‘Als je niks te doen hebt, doe het dan niet hier’

‘Als je niks te doen hebt, doe het dan niet hier’

25 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Dat was de ‘tegeltjeswijsheid‘ die in menige kantoorruimte hing. En steeds bedacht ik dan dat het een verademing zou zijn als de mensen die de tijd vonden om zo’n ‘tegeltje‘ of ‘poster‘ op te hangen ontslag zouden nemen, en lekker op het strand zouden gaan liggen met een goed boek, of aangenaam gezelschap, of nadenkend over de zin van het leven. De hoeveelheid tijd die verloren is gegaan aan het ‘bespreken‘ van de wijsheid van die tekst met ‘medestanders‘, die allemaal zo hun eigen verhalen hadden over ‘nietsnutten‘, maakt het al tragisch genoeg. Maar veelal betrof het ook nog lieden die meer in de weg liepen, en het ‘operationele proces‘ verstoorden met hun ‘inbreng‘.

Voor mijzelf gold eerder de ‘tegeltjeswijsheid‘ die zei: ‘Ik houd van werken! Ik kan er uren naar kijken!’, terwijl ik zeker niet lui was en de kantjes er vanaf liep als ik was ‘ingehuurd‘. Integendeel! Ik hechtte grote waarde aan een goed contract dat bescherming bood, en met heldere afspraken, die ook nagekomen moesten worden als er een beroep op werd gedaan, maar hield mij er (vrijwillig) niet aan. Maar steeds zocht ik naar manieren om iets sneller te doen, om de productiviteit per tijdseenheid op te schroeven, en de kosten terug te dringen, en was ik blij als mensen die niks te doen hadden naar huis gingen, inplaats van rondlummelen om hun ‘tijd vol te maken‘.

De keerzijde van de medaille is, dat mensen in mijn omgeving zo nu en dan dachten dat ik met ‘nietsdoen‘ mijn geld verdiende, waarbij zo nu en dan de opmerking valt: ‘Ga eens wat doen!‘, omdat anderen het gevoel hebben dat ik mijn tijd verspil met ‘kijken naar werk’, zoals via dit blog. Hoewel de geleidelijke afname van het aantal bezoekers van dit blog deels veroorzaakt zal worden door de ‘algoritmes‘, en mijn weigering om niet te ‘adverteren‘, omdat het me teveel tijd kost als ik dit blog via ‘Twitter‘, ‘Facebook‘, in ‘Whatsapp-groepen‘ of forums zou moeten aanprijzen, en de inhoud zou moeten verdedigen, valt ook niet te ontkennen dat menigeen die hier in het verleden nog wel eens langs kwam voor inspiratie, in deze ‘hectische‘ tijd hier de aandacht mist voor ‘actuele onderwerpen‘.

In een ‘vlammende‘ video gaat de buitengewoon productieve ‘Alternatieve‘ journalist Joseph Paul Watson tekeer tegen de ‘Big Reset’. Hij houdt zijn geëngageerde, en steeds bozer wordende ‘volgers‘ voor: ‘They think you are stupid!. Mijn kijk op die ‘Big Reset‘ is, zoals u niet ontgaan kan zijn, een tandje genuanceerder. En ‘Stupid‘? Ja, dat hangt er een beetje vanaf wat je daaronder verstaat. Om te beginnen zijn degenen die de ‘Vierde Industriële Revolutie‘ niet aan zagen komen ‘laatbloeiers‘, en waren ze druk met ‘andere dingen‘, waardoor ze nu achter de feiten aanlopen. En zeker als je omkijkt naar waar men dan ‘druk‘ mee was, dan denk ik: ‘Was maar op het strand gaan liggen‘. Daarnaast ‘vlammen‘ velen die zijn video aanprijzen over een ‘Links Complot‘, terwijl neo-feodalisme, met ‘Corporaties‘ die de dienst uitmaken,  volgens mij toch echt serieus ‘Extreem Rechts‘ is. Maar ik ga er verder geen woorden aan vuil maken, omdat de hele notie van ‘Links‘ en ‘Rechts‘ verworden is tot polemische nietsnutterij. Bij Watson zelf is er geen sprake van dat soort verwarring, want hij veegt ‘Links‘ én ‘Rechts‘ de mantel uit. Maar waar zijn fans zich concentreren op ‘Links‘, zijn ze net zo goed de wegbereiders van het welslagen van die ‘Big Reset‘.

Lees ook:  Cyberwapens voor het volk: hoe de NSA wereldwijd cyberterrorisme mogelijk heeft gemaakt

Hoezo?

Voor sommigen is het een geheel nieuwe ervaring dat mensen ‘geen tijd‘ hebben voor een urgent gesprek over belangrijke thema’s, maar als liefhebber van ‘kijken naar werk‘ hak ik al héél wat langer met dat bijltje. Mensen zijn niet ‘Stupid‘ in de zin dat ze zich geen beeld zouden kunnen vormen van bepaalde concepten. Maar ze zijn ‘Druk!’. Ze moeten de piepers nog op het vuur zetten, en de kinderen uit de opvang halen. En hoe zit dat nou met Thierry Baudet? Wat zegt Gommers? Hé! Een ‘Whatsappje‘! Wauw! Zie je wat de minister van Pakistan zegt over Macron!?!? Druk, druk, druk, druk……

Nee, je bent afgeleid. Afgeleid van de zaken die je eigenlijk vóór zou moeten laten gaan. Dingen die je op de iets langere termijn de kop gaan kosten. En je laat je afleiden door mensen die je in hun ‘hokje‘ willen zien te krijgen, om dan ‘samen‘ op te trekken tegen ‘het Kwaad‘. Waardoor degenen die zich niet gek laten maken, en geen ‘samen‘ nodig hebben, vrij baan hebben om de samenleving in te richten zoals zij denken dat goed is voor ons. ‘Verdeel, en Heers‘. Ze geven ons alle redenen om ons ‘druk‘ te maken. Constant wijzigende ‘maatregelen‘ rond ‘Covid‘. Geen St Maarten. Geen Sinterklaas. Geen Kerst. Geen vuurwerk. Geen ‘carbid schieten‘. Geen ‘jaarwisseling‘. Niet meer reizen. Oh! Hé! Wacht even! Een ‘Whatsappje‘!

Gisteren verwees ik u naar een documentaire van een uur en vijftien minuten. Daarin wordt u verteld dat er mensen waren op ‘sleutelposities‘ die zich middels ‘war-games‘ hebben voorbereid op een pandemie, en daar al iets van tien jaar mee bezig zijn. Goede kans dat u zelfs nu nog niet de tijd heeft om er kennis van te nemen hoe die mensen denken, en welke belangen ze dienen, ‘Want Baudet!‘ Of u geeft de voorkeur aan ‘Lubach op Zondag‘, omdat het daar gaat over de ‘actualiteit‘ van ‘DeepFakes’, waarmee hij zelfs de ‘Libelle‘ haalt. Maar ‘DeepFakes‘ is het nieuws van vorig jaar. Of eigenlijk al de ‘Tachtiger Jaren‘, met ‘Max Headroom‘ die een muziekprogramma presenteerde, en optrad in de hit van de ‘Art of Noise‘ met de passende titel ‘Paranoimia‘, waarin ‘Max Headroom‘ vraagt om te mogen ‘slapen‘. En dat deden we niet, want we waren ‘Druk!‘, maar waarmee?

Lees ook:  Profiteren van Coronavirus

We zijn steeds meer bezig, op elk niveau, met problemen waarvoor we allang een oplossing klaar hadden moeten hebben. Maar we waren afgeleid. En daardoor worden we op sleeptouw genomen door degenen die al wel hun scenario klaar hadden, en slechts op de ‘Execute‘-knop hoefden te drukken. Deels reageren we zoals voorzien in die scenario’s, zonder ergens over na te denken, maar waar we uit de bocht vliegen lopen we nog altijd achter de feiten aan. De ruimte om nog invloed uit te oefenen wordt snel kleiner. En vergeet niet dat u niet meer nodig bent. Voor de schaarse functies waarvoor nu nog mensen onontbeerlijk zijn, zijn voldoende ‘gedisciplineerde‘ mensen te vinden. Velen die inderdaad neerkijken op die ‘Domme‘-meute die niet met zijn tijd mee is gegaan, en die druk is met het speuren naar hun ‘Identity‘, of ‘Culturele Beslommeringen‘ en ‘Entertainment‘. Als consument, of als producent.

Mijn cynisme over politici en ‘experts‘ die in de weer zijn met ‘intelligente‘ maatregelen komt voort uit mijn persoonlijke motto, ooit aangereikt gekregen door een verstandige collega, dat als je haast maakt wanneer je tijd hebt, je tijd hebt wanneer je haast hebt. Ook een ‘tegeltjeswijsheid‘, maar het gaf, en geeft mij veel tijd om toe te kijken terwijl dingen in het honderd lopen. En dat was in het begin verschrikkelijk frustrerend, maar op enig moment moet je ook berusten, anders heb je geen deel van leven. Anticiperen was altijd minder een kwestie van intelligentie, en grote ijver, en meer een kwestie van ‘gezonde argwaan‘, danwel nieuwsgierigheid, gekoppeld aan ‘gepaste luiheid‘. Je de kop niet gek laten maken door bijzaken, de ‘waan van de dag‘, waardoor je tijd overhield. En een voorkeur voor ‘simpele‘ oplossingen, die tijd uitsparen, en ervoor zorgen dat je de controle niet kwijtraakt over die facetten waarover je de controle hebt. Nu, met de hulp van ‘Artificial Intelligence‘, reikt de ambitie beduidend verder, en zijn mensen met toegang tot dergelijke systemen ervan overtuigd dat ze een veel grotere mate van complexiteit aankunnen, ook al begrijpen ze de stappen die er gezet moeten worden zelf allang niet meer.

Het zou mijnerzijds van extreme zelfoverschatting getuigen als ik u nu probeerde wijs te maken dat ik wel weet hoe de wereld van de toekomst eruit gaat zien, omdat ik genoeg tijd heb om daarover na te denken, want we gaan nu allemaal achter de feiten aan lopen door de exponentiële snelheid waarmee ‘Artificiële Intelligentie‘ zich ontwikkelt. We hebben in theorie nog wel enige tijd om het kader waarbinnen die ‘Artificieel Intelligente‘ systemen dienen te blijven vorm te geven, maar ik ben bang dat er nu al ‘scenario’s‘ het ‘Groene Licht‘ hebben gekregen die dat ook tot ‘Wishful Thinking‘ maakt. We hadden het wel kunnen doen. Maar ‘Druk!’ Hé! Een ‘Whatsappje‘! Wauw! Moet je kijken! Een monoliet op een geïsoleerde plek in de woestijn in Utah, precies zoals in die film van Stanley Kubrick! Of is het een ‘DeepFake‘? Of ‘Russische desinformatie‘?

Lees ook:  "Greta Thunberg interesseert me niet" - student praat over verplichte evenement Fridays for Future

Paranoimia awaits us. Let me sleep………

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments