Armoedecijfer in Duitsland op recordhoogte – Corona verergert ook de situatie

Armoedecijfer in Duitsland op recordhoogte – Corona verergert ook de situatie

22 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Volgens het huidige armoederapport van de Paritätischer Wohlfahrtsverband bedraagt ​​het armoedecijfer 15,9 procent, de hoogste waarde sinds de Duitse hereniging.

Volgens het rapport zijn in totaal 13 miljoen mensen in Duitsland getroffen. Terwijl het laatste armoederapport de hoop liet zien dat de cijfers zouden dalen, laat de huidige analyse nu zien dat er nog een zorgwekkende trend is. Terwijl de armoede in 2006 met 14,0 procent het laagste niveau bereikte, heeft ze nu weer een trieste piek bereikt. De toename van de armoede in 2019 vond plaats in heel Duitsland. Ook sterk bevolkte deelstaten zoals Noordrijn-Westfalen, Beieren, Baden-Württemberg , Hessen en Nedersaksen werden getroffen .

Arme en rijke federale staten

Beieren met 11,9, Baden-Württemberg (12,3) en Sleeswijk-Holstein (14,5) zaten onder het gemiddelde Duitse armoedecijfer van 15,9 procent. Hamburg (15), Brandenburg (15,2) en Rijnland-Palts (15,6). Alle andere deelstaten hadden een hoger armoedecijfer dan het nationale gemiddelde. De slechtste waarde, ver achter, is Bremen met 24,9, waar een op de vier nu als een arm telt, gevolgd door Saksen-Anhalt (19,5), Mecklenburg-Vorpommern 19,4), Berlijn (19,3) en Noordrijn-Westfalen (18.5).

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenWerklozen (57,9 procent), alleenstaande ouders (42,7 procent), grote gezinnen (30,9 procent), laaggeschoolden (41,7 procent) en mensen zonder Duits staatsburgerschap lopen nog steeds het grootste risico op armoede. 2 procent). Aan de andere kant is de armoede het sterkst onder gepensioneerden . Terwijl hun armoedecijfer in 2006 10,3 procent bedroeg, was het 17,1 procent in 2019. Dit betekent een stijging van 66 procent.

Wat betekent “armoede” in Duitsland?

In rijkere landen zoals Duitsland, Frankrijk enz. Wordt armoede niet gedefinieerd in termen van behoefte, zoals honger of dakloosheid , maar in termen van gezinsinkomen. Het armoederisicopercentage geeft het deel van de bevolking aan dat moet rondkomen van minder dan 60 procent van het mediane inkomen. Voor een eenpersoonshuishouden was deze grens vorig jaar in Duitsland 1074 euro per maand.

Toename armoede door Corona

Bij de presentatie van het rapport waarschuwde de vereniging ook voor de verergering van de armoede door de coronapandemie . “Een toenemend aantal werklozen wordt geconfronteerd met een socialezekerheidsstelsel dat zelfs vóór Corona niet tegen armoede beschermde en waarvan de zwakke punten nu nog duidelijker zijn”, aldus algemeen directeur Ulrich Schneider.Lees ook:  Eurocrisis, kredietcrisis, bankencrisis, EU-crisis en coronacrisis hoe komen we hier uit?

Comments

comments