Een grafschrift voor het Westen

Een grafschrift voor het Westen

22 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De Verenigde Staten domineerden de twintigste eeuw om vier hoofdredenen. Zijn productiecapaciteit overtrof die van iemand anders ver; misschien wel de meest dramatische illustratie was de verbluffende productie tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het bijvoorbeeld 300.000 vliegtuigen produceerde, twee keer zoveel als het volgende land. Het inventieve vermogen was ook enorm: van vliegtuigen tot elektriciteitstransmissie tot assemblagelijnen, de VS was de uitvinder en, even belangrijk, de bewerker van talloze wereldveranderende innovaties. Ten derde was het, in tegenstelling tot het grootste deel van de niet-Anglosphere wereld, politiek stabiel: zelfs onder de druk van de Grote Depressie hield het politieke systeem stand. Eindelijk had de “American Dream” voldoende realiteit om aantrekkelijk te zijn. Maar wat blijft er vandaag van deze vier over? Veel (het meeste?) Van de productie is uitbesteed aan China. Wat blijft er over van Amerikaanse vindingrijkheid? – een knoploze iPhone is niet op hetzelfde niveau als de Apple 1. Wat betreft politieke stabiliteit: wie eind januari 2021 in het Witte Huis zit, wordt door de helft van de bevolking als een indringer beschouwd; dat zal gevolgen hebben op straat. De Amerikaanse droom dat uw kinderen beter af zullen zijn – hoe dan ook – dan u was, is ingestort: ​​de kinderen, verpletterd door onbetaalbare schulden en nulurencontracten, verbergen zich in uw kelder. En zoals het gaat met de leider van het Westen, zo gaat het, ceteris paribus, samen met de andere westerse landen. De vooruitzichten zijn slecht, onstabiel en wanhopig.

Hoe is het gebeurd? Er zijn veel redenen, maar de principes zijn het gebruikelijke paar: oorlogen en uitgaven. Te veel oorlog: tijdens zijn opkomst waren oorlogen goed voor het Westen, maar het wint ze niet meer en het heeft de gewoonte niet verloren. Te veel uitgaven leiden tot te hoge schulden: schulden voor investeringen zijn de moeite waard, maar schulden voor consumptie niet. Het blijkt dat de “geschiedenis” in feite zijn beweging heeft hervat .

Kortom, het Westen heeft zijn mojo verloren ”. ‘Mojo’ of ‘magie’ is een toepasselijk woord: er was zeker een realiteit voor de westerse macht en autoriteit, maar er was ook een magisch element omdat een aanzienlijk deel van de macht van het westen berustte op de overtuiging van de overwonnenen en de ontzagwekkende niet verslagen.

Er is een verlies aan competentie opgetreden – een essentieel onderdeel van de mojo. Ik beveel Stephen Walts essay The Death of American Competence aan . Zoals hij terecht opmerkt, was een van de pijlers van de Amerikaanse macht ‘een beeld van de Verenigde Staten als een plek waar mensen wisten hoe ze ambitieuze doelen moesten stellen en deze met succes konden verwezenlijken’. Hij speculeert over de redenen voor de achteruitgang, suggereert verschillende, maar hij weet dat het een lange ontwikkeling is geweest: “In de afgelopen 25 jaar hebben de Verenigde Staten echter opmerkelijk werk verricht door die onschatbare reputatie van verantwoordelijk leiderschap en basiscompetenties te verspillen. ”.

De uitbraak van COVID-19 is een scherpe demonstratie van het verlies van mojo.

In wat waarschijnlijk zal worden herinnerd als een van de meest ironische gebeurtenissen van de eenentwintigste eeuw, beoordeelde de GHS-index in oktober 2019 de landen van de wereld op hun paraatheid voor een epidemie of pandemie. Het rangschikte de VS en het VK als de twee best voorbereide landen: de eerste met een score van 83,5 / 100 en de laatste met 77,9 / 100. Het wereldgemiddelde werd berekend op 40,2 / 100. Ik denk dat het een vrij veilige gok is dat niemand een jaar later zou zeggen dat een van beide goed met COVID-19 omging: sommigen zouden kunnen zeggen dat de twee tot de ergste ter wereld behoorden. Volgens ten minste één ranglijst stonden de VS op 14 november op de eerste plaats en het VK op de vijfde plaats . Nauwelijks de “best voorbereide”.

Dit soort ranglijsten zijn erg afhankelijk van GIGO en niet-gespecificeerde aannames. En de cynicus zou niet bijzonder verbaasd zijn als GIGO en veronderstellingen zich manifesteren in de GHS-ranglijst: de top vijftien bevat negen NAVO-leden en twee naaste Amerikaanse bondgenoten. Wie wist dat geopolitieke keuzes zo profylactisch waren? Wat betreft landen met – laten we zeggen – minder therapeutische allianties, scoorde China 48,2 / 100 en Rusland 44,3 / 100. In de feitelijke test van COVID-19 zou niemand suggereren dat Rusland (216 doden / miljoen) of China (3 / miljoen) het slechter deden dan de VS (745 / miljoen) of het VK (740 / miljoen).

Er is veel te betwijfelen over deze cijfers en hoe ze worden gemeten; daarom moeten ze alleen als grove vergelijkingen worden beschouwd. Ze zijn afkomstig van de worldometer- site en zijn, naar ik meen, de cijfers zoals algemeen gerapporteerd. Wat als een “COVID-sterfgeval” wordt geteld, varieert, wat als een “infectie” wordt geteld, varieert; sommige landen (het onze) zijn waarheidsgetrouw en andere (het hunne) niet. Er is dus veel discussie over dit of dat aantal. Maar met betrekking tot Rusland en China in vergelijking met het Westen is er één aanwijzing voor de realiteit en dat is de IMF-projectie voor economische groei in 2020. Tegen een wereldwijde daling van 4,4% wordt verwacht dat China met 1,9% zal groeien en Rusland met 4,1%. Het IMF verwacht dat Rusland het beter (minder slecht) zal doen dan alle andere landen in de eurozone of de G7; specifiek projecteert het de VS op -4,3% en het VK op -9,8%. Daarom, wat de “echte” COVID-19-nummers ook mogen zijn, het IMF schat in ieder geval dat Rusland en China het beter (minder slecht) hebben gedaan dan de veronderstelde winnaars van de GHS-index.

Een slecht resultaat voor het Westen en een om over te mediteren. Op het eerste gezicht zou je verwachten dat de VS en het VK veel beter met COVID-19 hebben omgegaan dan ze deden, en waarom ze het zo slecht deden, vereist enige aandacht. En hetzelfde geldt voor veel andere westerse landen. Gezien de jarenlange reputatie en verwachting van westerse competentie, heeft COVID-19 aangetoond dat er opnieuw moet worden nagedacht over deze aannames.

Lees ook:  'Vergrendeld en geladen' voor oorlog tegen Iran

COVID-19 bracht een gebrek aan planning aan het licht: geen van deze landen lijkt een voorraad PBM’s te hebben gehad. In de VS werden vernietigde voorraden niet vervangen . Ze waren ook niet in België , Canada of het VK . Op veel andere plaatsen schijnt er een tekort te zijn geweest . Niet bekwaam. Hoe zit het met hydroxychloroquine: is het een nuttige behandeling of niet? misschien in juli ; ja in juli ; nee in juli ; ja in oktober ; in de war in oktober ; ja in oktober ; nee in november ; misschien in november. En zo gaat het: je zou denken dat er in een competente epidemiologische omgeving een vrij definitief antwoord zou zijn – al was het maar ‘maar soms’ – inmiddels. Hoe zit het met gezichtsmaskers? In februari “ masker overslaan en handen wassen ”; Maart ” Als het een gewoon chirurgisch gezichtsmasker is, is het antwoord nee “; April ” alleen nuttig voor gezondheidswerkers en patiënten die positief testen “. Tegenwoordig zijn ze essentieel voor iedereen. Niet bekwaam. Het Imperial College-model … genoeg gezegd . Niet bekwaam. De Gates Foundation , een groot voorstander van vaccins, is een belangrijke financier van de WHO , de organisatie van Dr. Fauci en de CDC .De CEO van Pfizer verkocht aandelen op de dag van de aankondiging dat het bedrijf een vaccin had . Waarom zou Fauci onderzoek naar winst-van-functie naar vleermuiscoronavirussen in Wuhan financieren ? Belangenverstrengeling? Toeval? Maar zeker niet bekwaam.

Niet bekwaam. In het Westen komt competentie tegenwoordig altijd op de tweede plaats . Vroeger was het normaal de eerste en soms de tweede; nu is het altijd tweede. Ten tweede wat? Ten tweede na diversiteit . De lijst met diversiteitscategorieën waaraan moet worden voldaan, verandert voortdurend en wordt steeds groter: ras, taal, geslacht, seksuele voorkeur, transgender – steeds groter. En al deze categorieën moeten eerst worden ingevuld. Door competente mensen natuurlijk. Maar alleen door welke competentie dan ook die overblijft nadat aan de primaire eisen is voldaan.

Gilbert Doctorow beschrijft de stand van zaken met betrekking tot België in zijn essay dat de vonk voor mij was:

De bron van incompetentie wordt corruptie genoemd, en corruptie is hier ingebouwd in het politieke systeem door de uiterst verfijnde praktijk van machtsdeling die de twee naties van België, Franstaligen en Nederlandstaligen, in staat stelt elkaar de keel te sparen en van de vruchten te genieten. van regeren zonder bezorgdheid over competentie of populaire wil. Het probleem wordt verergerd door een ander ultra-progressief politiek principe dat in de praktijk van het bestuur is ingebouwd: evenredige vertegenwoordiging, die een wildgroei van politieke partijen aanmoedigt, die in de afgelopen decennia al het dubbele was van wat ze in de jaren zestig hadden, doordat partijorganisaties stopten met het taalkundige grenzen. Er wordt voortdurend gezocht naar een parlementaire meerderheid door coalitievorming,

Hij concentreert zich op de “machtsdeling” in België (een concept dat Canadezen bekend is na jaren van officiële tweetaligheid). Maar ik denk dat zijn punt nog verder kan worden uitgebreid en dat wat hij als eigenaardig voor België beschouwt, nu overal in het Westen gebruikelijk is onder de noemer “diversiteit”.

Zorg er eerst voor dat aan de steeds veranderende en steeds verder uitbreidende diversiteitseis is voldaan en ga dan op zoek naar competentie. Deze stand van zaken kan blijven hobbelen totdat de realiteit bijt en competentie of het gebrek daaraan echt een verschil maakt.

En de werkelijkheid, in de vorm van de SARS-CoV-2, bit. Ik vermoed dat in China en Rusland, om twee betere presteerders aan te nemen, competentie nog steeds de meest voorkomende eerste keuze is.

Dit valt samen met de chaos bij de Amerikaanse verkiezingen, de ondertekening van de RCEP en het rapport dat twee Chinese “carrier killer” -raketten een bewegend doelwit in de Zuid-Chinese Zee hebben geraakt .

Dus waarom heeft het Westen zijn mojo verloren? Ik zou dit grafschrift voor de grafsteen voorstellen

Competentie kwam altijd op de tweede plaats.Lees ook:  : VS 'meest oorlogszuchtige natie in de geschiedenis van de wereld'

Comments

comments