Niet alleen Michael Flynn: een schrikbarende lange lijst met controversiële pardons van Trump

Niet alleen Michael Flynn: een schrikbarende lange lijst met controversiële pardons van Trump

26 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Corrupte ambtenaren, politieke bondgenoten en rechtse iconen.

Donald Trump heeft nog een naam toegevoegd aan de lange lijst van vrienden, loyalisten, trawanten en conservatieve beroemdheden die presidentiële gratie of commutaties hebben ontvangen. Deze keer is de begunstigde zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die in 2017 schuldig pleitte aan liegen tegen de FBI in verband met het Trump-Rusland-schandaal. Weken na zijn administratie ontsloeg Trump Flynn omdat hij had gelogen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur. Maar in de afgelopen jaren heeft Trump, zoals hij ten onrechte heeft beweerd dat het Rusland-onderzoek bedrog was, Flynn verdedigd en geprezen.

No Title

It is my Great Honor to announce that General Michael T. Flynn has been granted a Full Pardon. Congratulations to @GenFlynn and his wonderful family, I know you will now have a truly fantastic Thanksgiving!

Trump’s gebruik – en misbruik – van clementie van de uitvoerende macht heeft een prominente plaats ingenomen in zijn presidentschap. Een veelbesproken Trump 2020- campagneadvertentie , uitgezonden tijdens de Super Bowl, bevatte Alice Johnson – een zwarte vrouw die 21 jaar in de gevangenis zat voor een geweldloos drugsmisdrijf voordat Trump haar straf in 2018 omzette. “Dankzij president Trump zijn mensen zoals Alice dat wel. een tweede kans krijgen ”, aldus de advertentie. In februari heeft Trump verschillende vrouwen vrijgelaten die tijd bij Johnson hadden gediend.

Maar het geval van Johnson is verre van typisch . Trump heeft zijn gratiebevoegdheden vaker gebruikt om politieke bondgenoten, zoals Flynn, te belonen. Hier is een lijst met rechtse iconen, corrupte overheidsfunctionarissen, beschuldigde oorlogsmisdadigers en andere controversiële figuren die clementie hebben ontvangen van Trump.

Roger Stone

Stone, een langdurige Trump-adviseur, werd veroordeeld voor liegen tegen het Congres, obstructie en geknoei met getuigen in verband met het Rusland-onderzoek.

De Trump-connectie: Stone’s proces in 2019 onthulde dat Trump waarschijnlijk loog tegen speciale raadsman Robert Mueller over zijn eigen rol in het schandaal, maar Stone is trouw geblevenaan de president. Trump beantwoordde de gunst. Hij probeerde herhaaldelijk tussenbeide te komen namens Stone door in het openbaar de federale aanklagers , de rechter in de zaak en zelfs een jurylid uit te schelden . Hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie hebben naar verluidt overheidsadvocaten onder druk gezet om “Stone een pauze te geven”. Op 10 juli zette Trump de straf van Stone om , slechts enkele dagen voordat Stone zich bij de gevangenis had moeten melden.

Joe Arpaio

Tijdens zijn 24 jaar als sheriff van Maricopa County, Arizona, noemde Arpaio zichzelf “Amerika’s stoerste sheriff” en werd hij bekend om zijn strenge behandeling van immigranten en de barre omstandigheden in zijn gevangenis. Toen een rechter hem beval te stoppen met het vasthouden van mensen uitsluitend op basis van verdenking van hun immigratiestatus, wat neerkwam op raciale profilering, weigerde hij. In 2017 werd hij schuldig bevonden aan criminele minachting van de rechtbank wegens het overtreden van dat bevel.

De Trump-connectie:  Arpaio onderschreef Trump in januari 2016, daarbij verwijzend naar zijn standpunten over immigratie en voor hem in Iowa. De twee mannen delen ook een voorliefde voor racistische complottheorieën. Op hetzelfde moment dat Trump de valse bewering aandrong dat president Barack Obama niet in de Verenigde Staten was geboren, stuurde Arpaio een van zijn plaatsvervangers en een lid van zijn vrijwillige birther naar Hawaï om de geboorteakte van Obama te onderzoeken. Tijdens een bijeenkomst in augustus 2017 in Phoenix zinspeelde Trump op gratie . “Is sheriff Joe veroordeeld voor het doen van zijn werk?” hij zei. “Ik zal een voorspelling doen: ik denk dat het goed komt met hem.” Dagen later volgde de president. ‘Sheriff Joe is een patriot,’ verklaarde hij. ‘Sheriff Joe houdt van ons land. Sheriff Joe beschermde onze grenzen. En sheriff Joe werd zeer oneerlijk behandeld door de regering-Obama. ”

Dwight en Steven Hammond

Toen de boeren Dwight en Steven Hammond uit Oregon werden veroordeeld wegens brandstichting voor het verbranden van meer dan 100 hectare federaal land, werd hun zaak een brandpunt in de strijd om controle over openbare gronden. (Getuigen verklaarden dat het vuur bedoeld was om bewijs van illegale jacht te verdoezelen; de Hammonds zeiden dat ze het vuur op hun eigen terrein hadden aangestoken om invasieve soorten te verbranden en dat het zich per ongeluk heeft verspreid.) ‘Ze zijn symbolen geworden van de manier waarop veel Amerikanen op het platteland denken dat ze ‘is onrecht aangedaan door federale overbelasting,’ meldde BuzzFeed News. Hun zaak leidde tot een 41 dagen durende confrontatie met federale agenten in een natuurreservaat in Oregon, geleid door Ryan en Ammon Bundy. Veel mensen die meededen aan het protest waren leden van onofficiële milities, gewapend met lange wapens en pistolen en gekleed in volledige tactische uitrusting. Een boer uit Arizona werd  door de politie vermoord .

De Trump-connectie: de Hammonds kregen steun van zowel rechtsextremisten die de wapens wilden opnemen tegen overheidsregulering als van een multimiljonair oliemagnaat. Forrest Lucas – een GOP-megadonor die naamrechten heeft op het Indianapolis Colts-stadion en nauwe banden heeft met vice-president Mike Pence – maakte van de Hammonds een persoonlijke zaak als een symbool van zijn anti-reguleringsagenda. Trump verleende hen gratie in juli 2018. Lucas vloog de Hammonds in zijn privévliegtuig naar huis nadat ze waren vrijgelaten.

Rod Blagojevich

Blagojevich was gouverneur van Illinois in 2008 toen de toenmalige senator Barack Obama het presidentschap won en Blagojevich achterliet om de opvolger van Obama te kiezen. De gouverneur werd veroordeeld omdat hij had geprobeerd een kinderziekenhuis te schudden en de zetel van de Senaat van Obama te verkopen. “Ik heb dit ding en het is verdomd goud,” zei hij tijdens een in het geheim opgenomen oproep, verwijzend naar de Senaatszetel. “Ik geef het niet zomaar op voor niks.”

De Trump-connectie:  Blagojevich verscheen op derealityshow  Celebrity Apprentice van Trumpnadat hij zijn ambt had verlaten maar voordat hij naar de gevangenis ging. (Hij werd ontslagen bij  Celebrity Apprentice, Vertelde Trump hem, omdat zijn ‘Harry Potter-feiten niet klopten’.) In de afgelopen jaren werd Blagojevich ‘vrouw Patti een vaste klant op Fox News, in de hoop de president te horen terwijl ze smeekte om clementie en de theorie opdook dat Robert Mueller en James Comey – twee van de belangrijkste wetshandhavers die later het Trump-Rusland-schandaal onderzochten – zaten achter de ondergang van haar man. (Mueller was hoofd van de FBI ten tijde van de veroordeling van Blagojevich; Comey was in een privépraktijk.) “Ze hebben een gouverneur neergehaald en nu hebben ze hun zinnen veel hoger gelegd,” zei ze. Trump zette de straf van Blagojevich op 18 februari om en bevrijdde hem zes jaar eerder uit de gevangenis.

No Title

Rod Blagojevich did not sell the Senate seat. He served 8 years in prison, with many remaining. He paid a big price. Another Comey and gang deal! Thank you to @LisaMarieBoothe who really “gets” what’s going on! @FoxNews

Scooter Libby

De stafchef van voormalig vicepresident Dick Cheney werd in 2007 veroordeeld voor meineed en obstructie van de rechtsgang in een beruchte zaak waarbij de identiteit van CIA-officier Valerie Plame werd bekendgemaakt. Plame was destijds getrouwd met een diplomaat die de regering-Bush had beschuldigd van het verdraaien van inlichtingen om de invasie van Irak te rechtvaardigen.

De Trump-connectie: Comey, die destijds plaatsvervangend procureur-generaal was, stelde Patrick Fitzgerald – dezelfde Amerikaanse advocaat die Blagojevich vervolgde – aan als speciale raadsman om het Plame-schandaal te onderzoeken. Bush zette de straf van Libby in 2007 om, waardoor hij gevangenisstraf kon vermijden, maar de veroordeling op zijn strafblad liet staan. Libby’s verdedigers bleven beweren dat hij door overijverige openbare aanklagers was aangesproken, en Trump verleende hem gratie in 2018. Victoria Toensing – die Libby’s advocaat was, evenals vocale Trump-bondgenoot en een belangrijke speler in het Oekraïne-schandaal – vertelde de  Washington Postdat Libby het slachtoffer was van een “onrecht dat hem en zijn familie is aangedaan” door Comey en Fitzgerald. Het Witte Huis gaf een soortgelijke verklaring. “Veel mensen denken dat Lewis Libby was het slachtoffer van een speciale raad gegaan amok,” Trump adviseur Kellyanne Conway zei . Op dezelfde dag dat Trump Libby gratie verleende, viel hij Comey aan.

No Title

On the day the President wrongly attacks Comey for being a “leaker and liar” he considers pardoning a convicted leaker and liar, Scooter Libby. This is the President’s way of sending a message to those implicated in the Russia investigation: You have my back and I’ll have yours.

Bernard Kerik

Kerik, de voormalige politiecommissaris van New York City onder leiding van Rudy Giuliani, pleitte in 2009 schuldig aan acht misdrijven, waaronder belastingfraude en liegen tegen ambtenaren van het Witte Huis. Tijdens de veroordeling zei de rechter dat Kerik “een bewuste beslissing had genomen om in wezen tegen de president van de Verenigde Staten te liegen om een ​​kabinetsstandpunt te krijgen” – een verwijzing naar het feit dat Bush hem in 2004 had voorgedragen als secretaris van Binnenlandse Veiligheid. Hij heeft drie jaar in de gevangenis gezeten.

Lees ook:  Hoe de Deep State echt werkt

De Trump-connectie: Kerik is regelmatig op Fox News geweest, waar hij heeft gesuggereerd dat House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) En Rep. Adam Schiff (D-Calif.) Zouden moeten worden gearresteerd vanwege hun rol in de afzetting van Trump. Volgens een verklaring van het Witte Huis behoorden Giuliani en Fox-gastheer Geraldo Rivera tot degenen die aandrongen op een Kerik gratie, die Trump op 18 februari verleende.

Michael Milken

Miljardair Michael Milken, ooit de best betaalde man in de geschiedenis van Wall Street, hielp in de jaren tachtig bij het creëren van de markt voor rommelobligaties. De “junk bond king” werd beschuldigd van handel met voorkennis en veroordeeld voor fraude met effecten in 1990. Hij zat 22 maanden in de gevangenis.

De Trump connectie:  Trump verleende Milken gratie op 18 februari. De adviseur en schoonzoon van de president, Jared Kushner, lobbyde voor Milken’s gratie, net als Giuliani, wiens Amerikaanse advocatenkantoor Milken had vervolgd. Minister van Financiën Steven Mnuchin – een oude vriend die vorig jaar met Milken’s privéjet vloog – drong aan op gratie. Dat gold ook voor Rupert Murdoch, die op Milken’s diensten vertrouwde om de groei van News Corp te stimuleren.Volgens het Witte Huis werd het pardon ook ondersteund door GOP-megadonor Sheldon Adelson, Trump-fondsenwerver en inaugurele commissievoorzitter Tom Barrack, Transportsecretaris Elaine Chao, en Eigenaar Robert Kraft van New England Patriots.

Paul Pogue

Pogue, die eigenaar was van een bouwbedrijf in Texas, werd in 2010 veroordeeld wegens onderbetaling van zijn belastingen met bijna $ 500.000. Hij werd veroordeeld tot drie jaar proeftijd.

De Trump-connectie:  Pogue’s zoon Ben en schoondochter Ashleigh schonken meer dan $ 200.000 aan de Trump Victory PAC. The Daily Beast  meldde dat Ashleigh op de dag van hun eerste donatie een Instagram-foto plaatste van het stel dat poseerde met Donald Trump Jr. en zijn vriendin Kimberly Guilfoyle, een voormalige host van Fox News, in de Hamptons. De president verleendePogue op 18 februari gratie .

David Safavian

Safavian werd in 2008 veroordeeld wegens belemmering van de rechtsgang en het afleggen van valse verklaringen in verband met het lobbyschandaal van Jack Abramoff. (Abramoff pleitte onder meer schuldig aan het oplichten van indianenstammen). Safavian, die destijds op het budgetkantoor van George W. Bush werkte, ging met Abramoff op golfreis naar Londen en Schotland. Safavian werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

De Trump-connectie:  Safavian is general counsel bij de American Conservative Union, die wordt voorgezeten door Matt Schlapp, wiens vrouw Mercedes voorheen de directeur strategische communicatie van het Witte Huis was en later als woordvoerder diende voor de herverkiezingscampagne van Trump in 2020. Trump vergaf Safavian op 18 februari.

Pat Nolan

Nolan, een Republikeinse voormalige Californische staatswetgever, pleitte in 1994 schuldig aan een politieke corruptie-steek van de FBI die bekend staat als “Shrimpscam”, waarin federale agenten die zich voordeden als vertegenwoordigers van een garnalenbedrijf omkoping aanboden aan wetgevers. Hij zat 26 maanden in de gevangenis. Sindsdien is hij een vooraanstaande conservatieve stem geworden over de hervorming van het strafrecht.

Manuel Balce Ceneta / AP

Laat onze journalisten u helpen de herrie te begrijpen: Abonneer u op de Mother Jones Daily- nieuwsbrief en ontvang een samenvatting van nieuws dat ertoe doet.

Versies van dit verhaal zijn gepubliceerd op 13 april 2020 en 10 juli 2020 .

Donald Trump heeft nog een naam toegevoegd aan de lange lijst van vrienden, loyalisten, trawanten en conservatieve beroemdheden die presidentiële gratie of commutaties hebben ontvangen. Deze keer is de begunstigde zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die in 2017 schuldig pleitte aan liegen tegen de FBI in verband met het Trump-Rusland-schandaal. Weken na zijn administratie ontsloeg Trump Flynn omdat hij had gelogen over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur. Maar in de afgelopen jaren heeft Trump, zoals hij ten onrechte heeft beweerd dat het Rusland-onderzoek bedrog was, Flynn verdedigd en geprezen.

 

Trump’s gebruik – en misbruik – van clementie van de uitvoerende macht heeft een prominente plaats ingenomen in zijn presidentschap. Een veelbesproken Trump 2020- campagneadvertentie , uitgezonden tijdens de Super Bowl, bevatte Alice Johnson – een zwarte vrouw die 21 jaar in de gevangenis zat voor een geweldloos drugsmisdrijf voordat Trump haar straf in 2018 omzette. “Dankzij president Trump zijn mensen zoals Alice dat wel. een tweede kans krijgen ”, aldus de advertentie. In februari heeft Trump verschillende vrouwen vrijgelaten die tijd bij Johnson hadden gediend.

Maar het geval van Johnson is verre van typisch . Trump heeft zijn gratiebevoegdheden vaker gebruikt om politieke bondgenoten, zoals Flynn, te belonen. Hier is een lijst met rechtse iconen, corrupte overheidsfunctionarissen, beschuldigde oorlogsmisdadigers en andere controversiële figuren die clementie hebben ontvangen van Trump.

Roger Stone

Stone, een langdurige Trump-adviseur, werd veroordeeld voor liegen tegen het Congres, obstructie en geknoei met getuigen in verband met het Rusland-onderzoek.

De Trump-connectie: Stone’s proces in 2019 onthulde dat Trump waarschijnlijk loog tegen speciale raadsman Robert Mueller over zijn eigen rol in het schandaal, maar Stone is trouw geblevenaan de president. Trump beantwoordde de gunst. Hij probeerde herhaaldelijk tussenbeide te komen namens Stone door in het openbaar de federale aanklagers , de rechter in de zaak en zelfs een jurylid uit te schelden . Hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie hebben naar verluidt overheidsadvocaten onder druk gezet om “Stone een pauze te geven”. Op 10 juli zette Trump de straf van Stone om , slechts enkele dagen voordat Stone zich bij de gevangenis had moeten melden.

Joe Arpaio

Tijdens zijn 24 jaar als sheriff van Maricopa County, Arizona, noemde Arpaio zichzelf “Amerika’s stoerste sheriff” en werd hij bekend om zijn strenge behandeling van immigranten en de barre omstandigheden in zijn gevangenis. Toen een rechter hem beval te stoppen met het vasthouden van mensen uitsluitend op basis van verdenking van hun immigratiestatus, wat neerkwam op raciale profilering, weigerde hij. In 2017 werd hij schuldig bevonden aan criminele minachting van de rechtbank wegens het overtreden van dat bevel.

 SCHRIJF JE IN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Abonneer je op de Mother Jones Daily om onze topverhalen rechtstreeks in je inbox te laten bezorgen.

De Trump-connectie:  Arpaio onderschreef Trump in januari 2016, daarbij verwijzend naar zijn standpunten over immigratie en voor hem in Iowa. De twee mannen delen ook een voorliefde voor racistische complottheorieën. Op hetzelfde moment dat Trump de valse bewering aandrong dat president Barack Obama niet in de Verenigde Staten was geboren, stuurde Arpaio een van zijn plaatsvervangers en een lid van zijn vrijwillige birther naar Hawaï om de geboorteakte van Obama te onderzoeken. Tijdens een bijeenkomst in augustus 2017 in Phoenix zinspeelde Trump op gratie . “Is sheriff Joe veroordeeld voor het doen van zijn werk?” hij zei. “Ik zal een voorspelling doen: ik denk dat het goed komt met hem.” Dagen later volgde de president. ‘Sheriff Joe is een patriot,’ verklaarde hij. ‘Sheriff Joe houdt van ons land. Sheriff Joe beschermde onze grenzen. En sheriff Joe werd zeer oneerlijk behandeld door de regering-Obama. ”

Dwight en Steven Hammond

Toen de boeren Dwight en Steven Hammond uit Oregon werden veroordeeld wegens brandstichting voor het verbranden van meer dan 100 hectare federaal land, werd hun zaak een brandpunt in de strijd om controle over openbare gronden. (Getuigen verklaarden dat het vuur bedoeld was om bewijs van illegale jacht te verdoezelen; de Hammonds zeiden dat ze het vuur op hun eigen terrein hadden aangestoken om invasieve soorten te verbranden en dat het zich per ongeluk heeft verspreid.) ‘Ze zijn symbolen geworden van de manier waarop veel Amerikanen op het platteland denken dat ze ‘is onrecht aangedaan door federale overbelasting,’ meldde BuzzFeed News. Hun zaak leidde tot een 41 dagen durende confrontatie met federale agenten in een natuurreservaat in Oregon, geleid door Ryan en Ammon Bundy. Veel mensen die meededen aan het protest waren leden van onofficiële milities, gewapend met lange wapens en pistolen en gekleed in volledige tactische uitrusting. Een boer uit Arizona werd  door de politie vermoord .

De Trump-connectie: de Hammonds kregen steun van zowel rechtsextremisten die de wapens wilden opnemen tegen overheidsregulering als van een multimiljonair oliemagnaat. Forrest Lucas – een GOP-megadonor die naamrechten heeft op het Indianapolis Colts-stadion en nauwe banden heeft met vice-president Mike Pence – maakte van de Hammonds een persoonlijke zaak als een symbool van zijn anti-reguleringsagenda. Trump verleende hen gratie in juli 2018. Lucas vloog de Hammonds in zijn privévliegtuig naar huis nadat ze waren vrijgelaten.

Lees ook:  De campagne om William Barr te stoppen

Rod Blagojevich

Blagojevich was gouverneur van Illinois in 2008 toen de toenmalige senator Barack Obama het presidentschap won en Blagojevich achterliet om de opvolger van Obama te kiezen. De gouverneur werd veroordeeld omdat hij had geprobeerd een kinderziekenhuis te schudden en de zetel van de Senaat van Obama te verkopen. “Ik heb dit ding en het is verdomd goud,” zei hij tijdens een in het geheim opgenomen oproep, verwijzend naar de Senaatszetel. “Ik geef het niet zomaar op voor niks.”

De Trump-connectie:  Blagojevich verscheen op derealityshow  Celebrity Apprentice van Trumpnadat hij zijn ambt had verlaten maar voordat hij naar de gevangenis ging. (Hij werd ontslagen bij  Celebrity Apprentice, Vertelde Trump hem, omdat zijn ‘Harry Potter-feiten niet klopten’.) In de afgelopen jaren werd Blagojevich ‘vrouw Patti een vaste klant op Fox News, in de hoop de president te horen terwijl ze smeekte om clementie en de theorie opdook dat Robert Mueller en James Comey – twee van de belangrijkste wetshandhavers die later het Trump-Rusland-schandaal onderzochten – zaten achter de ondergang van haar man. (Mueller was hoofd van de FBI ten tijde van de veroordeling van Blagojevich; Comey was in een privépraktijk.) “Ze hebben een gouverneur neergehaald en nu hebben ze hun zinnen veel hoger gelegd,” zei ze. Trump zette de straf van Blagojevich op 18 februari om en bevrijdde hem zes jaar eerder uit de gevangenis.

 

Scooter Libby

De stafchef van voormalig vicepresident Dick Cheney werd in 2007 veroordeeld voor meineed en obstructie van de rechtsgang in een beruchte zaak waarbij de identiteit van CIA-officier Valerie Plame werd bekendgemaakt. Plame was destijds getrouwd met een diplomaat die de regering-Bush had beschuldigd van het verdraaien van inlichtingen om de invasie van Irak te rechtvaardigen.

De Trump-connectie: Comey, die destijds plaatsvervangend procureur-generaal was, stelde Patrick Fitzgerald – dezelfde Amerikaanse advocaat die Blagojevich vervolgde – aan als speciale raadsman om het Plame-schandaal te onderzoeken. Bush zette de straf van Libby in 2007 om, waardoor hij gevangenisstraf kon vermijden, maar de veroordeling op zijn strafblad liet staan. Libby’s verdedigers bleven beweren dat hij door overijverige openbare aanklagers was aangesproken, en Trump verleende hem gratie in 2018. Victoria Toensing – die Libby’s advocaat was, evenals vocale Trump-bondgenoot en een belangrijke speler in het Oekraïne-schandaal – vertelde de  Washington Postdat Libby het slachtoffer was van een “onrecht dat hem en zijn familie is aangedaan” door Comey en Fitzgerald. Het Witte Huis gaf een soortgelijke verklaring. “Veel mensen denken dat Lewis Libby was het slachtoffer van een speciale raad gegaan amok,” Trump adviseur Kellyanne Conway zei . Op dezelfde dag dat Trump Libby gratie verleende, viel hij Comey aan.

 

Bernard Kerik

Kerik, de voormalige politiecommissaris van New York City onder leiding van Rudy Giuliani, pleitte in 2009 schuldig aan acht misdrijven, waaronder belastingfraude en liegen tegen ambtenaren van het Witte Huis. Tijdens de veroordeling zei de rechter dat Kerik “een bewuste beslissing had genomen om in wezen tegen de president van de Verenigde Staten te liegen om een ​​kabinetsstandpunt te krijgen” – een verwijzing naar het feit dat Bush hem in 2004 had voorgedragen als secretaris van Binnenlandse Veiligheid. Hij heeft drie jaar in de gevangenis gezeten.

 ONTVANG ONS BEKROONDE TIJDSCHRIFT

Bespaar flink op een heel jaar aan onderzoeken, ideeën en inzichten.

Abonneren

De Trump-connectie: Kerik is regelmatig op Fox News geweest, waar hij heeft gesuggereerd dat House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) En Rep. Adam Schiff (D-Calif.) Zouden moeten worden gearresteerd vanwege hun rol in de afzetting van Trump. Volgens een verklaring van het Witte Huis behoorden Giuliani en Fox-gastheer Geraldo Rivera tot degenen die aandrongen op een Kerik gratie, die Trump op 18 februari verleende.

Michael Milken

Miljardair Michael Milken, ooit de best betaalde man in de geschiedenis van Wall Street, hielp in de jaren tachtig bij het creëren van de markt voor rommelobligaties. De “junk bond king” werd beschuldigd van handel met voorkennis en veroordeeld voor fraude met effecten in 1990. Hij zat 22 maanden in de gevangenis.

De Trump connectie:  Trump verleende Milken gratie op 18 februari. De adviseur en schoonzoon van de president, Jared Kushner, lobbyde voor Milken’s gratie, net als Giuliani, wiens Amerikaanse advocatenkantoor Milken had vervolgd. Minister van Financiën Steven Mnuchin – een oude vriend die vorig jaar met Milken’s privéjet vloog – drong aan op gratie. Dat gold ook voor Rupert Murdoch, die op Milken’s diensten vertrouwde om de groei van News Corp te stimuleren.Volgens het Witte Huis werd het pardon ook ondersteund door GOP-megadonor Sheldon Adelson, Trump-fondsenwerver en inaugurele commissievoorzitter Tom Barrack, Transportsecretaris Elaine Chao, en Eigenaar Robert Kraft van New England Patriots.

Paul Pogue

Pogue, die eigenaar was van een bouwbedrijf in Texas, werd in 2010 veroordeeld wegens onderbetaling van zijn belastingen met bijna $ 500.000. Hij werd veroordeeld tot drie jaar proeftijd.

De Trump-connectie:  Pogue’s zoon Ben en schoondochter Ashleigh schonken meer dan $ 200.000 aan de Trump Victory PAC. The Daily Beast  meldde dat Ashleigh op de dag van hun eerste donatie een Instagram-foto plaatste van het stel dat poseerde met Donald Trump Jr. en zijn vriendin Kimberly Guilfoyle, een voormalige host van Fox News, in de Hamptons. De president verleendePogue op 18 februari gratie .

David Safavian

Safavian werd in 2008 veroordeeld wegens belemmering van de rechtsgang en het afleggen van valse verklaringen in verband met het lobbyschandaal van Jack Abramoff. (Abramoff pleitte onder meer schuldig aan het oplichten van indianenstammen). Safavian, die destijds op het budgetkantoor van George W. Bush werkte, ging met Abramoff op golfreis naar Londen en Schotland. Safavian werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

De Trump-connectie:  Safavian is general counsel bij de American Conservative Union, die wordt voorgezeten door Matt Schlapp, wiens vrouw Mercedes voorheen de directeur strategische communicatie van het Witte Huis was en later als woordvoerder diende voor de herverkiezingscampagne van Trump in 2020. Trump vergaf Safavian op 18 februari.

Pat Nolan

Nolan, een Republikeinse voormalige Californische staatswetgever, pleitte in 1994 schuldig aan een politieke corruptie-steek van de FBI die bekend staat als “Shrimpscam”, waarin federale agenten die zich voordeden als vertegenwoordigers van een garnalenbedrijf omkoping aanboden aan wetgevers. Hij zat 26 maanden in de gevangenis. Sindsdien is hij een vooraanstaande conservatieve stem geworden over de hervorming van het strafrecht.

De Trump-connectie:  Nolan leidt het Center for Criminal Justice Reform bij de American Conservative Union Foundation. Nolan was ook een invloedrijke stem voor de First Step Act, een tweeledige hervormingswet voor strafrecht die Trump beschouwt als een van zijn kenmerkende wetgevende prestaties. (De maatregel werd benadrukt in de Super Bowl-advertentie van Trump met Alice Johnson.) Trump vergaf Nolan in mei 2019.

Kristian Saucier

Terwijl hij een zeeman bij de marine was, bewaarde Saucier illegaal foto’s die hij nam van geclassificeerde delen van een nucleaire onderzeeër. Hij pleitte schuldig en werd veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf.

De Trump-connectie: op het campagnespoor in 2016 verwees Trump vaak naar de veroordeling van Saucier als een voorbeeld van straf voor wat hij als een minder vergrijp beschouwde dan Hillary Clintons gebruik van een privé-e-mailserver als staatssecretaris. Hij vergaf Saucier in maart 2018.

Dinesh D’Souza

D’Souza – een conservatieve provocateur en voormalig Reagan-adviseur – staat bekend om zijn opruiende artikelen en films, waaronder die over Obama-gerelateerde complottheorieën. Hij werd in 2014 veroordeeld voor het leveren van illegale campagnebijdragen aan Wendy Long, een kandidaat van de Republikeinse Senaat in New York, waarbij hij $ 20.000 via strodonoren had gesluisd om de financiële limieten van de campagne te omzeilen. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar proeftijd, waaronder acht maanden opsluiting in een buurthuis.

De Trump-connectie:  D’Souza beweerde dat het ministerie van Justitie van Obama de zaak had vervolgd omdat D’Souza een film had gemaakt die kritiek had op Obama. Een rechter noemde deze theorie destijds ‘onzin’, maar het resoneerde met Trump. Senator Ted Cruz (R-Texas) was een van degenen die lobbyden voor gratie voor D’Souza, die Trump in mei 2018 verleende. Jeanine Pirro, een Fox News-presentator en voormalig rechter die een van de meest uitgesproken aanhangers van Trump is, juichte het toe . Roger Stone noemde het pardon van D’Souza als een signaal dat Trump de rug had van voormalige assistenten die waren aangeklaagd in het Mueller-onderzoek. “Het moet een signaal zijn voor Mike Flynn en Paul Manafort en zelfs Robert S. Mueller III: Klaag mensen aan voor misdaden die geen verband houden met Russische collusie en dit is wat er zou kunnen gebeuren,” vertelde Stone aan de  Washington Post.

Conrad Zwart

Black was een mediamagnaat die op een gegeven moment het op twee na grootste krantenbedrijf ter wereld leidde, dat kranten bezat zoals de Chicago Sun-Times en de  Daily Telegraph . In 2007 – in nog een andere zaak vervolgd door Patrick Fitzgerald – werd Black veroordeeld wegens belemmering van de rechtsgang en fraude omdat hij zijn bedrijf had opgelicht van $ 60 miljoen die naar aandeelhouders had moeten gaan. Zwart zat drieënhalf jaar in de gevangenis, hoewel delen of zijn veroordeling uiteindelijk teniet werden gedaan .

Lees ook:  Dr. Fauci citeert nu 'The Godfather' als reactie op Trump's laatste aanvallen op zijn competentie

De Trump-connectie: Tijdens het proces van Black in 2007 werd van Trump verwacht dat hij zou getuigen dat het verjaardagsfeestje van Black’s vrouw $ 62.000 een zakelijk evenement was, in plaats van een sociale bijeenkomst – maar de advocaten van Black veranderden op het laatste moment van gedachten. In de afgelopen jaren is Black een productieve schrijver geworden van opiniestukken waarin de president wordt geprezen, evenals het sycophantische boek Donald J. Trump: A President Like No Other. Rush Limbaugh en Henry Kissinger behoorden tot degenen die Trump onder druk zetten om Black gratie te verlenen; hij deed dat in mei 2019.

Angela Stanton

Stanton werd veroordeeld op beschuldiging van federale samenzwering voor haar rol in een autodiefstal in 2004. Na het uitzitten van haar tweejarige gevangenisstraf werd ze een televisiepersoonlijkheid en auteur, speelde ze in een BET-docuserie en schreef ze een opruiend boek genaamd Lies of a Real Huisvrouw, die  beweerde dat een van de sterren van  Real Housewives of Atlanta jaren geleden deel uitmaakte van haar ‘misdaadleven’.

De Trump-connectie:  Stanton hielp pushen voor de First Step Act. In 2019 nam zeals Trump-supporter deel aan een Fox News- panel van zwarte kiezers. Nadat ze op 18 februari gratie had gekregen, kondigde ze plannen aan om als Republikein naar het Congres te gaan. Ze verloor uiteindelijk haar race met meer dan 70 procentpunten.

Eddie DeBartolo Jr.

DeBartolo, een voormalige eigenaar van de San Francisco 49ers, werd in 1998 veroordeeld wegens het niet melden van een omkoopsom van $ 400.000 die de gouverneur van Louisiana hem had gevraagd. Hij werd veroordeeld tot een proeftijd van twee jaar en $ 1 miljoen aan boetes.

De Trump-connectie: DeBartolo steunde de presidentiële campagne van Trump en organiseerde een pre-inauguratiepartij met als koppen Kimberly Guilfoyle en Omarosa Manigault. DeBartolo is ook een lokale beroemdheid in zijn geboorteplaats Youngstown, Ohio. Zoals Philip Bumpin de  Washington Post schreef , had Trump’s gratie aan DeBartolo, uitgegeven op 18 februari, deel kunnen uitmaken van zijn poging om Ohio rood te houden in 2020.

Michael Behenna

Behenna was een luitenant van het leger die vijf jaar in de gevangenis zat voor de moord op Ali Mansur, een Iraakse gevangene in 2008. Amerikaanse troepen namen Mansur in hechtenis nadat een bermbom twee van Behenna’s vrienden en pelotonleden had gedood, maar hij werd vrijgelaten toen het leger hem niet definitief met het bombardement in verband kon brengen. Behenna zou Mansur terug naar zijn dorp brengen. In plaats daarvan kleedde Behenna hem uit, ondervroeg hem zonder toestemming en schoot hem dodelijk neer. Hij claimde later zelfverdediging.

De Trump-connectie: Fox & Friends – een van Trumps favoriete programma’s – behandelde Behenna’s zaak gunstig en gaf Behenna’s ouders een platform om te lobbyen voor gratie. Trump verleende hem in mei 2019 gratie, waardoor hij vijf jaar eerder van zijn voorwaardelijke vrijlating werd bevrijd.

Mathew Golsteyn

Majoor Mathew Golsteyn werd in 2018 beschuldigd van moord toen hij erkende in 2010 een Afghaanse man te hebben vermoord. De man werd verdacht van het maken van bommen en kreeg na verhoor het bevel om vrijgelaten te worden. Volgens documenten die in 2015 door de Washington Post zijn opgegraven , bleek uit een legeronderzoek dat Golsteyn en andere soldaten het lichaam van de man hebben begraven, opgegraven en vervolgens hebben verbrand. De advocaat van Golsteyn had destijds de Post verteld  dat de documenten “uit hun verband zijn gehaald en bevooroordeeld zijn”, eraan toevoegend dat “het fantasie is om te zeggen dat hij bekende dat hij een ongewapende gevangene neerschoot”.

De Trump-connectie:  Pete Hegseth – een Fox & Friends- host en een maatje van Trump – lobbyde maandenlang in de lucht en op weg naar Trump om tussenbeide te komen in de zaken van Golsteyn en twee andere servicemedewerkers, Eddie Gallagher en Clint Lorance. Hegseth zei dat dit “ bemoedigend zou zijn voor jongens zoals ik en anderen in de dienst.” Golsteyn’s vrouw, Julie, verscheen herhaaldelijk op Fox & Friends met Hegseth om de zaak van haar man te bepleiten. Trump vergaf Golsteyn in november 2019, terwijl hij nog op zijn proces wachtte. De volgende maand verscheen Golsteyn op het podium tijdens een inzamelingsactie met Trump . The Daily Beast meldde dat Trump wilde dat de beschuldigde oorlogsmisdadigers die hij gratie had verleend in 2020 voor hem campagne zouden voeren.

No Title

The case of Major Mathew Golsteyn is now under review at the White House. Mathew is a highly decorated Green Beret who is being tried for killing a Taliban bombmaker. We train our boys to be killing machines, then prosecute them when they kill! @PeteHegseth

Clint Lorance

Luitenant Clint Lorance kreeg in 2012 een gevangenisstraf van 19 jaar wegens tweedegraads moord nadat hij troepen had bevolen te schieten op ongewapende Afghaanse burgers. Twee van hen kwamen om.

De Trump-connectie: Lorance profiteerde van de campagne van Hegseth om de tussenkomst van Trump in de zaken van veroordeelde en beschuldigde oorlogsmisdadigers veilig te stellen. Trump vergaf Lorance in november 2019 en bevrijdde hem na zes jaar uit de gevangenis. Lorance heeft sindsdien de president op Fox News geprezen en, samen met Golsteyn, het podium betreden tijdens een fondsenwerving met Trump .

Eddie Gallagher

Special Operations Chief Gallagher, een Navy SEAL, werd in 2018 beschuldigd van oorlogsmisdaden. Hij werd vrijgesproken van de zwaarste aanklachten, veroordeeld tot gevangenisstraf en gedegradeerd.

De Trump-connectie: De zaak kwam voor het eerst onder de aandacht van Trump toen Bernard Kerik een pleitbezorger werd voor de familie van Gallagher in conservatieve media, meldde de AP. Hegseth lobbyde hard namens Gallagher. Dat gold ook voor Trump-bondgenoten Rep. Matt Gaetz (R-Fla.) En vervolgens Rep. Duncan Hunter (R-Calif.), Die in januari ontslag nam nadat hij schuldig had gepleit aan samenzwering om campagnegelden te misbruiken. Trump heeft Gallagher geen gratie of afkoop verleend, maar wel de degradatie van Gallagher ongedaan gemaakt.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments