De snelle groei van het autoritarisme van Emmanuel Macron

De snelle groei van het autoritarisme van Emmanuel Macron

25 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De bezorgdheid van Emmanuel Macron over de crisis van de islam lokt thuis een crisis uit.

Begin oktober nam de Franse president Emmanuel Macron, ter voorbereiding op de verkiezingen van 2022, het besluit om een ​​campagne te starten waarin de Franse moslims de schuld kregen van hun falen om de steeds dogmatischer wordende ‘Republikeinse cultuur’ van het land te omarmen. Om het extreemrechtse anti-immigratiebeleid van Marine Le Pen tegen te gaan, berekende Macron dat zijn sjofele centrumrechtse partij een manier moest vinden om de stemmen weg te leiden van de redelijk racistische National Rally onder leiding van Le Pen.

In de ogen van Macron zijn Franse moslims er niet in geslaagd de oprechtheid te bewijzen van hun verwachte bekering tot de Franse nationale religie van laicité , of secularisme, die nu definitief de traditionele rol van de katholieke kerk heeft verdrongen. Om Le Pen te overtreffen, wendde hij de schuld af aan de hele moslimbevolking ter wereld en beweerde dat de islam in de ban was van een wereldwijde crisis die de Franse republikeinse gevoeligheden beledigde. Het credo van “gelijkheid, vrijheid, broederschap” sloot nu tolerantie uit voor elke groep mensen die niet unaniem al zijn attributen overnam. Broederschap heeft zijn grenzen.

Zelfs vóór de gruwelijke aanvallen op een onderwijzer en drie burgers in een kerk in Nice die de Franse natie met afschuw vervulden, slaagde Macron er met zijn retoriek over een wereldwijde islamitische dreiging in om een ​​aantal regeringen in moslimlanden ervan te overtuigen dat Frankrijk in oorlog was met hun religie. . Verschillende landen reageerden door een boycot van Franse producten aan te bevelen.

Sommigen gingen verder. Omdat Macron zich in een positie voelde om hun crisis te signaleren, kwamen sommige moslimautoriteiten in de verleiding om zich op die van hemzelf te concentreren. Toen de Franse president opmerkte dat de Franse president steeds autoritairdere wetten voorstelde die het effect hadden op moslimkinderen op scholen, schreef de Pakistaanse federale minister voor Mensenrechten Shireen Mazari een tweet waarin de voorgestelde wetten van Macron, waaronder het toekennen van ID-nummers aan schoolkinderen, werden vergeleken met het nazi-beleid om Joden te verplichten gele sterren te dragen.

Mazari uitte de beschuldiging aanvankelijk op basis van een artikel dat later werd gewijzigd om te stellen dat de ID’s vereist zouden zijn voor alle kinderen, niet alleen voor moslims. De hervorming had tot doel elk kind in Frankrijk te verplichten burgerschapsonderwijs te ontvangen en hen de “waarden van de Republiek” te leren. Die waarden omvatten het vieren van de publicatie van beledigende cartoons die zelfs onverdraagzaamheid uitdrukken en het beperken van de vrijheid om kleding of symbolen aan te trekken die kunnen duiden op verbondenheid met een andere religie dan republikeinsheid. Omdat de waarden van Frankrijk universeel zijn, overtreffen ze de specifieke waarden van iemand anders. Conformiteit is een republikeinse kernwaarde.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde meteen op Mazari’s vergelijking van de nieuwe maatregelen met de nazi-praktijken. De kop van NBC News op het verhaal luidde: “Frankrijk ‘diep geschokt’ omdat de Pakistaanse minister Macron vergelijkt met nazi’s.”

De definitie van de Daily Devil’s Dictionary van vandaag:

Diep geschokt:

1. Moreel beledigd

2. Beschamend verrast dat er een is ontdekt

Contextuele opmerking

In de film ” Casablanca ” geeft kapitein Renault, de Franse chef van de lokale politie onder Duitse bezetting, het bevel Rick’s Café, een nachtclub waar hij de meeste avonden doorbrengt, te sluiten. Wanneer Rick, de Amerikaanse eigenaar van het café dat door Humphrey Bogart wordt gespeeld, vraagt ​​waarom, antwoordt Renault “Ik ben geschokt, geschokt, dat er hier gokt wordt”, net op het moment dat de croupier arriveert om hem zijn winst te geven.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken formuleerde de boodschap niet helemaal in dezelfde bewoordingen als kapitein Renault. NBC meldt dat “de minister in ‘diep schokkende en beledigende bewoordingen’ sprak over Macron en heel Frankrijk.” Het ministerie voegde eraan toe: “Deze hatelijke woorden zijn flagrante leugens, doordrenkt met een ideologie van haat en geweld.” Het was duidelijk dat Mazari in de val van de wet van Godwin was getrapt (het citeren van nazi’s maakt elk argument ongeldig) en het ministerie sprong erop.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Migratiecrisis op vier fronten: George Soros en de 'Great Replacement'

Het Franse wetsvoorstel past duidelijk de Franse republikeinse anti-discriminerende regel toe dat procedures op iedereen gelijk en uniform moeten worden toegepast. In tegenstelling tot het beleid van het nazi-regime, probeert het geen groepen mensen uit te sluiten of te elimineren die als verschillend worden beschouwd. De partij van Marine Le Pen zou in de verleiding kunnen komen om uitsluitingsmaatregelen te overwegen, maar de traditionele partijen van Frankrijk niet. Zelfs de niet-traditionele Republiek in beweging van Macron, die in 2017 aan elkaar werd geplaveid door een verscheidenheid aan traditionele persoonlijkheden uit het politieke establishment aan te trekken om de president een meerderheid in het parlement te geven.

Het republikeinse credo verheft universele burgerlijke waarden tot het niveau van een alternatief moreel systeem, waarbij alle traditionele morele grondslagen worden vervangen, inclusief de christelijke principes van mededogen, geweldloosheid en zorg voor de onderdrukten. Universaliteit impliceert uniformiteit. Individuen moeten tonen dat ze niet zozeer hun buren en hun gemeenschap waardig zijn, maar de republiek zelf. In die zin lijkt de geest van het nieuwe beleid van Macron vaag op Hitlers geloof in een enkelvoudig Arisch ideaal.

Historische notitie

Macron’s visie op la république neemt Charles de Gaulle’s meme van het streven naar “een bepaald idee van Frankrijk” verder dan alleen maar streven. Macron probeert het gedrag van individuen te codificeren en te controleren, die nu hun conformiteit met het burgerideaal moeten bewijzen.

Onlangs heeft de Chinese president Xi Jinping inveighed tegen een trend dat wanneer vertaald in het Engels wordt weergegeven als “splitism.” China is een immens land met een dominante etnische groep, de Han, en de ambitie om territorium te beheersen dat andere etniciteiten en culturen omvat. China heeft de zekerheid dat afkomstig is van het bestuur van een bevolking die niet alleen gelooft in zijn overweldigende etnische eenheid, maar ook, grotendeels als reactie op de vernedering door westerse mogendheden in de 19 e eeuw, omhelst een vurige vorm van nationalisme. Dit heeft Xi in de 21e eeuw in staat gesteld het autoritarisme dat Mao Zedong een halve eeuw geleden tot een chaotisch uiterste had gedreven, te consolideren en te versterken.

Macron koppelt zijn idee van moslimseparatisme in Frankrijk aan de hele moslimwereld. Dit weerspiegelt merkwaardig Xi’s klacht over ‘splitisme’. De twee ideeën zijn natuurlijk fundamenteel verschillend, aangezien Xi zich zorgen maakt dat de culturen en tradities van autonome regio’s, zoals Tibet of Xinjiang, zouden kunnen leiden tot bewegingen van politieke onafhankelijkheid. In Frankrijk bestaat er geen risico dat een moslimnatie zich afsplitst, terwijl er in het verleden zeer reële dreigingen waren van Bretons, Elzasser of Baskisch separatisme.

Historisch gezien bereikte Frankrijk een gevoel van nationale eenheid door de Franse taal op te leggen aan zijn taalkundig gediversifieerde regio’s. Door kinderen met Bretons, Elzasser, Baskisch of Occitaans moedertaal te dwingen in het Frans te denken en zich voor te stellen als afstammelingen van de Galliërs (die duidelijk geen Frans spraken), leidde dit tot de virtuele verdwijning van de regionale talen. Macron ziet deze historische realiteit waarschijnlijk als een beleid dat uiteindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Waarom zou je het niet toepassen op een ander belangrijk onderdeel van de hedendaagse Franse demografie: moslims?

Macron ontdekt nu dat er een aantal problemen zijn met deze aanpak. In tegenstelling tot Basken of Bretons zijn Franse moslims geografisch verspreid over het land. De geschiedenis van hun betrekkingen met de voormalige kolonialistische Franse natie is buitengewoon complex. En het feit dat het hun religie is en niet hun etniciteit of geografische oorsprong die hen definieert, betekent dat het behandelen van hen als een samenhangende groep niet alleen gevaarlijk is, maar ook onmogelijk, vooral als de redenering beperkt blijft tot Frankrijk zelf. Een belangrijk deel van hun identiteit komt voort uit een wereldwijde gemeenschap die ook enorm divers is.

Dit kan helpen verklaren waarom Macron gelooft dat de islam in een crisis verkeert. Iemand die een ‘bepaald idee’ van Frankrijk zelf heeft, verwacht van andere naties en groepen mensen dat ze een bepaald idee van zichzelf hebben. Voor de universalistische republikeinse Macron moet alles wat niet uniform en verenigd is in een crisis verkeren.

Door de hele moslimwereld aan te pakken, kan Macron uiteindelijk op een rampzalige manier het doel bereiken om moslims te verenigen door zich voor te doen als hun gemeenschappelijke vijand. Zijn beleid dat er nu op staat om alle jonge moslims in Frankrijk in de universalistische republikeinse vorm te veranderen, creëert eerder dan het oplossen van spanningen. Ten eerste lokt het onvermijdelijk meer irrationele aanvallen uit door losgeslagen fanatici – en elke gemeenschap heeft zijn losgeslagen fanatici.

Norimitsu Onishi en Constant Méheut die in The New York Times schrijven, noemen het systeem dat Macron aan het opzetten is ” France’s Dragnet “, een politiecampagne die zich nu richt op moslimkinderen vanaf 10 jaar. Leraren hebben de opdracht gekregen om kinderen aan de kaak te stellen die tekenen van denken vertonen anders over de waarden van de republiek. Het heeft al talloze kinderen “getraumatiseerd” achtergelaten en bang om vrijuit te spreken in de klas uit angst verdacht te worden van terroristische bedoelingen. Dat is hoe Frankrijk, in de nasleep van het drama rond de Charlie Hebdo-cartoons, zijn republikeinse versie van “vrijheid van meningsuiting” promoot. Lees ook:  Kijk dan: eurolaaf Frans Timmermans staat zonder gêne te knuffelen met meest corrupte man ter wereld

Comments

comments