker, aldus ambtenaren.

Lees ook:  AFD-onderzoek: 8.469 euro per maand voor elke individuele vluchteling

De president wordt niet langer regelmatig door zijn team van artsen over de pandemie ingelicht, en hij leest zelden de dagelijkse virusrapporten die door Birx zijn opgesteld, zei een hoge ambtenaar. De berichten zijn de afgelopen weken steeds grimmiger geworden, zeiden assistenten, maar worden grotendeels genegeerd in de West Wing. Verscheidene van de beste medische experts van de regering – waaronder Birx, Fauci en Surgeon General Jerome M. Adams – hebben de afgelopen weken maar zelden het Witte Huis bezocht, zeiden ambtenaren.

Olivia Troye, een voormalig adviseur van vicepresident Pence en assistent van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis, die ontslag nam bij de regering en het presidentiële bod van Biden steunde, beschreef de huidige situatie als “zeer schokkend”.

“Je zou denken dat, nu zijn presidentiële campagne voorbij is, hij in deze periode misschien een erfenis van leiderschap op het laatste moment kan nalaten – een greintje misschien,” zei Troye. “Hij heeft hier de kans om zich te concentreren op het welzijn van Amerikanen.”

Jack Chow, een Amerikaanse ambassadeur voor wereldwijde hiv / aids tijdens de regering van George W. Bush en een voormalig adjunct-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, was op dezelfde manier gealarmeerd door Trumps aanpak van de crisis.

“De plicht van een president is om de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te beschermen, en dit is de meest prominente massavernietigingsziekte waarmee Amerika ooit te maken heeft gehad, en we hebben een opperbevelhebber die voor het probleem is weggelopen en het erger heeft gemaakt , ‘Zei Chow. “We hebben de afgelopen acht maanden twee keer de kans gehad om het naar een veiliger niveau te brengen, en dat is mislukt. We staan ​​op het punt de controle over deze pandemie te verliezen. ”

Het Witte Huis bestreed veel van de kritiek op Trumps betrokkenheid bij de coronavirus-pandemie. De president wordt regelmatig door Pence over het onderwerp geïnformeerd, zei een administratief ambtenaar, en Birx heeft een kantoor in het Witte Huis.

“President Trump en zijn hele regering blijven intensief gefocust op het verslaan van dit virus en het redden van levens, terwijl Operatie Warp Speed ​​in recordtijd levensreddende behandelingen en vaccins blijft versnellen”, aldus Sarah Matthews, woordvoerster van het Witte Huis. “Dankzij het leiderschap van president Trump zijn we op schema om in december veilige en effectieve vaccins te leveren aan 20 miljoen Amerikanen en daarna nog eens 25-30 miljoen per maand. De Task Force blijft samenwerken met nationale en lokale rechtsgebieden om ervoor te zorgen dat gemeenschappen de tools en middelen hebben om patiënten beter te behandelen en de meest kwetsbaren te beschermen. “

Hoewel veel federale gezondheidsfunctionarissen er stellig van overtuigd zijn dat er meer moet worden gedaan om de virusrespons van het land te versterken, zijn de meesten te bang om publiekelijk op te roepen tot krachtiger actie, zeiden twee mensen die bekend zijn met de vergaderingen van de taskforce. Birx en Fauci hebben wekenlang aangedrongen op een drastische uitbreiding van het testen, uitten hun bezorgdheid over de overbevolking in ziekenhuizen en lieten zowel in het openbaar als privé alarmen klinken over de dodelijke winter waar het land naar toe raast – zonder resultaat.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenTrumps nalatigheid bij de pandemie komt op een bijzonder precair moment, net nu zijn regering aan het afbouwen is en Biden en zijn team zich voorbereiden om de macht over te nemen, zeiden experts. Maar Trump – die tot nu toe heeft geweigerd de verkiezingsresultaten te erkennen – belemmert het proces verder door te weigeren een formele overgang te starten.

Lees ook:  Een paar toetsaanslagen kunnen een VN-lidstaat elimineren

Een hoge regeringsfunctionaris beschreef de regering van Trump als het uitvoeren van een uitgebreid ‘Kabuki-theater, alsof Biden niet had gewonnen’, een pantomime die de virusinspanningen van de regering verder heeft geschaad.

Trump – die minister van Defensie Mark T. Esper en andere topfunctionarissen van het Pentagon al heeft ontslagen – heeft laten doorschemeren dat hij zijn laatste weken in functie kan gebruiken om de regering te zuiveren van degenen die hij als deloyaal beschouwt, waardoor ambtenaren verlamd raken door angst over wie de volgende zou kunnen zijn. , zeiden verscheidene administratiefunctionarissen.

In interne e-mails weigeren topfunctionarissen nog steeds de verkiezingsresultaten te erkennen. Sommige berichten bevatten uitdrukkingen als “als er een overgang is” en “als er een tweede termijn is”, zei een hoge ambtenaar van de administratie, eraan toevoegend dat er weinig discussie is over het coronavirus in het Witte Huis.

Deskundigen zeiden dat zowel de Trump-regering als de aankomende Biden-regering een sterke en eensgezinde boodschap moeten afgeven waarin ze benadrukken dat het land het ergste deel van de pandemie tot nu toe ingaat en mensen aansporen het virus serieus te nemen, onder meer door maskers te dragen en grote bijeenkomsten te vermijden. Ze zeiden ook dat de administratie moet beoordelen waar het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen is en middelen naar die gebieden moet sturen, evenals het testen snel moet uitbreiden en informatie en middelen moet delen met het Biden-team over hoe het verwachte vaccin moet worden verspreid.

“Als je de pandemie gaat aanpakken – en deze campagne loopt tot na 20 januari – zouden ze absoluut het Biden-team moeten voorbereiden, hen informeren over het landschap van de programma’s, eventuele knelpunten die ze zijn tegengekomen, zodat de Het Biden-team kan hun strategie ontwikkelen, ”zei Chow, verwijzend naar de inauguratiedag. “Op dit moment heb je twee parallelle universums met een ijzeren muur ertussen, en als dat veel langer aanhoudt, zal de Biden-strategie mogelijk langzamer en zwakker zijn dan wat nodig is om de derde golf aan te pakken.”

Carrièrefunctionarissen van verschillende instanties – waaronder de FDA, de Centers for Disease Control and Prevention en de National Institutes of Health – proberen stilletjes aan de pandemische reactie te werken en notities te maken over tekortkomingen, zei een hoge functionaris, in de hoop dat de Biden administratie kan de problemen aanpakken wanneer het het overneemt.

Kavita Patel, een arts en voormalig gezondheidsadviseur in het Witte Huis van Obama, beschreef “veel frustratie” op het personeelsniveau van de Trump-administratie. Sommige Trump-functionarissen hebben contact met haar opgenomen, zei ze, en ze zeiden dat ze behulpzaam wilden zijn voor de aankomende Biden-regering, “maar hun wordt heel actief verteld om met niemand te praten.”

“Leden van de taskforce Biden-Harris zijn op tv, in de media, praten over het vaccin, praten over thuisblijven, maken de openbare berichten die ik verwachtte van de taskforce voor het coronavirus van het Witte Huis,” zei Patel. “We hebben nu een taskforce, [maar] het is slechts een taskforce van het transitieteam die helaas geen macht heeft in de uitvoerende macht. De CDC kan niet handelen naar het woord van de verkozen president Biden. “

Een hoge ambtenaar van het Witte Huis zei dat de regering niet alleen het dagelijkse rapport van Birx verstuurde, maar ook gericht was op het inzetten van persoonlijke beschermingsmiddelen en therapieën waar nodig, en het sturen van teams naar hotspots in het hele land. Subgroepen binnen de bredere taskforce zijn ook regelmatig bijeengekomen, voegde deze persoon eraan toe, waaronder een groep die bestaat uit Birx, de schoonzoon van Trump en senior adviseur Jared Kushner, Pence-stafchef Marc Short en Center for Medicare and Medicaid Innovation Regisseur Brad Smith.

Lees ook:  Hoe hiphop de Yellow Vest-beweging in Frankrijk kleurt

Achter de schermen schilderen veel overheidsfunctionarissen echter een portret van chaos, waarbij senior adviseurs enkele van de meest twijfelachtige instincten van Trump over de pandemie mogelijk maken.

Stafchef Mark Meadows heeft Fauci en anderen bekritiseerd omdat ze volgens hem te apocalyptisch waren over het virus, zeiden twee ambtenaren. Meadows vertelde anderen dat hij geloofde dat het focussen op het coronavirus Trump politiek pijn deed.

Sommige huidige en voormalige assistenten zeiden dat Meadows ook bizarre opvattingen heeft over het virus. Hij heeft anderen bijvoorbeeld verteld dat hij gelooft dat een van de belangrijkste manieren waarop het virus wordt verspreid, is dat obers de kopjes van verschillende mensen in restaurants aanraken, aldus mensen die zijn opmerkingen hebben gehoord.

Meadows testte vlak na de verkiezingen positief op het virus , maar hij zei tegen anderen dat ze zijn toestand niet moesten onthullen, aldus een ambtenaar.

Twee voormalige regeringsfunctionarissen gaven Kushner een deel van de schuld voor de achterblijvende reactie van het Witte Huis. Scott Atlas – een Trump-coronavirusadviseur die de gevaarlijke theorie van kudde-immuniteit heeft omarmd en in botsing is gekomen met de andere artsen – werd gerekruteerd door Kushner en bracht vaak tijd door in de kantoorsuite van Kushner voordat hij officieel de baan aannam, zeiden deze functionarissen. Ze voegden eraan toe dat Kushner een van de leidende stemmen was geweest die Trump benadrukten hoe belangrijk het is om verder te gaan met het virus.

Het Witte Huis – dat waarschijnlijk eind september een superspreader-evenement organiseerde om de benoeming van Amy Coney Barrett, rechter van het Hooggerechtshof, te vieren – raadpleegt niet langer gezondheidsdeskundigen voordat evenementen worden gepland, waaronder de viering van de East Room op verkiezingsavond die tot verschillende infecties lijkt te hebben geleid, zeiden twee ambtenaren. Een persoon die aanwezig was op het feest, die in contact kwam met ten minste twee personen die later positief testten op het virus, zei dat ze niets had gehoord van contactpersonen van het Witte Huis.

Johnny McEntee, een Trump-loyalist die begon als lichaamsman van de president en nu personeelsdirecteur is van de hele Amerikaanse regering, heeft ook aan anderen verteld dat hij zich geen zorgen maakt over het virus, zeiden mensen die bekend zijn met zijn opmerkingen. Hij werkt aan een groot deel van Trumps zuivering na de verkiezingen van vermeend ontrouwe functionarissen.

Toch heeft het virus het innerlijke heiligdom van de president geschonden, waardoor het een van de opmerkelijke pandemische hotspots van de natie is. Na een eerste uitbraak in oktober die de president, de first lady en hun tienerzoon Barron en andere topfunctionarissen van het Witte Huis en Republikeinse leiders ziek maakte, heeft een tweede golf van ziekte nu de hechte bondgenoten van Trump getroffen.

Naast Meadows is David Bossie, de Trump-adviseur die aanvankelijk belast was met het toezicht op de juridische strategie van de presidentiële campagne na de verkiezingen, positief getest op het coronavirus, net als Trump-adviseur Corey Lewandowski en ongeveer een half dozijn andere overheidsfunctionarissen. De stafchef van het Republikeinse Nationale Comité testte ook positief, samen met minstens zeven extra RNC-stafmedewerkers.

Deskundigen zijn bang dat Trump’s verkeerde omgang met het virus tot nu toe alleen maar erger zal worden naarmate het land de winter ingaat. Scott Gottlieb, de voormalige FDA-commissaris onder Trump, zei dat het duidelijk was dat de federale regering haar aanpak waarschijnlijk niet zou veranderen, dus staten moeten hun eigen inspanningen opvoeren.

“De cijfers zullen erg groot worden in termen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen”, zei Gottlieb. “We zullen gewoon veel sterfgevallen en ziekten krijgen.”Comments

comments