MEER over de inspanningen van de Franse president Macron om de islam in Frankrijk te beheersen

MEER over de inspanningen van de Franse president Macron om de islam in Frankrijk te beheersen

23 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Volgens dit rapport (zie video)  lijkt het erop  dat moslimleiders zullen instemmen met het 15-daagse Ultimatum van Macron, waarin wordt geëist dat ze een ‘Handvest van Republikeinse Waarden’ accepteren  waarin de islam als religie wordt gedefinieerd, niet als politieke beweging. In een poging om de invloed van buitenlandse imams op moslimjongeren tegen te gaan, zei Macron dat hij “een islam in Frankrijk wil opbouwen die een islam van verlichting kan zijn”.

macron

Zoals je kunt zien aan de afbeeldingen hieronder, zijn moslims hier niet blij mee.

Politico Het Handvest verbiedt ook buitenlandse inmenging in moslimgroepen, waaronder buitenlandse imams. Imams moeten in Frankrijk worden opgeleid. Thuisonderwijs zal worden beperkt, inclusief islamitisch onderwijs in madrassa-stijl en moslimkinderen zullen een ID-nummer moeten hebben om ervoor te zorgen dat ze naar Franse scholen gaan.

erdogan

Macron zei in het voorjaar van een toespraak dat “we het islamitische separatisme moeten aanvallen”, wat betekent dat de parallelle samenlevingen de meeste moslims bezetten. Hij zei ook dat het nodig is om in het land “een islam van verlichting” op te bouwen, waarbij hij een uitdrukking gebruikte die wat wenkbrauwen deed fronsen.

macron

Macron is onder druk gezet door critici – meestal van rechts – om de veiligheids-, culturele en sociale uitdagingen van islamitisch extremisme aan te pakken.

Lees ook:  Het vermijden van de ineenstorting van democratie is onze verantwoordelijkheid

Vorige maand associeerde een gevestigde journalist een jonge vrouw die online video-tutorials maakte over koken met een beperkt budget met de terroristische aanslagen van 9/11 omdat ze verscheen in een moslimhoofdbedekking, een teken van hoe gevoelig het land nog steeds is over het tentoonstellen van religieuze symbolen – en meer specifiek het moslimgeloof – in het openbaar.

macron

De plaats van de islam in de Franse samenleving is een bliksemafleider geweest sinds de voormalige president Jacques Chirac een wet heeft aangenomen die Franse ambtenaren verbiedt om “opzichtige” religieuze tekens te dragen, die algemeen wordt geïnterpreteerd als een omweg om de moslimhoofddoek te verbieden.

Het vond plaats een week nadat een man gewapend met een machete mensen aanviel buiten het voormalige hoofdkwartier van Charlie Hebdo , net op het moment dat het proces tegen de dodelijke aanslag op het papier van 2015 in Parijs van start gaat.

macron

Dat omvat het opleiden van imams in Frankrijk in plaats van ze te blijven importeren uit Algerije, Marokko en Turkije. Macron zei dat hij ook beter onderwijs wil aan progressieve moslimdenkers uit de 12e en 14e eeuw zoals Averroes en Ibn Khaldun op universitair niveau.

“De islam is een religie die over de hele wereld een crisis doormaakt”, zei Macron, verwijzend naar het ISIS-jihadisme, maar ook naar het wahhabisme, de Saoedische extremistische ideologie of het salafisme. “Wij geloven niet in een politieke islam die niet verenigbaar is met stabiliteit en vrede in de wereld.”

Lees ook:  Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

 Comments

comments