Waar de poging van Trump om de overwinning van Biden teniet te doen, staat

Waar de poging van Trump om de overwinning van Biden teniet te doen, staat

24 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Hij heeft tot nu toe weinig succes gehad en deadlines zijn in aantocht.

De belangrijkste ontwikkeling maandag was dat de Michigan Board of State Canvassers Biden officieel verklaarde als winnaar in de staat. Dit had niet in het geding mogen zijn – Biden won daar met meer dan 150.000 stemmen – maar er was enige vraag of de twee Republikeinse leden in de vierkoppige raad inderdaad de uitkomst zouden certificeren.

Een van hen heeft uiteindelijk gestemd, terwijl de ander zich van stemming heeft onthouden. Dus na de certificering van Georgië op vrijdag, markeert Michigan de tweede swing-staat die Biden won, waar de pogingen van Trump om ongegronde fraudeclaims te gebruiken om de certificering te stoppen, mislukten.

Pennsylvania heeft ook een deadline op maandag voor provincies om hun stemresultaten te certificeren – waarna de democratische secretaris van het Gemenebest, Kathy Boockvar, de algemene resultaten van de staat kan certificeren. Republikeinen hebben dus een vlaag van langlopende juridische dossiers ingediend, in een poging om een ​​rechter, welke rechter dan ook, te krijgen om te verklaren dat Pennsylvania zijn resultaten nog niet kan bevestigen.

En tijdens het weekend kregen nog een paar Republikeinse Amerikaanse senatoren genoeg van het gedrag van Trump na de verkiezingen. Sens.Pat Toomey (R-PA) en Lisa Murkowski (R-AK) sloten zich aan bij een handvol van hun GOP-collega’s en veroordeelden de poging van Trump om de wetgevende macht van de staat ertoe te brengen de wil van hun kiezers omver te werpen, wat significant zou kunnen zijn in het onwaarschijnlijke geval dat geschillen over deze verkiezing haalt het in januari naar het Congres.

Dus over het algemeen lijkt het vrij waarschijnlijk dat Biden inderdaad zal aantreden zoals gepland op 20 januari, maar de poging van Trump om dit tegen te houden is heel reëel, hij heeft veel van zijn aanhangers ervan overtuigd dat de verkiezing hem op frauduleuze wijze is ontnomen, en het is verre van duidelijk hoe dit zou zijn uitgespeeld in een echt hechte race.

Michigan verklaarde zijn stemmen voor Biden

Hoewel Michigan de minst dichtbij was van de swing-states die Biden won – hij leidt met meer dan 150.000 stemmen, een marge van 2,8 procentpunt – hebben Trump en zijn bondgenoten daar na de verkiezingen veel onheil aangewakkerd vanwege de manier waarop de staat zijn stemmen certificeert.

In Michigan wordt de taak om de resultaten te certificeren toevertrouwd aan een vierkoppige, tweepartijenraad van canvassers. Elke provincie heeft zijn eigen bestuur voor vier personen en er is ook een bestuur voor de gehele staat.

Vorige week waren er partijdige shenanigans op provinciaal niveau, aangezien de twee Republikeinse onderzoekers in Wayne County (Michigan’s grootste provincie, met Detroit) aanvankelijk weigerden om de stemtotalen te certificeren. Hun verklaarde reden hiervoor was dat te veel districten “uit balans” waren (er werden meer stemmen uitgebracht dan de namen van de kiezers bevestigden dat ze deelnamen).

Maar de omvang van deze discrepanties was vrij klein (doorgaans slechts een paar stemmen in elk district), wat duidt op een administratieve fout in plaats van een massale samenzwering om de staat voor Biden te manipuleren. Bovendien waren er vergelijkbare verschillen bij vorige verkiezingen, zoals bij de voorverkiezingen van dit jaar . Dus na een paar uur van intense weerslag, de Wayne County Republikeinse canvassers teruggetrokken en de stemming gecertificeerd – hoewel nadat president Trump contact met hen had opgenomen, beweerden ze later dat ze onder druk werden gezet om te certificeren.

Toen, op maandag, kwam het bestuur op staatsniveau bijeen voor zijn eigen beraadslagingen. Een Republikein in het staatsbestuur, Norm Shinkle, verklaarde vóór de vergadering dat hij niet vindt dat de resultaten moeten worden gecertificeerd, in navolging van de ongegronde beweringen van de Trump-campagne over grootschalige fraude, dus er was enige twijfel over de uitkomst. (De vrouw van Shinkle was een getuige in een van de rechtszaken van de Trump-campagne wegens ongepaste verkiezingspraktijken in Detroit.)

Maar de andere Republikein in het bestuur, Aaron Van Langevelde , een advocaat van de Republikeinen van het staatshuis in Michigan, stemde om de resultaten te bevestigen. Hij legde tijdens de vergadering uit dat hij van mening is dat het bestuur wettelijk gezien de “plicht” heeft om de resultaten te certificeren zoals aan hen gepresenteerd – dat het niet optioneel is. En hij citeerde de beroemde regel van John Adams: “wij zijn een regering van wetten, geen mannen.” (Shinkle onthield zich uiteindelijk van stemming.)

Vorige week bracht ook het ongewone schouwspel van president Trump die de Republikeinse leiders van het staatshuis en de senaat van Michigan uitnodigde om hem te ontmoeten in het Witte Huis. De voor de hand liggende implicatie hier is dat Trump zou willen dat de wetgevers een twijfelachtig legale poging doen om hem, in plaats van Biden, de electorale stemmen in Michigan te geven.

Volgens de huidige wetgeving lijkt het er niet op dat de wetgevers in Michigan dit zelfs maar kunnen doen – de gouverneur is verantwoordelijk voor het certificeren van de kiezers , en Whitmer zou zeker geen kiezers certificeren die door de staatswetgever aan Trump zijn toegekend in weerwil van de stemtotalen. Om dit te laten vliegen, zou het Amerikaanse Hooggerechtshof moeten beslissen om enorme delen van de federale en nationale verkiezingswetten weg te gooien om de autoriteit van de wetgevende macht te versterken, en zelfs dan zou het Congres het laatste woord kunnen hebben over het oplossen van eventuele geschillen.

In ieder geval zeiden de wetgevers na de vergadering dat ze “de wet zullen volgen en het normale proces met betrekking tot de kiezers van Michigan zullen volgen”.

Trump en zijn bondgenoten proberen de afronding van de resultaten ook in andere staten te vertragen

De staatswet van Pennsylvania stelt deze maandag (23 november) vast als de deadline voor provincies om hun verkiezingsresultaten te certificeren. Daarna kan de secretaris van het Gemenebest – Kathy Boockvar, een democraat – de staatsresultaten certificeren.

De meest spraakmakende rechtszaak die tot dusver door de Trump-campagne is aangespannen – een poging om Pennsylvania te beletten zijn resultaten te certificeren omdat provincies een ander beleid hadden met betrekking tot de vraag of geweigerde stembiljetten konden worden opgelost – ging zaterdag in vlammen op. Rechter Matthew Brann verwierp de rechtszaak in een vernietigende mening, zoals mijn collega Ian Millhiser schreef . (Dit was de rechtszaak waarin Rudy Giuliani persoonlijk in de rechtbank verscheen om te pleiten voor de campagne.)

Natuurlijk is de Trump-campagne in beroep gegaan tegen de beslissing, hoewel ze hun beroep al moesten herzien om schijnbare fouten te herstellen, zoals Brad Heath van Reuters schrijft . En er is meer juridisch onheil in Pennsylvania. Een Republikeins lid van het Congres uit de staat, Mike Kelly, heeft zaterdag een federale rechtszaak aangespannen die tot doel heeft alle bij deze verkiezingen uitgebrachte poststembiljetten weg te gooien. Kelly beweert dat de nieuwe wet op het inbrengen van stemmen in Pennsylvania – aangenomen in 2019 door een door de Republikeinen gecontroleerde staatswetgever – ongrondwettelijk en “illegaal geïmplementeerd” was. Deskundigen zijn het erover eens dat de rechtszaak ongegrond is, zoals Jeremy Roebuck van de Philadelphia Inquirer schrijft ; het is hoogstwaarschijnlijk een lang gekoesterde poging om een ​​rechter ertoe te brengen het certificeringsproces uit te stellen. (Kelly heeft een rechtszaak aangespannen Maandag ook.)

Lees ook:  De "GLOBAL RESET in 2021" / DE DIEPE STAAT: UNPLUGGED

Vrijdag werd Georgia de eerste swing state die door Biden werd gewonnen om zijn resultaten te certificeren – maar daar is ook nog niet alles aan gedaan. Hoewel de staat al een handmatige controle van alle stemtotalen uitvoerde, had de Trump-campagne het recht om ook een automatische hertelling voor te stellen (die door de staat zou worden betaald), en deed dit dit weekend . Die hertelling zal naar verwachting snel worden uitgevoerd, en het zal het resultaat niet veranderen; Biden won met meer dan 12.000 stemmen, en al die stemmen zijn al met de hand dubbel gecontroleerd.

In Wisconsin is ondertussen een gedeeltelijke hertelling gaande, aangevraagd door de Trump-campagne in twee zwaar democratische provincies – Milwaukee en Dane – . De waarnemers van Trump maken veel bezwaren tegen de telling die het proces hebben vertraagd, en het loopt een beetje achter op schema in Milwaukee, meldt Molly Beck van de Milwaukee Journal Sentinel . De certificatiedeadline van de staat is 1 december.

Trump nam afstand van advocaat Sidney Powell

Ondertussen was er tumult onder het juridische team van Trump toen de campagne probeerde afstand te nemen van de bizarre beweringen van een van zijn bondgenoten, advocaat Sidney Powell. ‘Sidney Powell oefent in haar eentje rechten uit. Ze is geen lid van het Trump Legal Team. Ze is ook geen advocaat voor de president in zijn persoonlijke hoedanigheid ‘, zei Giuliani zondag in een verklaring – wat als een verrassing kwam, aangezien ze slechts drie dagen eerder op het podium stond met het juridische team van Giuliani en Trump op hun persconferentie.

Zelfs vóór de verkiezingen was Powell dit jaar vaak in het nieuws, toen ze probeerde de zaak tegen Michael Flynn – de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, die schuldig bevond aan liegen tegen de FBI als onderdeel van het Mueller-onderzoek – te krijgen. Hoewel ze toen officieel geen deel uitmaakte van het team van Trump, keurde de president duidelijk goed wat Powell deed, en Powell gaf onder ondervraging van een rechter toe dat ze de zaak van Flynn met Trump had besproken .

Toen Giuliani de juridische poging van Trump overnam om de verkiezingsresultaten ongedaan te maken, leek Powell officieel in de tent te zijn gebracht. Toen het juridische team van Trump afgelopen donderdag een persconferentie hield, stond Powell met hen op het podium. En haar beweringen vielen op als bijzonder bizar – ze beweerde dat het stemsysteembedrijf Dominion de stemming tegen Trump vervalste, deels omdat er “communistisch geld” bij betrokken was en dat het bedrijf banden had met de overleden Venezolaanse dictator Hugo Chávez.

Andere Trump-campagneadvocaten, waaronder Giuliani, hebben ook samenzweringstheorieën verspreid en valse beweringen gedaan over stemproblemen – hoewel Powell’s beweringen zelfs in dit genre opvielen door hun bizarheid.

Het echte probleem was misschien dat Powell ongegronde beweringen begon te maken die problematisch zouden kunnen zijn voor de inspanningen van de Republikeinen om de twee tweede verkiezingen voor de Senaat in Georgië te winnen. Specifiek beweerde Powell in een interview met NewsMax op zaterdag dat Georgia gouverneur Brian Kemp (R) een corrupte deal sloot met Dominion, en dat Rep.Doug Collins (R-GA) en niet senator Kelly Loeffler de rechtmatige winnaar had moeten zijn. in een van de races in de Senaat van Georgië. Dit is duidelijk een probleem voor Republikeinen die hopen dat hun kiezers Loeffler zullen steunen in de tweede ronde van januari.

Dus de volgende dag bracht Giuliani de verklaring uit waarin hij afstand nam van het juridische team van Trump van Powell. (Powell heeft zelf een verklaring uitgegeven waarin staat : “Ik begrijp het persbericht van vandaag”, maar dat ze zal blijven proberen om fraude in de rechtbank te bewijzen.)

Meer Republikeinse senatoren worden Trump beu

Op een paar uitzonderingen na hebben toprepublikeinen Trump over het algemeen veel speelruimte gegeven om juridische uitdagingen na de verkiezingen aan te gaan en hebben ze vermeden te zeggen dat de uitkomst is opgelost. Maar geleidelijk komen er steeds meer tot de conclusie dat dit te lang heeft geduurd, en dat beginnen ze ook te zeggen.

Na het besluit van rechter Brann om de rechtszaak van de Trump-campagne in Pennsylvania weg te gooien, legde senator Toomey een verklaring af waarin hij zei dat Brann ‘een oude conservatieve Republikein is van wie ik weet dat hij een eerlijke en onbevooroordeelde jurist is’, en dat zijn uitspraak betekent dat Trump ‘alle plausibele zaken heeft uitgeput’. juridische opties om het resultaat van de presidentiële race in Pennsylvania aan te vechten. ” Toomey voegde wat scherpe kritiek toe dat Trump probeerde “de wil van kiezers in Michigan te dwarsbomen en een onwettige lei van kiezers van het kiescollege te selecteren”, en hij feliciteerde “verkozen president Biden en vice-president Kamala Harris met hun overwinning.”

Toen zei senator Murkowski zondag in een verklaring : “President Trump heeft de gelegenheid gehad om zijn claims te procederen, en de rechtbanken hebben ze tot dusver ongegrond verklaard . Een drukcampagne op staatswetgevers om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden is niet alleen ongekend, maar ook in strijd met ons democratisch proces. ” Ze voegde eraan toe: “Het is tijd om aan het volledige en formele overgangsproces te beginnen.”

De poging van Trump om de Republikeinse leiders van de staatswetgever van Michigan onder druk te zetten om het resultaat daar ongedaan te maken, lijkt vooral belangrijke Republikeinse senatoren te hebben afgewezen – Sens.Susan Collins (ME), Mitt Romney (UT) en Ben Sasse (NE) hebben ook kritiek geuit deze inspanning.

Dit is waarschijnlijk alleen significant als retorische druk. Maar het Congres heeft wel een rol bij het goedkeuren van de verkiezingsresultaten: op 6 januari 2021 zal een gezamenlijke vergadering van het Congres de verkiezingsstemmen tellen . Dit is meestal puur ceremonieel en het resultaat is niet echt in de lucht. Maar in het onwaarschijnlijke geval dat Trump erin slaagt verschillende staatswetgevers zover te krijgen dat ze proberen de wil van hun kiezers omver te werpen, kan het Congres geschillen beslechten. In dat scenario zou het belangrijk kunnen zijn dat er een factie van Republikeinse senatoren is die worden afgestoten door de tactiek van Trump en Biden erkennen als de winnaar.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Belachelijke kersttoespraak koning Willem Alexander veel blah blah over onze zogenaamde vrijheid

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Zwaai maar dag naar je pensioen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments