Trump’s Motley Gang of Dead-Enders cirkelen rond de afvoer

Trump’s Motley Gang of Dead-Enders cirkelen rond de afvoer

21 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De pogingen van de president om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, zijn grotendeels een farce geweest, maar de blijvende schade aan het maatschappelijk weefsel is niet om te lachen.

Het is bijna veertien dagen geleden dat Joe Biden het nodige aantal stemmen van het kiescollege binnenhaalde om officieel de titel “verkozen president” aan zijn naam toe te voegen. Maar deze realiteit is nog niet volledig aanvaard door president Donald Trump en zijn meest standvastige enablers, en dus blijft het gepraat over staatsgrepen  bloeien in het discours. Op deze pagina’s hebben we deze wolk van schijnbare onzekerheid op een eenvoudige manier onder ogen gezien: de kans dat de verkiezingen worden teruggedraaid,  is bijna onwaarschijnlijk . Maar dit vreemde psychodrama moet nog zijn beloop hebben. De poging van Trump om aan de macht te blijven, is meeslepend om te zien en soms komisch ongelukkig, maar het zal waarschijnlijk nog steeds onze democratie blijvend schaden.

Dat is een passend grafschrift voor zijn presidentschap, maar die grafsteen is nog niet uitgehouwen. Zoals we hebben opgemerkt, is dit misschien wel de gevaarlijkste periode van het presidentschap van Trump. En hoewel de hoop van de president om aan de macht te blijven grotendeels zijn uitgespeeld in een reeks wettelijke regelingen die tot nu toe niet de nodige fatale slag hebben toegebracht aan Biden’s duidelijke claim op het presidentschap, beginnen we meer te leren over wat soort persoon blijft bereid om in de hoek van Trump te staan ​​terwijl hij zijn laatste, slappe pogingen doet om twijfels over de verkiezingen te zaaien, en wat voor soort schade ze kunnen achterlaten. Hoewel het soms lijkt op een bijzaak, terwijl de haveloze bende loyalisten van Trump hun gezichten verdraait voor de camera, richten deze doodlopende wegen het land echte schade aan.

Weinigen hebben zich met zoveel ijver voor zelfvernedering aan deze hedendaagse loyaliteitstest onderworpen als Trump consigliere en Borat Subsequent Moviefilm- ster Rudy Giuliani, die, nadat hij zijn reputatie lang in vuur  en vlam had gezet, de week doorbracht in een uitzinnige poging om de as verder in brand te steken.  . Deze week, op de dag voor een grote hoorzitting in Pennsylvania waarin Trump had gehoopt de certificering van de verkiezingsuitslagen van de staat stop te zetten, trokken drie van de bij de rechtszaak betrokken advocaten van de president zich abrupt terug en lieten aanvankelijk  Marc Scaringi achter, een Harrisburg-advocaat en conservatieve radio. gastheer, met de tas.  

Het was Giuliani die arriveerde, zoals Josh Gerstein van Politico het verwoordde , om wat “star power” toe te voegen aan het dragen van deze last. Zijn betrokkenheid werd toegejuicht door Trump-aanhangers buiten de rechtszaal en was blijkbaar een enorme opluchting voor Scaringi, die niets dan enthousiaste dingen te zeggen had over de inspanningen van de voormalige burgemeester van New York op Twitter.

No Title

Survived 5-hour oral argument today in Trump PA election case. Co-counsel, @RudyGiuliani, led the effort vigorously advocating on behalf of @realDonaldTrump and all Americans to ensure free and fair elections. @RudyGiuliani is a master litigator! So proud to join his team! #MAGA

Maar als Scaringi’s gevoelens oprecht waren, waren ze ernstig misplaatst, aangezien Giuliani’s pogingen om zijn oude rechtszaal weer op te rakelen op spectaculaire wijze in elkaar stortten in zijn eerste proces in drie decennia. Op een gegeven moment leek Guiliani niet te begrijpen dat sommige van de claims die hij beweerde volledig waren verwijderd uit de gewijzigde versie van de rechtszaak die door de vertrokken advocaten opnieuw was ingediend. Op andere momenten leek hij te worstelen met routinematige juridische concepten. ‘Misschien begrijp ik niet wat je bedoelt met’ strikte controle ‘,’ zei hij op een gegeven moment tegen een geërgerde rechter Matthew Brann, wat lijkt op een piloot die zegt dat hij niet begrijpt wat de verkeerstoren bedoelt met ‘landen’. ”

Lees ook:  Coronamoeheid? Kabinet Rutte na een jaar corona nog steeds niets geleerd

Zelfs Giuliani werd donderdag overtroffen door Sidney Powell, die Michael Flynn vertegenwoordigde voordat hij bij het team van Trump kwam. Powell bracht een uitgebreid verhaal van massale electorale manipulatie met regeringen en figuren in China, Cuba, Duitsland, Venezuela en daarbuiten. Op een gegeven moment beweerde ze dat Hugo Chávez, de Venezolaanse sterke man die in 2013 stierf, een rol had gespeeld. Zo belachelijk waren Powell’s beweringen dat zelfs Tucker Carlson, die geen onbekende is in onzinhandel, zijn Fox-kijkers vertelde dat hij weigerde haar op zijn show te hebben, tenzij ze bewijs voor hen leverde. Zij deed het niet.

Het kan echter zijn dat deze meer dan levensgrote manifestaties onze minste zorgen zijn. Veel meer zorgwekkend voor de toekomst is de mate waarin de afgelopen weken Trumpiaanse doodlopende wegen hebben onthuld diep in de versnellingen van onze democratie, hun radicalisme aan het rotten en de vitaliteit van onze burgerlijke tradities ondermijnen. Woensdag hebben  de kiezers van  Trump  in Nevada een rechtszaak aangespannen waarin ze schaamteloos eisten dat de staat ofwel zijn verkiezingsresultaten nietig zou verklaren, ofwel Trump de winnaar van de verkiezingsstemmen van Nevada zonder meer zou verklaren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet volstaat te zeggen dat deze rechtszaak geen kans van slagen heeft. Maar het is gewoon ongekend voor kandidaten om zich over te geven aan dit soort rechtszaken, of voor grote delen van het politieke establishment om het openlijk of stilletjes te steunen. Slechts een handvol gematigde Republikeinen heeft Biden publiekelijk erkend als de verkozen president; de overgrote meerderheid houdt zich stil of verspreidt de beweringen van Trump. Zelfs senator Lindsey Graham uit South Carolina, die ooit Trump in levendige bewoordingen aan de kaak stelde, merkte dat hij eerder deze week naar verluidt de staatssecretaris van Georgia, Brad Raffensperger, drukte op de vraag of hij in bepaalde provincies duizenden afwezige stembiljetten kon weggooien, een vraag die Raffensperger onder druk zette kantel de resultaten naar Trump.

Lees ook:  Trump's militaire probleem

Ondertussen waren de acties van Trump-loyalisten in Michigan nog zorgwekkender. Een groep topwetgevers van de GOP-staat heeft deze week een pelgrimstocht naar het Witte Huis gemaakt, waar ze waarschijnlijk zullen worden gevraagd om een ​​aparte reeks kiezers voor Trump uit te roepen, op basis van valse hysterie over kiezersfraude. Deze strategie zal niet werken, zelfs niet als deze staatswetgevers ermee instemmen, zoals we vorige week opmerkten , en de relevante wetgevende leiders van de GOP in belangrijke staten verzetten zich nog steeds tegen het idee. Maar als ze die poging zouden doen, zou het alleen diegenen helpen die de legitimiteit van de verkiezingen willen ondermijnen – en het vertrouwen van het publiek in de uitkomst ervan.

Nogmaals, het constante verloop van deze inspanningen om de belachelijke beweringen van Trump te ondersteunen, brengt de president niet dichter bij een tweede termijn. Zoals Glen Johnson van Axios opmerkt , zijn ze in ieder geval “zijn ondergang te documenteren” en “de overwinning van Joe Biden des te duidelijker en onaantastbaarder te laten zijn.” Op een gegeven moment zullen de advocaten van Trump geen rechtszaken meer hebben. Trump zal verdwijnen. Biden zal worden ingehuldigd.

Wat huiveringwekkend is, is dat zo’n plot überhaupt haalbaar is. Overweeg de valkuilen van de huidige poging: Biden verzekerde zich van een voldoende grote voorsprong in het kiescollege zodat niemand over de uitkomst kan beslissen. Zelfs als certificering op de een of andere manier niet gebeurt in door de Republikeinen geleide staten die Biden heeft gewonnen, controleren de Democraten de gouverneurschappen en secretarissen van staatskantoren in genoeg staten om Biden 270 verkiezingsstemmen te geven. Democraten controleren ook het Huis van Afgevaardigden en zouden vrijwel zeker zich aansluiten bij gematigde Republikeinse senatoren zoals Lisa Murkowski uit Alaska en Mitt Romney uit Utah om een ​​op Trump georiënteerde lei van malafide kiezers af te wijzen als er een zou ontstaan.

Wat als de leiding van het kiescollege van Biden veel slanker was en afhing van een meer Trump-vriendelijke staat als Florida of Texas? Wat als de Democraten het Huis in 2018 niet hadden teruggenomen, en de Republikeinen in plaats daarvan een stevige meerderheden hadden in beide kamers wanneer de stemmen van het Kiescollege werden geteld? Wat als de Republikeinse kandidaat niet Trump was, wiens autoritaire neigingen en roekeloze leugenachtigheid al zijn ingeprijsd, maar een minder polariserende figuur die een subtieler en competenter spel om de macht zou kunnen spelen? Dankzij Trump en zijn trawanten is het niet langer volledig ondenkbaar voor een president of kandidaat om te eisen dat staatswetgevers proberen hun eigen verkiezingsresultaten ongedaan te maken. Dit keer zal hij niet slagen, maar een toekomstige presidentskandidaat zou een soortgelijke poging kunnen doen op veel gunstiger terrein.

Lees ook:  Democraten eisen dat Trump zijn belastingaangifte vrijgeeft na het NYT-rapport

Amerika heeft vele weken van deze stressvolle dreun te verduren, en zal de vele vormen moeten confronteren die Trumps dode mannen zullen aannemen, of het nu door Trump aangestelde bureaucraten bij de General Services Administration zijn die weigeren om de verkiezingsuitslag te ‘verifiëren’ , uitvoerende macht agentschappen die weigeren deel te nemen aan de presidentiële overgang, of Trump-loyalisten die onenigheid zaaien en grote schade aanrichten aan de pandemische reactie van Amerika. Ondertussen, op Capitol Hill, maken sommige leden van de GOP actief Trumps ijdele poging om in het Witte Huis te blijven mogelijk, terwijl anderen net doen alsof het allemaal gewoon een grap is die een tijdje ‘gehumeurd’ moet worden .

Gezamenlijk wekken hun acties een onwelriekende geest van illiberalisme bij het publiek op, die  niet gemakkelijk zal worden bezworen. De schade die ze de afgelopen twee weken hebben aangericht, is nu al meetbaar. Bijna driekwart van de waarschijnlijke Republikeinse kiezers trekt de resultaten van de verkiezingen in twijfel , terwijl bijna tweederde van hetzelfde cohort het besluit van Trump steunt om te vechten om het besluit van de kiezers terug te draaien. Dit kan in de loop van de tijd afnemen, maar het suggereert dat de basislijn van de publieke scepsis over verkiezingen, althans onder de Republikeinen, aanzienlijk is verschoven van wat redelijk is. 

Ondertussen meldt The New York Times   dat het land al overspoeld is door een uitbraak van “escalerende confrontaties in swing-states in het hele land” en “bedreigingen met geweld tegen functionarissen van beide partijen”. En  ver van deze gekke scènes wordt ons verteld dat in bepaalde delen van het land door Covid getroffen patiënten hun laatste adem uitblazen om het bestaan ​​te ontkennen van het virus dat hen doodt. Het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat er de afgelopen weken iets verontrustends in gang is gezet – een gevaarlijke vlucht voor de rede . Op 20 januari komt er een nieuwe president, maar in veel opzichten heeft de staatsgreep van Trump al plaatsgevonden.Comments

comments